Колона не вибирає весь спирт з куба

Автор VitaliyR, 06-07-2025, 15:00:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

VitaliyRTopic starter

Доброго дня.

Маю проблему залишку спирту в баці.
Колона 2" висота заповнена СПН 140см, бак 100л (70-80л загрузка) тен 3квт. сирець від 25% до 40%.
Стоять два термометра від низу колони 50см і 130 см.
Запускаю на максимумі, коли на нижньому термометрі температура досягає 78-79 градусів зменшую потужність до 1,3квт. Колона прогрівається до робочого стану на цій потужності, стабілізується, нижній термометр 77.9 градусів, верхній 76,9 градусів. Починаю відбір голови, підголови, далі тіло.
Тіло відбираю на швидкості 0,9-1л на годину. Після відбору приблизно 50% розрахункового АС температура починає збільшуватись різко за 2-5 хвилин до 85-90 градусів, і за деякий час з колони вже тече хвіст.

При відборі з швидкістю 0,4-0,5л на годину і потужності 0,9 квт колона забирає з бака спирт повністю, залишок в баці після відключення живлення при збільшенні температури на нижньому датчику на 3 градуси як по розрахунку так і по замірам 1-2%

Як воно було до війни згадати мені важко, записи теж кудись загубились за 3 роки. Хочу зрозуміти що не так роблю і отримати швидкість відбору наближену до максимальної. З тої інформації що знаходжу гуглом то колона 2" видає в межах 1 літра на годину

Игорь

Тут ти не отримаєш змістовної відповіді на це питання, бо серед нас не лишилось нікого, хто...
1. Зменшує нагрів в процесі ректифікації
2. Керується температурою в насадці.
3. Працює з потужністю менше 1.8 кВт на дводюймовій колоні та починає відбір тіла зі швидкістю менше 1.3÷1.5 л/год.
Тобто, на питання "що я роблю не так" ти можеш отримати дуже коротку, але не змістовну відповідь. 
Все. Ти все робиш не так.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

VitaliyRTopic starter

будь ласка кинь ссилку де можна почитати як зараз роблять правильно

alexdoe

Цитата: VitaliyR від 06-07-2025, 15:28:57будь ласка кинь ссилку де можна почитати як зараз роблять правильно
https://labspirt.com

silverus

<Колона 2" висота заповнена СПН 140см, бак 100л (70-80л загрузка)
Після відбору приблизно 50% розрахункового АС температура починає збільшуватись різко за 2-5 хвилин до 85-90 градусів, і за деякий час з колони вже тече хвіст.>

Поки вивчаєш сучасну теорію, зроби за своїм, але в куб треба залити до 30 л сирцю.
Хвости з 80 літрів не містяться внизу колони, йдуть у відбір.

VitaliyRTopic starter

Цитата: alexdoe від 06-07-2025, 20:05:10https://labspirt.com
їбать, візьми висоту, глянем чи треба

Друже, світ сприймається трошки по іншому коли в голові трошки дзвенить. Я запитав про допомогу в пошуку інформації. Можливо я не бачу або моя голова трошки не сприймає розрізнену інформацію яку потрібно зібрати до купи. Якщо є упорядкована інформація то буду вдячний, а френдліфаер лиши собі.

VitaliyRTopic starter

Цитата: silverus від 06-07-2025, 21:23:16Поки вивчаєш сучасну теорію, зроби за своїм, але в куб треба залити до 30 л сирцю.

так то ще зовсім не хвости ...
з останнього запуску :
залив 70 л сирцю після нбк 38%,
запустив стабілізував, відібрав голови 2л, підголови 3л, почав відбір тіла. температура стабільна від моменту роботи на себе 77.9 низ, 76.9 верх. (почитав що вже давно ніхто не керується цими температурами але інших точок в мене зараз нема) десь після відбору 5.5л тіла в нижній точці температура починає рости, відповідно зупиняю.
Пробував збільшувати потужність, стабілізується на тих самих показниках, верх в межах 76.8-76.9, низ в межах 77.8-78 Збільшення потужності приводить до того що температура в нижній точці зростає швидше.
Щоб добрати спирт що лишився в кубі зменшив потужність і швидкість відбору

Якщо діло в об'ємі куба, то маю 30л.

Игорь

Можеш показать фото куба? Цікавить його утеплення. 
По питанню...
Я уважно перечитав симптоми, у мене склалося враження, що втвоъй системы нема балансу між нагрівом та відбором. Тобто, у тебе відбор з самого початку більше того, який можна застосовувати для того корисного нагріву, який ми маєш. Корисний нагрів - це те, шо залишається від фактичного після врахування втрат тепла. Саме тому я б хотів побачити твій куб та його утеплення. Утеплення колони не менш важливе.

