Автономка на базі внутрішнього блоку.

Автор Игорь, 27-03-2025, 13:12:56

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

Час від часу збираю автономки на базі внутрішних блоків, і щоразу щось малюю для замовника щоб отримати від нього інформацію.
Мабуть буде краще відкрити тему, в якій окреслити коло питань та додати картинки.
Так і роблю.

Незалежно від того, що використано для охолодження теплоносія, схема автономного охолодження та основні принципи незмінні. 
1. Ми маємо два джерела - джерело тепла (колона чи дистилятор), та джерело холоду (радіатор з вентилятором). Потрібно пустити між ними теплоносій по колу, тому ми приречені мати дві труби - холодну та гарячу.
2. Незважаючи на те, що температура теплоносія в гарячій трубі для наших насосів не надвисока, всеж краже розташувати насос на холодній трубі. Він так довже проживе.
3. Для виводу повітря з системи та для компенсації температурного розширення води, десь у системі має бути ємність запасу теплоносія. ЇЇ об'єм не має бути великим. Літр чи два води в емності на 3 літра достатньо. Принципового значення мічце розташування ємності не має, але...
4. Пластикову ємність краще розташувати на холотній трубі. Насос не полюбляє розрідження на вході, бо це призводить до виділення з води повітря, яке заважає прокачці. Тому ємність має бути сполучена з атмосферою. Можна застосувати ємність під тиском, як у котлах опалення, але на мій погляд, це вже занадто.
5. Все перераховане змальовує розташування елементів системи в колі циркуляції.
Ємність - насос - колона - радіатор охолодження - ємність.
6. Лишилось розставити на кожній лінії датчики температури. Для полегшення автоматичного керування, датчики слід розташувати щонайближче до джерел.
Датчик холодної лінії - поближче до радіатора, датчик гарячої лінїї - поближче до колони.
Дуже важливо розташувати "холодний" датчик перед ємністю (по ходу теплоносія), а не після неї. 
Всі пункти враховані в схемі.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ИгорьTopic starter

Наступний момент.
Якщо автономка буде використовуватись для охолодження лише одного приладу - наприклад, колони, якщо циркуляційний контур можна з'єднати раз і на роки, цей пункт можна пропустити.
Але якцо передбачається періодична зміна обладнання (наприклад, сьогодні колона, в четвер - дистилятор), потрібні два з'єднання . Я віддаю перевагу сантехнічним американкам, що розташовани не на колоні чи дефлегматорі, а на підлозі поруч з ними. Якщо застосувати якусь миску або тазік, можна позбавитись неприємних проливів теплоносія при переключеннях.
А ще... гільзу для датчика гарячої лінії зручніше розташувати в шланзі біля американки, ніж в гільзі на дефлегматорі чи дистиляторі. Тоді не буде потреби кожного разу переставляти датчик.
Все це позначено на схемі вище.

ИгорьTopic starter

Для того, щоб автономку можна було використовувати "з коліс", я маю укомплектувати систему шлангами та дротами потрібної довжини,  поєднаними в групи, пакети, щоб не було потім блядського хитросплетіння дротів та шлангів. Невеличкий запас довжини потрібен, але саме невеличкий, щоб потім не перечеплятись за розкидані зайві кільця.
Тож, мені потрібні деякі цифри. Все, що мені потрібно, я позначив на есікізі.
Лінія 0 - це шланги, що під'єднують колону чи дистилятор з автономкою.
Зазвичай, якщо не домовлено інше, я даю в комплект три метри шланга з роз'ємними з'єднаннями (американка) з двох боків, з позначками де гаряча, де холодна, чи зі стрілками напрямку руху води.  Користувач потім  сам розрізає цей шланг на потрібні відтинки.
Якщо їх требе два - для колони да дистилятора, чи більше, слід дати мені знати при замовленні.
Лінія 1 - це лінія між насосом та колоною. Два шланги та кабель датчика температури гарячої ліні. Якщо насос буде розташований поруч з кубом, ця лінія буде мінімальною - до пів-метру.
Лінія 2 - це лінія між радіатором охолодження та ємністю. Два шланги, кабель "холодного" датчика, та дрот 220 вольт для вентилятора.
Лінія 3 - це лінія кабелів від автоматики. Дроти насоса, вентилятора, та двох датчиків температури.
Щоб почати зборку системи, я маю знати потрібну довжину всіх ліній, а також довжину дроту живлення, він позначений на схемі  як "220v ". А ще...
Підключення шлангів до блоку може бути з лівої сторони (як на ескізі), або з правої. Це теж бажано позначити.
І головне.  Я намалював лише один варіант розташування, а їх можна придумати багато.
На мій погляд, краще витрати первний час на спілкування, ніж потім або миритись з незручностями, або переробляти по іншому.

