Вопросы от новичка - 2

Автор Anti8, 10-07-2015, 00:11:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 2 Гостей дивляться цю тему.

Игорь

Довів сторінку погоди до абсурду. 
Там тепер буде можливість вибрати місто... якещо ми його туди покладемо :)
Там зараз Прага бо там Василь, щоб його Gеmini не дурив,
Бориспіль, бо Димас попросив,
Одеса, бо як без Одеси, 
Та Суми, бо там Валерчік. 
Якщо треба додати - додам, потім розставлю по алфавіту. 

https://surli.cc/lnycey
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ДимаС

Цитата: Игорь від 11-04-2026, 11:21:46Я б не хотів робити прилад критично залежним від наявності доступу до мережі. Нема зв'язку, ти цього не знаєш, сподіваєшся на автокорекцію температури закінчення перегонки, а її нема. Підманула - підвела.
Хоча, витягати дані про погоду по координатам місцевості в працюючий алгоритм я вмію. Вже працює вдома у брата в керуванні опаленням.

А я не кажу про автокорекцію. Я про інформацію і все.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

SAMSON

Ігор може зробити так щоб вставляти дані тиску ( по місцевості ) в прилад от і буде корекція температури автоматично так би більш менш точніше .

Игорь

Можна. 
Але що робити приладу  якщо мережі нема, або сервер погоди перестав працювати? Але через технічні проблеми будуть отримані божевільно недостовірні дані?
А головне - навіщо це треба? 
Я же вже двічі про це писав. 
Щоб повністю витягти весь спирт з браги, треба відігнати половину об'єма навалки та отримати самогон 25%міцності, що містить всі летючі та вонючі сполуки з кубу, повністю, без втрат. 
 При цьому останні 5 грам спирту будуть коштувати дві кіловат-години  електроенергії. 
Я не думаю, що комусь це потрібно.

Ivan 68

Колеги, у мене є одне запитання. Що вважати першими краплями при дистиляції. Самі, самі перші? Але ж ми знаємо, що йде предгон. І не завжди зрозуміло, коли він завершиться і чи після цього ідуть перші краплі. Чи це вже тоді, коли краплі на швидкі краплі переходять, чи пізніше? Ніяк не можу зрозуміти.
Чому запитую. Зараз переганяю біле вино і закрапало на 86,1 в кубі. Це не жарт і не похибка датчика. Їх стоїть аж два - від Роси та Бобра. Але ж таблиці та калькулятор говорять що такого не може бути при першому перегоні. Не буває вина з такою міцністю. Потужність перегона - 4,2кВт. Навалка - 120л. Я допускаю якесь укріплення, але ж не на стільки!
Краще ніяк, ніж як небудь.

makrak80

Валера , щоб при перегоні взнати більш меньш точно міцність браги по темп кипіння , тре не на краплі дивитись , а на термометр в кубі . Як тільки температура перестала швидко стрибати , та більш-меньш зупинилась , та стоїть на місці з півминути - минуту , ото і дивись її в таблиці . А у відборі вже будуть не краплі , а струя ... Це якщо термометр в парі стоїть , а якщо в рідині , то теж рахуй не з крапель ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Ivan 68

У мене в рідині стоїть. По парі не працюю, тому його не ставлю. Дякую за пораду. Перевірю у себе.

vova0869

В мене було що накапав конденсат .Холодна вода а в примiщеннi тепло .

