Дистилляция как она есть от Игоря

Автор ukr-store, 13-04-2017, 22:09:44

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 2 Гостей дивляться цю тему.

Я

Цитата: Ivan 68 від 05-06-2026, 19:28:55Все вірно, якщо це стосується цукрової браги. А якщо фруктової, чи зернової, то швидкий перегін радше мінус, ніж плюс.
Я взагалі помітив, що дистиляція для бочки не любить поспіху. Ні в чому.
Мабуть (бо не є грунтовним знавцем) змушений внести зерно розбраду в вищезазначене твердження, а Ви вже самі розсудите що й до чого. Якщо довіряти цим дослідженням то, так розумію, напрошується висновок, що для фруктових браг довгий перегін  в радість, а для зернових то зло. Звісно, може то чув звін, але не знав де він, та як так вже трапилось, то шановне товариство зробіть свій висновок щодо піднятого питання і бажано поділіться ним.
          Також, якщо цікаво (мабуть не відкрию нічого нового для більшості, але сам тільки дізнався, то поділюсь), є дослідження залежності складу браги від температури зброджування. Виявляється для найліпшого складу  браги   оптимальною температурою зброджування є 32грд., а оптимальним коридором 30-35грд.

Игорь

Ще одна целина в фундамент теорії багатогранності (многоликости?) дистиляції. Те, що добре для одної сировини, для іншої може бути помилкою.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Ivan 68

Ні. Ти не уважно прочитав мій допис. Я написав про відмінність у дистиляції фруктових та зернових браг по відношенню до цукрових та зернових браг для подальшого виготовлення спирту.
Я писав, що фруктові та зернові браги бажано переганяти відносно повільно, а для покращання смакових якостей ще і бажано робити етерну паузу при температурі в кубі 96-97* на 1 годину (цього достатньо) шляхом повного виключення нагріву. Не зниження нагріву!!!
Що стосується температури зброджування. Не згідний абсолютно.
Якщо ми говоримо про брагу для спирту - так! Висока температура зброджування - гуд! Саме тому на спирт я роблю браги виключно коли жарко, а дистиляцію - з жовтня по березень, коли холодно.
Температура зброджування в 32* при дистиляції годиться для виробництва, де принцип бери побільше і кидай подальше - головний. А коли нас цікавить якість - тут вже зовсім інша історія. Прочитай анотацію до всесвітньовідомих віскарних дріжджів Ферментіс М1. Тільки не у наших продаванів, а на сайті виробника. Ти будеш здивований - оптимальна температура зброджування - 22-24*. Тільки біда в тому, що її дотримуватися дуже важко без спеціального ферментера з нагрівально/охолоджувальною рубашкою.
Про турбо дріжджі я взагалі мовчу.
Якісна дистиляція не любить поспіху ні в чому.
Це як я в далекому 2004 році був на навчанні у Польщі по темі сільського господарства. В містечку Ольштин. Вірменсько-Мазурське воєводство. Привозять нас одного разу в господарство в якому вирощували 9 000 голов свиней. Чи то кожного тижня, чи то кожного дня по дві фури-рефрижератора тушок свиней до Росії в Калінінградську область постійно відправляли. По Польських мірках - це дуже велике підприємство (для справки - середньостатистичне Польське фермерське господарство - 18 гектар). Показали нам поля, техніку, свинарники і т.д. і запросили на обід. Само собою, м'ясного... весь стіл завалений. І все на диво смачне. Ми між собою перезирнулися і розуміємо, щось тут не те. Питаємо, а це зроблено з Вашої свинини, що ми щойно були у свинарниках? А Поляки і відповідають. Нє-є-є... Ви що, з тієї свинини на преміксах так смачно не буде. Он бачте, і показують у вікно, окремо стоїть сарай. Там ми для себе та гостей свиней відгодовуємо не спішно, по старому - відходами з столової, лушпинням від картоплі, молоком... Тому і смачно. Після цього стало все на свої місця. Їм не було сенсу брехати, бо 80% нашої делегації були з сіл і чудово розбиралися, що до чого.
Так і в дистиляції. На виробництві можуть собі дозволити промашки (в розумних межах). Потім все одно витягнуть за рахунок купажування. А ми собі такого дозволити не можемо. Тому я, наприклад, перед початком виготовлення якогось напою, спочатку прописую собі весь сценарій сировини, дріжджів, зброджування, перегонів, витримки і т.д., бо мені шкода свого часу та коштів. Уяви собі, щоб зварити гарний віскі об'ємом 60-70л потрібно витрати на сировину та дріжджі до 12 тисяч гривень, на зброджування та всі перегони - місяць день в день, про вартість бочки та її підготовку я мовчу. Потім прочекати 5 років і отримати Ге! Я на таке не готовий. Тому і готуюся. Це моє особисте ІМХО. Хтось скаже, де я такі ціни взяв, що за дурня. Але хороший Німецький солод, наприклад, добре коштує. А димний - ще більше. Дріжджі - також. І т.д. А якщо взяти що небудь, та які небудь дріжджі, та яку небудь бочку (Житомирську - не приведи Господи. Знову моє ІМХО) - то і результат відповідний.
Якось так.
Краще ніяк, ніж як небудь.

vova0869

Я виноград зброджував на подвiрi до нового року.Результат краще чим у будинку при 22 '.Стосовно бочок ,у мене основний парк Житомирскi от Вiталiя.Клепка сушилась два роки в природних умовах .Дуб той самий що i в Олпола та що у Францiю вiдправляють .Потiм вiн стае Французом.Нi одну бочку я не вiдправляв в ремонт.Це камiнь в Олпол.Звiсно що е бочки для туристiв з свiжого молодого дуба .Та i перекупи продають непотреб .Не гребiть всих пiд один гребiнець.Я вже прицiлююсь на барiки з Францii .

