Особливості та відміності форми шлема аламбіка

Автор andryx, 19-01-2025, 22:39:43

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 2 Гостей дивляться цю тему.

Ivan 68

Цитата: гуральник від 20-01-2025, 10:21:10Нічого путнього з відбором через дімротний деф(Яреми) з насосом і Малюком по пару у мене не получалося.
У мене так само спочатку вийшло, але дало розуміння, як краще працювати на Аламбіку (у мене на кубі стоїть мідний конус, потім шолом, два повороти і холодильник). Але! Шаленне значення має температура повітря у приміщенні, де стоїть обладнання! Бо занадто холодно - теж погано.
Тому дефлегматор Ігоря, коли на вулиці жарко, або дуже холодно, а переганяти треба (або хочеться), дуже допомагає обійти цей момент.
А в цілому з Ігорем згідний - відповіді немає. Тільки шишки і налаштування роботи обладнання в своїх конкретних умовах. Я, наприклад, від конуса над шоломом відмовився, бо в моїх умовах при другому перегоні виходить більше укріплення дистиляту, ніж мені потрібно.
Краще ніяк, ніж як небудь.

andryxTopic starter

можливо, єфект рекомбінації покаже хроматограмма. якщо перегнати однакову сировину з конусом/цибулиною і без. при інших однакових умовах.

20-01-2025, 12:47:47
Цитата: Ivan 68 від 20-01-2025, 11:41:24
Цитата: гуральник від 20-01-2025, 10:21:10Нічого путнього з відбором через дімротний деф(Яреми) з насосом і Малюком по пару у мене не получалося.
У мене так само спочатку вийшло, але дало розуміння, як краще працювати на Аламбіку (у мене на кубі стоїть мідний конус, потім шолом, два повороти і холодильник). Але! Шаленне значення має температура повітря у приміщенні, де стоїть обладнання! Бо занадто холодно - теж погано.
Тому дефлегматор Ігоря, коли на вулиці жарко, або дуже холодно, а переганяти треба (або хочеться), дуже допомагає обійти цей момент.
А в цілому з Ігорем згідний - відповіді немає. Тільки шишки і налаштування роботи обладнання в своїх конкретних умовах. Я, наприклад, від конуса над шоломом відмовився, бо в моїх умовах при другому перегоні виходить більше укріплення дистиляту, ніж мені потрібно.
який розмір конуса, яке зеркало куба?

Ivan 68

Куб, конус на куб, шолом купував у Спиртколони. Там можна всі розміри подивитися.

Andrik_K

20-01-2025, 14:09:32
Цитата: andryx від 20-01-2025, 12:46:06можливо, єфект рекомбінації покаже хроматограмма. якщо перегнати однакову сировину з конусом/цибулиною і без. при інших однакових умовах
Яка хромотограмма покаже гарний смак???
Я знаю, що нічого не знаю

andryxTopic starter

Цитата: Andrik_K від 20-01-2025, 14:06:3420-01-2025, 14:09:32
Цитата: andryx від 20-01-2025, 12:46:06можливо, єфект рекомбінації покаже хроматограмма. якщо перегнати однакову сировину з конусом/цибулиною і без. при інших однакових умовах
Яка хромотограмма покаже гарний смак???
я не про смак, а про різницю зі/без шлема. те, що можна обєктивно побачити

20-01-2025, 14:34:22
Цитата: Ivan 68 від 20-01-2025, 13:45:30Куб, конус на куб, шолом купував у Спиртколони. Там можна всі розміри подивитися.
там багато варіантів. 4" хватає для очистки? рука пролазить?

Ivan 68

Так. Рука для чистки спокійно пролазить. У мене шолом по 4" з обох боків. Потім перехідник мідний з 4" на 2".
Куб на 50л.
Конус-кришка теж має вихід 4". Звісно, що чистити її зручніше всього.

vova0869

Ми дiйсно як мавпи.А тi люди що жили до нас та палкою та яйцями будували шедеври архiтектури ствлрювали гравюри вони знали про шоломи бiльше .

ГОГа

Цитата: vova0869 від 20-01-2025, 16:21:30Ми дiйсно як мавпи.А тi люди що жили до нас та палкою та яйцями будували шедеври архiтектури ствлрювали гравюри вони знали про шоломи бiльше .

