Пошук медовухи

Автор Бджоляр, 28-10-2025, 22:29:42

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

БджолярTopic starter

Хотів би подякувати всім, хто допомагає мені у темі про СПН —сподіваюсь ваші поради реально допоможуть розібратися. Але оскільки розгляд моїх питань вже далеко відійшов від теми насадок, вирішив відкрити нову.
Я бачив, що тема про мед є в розділі «Сировина», але так як у мене більше питань саме по апаратній частині, то все ж вирішив відкрити нову тут.

Тепер по порядку і з самого початку.

Ще рік тому я був далекий від теми домашнього алкоголю. Тоді у мене пропало десь пів тонни меду, і на сімейній раді вирішили не викидати, а перегнати і в погреб, там він більше не пропаде :-)

Спочатку джерелом інформації був YouTube, і вже тоді я зрозумів, що мені цікавіше дистиляція, але враховуючи кількість відходів — ректифікацію теж не ігнорував.
Поки збирав перше залізо, вирішив трохи поприкалуватись і зробити перегонку на чайнику — зробив кілька перегонів, чисто для експерименту, порівнював різні дрожжі, але на дуже малих объемах це не мало сенсу
Після чайника зібрав флягу з сухопарником — класика жанру

БджолярTopic starter

Після чайника зібрав флягу з сухопарником — класика жанру
Поступово все більше занурювався в тему, дивився відео, порівнював різні схеми.

БджолярTopic starter

З часом вирішив робити колону. Накрутив мідної СПН, насверлив банок — коротше, почав збирати свою першу «серйозну» установку.
Колона з часом ставала вищою, а надійність конструкції — нижчою
Зрештою зрозумів, що банки треба міняти на трубу.
А оскільки кількість грошей, витрачених на флягу, алмазні коронки та мідний кабель, уже стала відчутною, а результат виходив ненадійним і навіть трохи небезпечним — вирішив купити щось стандартне, готове.
Приблизно в цей час я й натрапив на LabSpirt.Тоді саме Гонщик зі своїми експериментами дав мені зрозуміти, що мені потрібно 2 дюйми, а не 3
Так і було куплено перше «залізо»:
метрова царга, СПН-ка, вузол відбору, здоровенний дімрот, а також комплект для прямого перегона.

БджолярTopic starter

Ближче до Нового 25 року я змайстрував перегінний куб на 160 літрів із газовим пальником від котла.
Уже тоді почалися проблеми з електроенергією, а вода для охолодження в мене залежить від насоса свердловини, тож я зібрав автономку з батарей.
Тоді ж налагодив паралельну роботу — одночасно переганяв брагу і проводив її умовну «ректифікацію» на газу.

makrak80

А сенс теми в чому ? Ти про медовуху чи про залізо ? А взагалі самогон з меду це не медовуха ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

БджолярTopic starter

Увесь алкоголь я поки що настояю на дубових колишках — до бочок руки ще не дійшли.
Колишки я багаторазово виварюю у воді, потім вимочую у вині з додаванням меду, після чого підсушую і прожарюю в духовці.
Треба зазначити, що результати прямотоку на той момент були далеко не найкращі.
Зате несподівано дуже гарний результат дала, та перша коротка царга з двох банок з мідною СПН — на ній я переганяв спирт-сирець із медової браги з додаванням винограду.
Мабуть, це найкраще, що мені вдалося отримати на сьогодні.
Для себе зробив висновок — потрібно більше експериментувати з брагою.
Цікавий момент: аромат або смак самого меду я жодного разу не отримував навіть у сирці, але після браги завжди залишалася дуже ароматна барда, я досі її виливаю , хоча здається що в ній і є та цаца що я шукаю.
А після браги з виноградом запах із куба був просто як глінтвейн
Цієї осені часу не втрачав — переробив близько 500 літрів браги, де на кожні 100 л браги перед бродінням додавав приблизно 20 л винограду, який збирав по сусідах, кому він був не потрібен.
Другу перегонку робив прямотоком, із щедрим відбором голів і тілом до 65° у струмені або 91° у кубі.
Дистилят вийшов трохи грубуватий, але подивимось, що буде зі старінням.
Під час вивчення форумів склалось враження, що дуже ароматний дистилят отримують із зерна.
Вирішив перевірити це себе та свою технику — зробити зерновий дистилят.
Дообладнав великий куб мішалкою і зробив пару зернових заторів на ферментах:
1. Кукурудза + ячмінь
2. Ячмінь + жито + ферментований житній солод

Обидва експерименти завершились повним провалом, навіть попри те, що друга брага вийшла дуже смачна — щось середнє між пивом і квасом, тільки без газу, міцненька й без хмелевої гіркоти.
А от на виході — самогон, гірший за той, що бабки продають алкашам
Смердючий  ну то хай,, але куди подівся смак і запах зерна, я так і не зрозумів.
Причому обидва рецепти дали спирт, який мутнів при розведенні.
Оскільки все розділяв по банках, то побачив, що мутніє переважно головна частина, але ця мутність потрохи присутня аж до кінця відбору тіла.
Зате хвости опалесценції не дають.
І ще одна цікава деталь — перші 100–200 мл голів відносно не смердючі і якраз мають запах сировини.

