Подвійна ректифікація від Serhiy

Автор Serhiy, 07-08-2026, 09:18:13

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

SerhiyTopic starter

Після запитань і зауважень колег, звернув увагу на ряд грубих помилок які були мною допущені при проведені подвійної ректифікації. Технологія була переглянута і дещо вдосконалена. Кому цікаво як виглядала моя ректифікація раніше можете подивитись тут, а я щоб не засмічувати тему Батарейкіна, створив нову тему. Так ще ректифікацію не проводив, але перехід на новий алгоритм не складе ніякого труда, а саме головне (так часто буває), на мій погляд це найкращий в світі алгоритм проведення подвійної ректифікації, згодом я опублікую декілька проривних статей, розроблю сайт PureRectification в доменній зоні .ua,  і щоб не засмічувати форум перенесу всі матеріали туди, але це не точно.
Всегда

SerhiyTopic starter

Значить так, алгоритм наступний: Все що далі буде тут описуватись, відбувається вже після перегонки цукрової браги на нбк і сировиною для нашої ректифікації буде продукт цієї перегонки, а саме «спиртосодержащая жидкость» міцністю 63% (увага, конкурс на адекватний переклад). 
Вся ректифікація проводиться в два етапи, назвемо їх умовно Ректифікація 1 і Ректифікація 2.
Всегда

SerhiyTopic starter

Ректифікація 1 проводиться на максимальній!!! швидкості, на моєму обладнанні виходить це зробити зі швидкістю біля пяти літрів на годину. Колона – 2 метра 3дюймової труби з провальними тарілками. Температура початку шпори зміщена на самий верх, у Роси, якщо не помиляюсь це 95 С. Можливо, має сенс взагалі не знижати темп відбору і провести ректифікацію на максимальній швидкості з початку і до кінця. Використання саме провальних тарілок дозволяє уникнути забруднення колони (а без нього як розумієте не обійтись на такій швидкості відбору)і підійти до другого етапу з незаймано чистою насадкою, я би написав з Pure-насадкою, але боюсь, що з мого боку вже відбулося використання Pure в назві сайту PureRectification, без належної згоди правовласника, тому для опису стану насадки використаю слова Clearwater Revival насадка.
Відібране до температури в кубі 82С і після 96С іде в переплавку. (82°C і 96°C у кубі — виглядають як цілком робочі маркери для відсікання країв але ці дві температури потрібно уточняти).
Мета нашої чорнової ректифікації на максимальній швидкості: віджати сирець до 95%, відсікаючи явні голови до 82°C у кубі та відверті хвости після 96°C, щоб отримати чисту серединку.Таким чином ми швидко позбавляємось від величезної кількості води, важкокиплячих хвостів та найлегших головних фракцій. І отримуємо на виході чудову, високоспиртуозну заготовку  95% , з якою на другому етапі буде дуже легко працювати.
Всегда

SerhiyTopic starter

Ректифікація 2 проводиться на новому обладнані. Це інший куб і інша колона з Clearwater Revival насадкою. Цей куб і ця насадка призначені виключно для проведення Ректифікації 2. Сировиною виступає результат Ректифікації 1 – та сама серединка міцністю 95% розведена мякою водою після мембранного фільтра оберненого осмосу. Колона – труба висотою 1,8 м і діаметром 2.5 дюйма з Clearwater Revival пружинками. Колона стоїть на предколоні – трубі 1 м діаметром 3 дюйма з 30 провальними тарілками які вже приймали участь в Ректифікації 1.
Спиртовий розчин 95% ми розводимо до міцності 72%, це максимальна міцність яку дозволяє мій куб, щоб до кінця ректифікації зберегти мінімально допустимий рівень рідини достатній для покриття ТЕНа. 72% - це компроміс між безальтернативними 95% і сміхотворними 65%, якого мені вдалося досягти, шляхом переносу місця для встановлення термодатчика в кубі з модного – спеціальної гільзи в трьох сантиметрах над ТЕНом до штатного – центральної трубкі в самому ТЕНі. Цей банальний крок дозволив нам зекономити 7 літрів води, 7% міцності і покращити стартові умови для боротьби з домішками.
Стартова міцність в 72% впорається з більшістю домішок майже так само блискуче, як і 95%, але для братів н-пропанолу вона стане міною уповільненої дії. Перехід з екстремальних 95+% на компромісні 72% кардинально змінює правила гри лише для верхніх проміжних домішок (н-пропанолу та ізобутанолу). Через те, що зона їхнього накопичення не вузька, а розмазана по достатньо великій кількості тарілок (або високій зоні насадки), вони першими відчують падіння спиртуозності в кубі та спробують прорватися у відбір.Решта фракцій (голови, важкі хвости та навіть вонючий ізоамилол) відпрацюють абсолютно передбачувано і слухняно.
Всегда