Що можна зробити,спираючись на твої засоби вимірювань?
Де саме стоять датчики температури?
Якщо нижній стоїть в зоні 20-30см вище низа насадки, то його можна застосувати для керування відбором. Цей способ на 10 років застарів, має вади, але за відсутності інших способів, його застосувати можна.
Якщо температура на рівні 20-30 см збільшилась на пару десятих, це означає, що ти спустошив насадку, тобто певний час відбору брав спирта більше, ніж колона отримувала від куба, різницю "давала в кредит" насадка з власних запасів, а вони не бездонні.
Проблем тут дві.
По-перше, утриманий в насадці спирт брудний, він насичений проміжними домішками, від  ізоамілола знизу до пропанола та важких етерів зверху. Навіщо "брати його в кредит"?
По-друге, спустошення насадки - це негайне знищення її роздільної здатності.  Домішки спирта в парах не зустрічають на шляху до дефлегматора достатньої кількості флегми, бо ти забираєш її у відбор. 
Таким чином, якщо зайвий відбор триває недовго, ти кожну секунду  додаєш до отриманого спирту трохи бруду, кожної миті все більше. Якщо довго,то в певний момент колона перетворюється в аналог пустої труби.  Це кінець ректифікації.

Ти користуєшся модифікацією метода керування відбором, який я запропонував ще у 2008 році, а у 2015 зрозумів його помилковість.
Подробиці можна знайти у темі "миграция термометрів вниз".
А про причини відмови від цього способа та про іншу мептодику можна почитати в темі "шпора для отбора".
Якщо коротко, то задум був такий.
Доки в зоні термометра домішок мало, температура там стабілізується на певному рівні. Коли в цій зоні температура починає зростати, це є свідоцтвом того, що повз термометр пішли сивушні домішки, і треба відбор зменшувати, тобто, спочатку зупинити щоб повернути колоні позичений спирт, а потім поновти відбор на меншій швидкості щоб більше не запозичувати.
В чому помилка.
Незважаючи на те, що сивушні домішки мають велику температуру кипіння (ізоамілол - 130 градусів), іх присутніст в парах етанола не збільшують їх температуру. Навпаки, відбувається зменшення температури парів. Це сходе на зменшення температури плавління олова якщо в нього додати свинцю.
Коли ж температура парівв починає зростати? Лише тоді, коли сивушни домішки позв термометр вже пройшли, і в спирті помітно збільшилась кількість води.
Тобто, якщо температура в насадці зросла на пару десятих, це означає, що сивушні не почали з'являтись в зоні датчика, а вже певний час тому прйшли повз нього. Ну а верхні проміжні домішки, що накопичувались на верхніх ярусах насадки, напевно вже потрапили в нашу пляшку.

Що ж робити? Треба заздалегідь зменшувати відбор таким чином, щоб жодної секунди не запозичувати спирт з насадки. Розробка цього метода (відбор по шпорі) колективними зусиллями тривала пару-трійку років, і вже 10 років тому відбор "по шпорі" зформувалася остаточно та витіснив мою методику "старт-стопа", яку ще до сьогодні використовуєш ти. т
нов зберіжу тобі час. Не ображайся коли тобі радять "читай форум". Відповіді на твої питання потрубують багато часу, і якшо б не безсоння, я б теж обмежився такою порадою. Користуйся :)
Отже, метод відбору "по шпорі" починається з пошуку такого початкового відбору на початку ректифікації, який не викликаєзростання температури внизу насадки. Зазвичай (якщо колона зроблена руками на наповнена травленою насадкою, а на казна-чим) ця швидкість (мл/год) дорівнює 0,7-0,9 від потужності корисного нагріву в ватах.
З такою швидкістю можна відбирати спирт доки кубова температура, виміряна "нижче ватерлінії" не досягне 85 градусів.
Після цього відбор треба зменшувати пропорційно зростанню кубової температури таким чином, щоб він досяг нуля коли температурап в кубі дійде до сотні. Це приблизно 7% зменшення відбору на кожен градус зростання кубової температури.
При кубовій температурі 96 градусів (вміст спирта в кубі приблизно 5%)  швидкість відбору стає дуже низькою, тому  нема сенсу продовжувати витрачати електроенергію. Деякі колеги зупиняють відю\бор спирту при більш низьких температурах, бо дається взнаки ефект насичення насадки домішками. Про це нижче.
Решу спирта треба відібрати як напівфабрикат та направити на ректифікацію разом зновою партією самогону, або накопичити та провести окрему ректифікацію.

