Китайський поплавок

Автор KosKiev, 22-02-2025, 21:24:25

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

KosKievTopic starter

Вітаю, колеги. Придбав на аліекспресс пару таких датчиків. Перевірив. Спрацьовують стабільно. Нормально замкнений сухий контакт на герконі. Працює так: по досягненні певного рівня рідини поплавок спливає до гори, контакт розмикається.
Хочу використовувати для автоматизації наповнення куба. Тобто, досягли рівня рідини= поплавок сплив, контакт розмикнувся, насос вимкнуло.
В описі датчика сказано що там звичайний геркон. Через нього стрьомно напряму керувати насосом 220в 25 Вт. Сила струму всього 114 мА, але.. . хто його той китайський геркон знає, коли він залипне...
В мене два варіанти:

1 варіант- поставити низьковольтне реле, наприклад з катушкою на 5 в, блоків живлення на 5 в в кожного з нас дох.. ріна. І хай силові контакти реле вмикають насос. Тут все зрозуміло.

2 варіант- зробити вмикання насосу за допомогою ключа на симісторі. Схема десь така:

Хто що скаже?

22-02-2025, 21:31:31
Перше фото- то датчики
Друге- схема керування насосом на симісторі
Лучше сожалеть о содеянном, чем горевать о упущенном....

ДимаС

Постав два датчика в 1 см, по висоті рознеси, виведи від кожного лампу сигнальну та на другому ще й зуммер. Працювати буде завжди нижній, а коли перестане працювати нижній - запрацює верхній й подасть сигнал що треба ремонт.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Beaton

Если через симистор - то во первых ставь опторазвязку, во вторых паралельно индуктивной  нагрузке ставь снаббер (последовательно включенные конденстор и резистор)

ЛУчше поставь простое трердотельное реле 5 вольт на управленние, коммутация 220В 5А.

KosKievTopic starter

ДімаС, я так і взяв 2 шт. Питання про підключення насоса. Є думка зробити компактно в корпусі розетка/вилка. Тож питання: чи по схемі з симістором вийде? А про схему з реле і так розумію що вийде.
Корпус взяв такийrozetka-s-indikatorom.jpg

ivan_fd

Про симістор дали вірну відповідь. Поставити mocxxxx з зерокросом. І обов'язково снабер. І це буде краще від релюшки. Але й трохи складніше.

KosKievTopic starter

Цитата: ivan_fd від 24-02-2025, 21:57:38Про симістор дали вірну відповідь. Поставити mocxxxx з зерокросом. І обов'язково снабер. І це буде краще від релюшки. Але й трохи складніше.
А можна мені недолугому схемку накидати.
З паяльником дружу
Навіть СМД паяв
А от термінологія мене вводить в ступор

24-02-2025, 23:30:57
ЛУчше поставь простое трердотельное реле 5 вольт на управленние, коммутация 220В 5А.

Тут загвоздка (цвяхомозкоковирялка :)), треба дати живлення 5в, а корпус замалий, б.ж. не влізе.

Тож думаю спробувати на геркон пропускати через 4,7 кОм резистор 220в на управляючий контакт симістора. Додати те що радите = снабер(последовательно включенные конденстор и резистор)  + опторозв'язку  (це mocxxxx з зерокросом)
Так можна?

( Ота моя схема з інтернету треба доповнити)

Delta

Цитата: KosKiev від 22-02-2025, 21:24:25Придбав на аліекспресс пару таких датчиків.
А дай, будь ласка посилання на продавця...
Хочеш набратися досвіду – купи граблі!
Обходячи чужі граблі, Ви втрачаєте дорогоцінний досвід!

KosKievTopic starter

Chatter

Цитата: KosKiev від 24-02-2025, 23:26:09Тут загвоздка (цвяхомозкоковирялка :)), треба дати живлення 5в,
Тут загвоздка - гальваническая изоляция. Затягивать сеть в цепи управления - дурная идея.
Поэтому
Цитата: KosKiev від 24-02-2025, 23:26:09на геркон пропускати через 4,7 кОм резистор 220в на управляючий контакт симістора... + опторозв'язку
такая же идея, т.к. теряется суть опторазвязки. Можно сделать на батарейках, токи мизерные + малогабритное реле https://www.aliexpress.com/item/1005006163019409.html на 25 Вт насос достаточно. Или, пили сам, по типовой схеме
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

KosKievTopic starter

От підказка про батарейку, взагалі суппер. Дякую. Схоже так і зроблю. Релюшку малу вже знайшов.поміряю ток споживання, виберу батарейку і враховуючи що воно буде включатися 3 рази на цикл по 2-3 хвилини. Думаю це класне і просте рішення.

Beaton

Цитата: KosKiev від 25-02-2025, 16:37:01От підказка про батарейку, взагалі суппер. Дякую. Схоже так і зроблю. Релюшку малу вже знайшов.поміряю ток споживання, виберу батарейку і враховуючи що воно буде включатися 3 рази на цикл по 2-3 хвилини. Думаю це класне і просте рішення.

Купи простой блок питания под монтаж на плату 5в 0,6А. Размеры 3Х2х1.5 см.
Не хватит тока для удержания реле от подсевшей батерйки и будешь мыть полы
https://radiostore.com.ua/ua/p943134202-mini-modul-pitaniya.html

Chatter

Цитата: Beaton від 25-02-2025, 16:54:55Не хватит тока для удержания реле от подсевшей батерйки и будешь мыть полы
Чегой-то? Не хватит тока - реле не включается - насос не запускается.

KosKievTopic starter

Та мабуть таки блок живлення інтегрую на 5 в
Порахував батарейку, а вже краще акум, а ще вивести роз'єм для зарядки, а ще обмежувач перезарядки...
Корпус замалий
І все одно втикати його в 220. Тож так і буде: реле + б.ж. 5 в.

Хлопці, дякую
Як зроблю, відпишусь

09-03-2025, 16:21:35
Нарешті реалізував цю приблуду. В коробку впихнув реле мікро на 5в та блок живлення від старої зарядки. Роз'єм не вліз, пізніше приклею якусь коробку для нього. Випробування на воді у відео.

Spoiler

SMF spam blocked by CleanTalk