Re: мідний аламбік

Автор braga2, 24-11-2015, 19:17:54

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Ivan 68

Шановні колеги потрібна Ваша допомога розв'язати одну загадку.
Вихідні умови такі. При використанні мідного шолома 4х4" об'ємом 13л, перехідника з 4 на 2", двох поворотів та холодильника на 2" на ПВК об'ємом 135л (зазвичай наливаю по 100-110л) і потужності нагріву 4,2кВт міцність сирця починається в районі 70, швидко падає і в кінцевому результаті весь сирець має міцність 20-25% (все залежить від моїх потреб по розділенню при другому перегоні).
Але так склалося, що мені потрібно було перегнати всього 22л виноградного осаду настояному на пшеничному спирті, і заливати їх у 135л ПВК якось смішно. Я дістав свій куб на 30л (взяв від автоклава) і зверху поставив все обладнання, що і на ПВК (описав вище). В цьому кубі стоїть тен на 2кВт. Але стикнувся з такою проблемою. При нагріві в 1,6кВт міцність початкового сирця починається з 87%, довго тримається на позначці 85% і в ітогі я маю сирець міцністю 50%, що мені абсолютно не підходить. Один раз я перегнав так, як є. На другий раз я трохи збільшив потужність нагріву. На третій раз я збільшив потужність нагріву до 1,6кВт та накинув на шолом утеплювач. Але все одно мав велике укріплення.
У кого є ідеї, де "собака закопана"?
Краще ніяк, ніж як небудь.

Ivan 68

Поки писав та редагував, до мене дійшла відповідь. Що ж я хочу, якщо залив міцність 20%. Та ще й відносно повільний відбір. Це ж не брага міцністю 6-8% (так, я прихильник гідромодуля 1 до 6 і слабо градусних браг, окрім тих, що на спирт). От тому я і отримав такий результат. Скажете, які проблеми. Розбав водою і по всьому. Не все так просто. Ароматика постражджає. Я завжди роблю брагу так, щоб сирець був 20% (якщо для бочки, щоб не розбавляти водою), для білого - 25%, для спирту - 30%.

ДимаС

все вірно - якби дав ті 4,2 кВт та брага 6% - то й на виході мав би схожий результат.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68

Якби дав 4,2 на тому типу дистиляті, то спалив би його, а не смаколики ловив. А от до міцності в 6% розбавити провтикав.

гуральник

Любіть життя. Повторення не буде...

Ivan 68

Дякую Володя за зауваження/питання. Не так написав/пояснив. Для спирту я намагаюся зробити міцнішу брагу. Потім при перегонці розбиваю на дві частини. Перша, міцніша, частина, як правило 50-55% одразу іде на ректифікацію, а другу я ще раз укріплюю, а лише потім відправляю на РК. Так раціональніше. Мене так Ігор навчив, за що йому велика подяка.

Fatum

Питання до знавців. Яка форма мідної кришки краще на куб при прямоточній перегонці зі шлемом, конусна чи купольна? Може хто знає де можна почитати з описом фізичних процесів?

vova0869

Вони вiдрiзняються площею поверхнi та висотою .Конусна дае бiльше укрiплення .Як на мене розмiр шолома головне а укрiплення бажано регулювати .А кришку ти не можеш за бажанням чи ставити чи нi .Тому я раджу починати з шлома 4 вхiд на 4 вихiд десь вiд 15 л а потiм конус перехiд 4на2 .А без кришки можливо обiйтись .