Andrik_K

На схемі в місцях підключення до колони потрібно змінити - гарячій зверху, а холодний знизу. Бо хто не будь так і підключе як на схемі.
Сьогодні теж надумав виносити радіатор автономки на вулицю, з ранку купив настінне кріплення для кондея, на вихідних винесу.
Я знаю, що нічого не знаю

ИгорьTopic starter

Дійсно. Не у всіх, але у преважній більшости розташування входу та виходу навпаки. Потім перемалюю.  
Дякую

Andrik_K

Ігор підкажи будь ласка скільки потужності може відвести 18 внутрішній блок влітку.

ИгорьTopic starter

Щодо іншого розташування... Шланги, дроти ти насос з ємністю можуть бути не тільки на підлозі, а й під стелею. Це може виявитись зручним.
Але я наполегливо раджу американки під'єднання розташовувати на підлозі.

Щодо взаємного розташування елементів - тут догм нема. Такий варіант теж має право бути реалізованим.
Не забувайте про масштаб. Він не витриманий. Ємність з насосом значно менші за куб. Загальний розмір  десь 20х30х25(h) см. Приблизно.

ИгорьTopic starter

Цитата: Andrik_K від 27-03-2025, 14:15:34Ігор підкажи будь ласка скільки потужності може відвести 18 внутрішній блок влітку.
Конкретної відповіді нема. Деяке "блискуче" обладнання з кожухотрубниками замість холодильників, а також деякі дефлегматори з дімротом "3 метра вісімки" зовсім не працюють з автономкою влітку, бо температура води на вході 30-35 градусів на вході для них зависока.
Але відповім так. 
Якщо холодильним чи дефлегматор може нагріти воду на виході до 55 градусів чи вище, і при цьому відає не дуже гарячий дистилят чи ректификат (до 40 градусів), то 18-ка потягне кіловат 5 чи 6.

ИгорьTopic starter

Останнє. 
Автонмка з внутрішнім блоком зручна для застовування на лоджії чи в гаражі або у підсобному приміщенні - взимку опалює, влітку відкиваємо вікна. 
Якщо є задум взимку гріти приміщення, а влітку виносити автономку за межі приміщення, краще віддати перевагу автономці з зовнішнього блоку. 

Andrik_K

Дякую
Цитата: Игорь від 27-03-2025, 14:32:08Якщо є задум взимку гріти приміщення, а влітку виносити автономку за межі приміщення, краще віддати перевагу автономці з зовнішнього блоку.
Внутрішній блок є в наявності, а зовнішнього поки нема. Мій тепловинтелятор влітку ледь справляється з 2.7кВт, а на першому перегоні хочеться швидше.

гуральник

У мене внутрішний блок 18, з
 3.2 кВт  в приміщенні справляється, але я літом не роблю нічого, тільки осінь і зима. А з холодильником Ігоря справиться і з більшою потужністю тена.
Любіть життя. Повторення не буде...

vova0869

В зовнiшньому блоцi декiлька контурiв охолодження якi паралельно пiдключенi .Ще там на виходi е завуження .Чи не буде це проблемою з часом якщо буде засорювання . Чи мае сенс долбатись та пiдключати послiдовно цi контура ?

Ivan 68

У мене автономка має зовнішній 18 блок. Утилізує до 6кВт на ПВК при першому перегоні. Плюс спробував до чілера (він у мене вбудований в рубашку) в ПВК приєднати. Працює чудово.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Andrik_K

Цитата: vova0869 від 27-03-2025, 18:47:30Чи не буде це проблемою з часом якщо буде засорювання
Тему засорювання ми вже обговорювали - якщо заливати воду из осмосу + трохи спирту(голів) то все добре працює роками.
Цитата: vova0869 від 27-03-2025, 18:47:30Чи мае сенс долбатись та пiдключати послiдовно цi контура
не має - по паралельним контурам меньший опір, меньша швидкість потоку води і краще охолодження

vova0869

В мене холодне примiщення та перiодична робота на рiзному обладнаннi .

SMF spam blocked by CleanTalk