Пошук медовухи

Автор Бджоляр, 28-10-2025, 22:29:42

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Игорь

Вже ранок, час закінчувати...
Що ще є в меду ?
Приблизно 0.3% мінералів та білків.
Зрозуміло, всі вони не летючі, куб при перегонці не залишать.
Так, на смак браги вони вплинуть, на смак дистиляту - ні.
І на останок - менше 0.1% ароматичних речовин, в першу чергу - бензолових  спиртів.
Вони легко летючі, і саме вони дають меду запах. Саме через них так смачно пахне медова брага... І саме через це в дистилят майже нічого з цих речовин не попаде. Майже всі вони за час бродіння  будуть винесені бульбашками вуглекислого газу, а те, що залишиться, вийде з куба в газоподібному стані  ще на етапу його розігріву.
Отже, шановний Бджоляр, нажаль, нічого втішного для тебе не маю. Дистилят з меду мало чим відрізняється від дистиляту з інвестованого цукру, і на мою не експертну думку, переганяти мед на дистилят - те саме, що топити хату паперовими грошима. Мабуть недарма традиційна медовуха - це продукт бродіння, а не перегону. Не думаю, що наші діди не експериментували з перегоном, але спадщини дистиляту з меду на залишили. Буде час та натхнення - пошукаю по довідниках.
В зараз бачу необхідність розібратись чому  вино з браги, або яблук перспективно переганяти, в з меду - ні. Але вже не сьогодні
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Ivan 68

Я з деякими твердженнями не згідний. Я робив три рази той медовий дистилят. Так, дійсно, він складний, але немає нічого неможливого, просто на неможливе потрібно трохи більше часу.
З третього разу мені вдалося отримати дистилят для споживання в білу з ароматом меду. І з бздючими газами боротися, Ви, Ігоре, причудово навчили.
Але спочатку про класифікацію. Що таке медовуха? Це алкогольний напій міцністю до 25% (так читав в літературі, але не зовсім згідний, бо дріжджів з такою толерантністю до алкоголю не зустрічав), зброджений по принципу, як вино. Тобто в нашому, Винокурів, розумінні - це бражка. Як пиво і віскі.
Далі. Якщо ми виготовили дистилят для білого споживання (ми неодноразово обговорювали питання, що методики перегонки для білого та для бочки - різні) - то ми можемо називати цей напій: медова горілка, медовий самогон, медовий дистилят.
Якщо ми зробили дистилят для витримки в бочці і витримали його - це буде медовий бренді.
Це виключно моє ІМХО.
Краще ніяк, ніж як небудь.

БджолярTopic starter

Дякую за настільки розгорнуті та аргументованні відповіді.
Прочитав уважно, з інтересом і, чесно кажучи, багато чого для себе прояснив.

Одразу хочу нагадати, що я «вліз» у тему меду не просто з цікавості — у мене вийшло близько пів тонни неякісного меду, і повірте, цьому були дуже поважні причини, безпосередньо пов'язані з тим, що відбувається в країні.

Висновки Ігоря о неможливість перенести медовий аромат у дистилят мене навіть певною мірою радують — бо вони повністю збігаються з моїми спостереженнями.
Ще раніше я звернув увагу, що на етикетках «медових» варіантів Jack Daniel's чи Jim Beam вказані лише «сліди меду» та «медовий ароматизатор», тобто навіть промисловці не отримують цей аромат напряму з дистиляції.

Зрештою я прийшов до додавання винограду, і, на мій смак, це зробило дистилят значно цікавішим.
Мед, на щастя, вже майже закінчився, але хобі залишилось, а разом із ним — запас не надто вдалого спирту та моя сумнівна СПН, через яку я, власне, й почав активне спілкування на форумі у темі про насадки.

БджолярTopic starter

Дякую Іван за коментар і за можливість спробувати Ваші зразки — це найкращий спосіб зрозуміти, куди рухатися далі.
Згоден, що слово «медовуха» у назві було не зовсім вдалим. Правильніше було б писати «медовий дистилят із збереженими ознаками вихідної сировини», але тоді це звучало занадто складно, тому я спростив формулювання — і, можливо, трохи відвів тему вбік від суті.

БджолярTopic starter

Радий тому, що,
прочитавши відповіді, зрозумів різницю між цікавою сировиною + цукрор і цікавий дистилят + ректифікат.
ще хочу звернутися по пораду: чи хтось мав досвід з дубовими бочками Кравчук із міста Біла Церква?

makrak80

З досвіду . Ароматика з меду буде в СС тільки з дуже ароматного меду , дай то не довго , як казав арестович - 2-3 тижні . Я карбонизував пиво ароматним медом , запах в пиві протримався так само . Висновок - якщо хочеш аромату меду в дисті , купи якісний ароматизатор меду , та вікористовуй ... , як це робить промка з віскі хоней . До речі , я пробував зробити віскі хоней з натуральним медом , якщо додавав трішки , запаху не було , а багато - солодкий дуже виходив , хоча вже з ароматом . А ще , маєш знати , мед дає мутність , яку хрен отфільтруєш , крім відстоювання зі зняттям з осаду ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

БджолярTopic starter

😂  Ви мене своїм коментарем луже розсмішили — читав уголос, дружину навіть  довелося втихомирювати 🤣
Щодо меду — повністю погоджуюсь. Підтверджую ваш досвід: навіть додавання найароматнішого різнотрав'я дає  ароматику при цьому роблячи алкоголь занадто солодким. І так, мутність у результаті — повна біда.