Ivan 68

Але ж на баріки з Житомира вже не націлюєшся?
А скільки ти перед тим витратив часу, щоб Твої житомирські бочки запрацювали як слід?
Про втрати на долю Ангела я взагалі мовчу, бо в житомирських бочках найтонша клепка...
Але це моє ІМХО. Я його нікому не нав'язую. Там купують, бо дешевше.
З Олполом теж не все просто. Хороші бочки. Якісні. Але Вадім33 правий - профіль у них однаковий. Для масового виробництва це добре. Для нас не дуже.

vova0869

Так нема Житомирских барiкiв.Я не кажу що вони кращi .Я кажу що вони рiзнi бувають.Менi пощастило з майстром.За профiль ви правi ,в мене теж така проблема .Треба бочки рiзнi.

Игорь

Цитата: Ivan 68 від 24-06-2026, 22:41:26... фруктові та зернові браги бажано переганяти відносно повільно, а для покращання смакових якостей ще і бажано робити етерну паузу
Два моменти. Треба розшифрувати слово "повільно" бо якщо для автівки 30 км/год - це повільно, то пішки це - захмарна недосяжна швидкість.
Які критерії повільності? Відсутність бурхливого кипіння, чи певний мінімальний час перегонки? 
Другий - про естерну паузу.
На пам'ять прийшов урок хімії років десь так 50 тому. Щоб реакція горіння відбулася, необхідна наявність трьох чинників. 1.Речовина, що окислюється. 2. Окислювач. З. Умови - температура займання.
Якщо хоч одного чинника бракує, горіння не буде.
Я натякаю на те, що естерифікація теж потребує наявності двох речовин та умов - температури, какталізатора та часу. Пауза та мідний шолом (краще - мідний куб) забезпечують умови. А щрґо з речовинами? При роботі з плодово-ягідними брагами все нормально. У наявності цілий арсенал різних кислот, саме таких, які забезпечать цілий букет ароматів дистиляту у разі естерифікація.
Якщо йдеться про зернові браги, то там кислот або нема (якщо бродіння було швидким), а тоді не вистачає одного з чинників, або присутня лице оцтова кислота, яка дасть ч першу чергу етилацетат, який у зайвій кількості тхне розчинником, або, якщо бродіння було невдалим, там буде масляна кислота, естери якої тхнуть ганчір'ям. 
Я не наполягаю, але треба тричі подумати чи потрібно естерифікувати зернову брагу.
Ще один аргумент.
Зернові браги у домашньому виконанні страждають на недооцукрювання крохмалю. Перша ознака цього - малий вихід спирту з кілограма сировини. В такому випадку брага містить залишки гкохмалю та декстрощи, а також велику ( у порівнянні з виноградною сировиною) кількість амінокислот та білків. Такі браги, на мій погляд, краше переганяти якнайшвидше, але не припускаючи пригару. Бо кожна зайва хвилина варки в такій ситуації - це зайва порція до мішок, але не тих, які бажані, с сполук сірки та аміаку, ізоамілового спирту, а також  варених тонів та тонів вареної ганчірки.