Ми не гірше їх, людей, що жили до нас (при бажанні). Створювали шедеври? Зараз це робиться на раз-два )). Да і працювали пращури не тільки палками і яйцями))) вони працювали руками і мозгами))).
Зроби з сотню дистиляцій на різних шоломах - будеш теж орієнтуватися що краще, а що гірше. Потім передаш інформацію про режими (якщо розберешся) Ігорю - і буде тобі девайс не гірше шолому.
Spoiler
Як кажуть: ото за Польщі  - які дівки були.. не те, що зараз! А грунт - як масло, хоч на хліб масти!
[close]
Единственный "грех" на земле - это глупость

Игорь

Це тобі кажуть, що на шоломі.  
Бо якщо скажуть правду, хто ж купе? Бо всі ж знають, що на драбину лізти не можна. А хто лізе, той дурень. Бий його!
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

BORODAN

Цитата: andryx від 19-01-2025, 22:39:43Яка оптимальна форма шлема аламбіка?
для коньяку-цибулина,або олива;для вiскi-конус; для благовонiй- голова мавра.  Об'єм шолома мin 10 вiдсоткiв об'єму куба, max не пам'ятаю (даннi 2008-2010)

andryxTopic starter

Цитата: BORODAN від 02-02-2025, 16:48:37
Цитата: andryx від 19-01-2025, 22:39:43Яка оптимальна форма шлема аламбіка?
для коньяку-цибулина,або олива;для вiскi-конус; для благовонiй- голова мавра.  Об'єм шолома мin 10 вiдсоткiв об'єму куба, max не пам'ятаю (даннi 2008-2010)
Дякую. Що таке - голова мавра? Чи є якесь співвідношення дзеркала до входу в шолом? Чи скрутити трубу 155-219 мм на 500-700 висоти?

Ivan 68

Я думаю, що труба не годиться. Не буде правильної парціальної конденсації, про яку постійно нагадує Ігор. І правильно робить, між іншим. То дійсно дуже важливо!

Игорь

Співвідношень можна побачити купу, але чи всі вони мають сенс? Яким чином площу дзеркала можна пов'язати з входом в шолом, якщо точніше - з його перетином? Тільки опосередковано, через потужність нагріву.
Тобі треба визначитись з потужністю нагріву та з бажаною оптимальною швидкістю пари на вході в шолом.
Якою вона має бути - треба думати.
Якщо вона буде великою, це погано, бо пара не буде мати часу на контакт з міддю. Якщо замалою, теж погано, бо пара буде пересуватись ламінарно, в контакт з міддю ввійдуть лише периферійні струмені. 
Розширення на вході в аламбік допомагає турбулізувати потік, але  ніхто не знає як саме та наскільки це ефективно. 
На мою думку, тому, хто виробляє аламбіки, це не цікаво, він навіть не думає про ці пустощі.
Той, хто користується аламбіком, теж не ставить собі зайвих питань.
Якщо бути винокуром в третій генерації, спиратися на досвід батька та діда, та мати штук 5-10 різних шоломів, та ще при цьому мати час та натхнення, можна для себе зробити певні висновки про оптимальні співвідношення, але серед нас таких нема, а якщо б і були, ця інформація коштувала б забагато, щоб їй ділитись.
Цифра, яку я знаю, це максимум нагріву куба, що не викликає бризкоуносу цукрової браги. 
Це 4 Вт на 1 см2 дзеркала рідини. 
Загальна площа міді теж деяким чином пов'язана з потужністю нагріву та швидкістю руху пари. Залежність точно пряма, але маю сумнів, що пропорційна. Взагалі, у питаннях дистиляції масштабування не завжди дає очікуваний результат.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

BORODAN

голова мавра це коли вихід не зверху, а збоку.
з гугла, скопіював картинку,викласти не вмію. 30 літровий: діаметр бака 41см,висота 36; шолом діаметр 22,висота від низу до верхньої точки шиї 40,діаметр входу не вказаний,приблизно 15-16 см

UARAP

Цитата: Игорь від 20-01-2025, 09:44:00Існують інші способи керування парціальною конденсацією, які дадуть передбачуваний, запланований ефект.
Можна дізнатись, які саме?

SMF spam blocked by CleanTalk