Пошук медовухи

Автор Бджоляр, 28-10-2025, 22:29:42

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Ivan 68

Дуже просто - в казані, на плиті, періодично контролюючи температуру.
Чекати поки мед сам вистигне - не варто. Там може поселитися все, що завгодно.
Нагрів при першій перегонці і другій перегонці повільний.
Дистиляція при першій перегонці відносно повільна, не швидка, не на максимумі, це не цукрова брага.
Мед має дуже тонкий аромат. Не буде такого яскравого запаху та смаку, як з банки, або в ложці.
Мед більш- менш проявляє себе через рік після відпочинку. Як і більшість напоїв. А у нас як правило, такий термін не витримує. Особливо у новачків. Не встиг зварити щось смачне, як все випили. В певний момент я зрозумів, що так діла не буде. І привчив себе при кожній дистиляції (не бочковій) наливати одну пляшку, повністю її запакувати і заховати від себе, якомога подалі. Щоб навіть коли Душа заспіаає, не так то легко було туди дістатися. Я знайшов у себе таке місце. Там вже ящика три зібралося.
Температура та час зброджування має велике значення. У мене вийшло на той момент випадково. Знання та розуміння з цього приводу з'явилися значно пізніше.
В довгих головах ти забрав весь аромат. В медовому дистиляті голови такі ароматні, що капець. Я тоді мав слабенькі знання на цю тему, то ридав біля тих голів, так жалко було їх до банки для вогнища виливати. Дурний був. Голови від дистиляції - то скарб, який має дуже багато ефірів. І якщо навчитися правильно з ними працювати, можна отримати хороший результат. Але то досить складно і мало зто з тим заморочується. Але Французи при дистиляції не дарма додають голови до браги (а хвости та осад в сирець). До мене тільки вчора остаточно дійшло чому так, під час розмови з одним із наших колег.
Я зараз голови беру для бочкової витримки (нікому не нав'язую, прошу тапками не кидатися) не більше 0,3 - 0,5% від навалки), тому що згідний з Вадім 33, що в головах дуже багато ефірів.
Мене перші два рази з медом ну дуже розчарували. В інтернеті пишуть, що класне, ароматне, а у мене ніяке. Але я не здався, шукав неспішно причини, багато читав, по ходу вчився дистиляції, і нарешті вийшло.
При нинішніх знаннях вийшло б ще краще. Але зараз я білими напоями практично не займаюся (нещодавно захотілося звичайного цукрового самогону і ні краплі не знайшов. Дожився. Добре, що хоч гречаний був), а малими об'ємами тим більше - шкода часу, тому не факт, що ще зварю. Але хто зна. Може хто з знайомих багато меду притаскає, та я на 15л бочку зварю, бо на 60л - то точно гарячка.
Краще ніяк, ніж як небудь.

silverus

Можно провести параллель с чачей\граппой, для ароматики перегонял под вакуумом вместе с жмыхом, готовый продукт имел запах как свежий жмых. Через полгода в стекле от аромата ничего не остается.
Больше не заморачиваюсь, делаю по классике.

Ivan 68

Дивно, у мене з часом смак чачі тільки підсилюється. А граппа - то взагалі абсолютно інший напій (хоч і виноградний). Він до чачі ніякого відношення не має. Бо способи перегонки абсолютно різні. Це як робити вино для вина і вино для коньяка. Назви однакові, сировина однакова, а підходи і цілі різні.

Ivan 68

Ось трохи попрацював з своїм Штучним Інтелектом для спільноти (з ним не так просто працювати, щоб він давав більш менш правильні відповіді). Постарався задати всі запитання. Є дрібні неточності, але то не важливо. Загальна стратегія, як на мене правильна.

silverus

Цитата: Ivan 68 від 02-11-2025, 08:26:31у мене з часом смак чачі тільки підсилюється
смак звісно підсилюється, я казав про аромат, він з часом йде.

Ivan 68

Так. Тут погоджуюся.

Fatum

Цитата: Ivan 68 від 02-11-2025, 08:37:44Ось трохи попрацював з своїм Штучним Інтелектом для спільноти (з ним не так просто працювати, щоб він давав більш менш правильні відповіді). Постарався задати всі запитання. Є дрібні неточності, але то не важливо. Загальна стратегія, як на мене правильна.

