Запах самогона

Автор ГонщикФормулы, 30-03-2025, 22:28:05

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ГонщикФормулыTopic starter

Подскажите, а откуда в дистиляте берется запах самогона? Какие примеси его дают и что желательно отобрать чтоб его минимизировать?

Enginegr

Присоединяюсь к вопросу выше, так же интересно узнать за запах дрожжей при дистилляции. Если перегонять 2й раз без укрепления, отчётливо слышно кислый запах дрожжей.
Спасибо.

makrak80

А який там має бути запах ? Це ж дист , а не спирт ! Дистиляція не утримає всі домішки яки є в бразі , пережени її хоть 20 разів прямотоком ... Зрозуміло , що частину тих домішок можно вивести , а частину залишити в кубі , розуміючи процес та поведінку основних домішок . Для цього я навіть використовую коротку насадочну царгу , щоб обрізати ізики ... Любий самогон починється з браги , а брага з дріжджів і ісходника . Якщо то фрукти , або зерно , то не треба туди пхати сирі хлібопеки ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Delta

Цитата: ГонщикФормулы від 30-03-2025, 22:28:05Подскажите, а откуда в дистиляте берется запах самогона? Какие примеси его дают и что желательно отобрать чтоб его минимизировать?
Як писав Макрак, це дріжжі. Основне таке: швидке бродіння, 3-4 дні, потім перегнати на НБК, а потім перегнати другий раз на прямотоку, з відбором голів і хвостів. І так суттєво можна знизити запах.Але повністю його прибрати неможливо. При цьому різний цукор дає різні запахи, так само і дріжжі. Різниця суттєва. Ну і в обладннані, повинна бути присутня мідь.
Хочеш набратися досвіду – купи граблі!
Обходячи чужі граблі, Ви втрачаєте дорогоцінний досвід!

почему спросил про запах самогона в дистиляте, вот делал когда-то дистилят (я именно про дистиляцию. не про ректификацию) и отбирал головы с укреплением на малой скорости, примерно как при ректификации, самогонного запаха в конечном продукте нет (ну или практически нет), а когда отбирал головы без укрепления (прямотоком) то в конечном продукте отчетлывае нотки самогонного запаха. Вот и не могу разобраться, или их таки укреплять и отбирать медленно или не укреплять но отбирать побольше чтоб минимизировать этот самогонный запах в конечном продукте?

01-04-2025, 13:20:47
и вообще, может ли влиять количество отобранных головных фракций при дистиляции на то что в конечном продукте будет самогонный запах больше или меньше?

Игорь

Цитатавообще, может ли влиять количество отобранных головных фракций при дистиляции на то что в конечном продукте будет самогонный запах больше или меньше?
Хотів би відповісти швидко, але не вийде. Бо це не про голови, не про хвости, а про завсім інші домішки.

Запах самогону помилково називають сивушним.
Основні компоненти сивушної олії – амілові, бутилові та пропилові спирти – мають неприємний, але зовсім інший запах.
Те, що ми визначаємо як запах самогону, це вплив неконденсованих (тобто газоподібних) сполук азоту та сірки, які не конденсуються (майже), але чудово розчиняються у воді та/або спирті. 
Одна з таких сполук - етилмеркаптан. Це вонючка, яку додають у природній газ у кількості 16 грам на тисячу кубів.  Хтось знає його формулу?
С2Н5SH. 
Нічого не нагадує? 
Це молекула нашого рідного етанола, але хвора на сірку, в неї сірка замість кисню в хвості формули.   
Він дуже дружить зі спиртом, а коли існує в рідині в домішкомих кількостях, виходить в парову фазу як і спирт, тобто має Крект, близький до одиниці. Його неможливо вивести ані з головами, ані з хвостами. Але в ректифікаті він - рідкісний гость. Чому?
На відміну від етанолу, єтилмеркаптан кипить при температурі 35 градусів, і тому не конденсується в дефлегматорі (якщо нема переохолодження), а у газоподібному вигляді уходить в бік сполучення з атмосферою. Чим холодніша маківка дефлегматора, тим більше у меркаптана та його родичів шансів попасти у відбор. Але ж ми боремось з переохолодженням, тримаємо у дефі температуру побільше...
Зрозуміло, що при перегонці, якщо сполучення з атмосферою нема, меркаптану та його поплічникам нема куди вийти, він попаде в пляшку.  
А далі? А далі - правило першої ночі. 
Лиши пляшку відкритою на ніч. Або прожени крізь вугілля.
Я навів не найкращий приклад. Треба було зупинитись на чисто не конденсованих газоподібних домішках, наприклад, сірководень та аміак. 
Вони утворюються при бродінні та живуть в бразі чи вині в розчиненому вигляді. При перегонці вони, зрозуміло, виходять з розчину, не конденсуються, але прагнуть та можуть розчинитись в рідині, на цей раз вже в дистиляту. Чим довше прятоточник, тим більший шлях дистилят та гази рухаються поруч, і тим більше шансів на розчинення. 
А ще... Не слід забувати, що розчинність газів у рідині залежить від температури рідини. Чим вона холодніша, тим краще розчинення.  
То як боротися з вонючкою? 
Холодильник без зайвої довжини.  
Помірне охолодження, температура дистиляту градусів 40.
Те, хо я називаю "поросячий хвостик" перед спиртовим шлангом. Це шанс вонючкам втекти з холодильника, а не потрапити по шлангу безпосередньо в пляшку. 
Але все це напівміри.  
Я вже давно кажу, і навіть час від часу роблю на потужних дистиляторах. Це розділення процесів конденсації та охолодження. Конденсатор, сполучений з атмосферою, випускає гази на волю, а зконденсована гаряча рідина потрапляє в змійовик, де й охолоджується без присутності неконденсованих домішок. 
Все. Спати. 
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Ivan 68

Наскільки я зрозумів з останнього посту запорука, ні фундамент, якісного дистиляту в першу чергу це правильно зброджена і вчасно перегнана брага.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Delta

Цитата: Ivan 68 від 02-04-2025, 06:36:03Наскільки я зрозумів з останнього посту запорука, ні фундамент, якісного дистиляту в першу чергу це правильно зброджена і вчасно перегнана брага.
Ну да!
Як що дріжжі, або сировина мають якісь дефекти, то чекати гарного дистиляту не варто...