Игорь

Цитата: Fatum від 03-11-2025, 13:17:18Питання до знавців. Яка форма мідної кришки краще на куб при прямоточній перегонці зі шлемом, конусна чи купольна?
Щоб відповісти на таке питання, треба мати і таку, і таку кришку, і зробити парні експерименті на кожній кришці з однаковою сировиною. Раз 10 з різною плодово -ягідною сировиною, раз 10 - з зерновою. Бажано дала кожної пари однаково змінювати умови - міняти потужність нагріву та температуру повітря
Кожного разу треба робити органолептичну оцінку дистилятів та ретельно записувати.
Потім підбити підсумки і зробити висновок.
Він буде приблизно такий. Пофіг яка там кришка.  Бо результат залежить від багатьох чинників, і форма кришки в їх переліку посідає не перше, не друге, і навіть не п'яте місце по впливу.
Давай я тобі з іншого боку відповім.
Якщо би твоє питання мало однозначну відповідь, якщо б один варіант кришки мав хоч маленьку перевагу перед іншими, то він би давно лишився один на ринку.
Якщо існують обидва, то користь від них приблизно однакова. По впливу на процес - нульова (незначне дублювання дефлегмації, що дає аламбік при холодному повітрі чи обдуві. По механічній доцільності - однакова, бо важкий шолом погано почувається на пласкій кришці.
Купольна чи конусна кришка, особливо мідна - чудовий винахід, що приносить величезну користь тим, хто їх виробляє та продає. Все решта вже не має значення.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

vova0869

Ivan 68 мае  досвiд роботи .Вiн мае комплект кришка /сфера/,шолом та конус.

Игорь

Іноді на нержавіючій царзі з водяним дефлегматором та килограмом мідних кілець результат ліпший, ніж на кришках з шоломами.   
База в тому, що отримання дистиляту - це як виконання музичного твору. Так, від інструменту багато що залежить, але першорядний фактор впливу на результат - не інструмент, а виконавець, його навички, талант та майстерність.   
Перша помилка винокура - початківця - це вважати, що для отримання судового результату необхідно та достатньо придбати багато блискучих цяцьок. Зауважу. Зовсім недостатньо, і зовсім не необхідно.
Якщо мені презентувати набір найдорогущих та найблискучиших  скальпелів, я навіть апендикс не виріжу. Хіба що ціною життя пацієнта. А вправний хирург при необхідності зробить операцію канцелярським ножиком.

Игорь

Майстерність будь-якого майстра, винокура в тому числі,  складається не з кількості інструментів, що є в його розпорядженні, а від чіткого розуміння коли та який з них застосувати. Та що можна використати, якщо потрібного інструменту під руками нема.
Питання винокура-початківця про вид кришки, якому слід віддати перевагу, подібне питанню молодого автослюсаря про те, яким пасатижам віддати перевагу - з зеленими ручками, чи з червоними. :)
Відповідь вже була. Пофіг. При необхідності, можна й плоскогубцями обійтись. Але з часом, коли прийде розуміння що до чого, може й виникне бажання придбати саме пасатижі, а може і не виникне.

Fatum

Цитата: Игорь від 03-11-2025, 14:47:24Майстерність будь-якого майстра, винокура в тому числі,  складається не з кількості інструментів, що є в його розпорядженні, а від чіткого розуміння коли та який з них застосувати. Та що можна використати, якщо потрібного інструменту під руками нема.
Питання винокура-початківця про вид кришки, якому слід віддати перевагу, подібне питанню молодого автослюсаря про те, яким пасатижам віддати перевагу - з зеленими ручками, чи з червоними. :)
Відповідь вже була. Пофіг. При необхідності, можна й плоскогубцями обійтись. Але з часом, коли прийде розуміння що до чого, може й виникне бажання придбати саме пасатижі, а може і не виникне.

Дякую за вашу думку. Просто як Ви правильно підмітили я початківець, придивляюся до оновлення обладнання, а вважаючи ціну на нього сьогодні, перед покупкою хочеться бути впевненим на 100%