Натхненний цими експериментами,пробував зробити свої концентровані ароматизатори, щоб потім експерементувати добавляючи їх в різних пропорціях.Я окремо настоював прополіс — мутно, пекуче, зате пахне просто чудово. Також пробував старі темні стільники — це цікавіше: аромат слабкий, але смак дуже м'який, впізнаваний і приємний.

До речі, ці спостереження стосуються і самого меду. Мед, відкачаний зі старих темних стільників або з вуликів, рясно вкритих прополісом, значно ароматніший і смачніший, ніж із нових, щойно відбудованих білих рамок.

Игорь

Вибрав з добірки Клиновещької купку рецептів медів більш ніж сторічної давнини. Не дистиляція.

Игорь

Додав пояснення та порівняльну таблицю одиниць виміру

БджолярTopic starter

Майже схожий на 710-рецепт, повторював два тижні тому:
100 л води, 15 кг ячмінної дробини, 1,5 кг ферментованого житнього солоду.
Усе піддалося гарячому високотемпературному осахаренню ферментами,
при охолодженні додав 10 кг меду.
Початкова щільність за цукроміром — 17%.

При 28 °C вніс 70 г львівських сухих дріжджів.
Бурхливе бродіння тривало 3 доби, саморозігрів — до 34 °C.
Переганяв на 6-й день, коли щільність упала до 1%.
Брага непогано розшарувалась.

Скуштував перед перегоном — вирішив відлити 10 л для подальших спостережень.
Розлив у пластикові пляшки, поставив у погріб.

Прочитав сьогодні рецепт — згадав про той льох і відкрив одну пляшку.
Вийшло щось середнє між пивом і квасом — скажу чесно, влітку таке пішло б на ура!
Додай ще трохи хмелю — і буде чудовий освіжаючий напій.

Єдине — визначити, що в сировині був мед, практично неможливо.

Ivan 68

Якщо чесно, я деяких моментів в коментарях колег не розумію.
Ні разу у мене медовий дистилят не був мутний.
З часом медовий аромат у мене тільки підсилювався, а не пропадав.
Отримав хороший смачний медовий дистилят тільки тоді, коли спочатку нагрів мед до 70* і потримав з годинку. Потім додав холодної води, щоб вистудити і додав СПЕЦІАЛЬНІ дріжджі для меду, а не які небудь.
І зброджував при температурі 18-20*, а не 28-32*.
Мед не можна зброджувати, як цукрову брагу - пошвидше. Мед потрібно зброджувати повільно, як вино.
І все вийде. У меда дуже тонкий аромат і тому дистиляцію бажано проводити на мідному обладнанні. Нержавійки він не любить.
Що стосується промислових зразків. Хто там буде витрачати лишні ресурси навіть на банальний нагрів меду та його вистигання. І т.д.
В промиловості все дуже просто - бери побільше та найдешевше і кидай подальше. Все...

Игорь

Про мутнicть йдеться - якщо додавати мед у напій

Ivan 68

Зрозумів. З цим згідний на всі сто!

Fatum

Цитата: Ivan 68 від 01-11-2025, 21:15:07Якщо чесно, я деяких моментів в коментарях колег не розумію.
Отримав хороший смачний медовий дистилят тільки тоді, коли спочатку нагрів мед до 70* і потримав з годинку. Потім додав холодної води, щоб вистудити і додав СПЕЦІАЛЬНІ дріжджі для меду, а не які небудь.
Мед не можна зброджувати, як цукрову брагу - пошвидше. Мед потрібно зброджувати повільно, як вино.
І все вийде. У меда дуже тонкий аромат і тому дистиляцію бажано проводити на мідному обладнанні. Нержавійки він не любить.
Що стосується промислових зразків. Хто там буде витрачати лишні ресурси навіть на банальний нагрів меду та його вистигання. І т.д.
В промиловості все дуже просто - бери побільше та найдешевше і кидай подальше. Все...

А як Ви нагріваєте мед до 70°С і тримаєте таку температуру цілу годину?

SAMSON

Цитата: Ivan 68 від 01-11-2025, 21:15:07Якщо чесно, я деяких моментів в коментарях колег не розумію.

Цього року мав накінець першу роботу з медом , хоч до того ніяк не вірив в нього бо було тут досить відгуків , і от мав десь більше 20 кг меду чуть як казала людина чуть типу підпорченого бо не було змоги і .... , зробив все по фершую витримав 66-70 - 60 хв і більше , остило додав спец дріжджі медові  ,завелось та забродило  все чудово майже в 0 , перегнав раз 1  з міддю , другий перегон на мідному шоломі з  відбором голів довгих , тіло 80-75 % , а от шо би побачити чуда в напої не побачив 😁, все мене і розчарувало і як розумію як говорив Ігор трохи одним словом на те і в мене нажаль не вийшло шось типу вау , тут напевно немає всежтаких ефірів як у фруктів , цеж мед інше в думаю тут коли говоримо чи про метод перегонки чи ще щось типу треба зробити , думаю з меду лише добре зробити  файне медове вино , інше при дистиляції не виходить аж таке медове по смаку і запаху , щоб нагадувало мед .

SMF spam blocked by CleanTalk