Хочеш набратися досвіду – купи граблі!
Обходячи чужі граблі, Ви втрачаєте дорогоцінний досвід!

Игорь

Вирішив винести дискусію про запах самогону в окрему тему, бо в гілці для новачкив загубиться між тулмаченнями закону збереження енергії. 
Виходить, що для зменшення запаху самогону самий дієвий спосіб - цо поварити брагу під дефлегматором з повною конденсацією. Тоді левова доля речовин, що дають цей запах, вийдуть через трубку сполучення з атмосферою. 
Але, як відомо, за так нічого не дається. За додатковий час варки браги, ми раза в два збільшимо кількість головних домішок (ЮР, головних доміщок, а не фракцій), та ще й сивухи додамо.  
Тому краще робити це не з брагою, а з дистилятом. Нагрів на маленькій потужности під дефлегматором без відбору, або з мінімальним відбором, щоб не наварювати альдегідів в дефлегматорі. Тільки без насадки, бо зайве укріплення, навіть тимчасове, теж не корисно. Навіщо нам ті азеотропи! 
Можна бутиль бздючого дистиляту поставити в миску з теплою (градусів 45) водою, потримати хвилин 15, та лишити на ніч у відкритому вигляді. При більш високій температурі розчиннісь газів у рідині зменшується, певна доля вонючки піде до янголів. Хай вони не ображаються.

Enginegr

При перегонке браги придерживаюсь вашего совета, окунаю конец трубки в банку с водой на пару см. Когда брага закипает, не включаю воду холодильник, а жду пока не пойдут мелкие пузырьки и температура перед холодильником не станет на 3-5°С меньшей чем в жидкой зоне. Обычно это занимает 1-2 минуты. Воздух выходит большими бульбами, его видно. А может и это самообман, делаю солодовые браги, и в них нет этого запаха?
Дрожжевой запах получается убрать при укреплении дистиллята до 82-84%, если меньше, то запах четко слышно в разбавленном до 40% продукте даже через месяц. Или если лить дистиллят менее 82% в бочку то этот запах уйдет?

makrak80

Так не буває щоб був запах вихідника , та не було запаху самогону . Я тобі казав як з цим боротися ...

02-04-2025, 22:55:59
Цитата: Enginegr від 02-04-2025, 22:40:09Или если лить дистиллят менее 82% в бочку то этот запах уйдет?
якщо в малу бочку зальєш сивушний самогон , навіть через два роки він таким і залишиться ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Игорь

Якщо йдеться саме про запах дріжджів, то я згадав випадок.
Був у кума, парились в лазні цілою компанією. Хтось приніс свій самогон, він мав запах дріжджів.
Серед нас був лікар - гінеколог. Він понюхав чарку, відставив та каже. Не буду пити. Так бздить пихва при кандидозі.  З того часу я ту назву взяв на озброєння. Кандидозний самогон :) 
Як вилікувати самогон від кандидозу?
Я б не лікував. Бо ще одна перегонка разом з запахом дріжджів вичистить, каструє дистилят, зробить з нього поганий спирт. Тому краще на ректифікацію.

Звідки ж той кандидоз береться?
Я бачу лише дві причини - окремо, чи дві разом.
Перша - при зброджувані. Погані, слабкі дріжджі. Багато мертвих клітин, на яких паразитує гнилістна мікрофлора. Або занадто довге очікування освітлення браги, під час якої дохлі дріжджі завонялись. 
Друга - при першій перегонці.   
Кожна зайва хвилина першого перегону - це додатковий шанс отримати кандидозний самогон.
Тому при першій перегонці нагрів має бути найбільшим з можливих, а повернення флегми - найменшим.
Виключення - бажання отримати енантові етери, а вони, як відомо, виганяються з дріжджового осаду. Але не цукрового, зрозуміло :)

makrak80

В мене ніколи не буває запаху дріжджів навіть в сирцю , хоча по молодості пив такий самогон , який робили на сирих дріжджах з дерті та хмелю , та пресованих , а ось самогонний (сивушний) душок практично завжди є . Я з ним борюсь з допомогою короткой насадочной (кільця рашига) царги та глечика аквафор ...

Тут вспомнили про запах дрожжей и брагу, хотелось бы уточнить, запах самогона у меня в дистиляте именно после второй перегонки.

Игорь

Цитатасамогонний (сивушний) душок практично завжди
Я чітко розрізняю самогонний та сивушний запах. Вони різні. Щоб відчути сивушний запах, достатньо відчути як тхне насадка в нижній зоні колони або лютер в кубі після ректифікації. При перегонці відокремити сивуху не виходить.
Я вже писав, самогонний духан - це зовсім не сивуха, а з'єднання сірки та азоту, переважно газоподібні, розчинені у дистиляти. Вони, на відміну від справжніх сивушних домішок, легко виводяться вугільним картриджем, або перегонкою на короткій царзі, особливо під дефлегматором, сполученим з атмосферою.
Сивухи, тобто спиртів, що містять 3,4 або 5 атомів вуглецю,  так легко не позбавишся.

SMF spam blocked by CleanTalk