SerhiyTopic starter

Головна мета на другому етапі — отримати максимально чистий продукт, обійшовши критичну зону накопичення проміжних домішок та захистивши ТЕН.
Зрозуміло, що ректифікація міцної навалки 95% — це вкрай ефективний технологічний прийом. Він дозволяє дуже надійно утримувати н-пропанол та ізоаміол у кубі протягом усього етапу відбору тіла, дозволяючи відсікти їх у самому кінці як класичні хвости, не розмазуючи по колоні.
І зрозуміло, що розведення аж до 72% — це виключно мій свідомий компроміс, вимушений крок для створення водного буфера та захисту ТЕНів від оголення. Оскільки при старті з 72% міцність у кубі стрімко падає нижче 70%, куб перестає надійно утримувати н-пропанол майже на самому початку відбору тіла.
Однак, цей компроміс успішно працює і дозволяє вирішувати задачу високоякісного очищення виключно завдяки архітектури моєї колони — наявності додаткового метра тарілок під основною частиною з пружинками. Саме ця тарілчаста буферна зона (не плутати з польськім буфером) разом із великою утримуючою здатністю 3-дюймової труби бере на себе функцію утримання сивухи.

В результаті ізоаміол та важкі хвости відпрацьовують абсолютно передбачувано і слухняно залишаються в кубі, а н-пропанол грузне в тарілчастій зоні, гарантуючи чистоту товарного спирту.
Тим не менше зрозуміло що 72% це тимчасовий коомпроміс. У майбутньому знайду варіанти для вирішення проблеми незнижуваного залишку та переходу до класичної роботи з ідеальною навалкою 95+%. Як варіант, встановлення фальш-дна, що дозволить працювати з мінімальною кількістю рідини та підвищити стартову міцність сирцю.
Всегда

SerhiyTopic starter

Всегда

ДимаС

Цитата: Serhiy від 07-08-2026, 09:19:06Значить так, алгоритм наступний: Все що далі буде тут описуватись, відбувається вже після перегонки цукрової браги на нбк і сировиною для нашої ректифікації буде продукт цієї перегонки, а саме «спиртосодержащая жидкость» міцністю 63% (увага, конкурс на адекватний переклад). 
Вся ректифікація проводиться в два етапи, назвемо їх умовно Ректифікація 1 і Ректифікація 2.
То ж спиртовмісна рідина🫣
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ГонщикФормулы

А для чего делать двойные ректификации если с первой ректификации можно получить спирт который будет лучше требований ДСТУ?

yrabarskiy

Цитата: ГонщикФормулы від Вчора в 08:42:23А для чего делать двойные ректификации если с первой ректификации можно получить спирт который будет лучше требований ДСТУ?

Наш максимум сьогодні — це наш мінімум завтра! Розвиток без меж!
Хмільна вода не приведе до добра!

ДимаС

Тим паче ДСТУ взагалі не ікона у нашій справі...

ГОГа

Моє IMHO:
Загалом, Serhiy молодець. Правда, молодець. Рухається вперед, праге нового.
Може, цей алгоритм ректифікації + колона о 2-х частинах  і є "квінтесенцією" від  ректифікації, але.. є два "але":
1. Тільки після проведення хроматографічного аналізу та незалежної дегустації отриманого спірту, можна дати реальну оцінку всій системі і алгоритму ректифікації, зокрема. Мало того, бажано булоб мати хроматограму спірту і після першої ректифікації, але не обов'язково.
2. Риторичне питання: а спірт отримуємо для чого? а) Щоб споживати (робити напої і пити), чи б) просто заради спортивного інтересу - "отримання найчистішого азеотропу" ? Я ось до чого: якщо частина "а", то може бути що алгоритм занадто якісний.
3. Сам алгоритм 2-ї ректифікації куций: нема опису етапів відбору голів, підголовників, тіла, прихвостнів.   
3. "..розроблю сайт Pure Rectification в доменній зоні ua.." Ай, молодець)) "Я памятник себе воздвиг нерукотворный". Ні, це добре, але який в тому сенс? Я бачу лише один - потішити власне "Я". Гординя - смертний гріх. "..щоб не засмічувати форум.."  - може дійсно істина саме в цих словах? )). Serhiy або не довіряє ЛабСпирту, або комплекс Наполеона в повному обсязі. Вибач, Serhiy, якщо це не так. 
Единственный "грех" на земле - это глупость

ДимаС

Та схоже сайт Pure Rectification це певно вебморда для автоматики Serhiy

ГОГа

Цитата: ДимаС від Сьогодні в 07:29:20Та схоже сайт Pure Rectification це певно вебморда для автоматики Serhiy
Ну, тоді "Наполеон" скасовується.
Единственный "грех" на земле - это глупость

SMF spam blocked by CleanTalk