Після прочитання 49 сторінок вашого спілкування з "помічником" аж задумався, не випросити часом мені у мого дідуся бідон меду

vova0869

I зробити медовуху а не медовий самогон .Я купляю i не дешево мед  а ви переводите продукт . Я на початку шляху добавляв мед у однолiтнiй виноградний дистиллят .Замахався фiльтрувати не сподобалось .А в цитрусових лiкерах було гарно .

Fatum

Слабоалкогольних напоїв вистачає, і вина пів тони і сидру 150л. А от спробувати щось нове міцне буде непогано.

Ivan 68

Володя, та ти що, я ніколи на це діло мед не купував. Використовував або підпсутий, або такий, якому хиз його знає скільки років...

БджолярTopic starter

Так як Ivan 68 майже повністю деталізував свій досвід із медовим дистилятом, я не можу не спробувати його повторити.
Перше, що спало на думку — провести перегін, використовуючи 30-літровий куб, але, усвідомивши важливість повільності процесу, дійшов висновку, що цей масштаб є неприйнятним.
Буду робити все під 160-літровий куб — повний перегін разом із розігрівом займає на ньому десь 8–10 годин.

Щоб мати достатній об'єм для другого перегону, вважаю, потрібно хоча б 70–90 л спирту-сирцю, отже, потрібно приготувати приблизно 250 л браги.
Наразі роблю стислий план.

1. Підготовка браги

Кип'ячу 100 л води, вимикаю нагрів.

Вношу приблизно 50 кг холодного меду, перемішую до повного розчинення.

Намагатимусь підтримувати температуру близько 70 °C протягом 1 години.

Далі ділю сусло навпіл у дві ємності (в мене є по 160л).

Доливаю холодну воду, доводячи густину до 17–18% (за ареометром).

2. Орієнтовний вихід спирту

При густині 18% цукру під час першого перегону (до 0–5% спирту в струмені) очікується вихід спирту-сирцю міцністю близько 27% об.

3. Корекція pH та живлення дріжджів

Далі, виходячи з діалогу з ШІ, зрозуміло, що потрібно довести pH до 4, наприклад лимонною кислотою, та внести азот.
Якщо з pH більш-менш зрозуміло, то з азотом — ні.

Буду вдячний за поради щодо азоту.
Також потрібно визначитися з навіскою дріжджів — планую використовувати Spirit Ferm медові HY-015.
Рекомендована навіска — 15 г на 15–20 л, але хочу використати вдвічі менше.
Виходить, на 250 л браги потрібно 6×15 г?

БджолярTopic starter

Нітроамофоска це добре, скільки її треба, та може всеж краще прикормити
пшенічним солодом по 1кг на заторник.

Ivan 68

Або є більш дорогі варіанти в пивних спеціалізованих інтернет-магазинах.
Або мелений пшеничний солод
Прочитай у файлі скільки потрібно додавати підкормки. Там все написано. Тільки давати її потрібно не за один раз. Там теж про це написано.

Игорь

Поперечный прогрів важливий. Він потрібен для знищення захисних ферментів, що перешкоджають життєдіяльності дрожджів.
Але на мій погляд краще не кидати мед у кип'яток, в розвести мед у холодній воді, а вже потім нагріти до 70.
Бо в першому випадку майже весь мед прогріється до 80-90 градусів, та втратить ті ароматичні сполуки, які ми б хотіли передати в напій. 

А як вам таке? 
1. Мед має багату та цікаву ароматику, але левова її доля втрачається при зброджуванні та з головами при перегонці.
2. Перед внесенням дріжджів ми мусимо прогрівати ситу (медовий розчин) щонайменше до 70-ти радусів щоб знищити захисні ферменти, які перешкоджають роботі дріжджів. Але значно підвищувати температуру прогріва не бажано, бо до втрат ароматику з попереднього пункту (при зброджуванні та при перегонці( додасться ще один пункт.
І тут з'явилась думка.
А давайте розведемо мед водою, зальємо в куб, поставимо холодильник, та відберемо пару-трійку літрів дистильованої води, насиченої ароматичними речовинами з меду!
Таким чином, при зброджуванні та при перегонці ми не втратимо ароматику, бо весь аромат ми заздалегідь законсервували у воді, отримаємо дистилят, в потім повернемо йому ароматику, коли розведемо його ароматизованою дистильованою водою.
Напевно, є сенс спробувати отримати "ароматні води" з невеличкої кількості неброженого меду, Якщо дійсно вода буде мати пристойну ароматику, можна сподіватись на успіх.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

SMF spam blocked by CleanTalk