Ivan 68

Володя, він не за той конус питає. Не за конус над шоломом, а за кришку-конус.
На мою суб'єктивну думку кругла мідна кришка у мене на ПВК працює краще, ніж кришка-конус на кубі, які були у мене раніше. І те, і те від спиртколонни.
Від конуса над шоломом я відмовився зовсім. Причин декілька. Перша, я роблю бочкові дистиляти, а конус більше потрібен для білого, бо дає суттєве укріплення, але і ріже при цьому більше ароматів.
Причина друга, я живу в приватному будинку, дистиляцією займаюся виключно в холодний період часу і маю можливість регулювати температуру повітря у приміщенні для кращої роботи шолома. Конус більше підходить тим, хто живе у квартирах (ну не будеш же ти вихолоджувати квартиру під свої забаганки).
А взагалі факторів та нюансів дуже багато. За один раз все і не опишеш.
А в цілому з Ігорем згідний. Наприклад, завтра буду другий перегін робити на шоломі, а післязавтра на царгі з кільцями і керованою дефлегмацією, бо мені так потрібно.

Игорь

Не існує  точної методики використання аламбіку для жодного напою. Власна методика у кожного виробника складається експериментальним шляхом, і це багаторічні праця накопичення результатів. 
На початку існування, шолом  аламбіка виконував функцію буфера для того, щоб вмістити піну з раптово закипілого кубу. В кубах под першими аламбіками, доречі, було не алкогольна сировина, а квіткова, на них отримували ароматичні речовини. Тому про розділення - укріплення не йшлося. Нагрів в ті стародавні часи був виключно на дровах, тому швидко зменшити його на початку кипіння було неможливо. Без великого парового буфера над рідиною відбувався переборос кубової рідини у відбор, шолом був потрібен саме для усунення цієї проблеми. 
Чому саме мідь? Тому, що в ті часи іншого матеріалу не було. Срібло та золото не розглядаємо. :)
За декілька сотень років комусь спало на думку перегнати на аламбіку вино, і на цьому етапі стало зрозуміло, що аламбік помітно впливає на процес перегонки.
В першу чергу, від співвідношення  нагріву куба та охолодження шолому залежить міцність на виході, та це призводить не тільки до отримання більш концентрованого спирту в дистиляті, а й до можливості фракціонування - розділення загального об'єму дистиляту  на певну кількість порцій з різними властивостями.
Тобто, вважати, що аламбік саме своєю присутністю при перегонці зробить диво, це помилка. Це не чарівна паличка, а інструмент, що дозволяє оператору на основі досвіду, набутому за багато років, чи навіть поколінь, розділити дистилят на декілька частин, фракцій, одни з яких у певному співвідношенні одразу підуть у бочку чи у пляшку на витримку, а інші підуть на повторну перегонку - окремо, чи разом з наступними порціями сировини. При цьому для отримання кожної фракції застосовують різний нагрів, різне охолодження шолому, та відслідковують заздалегідь визначені ознаки переходу від одної фракції до іншої.
Але всі ці накопичені та відточені роками секрети отримання позитивного результату працюють лише при повторюваності на кожному кроці - походження сировини, умови обробки, зброджування
 Взяв зерно чи виноград у іншого виробника, в та сама методика, що дала минулого разу чудовий, чарівний коньяк або віскі, цього разу може дати вонючку,  яку неможливо пити. 
Що ще треба розуміти. На кожен товар знайдеться свій купець. Те, що для одного буде гидотою, для іншого може виявитись нектаром богів. Наприклад, сивушні тони зернових дистилятів у одних пияк (чи споживачів?) викликає блювотний рефлекс, у інших - відчуття блаженства. Те, що винокур на свій розсуд може вважати за помиї, для когось може виявитись найбажанішим напоєм.
Як це визначити, як виміряти успішність того чи іншого напою? Лише через крамницю, через торгівлю. Якщо напій, зроблений по методиці номер 587/4 продається швидше, ніж напій по іншій методиці, можна робити певні висновки. На відміну від "гаражних дегустацій", тобто, у колі пияк чи друзів, коли отримати об'єктивну оцінку просто неможливо. Навіть якщо між дегустаторів знайдеться нагла морда, яка висловить невдоволення, це все одно буде суб'єктивна оцінка, що відображає не істину, а точку зору одної людини.
Щось я розпатякався. Добраніч.

SMF spam blocked by CleanTalk