Игорь

Цитата: Ivan 68 від 14-04-2026, 17:18:24Це не жарт і не похибка датчика.
Так, це на перше і не друге. Це простий фізичний процес, і може навить не один.
Тримай перший.
Ті 86 градусів, що ти побачив на кубовому термометрі - це навіть не "середня по палаті" температура, а температура, виміряна в певній момент, та в певному рівні куба.
Після того, як куб закипить та почнеться бурхливе перемішування рідини в ньому, температуру. що ми бачимо, можна буде вважати кубовою. Вона будо однаковаю для всього об'єму, принаймні вище рівня тена.
А доки куб не закипів, покази кубового датчика не дають інформацію, а вводять в оману. В кубі йде конвективне перемішування - нагрітий біля тени шар води прагне піднятись вгору, а не нагріта вода з верхніх шарів рухається в протилежному напрямку. В кубі утворюється  купа потоків більш та менш нагрітої рідини, які рухаються назустріч.
Що покаже термодатчик на  раннії етапах нагріву?
Це залежить від  того, в якмоу саме потоці - нагрітому чи не дуже нагрітому - опиниться наш датчик. 
Один з колег в Одесі дуже дивувався, коли бачив, що кубова температура по мірі прогріву то росте, то знижується.
Це ранні єтапи прогріву кубової рідини.  
А що відбувається на етапах, що передують початку справжнього кипіння?
Ну, припустимо, вміст куба містить приблизно 12% спирту, та має закипіти при температурі 91 градус. 
Припустимо, температура рідини, що рухається вниз, має температуру 85 градусів.
Біля тену невеличка порція рідини  догрівається до 91 градуса та випаровується.
Бульбашка пари миттєво відривається від тена та швидко спливає. 
Тепер є два варіанти подальших подій. Якщо навкруги бульбашки відносно холодна рідина, пара в бульбашці швидко конденсується, бульбашка схлопується. Ми чуємо  характерний шум куба, що закипає, шипіння. 
Але наближається момент, коли рідина навколо бульбашки вже достатньо прогріта. Тоді характерне шипіння припиняється, бо рідина прогріта до такого рівня, що бульбашка отримує спроможність дістатись повернхі без зхлопування. 
Бульбашка доходить до поверхні, та тихешьковідкривається в парову зону куба. Це і є та пара, яка утворилась при температурі 91, але на термодатчику в той момент була ще суттєво менша температура.
Я не акцентував увагу на тонкощах,наприклад, на процесі тепломасообміну між паром та рідиною крізь стінку бульбашки, внасліжок чого вміст спирту у парі сбільшується, а температура конденсації - відповідно - зменщується. Це ми просто маємо тримати на увазі, поза лапками. Не будемо ускладнювати.

Игорь

Перша крапля може з'явитись набагато раніше, навіть дл того, як зєявится характерний шум. 
Це другий процес.
Почну з простого. Якщо відкрити звичайний чайник, що прогрівся до 50-60 градусів, та піднести до нього холодне дзеркало, воно запотіє, тобто на ньому утвориться "перша крапля".
Я про те, що для утворення першої крапли не потрібне кипіння рідини, достатьо випаровування, яке, як відомо, відбувається з поверхні рідини при будь-якій температурі, навіть з замерзлої. 
При нагріванні куба випаровувуання значно прискорюється, а паралельно з ним відбувається прогрів повітря, яке, розширюючись, частково віходить з куба, та виносить з собою випари з кубу. Вони або "псуюсть атмосферу" якщо холодильник звичайний, або, якщо холодильник ефективний, конденсуюсться та утворюють хибну першу краплю.

Игорь

Щоб не зхибити у визначенни моменту "першої краплі", треба покластися не на зір, а на слух.
Дочекайся початку шуму куба, що закипає. Все, що крапає до цього моменту, та під час шипіння куба, це не та перша крапля, на яку ти чекаєш.
Першою краще вважати ту, що буде отримана по першому варіанту, тобто тоді, коли куб припине шипіти. На те, що показує у цей момент датчик в кубі, можна не звертати уваги. Принаймні до того часу, як у кубі не встановиться стабільне кипіння та перемішування рідини.

Ivan 68

Виникло цікаве питання. Отримав з білого вина сирець міцністю 49,9%. Основний сирець беру при першому перегоні до 98,5. Все решта беру до нуля окремо і кільцюю у наступну партію вина.
Що краще, розбавляти сирець до 25% для другого перегона, чи вино, щоб було менш міцне і вийшло тих самих 25% (наприклад)

ДимаС

Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68

Це зрозуміло що розбавляти. Але що краще розбавляти? Сирець, чи міцну брагу (вино)?

vova0869

Зменшувати укрiплення .Яка мiцнiсть вина ?

SMF spam blocked by CleanTalk