Гарбузовий дистилят

Автор Ivan 68, 05-06-2026, 08:41:45

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Ivan 68Topic starter

Передумова цієї історії така. Натрапив я на ось цей сайт - https://vovkulaka.family/, а там якраз завершили продаж гарбузового витриманого дистиляту. Партії у них не великі, а ім'я собі заробили, от все швидко і розійшлося. Але опис мене зачепив і захотілося спробувати зробити такий напій і самому. А паралельно, шукаючи собі бочку, я звернувся до хлопців Київських, а вони запропонували щойно привезені з-за кордону бочки з-під гарбузового дистиляту. Бочки у них дорогі, я їх не купив, але знову ж таки - гарбуз. А відбувалося все це на початку минулої осені. В акурат перед тим, як гарбузи починали збирати. І я засів за вивчення цього питання - як зробити гарбузовий дистилят. А паралельно домовився з однією тіткою в селі, що заберу у неї гарбузи. Вона їх на насіння вирощувала, а самі гарбузи їй були не потрібні. І це була моя головна помилка, бо забирав я у неї ті гарбузи вже розколені і дуже різні. Забрав цілий легковий прицеп. Але переробити все те одразу не реально, та і гарбузи потрібні інші. Про правильну технологію цього всього діла я напишу пізніше, бо завжди працюю над своїми помилками. Так що ще один гарбузовий дистилят на мене чекає, але не цього року.
Краще ніяк, ніж як небудь.

vova0869

А хтось куштував цей напiй.Чи воно того варте.

Ivan 68Topic starter

Та хто його знає. Скільки того літа, по графіку дегустації - 5.09. от тоді і стане зрозуміло.
Але по своїй складності гарбузова брага досить цікава, бо у гарбузі є трохи цукру і трохи крахмалу. По окремому брати не дуже вигідно - малий вихід. Як на абрикосі. А от разом... Це вже інша історія.

perkoljator

Цитата: Ivan 68 від 05-06-2026, 08:41:45та і гарбузи потрібні інші.
Ну так и напиши правильную тыкву. Пока ещё можна посеять. Может кто успеет с посадкой в этом сезоне.

Лучьше работать на электромобиле, чем отдыхать на электрическом стуле.

Ivan 68Topic starter

Мускатні види. Вони схожі на гітару. Тонка шкірка, солодке тіло.

ДІД

Цитата: Ivan 68 від 05-06-2026, 19:29:58Мускатні види. Вони схожі на гітару. Тонка шкірка, солодке тіло.
......не завжди..на кашу садю мускат де прованс..солодкий та мясистий  та гарно лежить
Все починається з насіння..

Ivan 68Topic starter

Я поки шукав свої записи, трохи заглянув у інтернет і зрозумів, що все робив не правильно. З 140л браги вийшло всього 6л дистиляту.
Так. Шкірка то не головне, але бажано, щоб гарбуз після збору урожая цілий полежав 1-2 місяці.
А далі починаються цікаві моменти.
Через те, що гарбуз має і цукри, і крахмал, який можна перетворити на цукри є два нахили. Один - ближче до гарбузового віскі, а другий - до гарбузового бренді.
Початок в обох випадках однаковий. Ріжемо, подрібнюємо на механічній терці (або іншим способом) до стану каші, додаємо води і варимо до 95*. Тримаємо 2 години. Потім вистужуємо до 62-64* і осолоджуємо 1,5-2 години. І тут починаються відмінності.
Якщо ми хочемо отримати гарбузовий віскі, тоді осолоджуємо ячмінним солодом. Далі знову охолоджуємо і додаємо віскарні дріжджі, або спиртові. То вже кому, як подобається.
Якщо ми хочемо гарбузовий бренді, то осолоджуємо ферментами А та Г. Далі охолоджуємо і додаємо винні дріжджі та декстрозу.
В обох випадках ОБОВ'ЯЗКОВО потрібно додавати пектиназу, щоб добре розжижити кашу і щоб дріжджі могли все збродити.
Зрозуміло, що показники по кислотності, а це дуже важливо, потрібно витримувати згідно вибраного стилю.
Любий гарбузовий дистилят буде значно смачніший, якщо якусь частину гарбуза запекти в духовці, або на мангалі.
Дуже добре в кінці зброджування, або під час перегонки браги додати корицю, мускатний горіх та гвоздику. Мед.
     Можна додавати під час запікання. Це покращить майбутній напій.

Zag

То, мабуть, золотий дистилят вийде після усіх тих зусиль. Для особливих подій.
Шануймося,  бо ми того варті!

Ivan 68Topic starter

Хороший солодовий, житній, або виноградний дистилят теж не дешево обходяться.
Знову ж таки, у кого яка мета та можливості. Геньо та Вовкулака, наприклад, змогли ще і заробити на тому.

ДимаС

Навіть на х@йовому Контабасі заробили бізнесмени гроші.
Мені наприклад приємно читати наступне (на фото те що знайшов). Це дає мотивацію йти до досконалості далі.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68Topic starter

Діма, а при чому тут джин до гарбуза?

ДимаС

Я про те що заробіток на крафтових напоях - це показник комерційності, а не якості.
З останнього піареного у ФБ купив пляшку житньої горілки «на чорному хлібі, печену в печі, з карпатською водою» і все таке. Головастий самогон - ароматний, але самогон, паршиво пʼється і все таке. Медальки є з «конкурсів». Так що зробити бренд, сколотити на ньому бабла - це простіше, ніж створити напої рівня кількох форумчан.

Zag

Цитата: Ivan 68 від 05-06-2026, 22:11:20Хороший солодовий, житній, або виноградний дистилят теж не дешево обходяться.
Знову ж таки, у кого яка мета та можливості. Геньо та Вовкулака, наприклад, змогли ще і заробити на тому.
Я не про кошти, а про зусилля, які треба докласти щоб отримати якісний гарбузовий дистилят. Чого варте тільки подрібнення та запікання. Зате таких дистилятів буде один-два на всю Україну.
Шануймося,  бо ми того варті!

Ivan 68Topic starter

Тепер ясно. Діма, згідний на всі сто. Тому коли мене іноді просять - продай, я відповідаю, що якщо хоч один раз продам це перетвориться на бізнес, я себе знаю. А там де бізнес, який би він не був, Душі немає, бо не буде прибутку. Обдарувати (в розумних межах) можу, а продати - ні. Але це моя філософія. У когось вона може бути іншою.
Андрій. Так. Цей дистилят досить геморний. Чи вартий він того, не знаю. З іншого боку, щоб зробити хороший, смачний та якісний дистилят потрібно теж немало часу витратити. Не думаю, що у ДімаСа на виготовлення якісного джина мало часу йде.

ДимаС

На джин пішло років 6 щоб вперше отримати те що хотів. Ще 2 роки, щоб бути задоволеним результатом.
А так віскі насправді для мене більш технологічно складний процес, тому й варіацій результатів більше. А хочеться ж певних результатів🙄

SMF spam blocked by CleanTalk