Запах самогона

Автор ГонщикФормулы, 30-03-2025, 22:28:05

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

makrak80

Цитата: Игорь від 03-04-2025, 08:21:39Я чітко розрізняю самогонний та сивушний запах
Згоден , сивуху обрізаю на короткий насадочной , а самогонний душок глечиком , але якусь частину залишаю для бочки без глечика ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Ivan 68

Цитата: Игорь від 03-04-2025, 08:21:39Я вже писав, самогонний духан - це зовсім не сивуха, а з'єднання сірки та азоту, переважно газоподібні, розчинені у дистиляти.
Я правильно розумію, що саме тому, коли ми бачимо відео дистилерій по виготовленню коньяка, або кальвадоса, у них трубка по якій тече дистилят знаходиться якби в повітрі, а не занурена у рідину. Це для того, щоб дистилят позбувся зайвих газів?
Краще ніяк, ніж як небудь.

Игорь

Мабуть так. Коли я наприкінці минулого сторіччя гостював у одного кальвадосника, був здивований доволі високою температурою дистиляту. Спитав, чи він таким чином економить воду. Він відповів, що ні, справа не в економії, а в якості. Пояснити мені як температура рідини відбору впливає на якість він не зміг, сказав, що по досвіду, по спостереженням. Казав, що ще дід його так вчив. 
Вже потім я зрозумів. Чим вище температура рідини, тем менша розчинність і цій рідині газів. Газам складніше при спільному з рідиною русі по змійовику розчинитись в дистиляті. 
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Упс. 
Шампанське. Тиск. В вині розчинено багато вуглекислого газу, але ми його не бачимо. 
Доки не відкоркуємо.  Коли тиск впаде, гази як скажені тікають в атмосферу.  
Може є сенс спробувати застосувати вакуумну обробку дистиляту якщо є підозра на наявність бздючих газів?

ГОГа

Цитата: Игорь від 04-04-2025, 06:15:08Може є сенс спробувати застосувати вакуумну обробку дистиляту якщо є підозра на наявність бздючих газів?
Так, сенс є. Коли я роблю ароматні спірти, то використовую вакуумне обладнання (дякую Игорю, що його створив) - вихід ароматики кращий, ніж при атмосферному тиску.
На мою думку, дистилят можна при другій перегонці перегоняти саме на вакуумному дистиляторі. Щоправда, якщо то буде зерновий дистилят (для віскі, приміром), то можна позбутися і чогось цінного (хоча я не находжу цінних розчинених газів).
Единственный "грех" на земле - это глупость

ДимаС

Цитата: Игорь від 04-04-2025, 06:10:04Мабуть так. Коли я наприкінці минулого сторіччя гостював у одного кальвадосника, був здивований доволі високою температурою дистиляту. Спитав, чи він таким чином економить воду. Він відповів, що ні, справа не в економії, а в якості. Пояснити мені як температура рідини відбору впливає на якість він не зміг, сказав, що по досвіду, по спостереженням. Казав, що ще дід його так вчив.
Вже потім я зрозумів. Чим вище температура рідини, тем менша розчинність і цій рідині газів. Газам складніше при спільному з рідиною русі по змійовику розчинитись в дистиляті.

Тому й чача перегоняється на вулиці на прямоточній трубі, яка проходить через бак води й на виході доволі тепла... а всі оті змійовики з мого дитинства - то про краще охолодження й бздючний самогон.

04-04-2025, 07:11:37
Цитата: Игорь від 04-04-2025, 06:15:08Упс.
Шампанське. Тиск. В вині розчинено багато вуглекислого газу, але ми його не бачимо.
Доки не відкоркуємо.  Коли тиск впаде, гази як скажені тікають в атмосферу. 
Може є сенс спробувати застосувати вакуумну обробку дистиляту якщо є підозра на наявність бздючих газів?
Ігре - логіка є. ГОГа навіть підтверджує що це ефект має. Але працювати на прямотоці або з «гарячим» дефом, зливати у приймальну тару гарячим продукт (тільки зрозуміти скільки С має бути? 50-60С певно, я зазвичай тримаю не менше 40С - щоб рукою було за відчуттям тепле
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68

Шановні колеги, враховуючи все вищесказане, яка на Вашу думку повинна бути температура дистиляту на виході?
І чи можна дистилят з "душком" виправити у банці з вакуумною кришкою? Тобто залити у банку дистилят, завакуумувати, потримати якийсь час, а потім відкрити і ще потримати.
У мене минулого літа теж був такий момент з "душком" (навіть вентилятори на шоломі не допомогли) і після того я замислився і почав шукати в чому причина. І зрозумів, що з одного боку якість браги, а з іншого - температура у приміщенні де відбувається дистиляція, яка ну дуже впливає на цей процес. Звісно, що мова йде про класичну дистиляцію. При роботі на утепленій царгі з дефлегматором по пару на цей фактор можна не зважати.