БджолярTopic starter

Ось так коротко мій шлях самогонника за один рік.У когось в дописі бачив рекомендацію "купити свої граблі",; я це зрозумів буквально, вирішивши спробувати все від початку, а рішення переробити мед перейшло у хоббі.
Як розумієте, відходів і браку, які ще треба ректифікувати, я наробив немало ,
їх треба переробити.
На даний момент маю:
царгу 1.3 м,
погану СПН 3.5,
простеньку автоматику з керуванням клапаном відбору і стабілізацією потужності (олх, Запоріжжя)
храмий вузол відбору, який починає захлинатися на 1650 Вт (випробовував із цяргою 30 см, ДВН 80 мм, засипаною моєю СПН), правда в нього я ще не вперся.
захльоб СПН — 1450 Вт
робоча потужність — 1350 Вт при тиску 18 мм рт. ст.
автономна з кондиціонера.
Буду вдячний за поради щодо підвищення якості ректифікації, а також за будь-які ідеї по роботі з медовими брагами чи поліпшенню аромату і смаку.
Цікаво почути, що взагалі перспективніше застосовувати для "питних медів", прямоток чі колонну, якщо колонну то яку.

БджолярTopic starter

Може назва медовуха не тє, тоді як називати дистиляти з меду?

ДимаС

Виглядає як історія про те, як витрачено купа грошей, часу (а час теж - гроші), воно розтягнулось на рік, тому певно не так накладно.
От не знаю навіть що сказати - енергії купа у вас, пане Бджоляр - це те, що можна впевнено констатувати.

По темі: ваша історія звісно може й цікава комусь. Для початку було б чудово мати звичку вимірювати та записувати під час роботи всі дані, які можна отримати. Відноситись до дистиляції, допоки не буде все зрозуміло самому, без порад, як до лаборатороного досліду. Тоді зʼявиться конкретика.
Бо питань більше, ніж інформації.
Щоб щось коригувати (на будь якому обладнанні) - треба бути спроможним максимально точно відтворити експеримент повторно.
Яка міцність голів? Обʼєм їх?
Яка міцність браги?

Ну, далі думаю має бут зрозумілим напрямок.

ЗИ: взагалі приємно завжди читати новий шлях нового експеиментатора. Не звертай увагу, якщо хтось почне бризкати нервами.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ДимаС

Додам: але дослухайся до порад, якщо такі будуть - пропускаючи через призму свого власного досвіду. Назву теми зроби "Бджоляр. Становлення винокура"

БджолярTopic starter

До всього цього хочу додати, що всі нові варіанти роблю під запис.
Дистилят завжди збираю по банках, із позначками «від - до».

Провів чимало дегустацій — із різними людьми, приблизно 15 «піддослідних», а також тренував і себе, порівнюючи свої напої з промисловими зразками витриманого алкоголю.

Результати виявились дуже неоднозначними: одним більше подобається дистилят, іншим — ректифікат. Але всі зауважують що продукт виходе дуже питким, один досвідчений дегустатоп казав що нповірив що є 40%, але він перевірив спиртомером, все ок, це здається особливість саме меду - його дістілят зовсім не пече.

Якось натрапив на зауваження Ігоря про ректифікацію на «коротких» колонах.
Після того як перечитав його аргументи, чому це шлях у нікуди, зробив для себе висновок і вибір на користь міксу рект+дист.

Саме для цього зараз і зберігаю окремо баночки з дистилятом мед+виноград — для подальших експериментів і порівнянь.

Хотів би запитати, наскільки у моєму випадку варто відповідально підходити до якості ректифікату, якщо я планую змішувати його з дистилятом.

vova0869

Не треба змiшувати те що не треба змiшувати.Ти зроби спочатку гарний дистиллят та ректефiкат.А коли зробиш тобi не захочется змiшувати.Якби Ти рiк читав форум то не мав би таких здорових граблiв.Ти десь здорово хапонув iнформацiйного лайна.Треба придбати базовi знания на якi Ти будеш опиратись.А зарас ти як семикласник який прогуляв шiсть рокiв навчання.

БджолярTopic starter

Так, я розумію, що ректифікат і дистилят — це різні світи, і кожен з них вартий того, щоб робити його якісно й окремо. Але в моєму випадку експерименти з міксом — це не від незнання, а саме спроба знайти баланс між чистотою і ароматом.

Я згоден, що треба довести і дистилят, і ректификат до «еталону» , і вже потім порівнювати, чи взагалі є сенс їх змішувати. Тому тепер ставлю мету зробити максимально якісний ректификат, щоб мати об'єктивну точку відліку.

До речі, саме зараз почав копати тему по СПН — експериментую з різною потужністью та швидкістю відбора. Хотів би, щоб більш досвідчені колеги оцінили мою СПН і дали рекомендації, як підвищити ефективність ректифікації на моїй колоні.

ДимаС

Як можна мати як точку відліку ректифікат для дистилята?

БджолярTopic starter

Зробивши гарний ректифікат і дистилят, я вже зможу зрозуміти, у якому напрямку варто прикладати максимум зусиль.
Якщо з дистилятом для мене поки що все не зовсім зрозуміло — я навіть не можу впевнено сказати, добрий він чи поганий, а ще ж є вплив витримки, до якого я поки не дійшов — то з ректифікатом вже більш-менш ясно. Принаймні зрозуміло, чого від нього чекати і до чого прагнути.

Сподіваюся, що з часом вийде отримати такий ректифікат, який буде повністю мене влаштовувати і який можна буде вважати готовим продуктом. Поки що результат не ідеальний, але вже є розуміння куди рухатись.

SMF spam blocked by CleanTalk