Наступне питання.
Чому не можна безкінечно збільшувати об'єм куба?
Якщо коротко -  читай форум :) 
Якщо конкретно - тому що дається взнаки ефект насичення насадки домішками. 
Докладніше? Давай докладніше. 
Якщо йдеться про віведення головних домішок, або про зупинку хвостових, об'єм куба може бути будь-яким. Але, нажаль, левова частка домішок має проміжнй характер, тобто, в кубі їм жарко і вони з нього випаровуються, а під дефлегматором їм холодно, вони конденсуються. Куди ж їм подітися? а нема кути. Таким чином, вони накопичуются в насадці, і це не може тривати занадто довго. Теоретичні розрахунки отримали практичне підтвердження. Дводюймова колона  з півтораметровим стовпом насадки може утримати домішки з 15, максимум - 20 літрів спирту зі звичайного цукрового самогону. 20 - це коли ректифікація йде "по шпорі" та нема гойдалок, що баламутять домішки в насадці. При старт- стопі краще не перевершувати 15.
Якщо у тебе в кубі 80 літрів самогону 40%, це 32 літра спирту, вдвічі більше норми. Коли ти відбирєш 15-20 літрів спирту з цих 30-ти, твоя насадка вщент заповнена сивухою, і далі вона  повністю йде у відбор, насадка вже вичерпала свою здатність до утримання проміжних домішок.
Сподіваюсь, ти отримав вичерпні відповіді на свої питання. Удачі

Игорь

Я забув ще про заїхлин. Це теж можлива причина такої поведінки колони...

alexdoe

Цитата: VitaliyR від 06-07-2025, 23:44:51їбать, візьми висоту, глянем чи треба

Друже, світ сприймається трошки по іншому коли в голові трошки дзвенить. Я запитав про допомогу в пошуку інформації. Можливо я не бачу або моя голова трошки не сприймає розрізнену інформацію яку потрібно зібрати до купи. Якщо є упорядкована інформація то буду вдячний, а френдліфаер лиши собі.
Своє «їбать» залиш собі. Можливо і я не бачу. Я, наприклад, слабозорий, мені видалили те шо було в правому оці і  замість того що там було накачали силикон. Так шо мені шукати інформацію для тебе трохи не комільфо. Можливо сам розкриєш очі ? Я написав тобі Читай. Тут вся інформація упорядкована. Тут читати не перечитати. І розуміти не перерощуміти.  Ну або чекай - зараз якись добряк тобі все напише. 100500 сторінок. Але все одно трохи прийдеться розкрити очі, щоб почити та шось зрозуміти, їбать.

ГонщикФормулы

Человек с 2018 года на форуме и до сих пор не прочитал как правильно, может оно ему и не нужно.

VitaliyRTopic starter

Цитата: alexdoe від 12-07-2025, 21:26:29Можливо і я не бачу.

Хто тобі сказав що я не читав, читаю від квітня цього року як повернувся. Знання без практики і спілкування це просто набір догм, мертвий груз. Щось відновив, щось получилось. В чомусь зробив помилки і з цими помилками прийшов спитати поради.
Не маєш можливості допомогти - ок. Тільки навіщо оця зверхність і посилання на форум на якому і ведеться розмова ? Мене від того трохи тригерить, люди пишуть 100500 букв непотрібних зверхніх постів замість короткої відповіді по ділу.

Я ж не спитав щось теоретичне, я описав зібрану систему, параметри, показники і спитав де помилка. Ось дивись, просто два речення які дають напрямок в якому зроблена помилка.
Цитата: silverus від 06-07-2025, 21:23:16але в куб треба залити до 30 л сирцю.
Все, цього мені було достатньо щоб зрушитись з позиції на якій я завис і продовжити іти до бажаного результату, А Ігор ще й дав розширені відповіді то взагалі ясно стало. Це нормальне спілкування, дякую тим користувачам які знаходять на це час.

Батарейкин

Цитата: ГонщикФормулы від 13-07-2025, 14:23:29Человек с 2018 года на форуме и до сих пор не прочитал как правильно, может оно ему и не нужно.
это когда зарегистрировался....
но этоне значит что он каждый вечер читал...
как ТЫ к примеру...

у меня и правая и левая рука задолбалась тебе тогда  подзатыльники выписывать)))
руки об клаву  почти по локоть стерлись (((
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 13-07-2025, 16:21:42Знання без практики і спілкування це просто набір догм, мертвий груз.

ну с этим ты горячишься(((
если вопрос задан КОРЕКТНО , то я всегда отвечаю какую тему почитать
если "довези меня до угла" как в  анекдоте.. то ПОИСК РУЛИТ

Цитата: Игорь від 07-07-2025, 06:02:16Можеш показать фото куба? Цікавить його утеплення. 
тут больше вопрос, а был ли Мальчик?

или очередной засланый козачек... спрятавшийся с 2018года
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

ДимаС

Цитата: Батарейкин від 13-07-2025, 17:31:50это когда зарегистрировался....
но этоне значит что он каждый вечер читал...
как ТЫ к примеру...

у меня и правая и левая рука задолбалась тебе тогда  подзатыльники выписывать)))
руки об клаву  почти по локоть стерлись (((
У мене аналогічно між реєстрацією та вивченням форуму 1 чи 2 роки пройшло було.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

SMF spam blocked by CleanTalk