ДимаС

Цитата: Ivan 68 від 04-04-2025, 07:35:54Шановні колеги, враховуючи все вищесказане, яка на Вашу думку повинна бути температура дистиляту на виході?
І чи можна дистилят з "душком" виправити у банці з вакуумною кришкою? Тобто залити у банку дистилят, завакуумувати, потримати якийсь час, а потім відкрити і ще потримати.
У мене минулого літа теж був такий момент з "душком" (навіть вентилятори на шоломі не допомогли) і після того я замислився і почав шукати в чому причина. І зрозумів, що з одного боку якість браги, а з іншого - температура у приміщенні де відбувається дистиляція, яка ну дуже впливає на цей процес. Звісно, що мова йде про класичну дистиляцію. При роботі на утепленій царгі з дефлегматором по пару на цей фактор можна не зважати.
Ефективним буде нагрів до 60С у банці та вакуум при цьому - ти маєш побачити як вакуум зникає - ознака того що газ виходить
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Игорь

Треба взяти до уваги зменшення точки кипіння водно - спиртового розчину при зменшенні тиску. Бо при певній температурі та ласка з розчину будуть виходити не розчинені гази, а просто відбудеться кипіння.

Игорь

Цитататільки зрозуміти скільки С має бути? 50-60С певно, я зазвичай тримаю не менше 40С - щоб рукою було за відчуттям тепле
А давайте пошукаємо інформацію про... 
1. Парціальний тиск парів спирту при різній температурі.
2. Розчинність газів у спирті. Теж при різній температурі.

Enginegr

Цитата: ДимаС від 04-04-2025, 08:10:30Ефективним буде нагрів до 60С у банці та вакуум при цьому - ти маєш побачити як вакуум зникає - ознака того що газ виходить
Пробовал, когда разводил дистиллят до 40% горячей водой. Вакуумные крышки не работают, так как при низком давлении спирт начинает кипеть, испарятся, как следствие крышка отваливается через минуту

Игорь

Высокий вакуум. Надо поменьше. И время не нужно слишком большое. 
На мой взгляд, достаточно понизить давление да такой степени, чтобы крышка отвалилась минуты через три, не раньше. 

Игорь

Чекайте... Спирт починає кипіти, чи  гази пруть як з шампанського? Чи і те, і те разом? 
Розчинність газів у воді величезна. Аміак при 20 градусах розчиняється у воді в співвідношенні 1 до 700, тобто літр води може вмістити 700 літрів аміаку. 

Так, зрозуміло, це насичений розчин, але, на мою думку, дес півлітра-літр газів може легко вміститись в літрі дистиляту. Тоді вільний об'єм в банці має бути щонайменше вдвічі  більший за об'єм рідини.. 
Якщо налити під зав'язку, по перший "пук* газів зведе вакуум на нівець.

Enginegr

Наверно этот процесс ближе к кипению, а не к шампанскому. Возможно надо оставлять больше свободного места, разводил на 3 литровую банку. Разводил 70°С водой. Пузырьков газа не видел, не знаю как правильно описать, один "большой пузырь" как при сильном кипении, который сразу заполняет вакуум. При уменьшении температуры этот эффект уменьшается, крышка не держит вплоть до ±40°С (теплая на ощупь банка). Будет возможность, внимательнее изучу процесс.

Ivan 68

Я коли робив настоянки під вакуумними кришками теж помітив, що коли наливаєш 2 - 2,3л краще працює, ніж коли 2,8 - 3л.

Але ми з подачі Діми (бо він не вірно скопіював мої запитання, бо їх два і вони різні), пропустили моє перше запитання. Тому запитаю ще раз -

Яку бажану температуру повинен мати дистилят на виході з холодильника при прямотоку та при роботі з дефлегматором по пару?

SMF spam blocked by CleanTalk