Концепція керування ББК з паровим нагрівом.

Автор Игорь, 21-03-2026, 09:22:02

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ДимаС

Ігоре я помоніторив сьогодні ситуацію з перистальтичними насосами і переважна більшість на сьогодні реалізована роботою кроковим мотором, тому було б чудово окрім звичайного шим регулювання насосу також додати окремий канал для управління шаговим двигуном
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ИгорьTopic starter

Контролер для крокового двигуна- це інша, окрема історія.  
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ИгорьTopic starter

Ти дійсно бачиш користь від крокового двигуна? 
Він дозволяє встановити точні оберти двигуна. І якщо ти достаменно знаєш які самі оберти потрібно тримати а кожний момент роботи, застосування крокового двигуна має сенс. Але по- перше, ти цього не знаєш, а по-друге, кількість браги та спирту, що за секунду буде потрапляти в колону, від обертів залежить не точно.  Тому доведеться покладатись на систему зворотнього зв'язку, та збільшувати або зменшувати оберти в залежності від поточної ситуації. 
А тоді в чому різниця між шим-керованим та кроковим двигуном?

ИгорьTopic starter

Про кроковий двигун. Я вважаю, що це не потрібно. Якщо ти вважаєш по іншому - купляй разом з драйвером, двох вільних входів контролера вистачить для керування таким мотором через драйвер.
Я зараз тестую насосик як на фото. Він у мене зараз п'яту добу поспіль крутить гарячу (75 градусів) воду, по 50 літрів за годину. Це ⅔ його потужності. Політ нормальний. Я вже ставив такі насоси на керованих дефлегматора, працюють дуже добре. 
Якщо протримається 10 діб, можна буде використати такий насос для рідкої браги на ББК.

ДимаС

Цитата: Игорь від 13-04-2026, 07:46:50Про кроковий двигун. Я вважаю, що це не потрібно. Якщо ти вважаєш по іншому - купляй разом з драйвером, двох вільних входів контролера вистачить для керування таким мотором через драйвер.
Я зараз тестую насосик як на фото. Він у мене зараз п'яту добу поспіль крутить гарячу (75 градусів) воду, по 50 літрів за годину. Це ⅔ його потужності. Політ нормальний. Я вже ставив такі насоси на керованих дефлегматора, працюють дуже добре. 
Якщо протримається 10 діб, можна буде використати такий насос для рідкої браги на ББК.
Доречі, зараз є у продажу по 400-500 грн такі насосики тільки перистальтичні - типу можна взяти всі плюси перистальтики, яку при поломці як і цей насосик просто викидувати на смітник.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ИгорьTopic starter

Щось тема дуже відхилилась від мети. Час повертати.
Я малював схему  розташування датчиків на ББК, з якої можна зробити певні висновки.

ИгорьTopic starter

Я трохи змінив цю схему, додавши спосіб подачі гріючої пари по двом існуючим варіантам - з парогенератором та з бардовипаровувачем. рівня в парогенераторі - водою чи бардою.
Спосіб без поповнення, коли в парогенераторі з самого початку є надлишок води на весь перебіг процесу, є різновидом схемі з поповненням водою, не бачу сенсу його відокремлювати.
Отже - дві майже ідентичні на перший погляд схеми, але між ними є суттева відмінність, про яку я продовжу наступного разу.

Евгений58

1. Канада
2. Дельта
3. Ігорь
4. Andrik_K
5. Ramzes55
6. Сергій Леонідович
7.Samson
8. ДимаС
9. Батарейкин
10. Гарилыч
11. ГонщикФормулы