Ivan 68

Слушне зауваження.
Спробую пояснити інакше, хоча одразу хочу попередити, що мої значення можуть не підійти в інших випадках, в іншій місцевості та на іншому обладнанні.
Фруктові та зернові браги я переганяю на потужності 70% від 6кВт (такий у мене стоїть тен на ПВК). Це орієнтовно виходить 4,2кВт. Але! По-перше, ПВК не гріє напряму, а через рідину, тому при прямому нагріві я думаю будуть інші значення. По-друге, об'єм. У мене - 110-120л. Якщо куб на 50л, думаю потужність нагріву теж буде інакша. По-третє, можливо я помиляюся, але площа випаровування та глибина рідини (відповідно і її кількість) - теж мають значення. Я, нажаль, зараз не знайду в збережених посилання на ту чи то книжку, чи то наукову працю, але якось вичитав, що оптимальне співвідношення для якісної дистиляції (як один з багатьох компонентів) площі куба до глибини налитої рідини має бути один до одного. Волею випадку у мене на ПВК так і вийшло. Саме тому при другій дробній я в свій 135л ПВК сирцю більше ніж 100-105л не наливаю.
Якщо говорити про час перегону, то я спочатку теж гнався за показниками для великих аламбіків, але згодом зрозумів, що то не правильно.
При перегоні фруктових та зернових браг в межах 110л у мене загальний час перегону складає 6-7 годин. З яких нагрів - 3 години. Само собою ПВК утеплений.
При перегоні сирця - 8-9 годин. З яких нагрів - 2-2,5 години. Це тому, що другий перегін я роблю на 55% потужності від 6кВт, тобто на 3,3кВт. Як я дійшов саме до такої потужності? Дослідним шляхом. На теренах інтернета є такий Винокур - L127, Андрій. Він у своєму відео аргументовано розповів, що оптимальне налаштування потужності при другому перегоні бажано виставляти таке, щоб початкова міцність відбору (не тіла, а вже голів) була на рівні 78-77%. Само собою, ні про які крапельні відбори голів, маніпуляції по зниженню потужності в процесі роботи мова не йде. Нагрів сирець на 70% потужності до 80-83* в кубі (нпгадую, у мене ПВК з інерцією ходу в 3-5*) на П-1, і перейшов на П-3 на Росі на 55% потужності. І далі аж до самого кінця перегону, тобто до 99,5* в кубі я потужність не міняю. Про те саме на форумі ще Зава-Да давним давно писав.
Одразу нагадую, все вище сказане відноситься виключно до перегону для бочки!
Що стосується етерної, чи естерної паузи. Я багато всяких методів перепробував. Видаю свій секрет. На мою суб'єктивну думку найкраща етерна пауза у мене виходить тоді, коли я нагріваю брагу до 60* в кубі. Виключаю нагрів мінімум на 1 годину, а потім включаю нагрів і далі все догріваю і переганяю. Так само роблю і перед другим перегоном, щоб кислоти з спиртом поженилися.
Спробував відповісти розгорнуто.
Але все описане вище моє особисте ІМХО. Наукових досліджень не проводив. Все грунтується виключно на отриманих знаннях, власних спостереженнях та внутрішніх смакових відчуттях.

Игорь

Про повільну перегонку коньяків...
Перша перегонка триває 8–10 годин.
Друга перегонка триває 12–14 годин.
Загальна тривалість циклу жорстко зафіксована регламентом в межах 24 годин і не залежить від об'єму куба.
За законом максимальний об'єм шарантських кубів обмежений (до 14 тисяч літрів для першого етапу і до 3000 л для другого). При збільшенні ємності апарата пропорційно збільшують потужність газового пальника. Це дозволяє зберігати час роботи в межах регламенту. 

Що маємо при першій перегонці якщо куб не самий великий - кубометрів 10? 
перегонка триває 10 годин. Це не швидко. За ці 10 годин виходить 3-3.5 кубометра дистилята міцністю ± 30%. Для цього треба забезпечити нагрів близько 1.5 тисячі кіловат, а швидкість "крапель" дистиляту буде близько літра за секунду. Ми звикли до інших масштабів, язик не повернеться сказати, що це не швидко :)

Ivan 68

Якщо уважно прочитати Нягу, то там написано, що у ті 12 годин входять всі операції. Тобто злив барди, замивка аламбіка, переливання браги з ємності переднагріву, доливання до потрібного об'єму решти та заливання ємності переднагріву. Не думаю, що це відбувається за 15 хвилин.
Що стосується об'єму куба аламбіка шарантського типу. Читав у дослідженні прикладеному до патента, зареєстрованого в Американському патентному бюро, в якому було доказано, що найкращий результат по смако-ароматичних властивостях дає саме аламбік на 3 000л, в який заливається не більше ніж 2 500л рідини. Це обумовлено співвідношенням площі поверхні міді до об'єму. Суть патента полягала в тому, що автор запатентував вставку до аламбіка на 5 000л для доведення площі міді до потрібних значень, як у аламбіку на 3 000л.

vova0869

Та нема вних такоi  потужностi  /1,5 тисяч кв /.Грiли дровами потiм газом . Це не коректне порiвняння 100 л-5 кв ,1000 л -50 кв ,10000 л- 500 кв.Добре якщо в них на 3000 л було 50 кв .

ДимаС

Цитата: vova0869 від 04-07-2026, 18:47:54Та нема вних такоi  потужностi  /1,5 тисяч кв /.Грiли дровами потiм газом . Це не коректне порiвняння 100 л-5 кв ,1000 л -50 кв ,10000 л- 500 кв.Добре якщо в них на 3000 л було 50 кв .
Я би не був таким категоричним - у минулі віка доволі монструозні печі бувало будували, такі, які топились цілими колодами здоровенними... там потужність ого-го...
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Игорь

Здається, я десь дав в штангу коли рахував потужність.  
Треба розібратись.
У сучасній коньячній справі потужність пальника розраховують по 5-7 кіловат кожні 100 літрів навалки. При такій потужності нагрів куба від кімнатної температури до кипіння тривав би 1.5-2 години.  Щоб скоротити цей час, застосовують попередній прогрів вина за рахунок конденсації пари попередньої навалки, а також додатковий стартовий нагрів водяною парою через змійовики. Потужність додаткового парового нагріву зазвичай дорівнює потужності основного газового пальника. Таким чином, нагрів да кипіння триває пів-години - годину. 

SMF spam blocked by CleanTalk