Дробна дистилляція

Автор Siver, 19-05-2012, 19:03:55

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Игорь_Днепр

Цитата: ukr-store від 30-10-2016, 19:02:12посоветую выбросить дэф с насадками и щепу туда же и попробовать для начала класс вариант
пипец, напомнило мне одного форумчанина, который заявил по поводу зерновых дистиллятов , мол никогда ваши каши не варил и не собираюсь, но ценных советов надавал
ДУБОВАЯ ЩЕПА в НАЛИЧИИ

Я не знаю когда ТОЧНО день самогонщика, но я ТОЧНО знаю как его отметить.
Людина не скотина-більше відра не вип'є.

crofNN

Я перечитал и эту ветку, и много других про НДРФ и т.д. Считаю, что зерно истины во вреде чрезмерного укрепления при дистилляции есть. Но только в смысле вкуса продукта (баланс примесей). А на вред состава дистиллята для организма - у меня есть сомнения что дистиллят с укреплением существенно вреднее дистиллята прямой перегонки. Ну и выскажусь на счет сивухоконцентратора. ИМХО если, скажем, гнать что на дистилляторе без укрепления, что с дефом ну, скажем, до 96С в кубе, то разве в продукте не будет примерно одинаковое кол-во сивухи на единицу АС? Для простоты примера считаем, что головы не отбираем не отсекаем вообще. Наверное сивухи будет одинаково ? Если с дефом ее в отборе будет больше (подчеркну, на единицу АС), то откуда она берется? Это ж все же не генератор сивухи.
Технология производства водки настолько примитивна, что нарушить ее практически невозможно. (с) mak210

ukr-store

Цитата: IgorKip від 30-10-2016, 19:01:15Ну, насадка для винограда может и лишнее. Чего она там разделяет мы не знаем. А деф да нужно ему попробовать. Может понравится. Деф, на мое ИМХО дает просто более четкое разделение между головой, телом и хвостом.
Я думаю ты читал тот топик где Игорь и Винокур обсуждали именно это. Уважительно отношусь к обоим, но я на стороне первого. Не хочу быть Франкенштейном.

Цитата: Игорь_Днепр від 30-10-2016, 19:01:47никто вам не запрещает
в данном контексте это прозвучало: Всем, кто использует бкм и прочее и нахваливает.

Цитата: Игорь_Днепр від 30-10-2016, 19:01:47так я говорил не о возврате флегмы , а о контакте пара с медью
насадка медная в частности дает повышение спиртуозности при второй перегонке порядка 10-15%, тебе это ни о чем не говорит? Не проще ли использовать медную трубу если так интересуют возникающие в процессе перегонки новые соединения? Да, контакт будет частичный, ну и что? Я перегонял виноградный СС дробно на нерже и на меди (труба) и с применением медных колец в виде насадки в эту самую трубу,потом на год в разные стеклоемкости и на щепу на год. Через год слепая дегустация - никто не сказал, что с медью или с насадками вкуснее чем без онных. Запах да, вкус нет.

Игорь_Днепр

Цитата: ukr-store від 30-10-2016, 19:16:56Запах да
а это лишнее?
а аламбик не укрепляет?

добавлено: 30-10-2016, 19:26:14

и кстати в посте, на который ты ссылаешься , Игорь пишет о малом укреплении
ДУБОВАЯ ЩЕПА в НАЛИЧИИ

ukr-store

Цитата: Игорь_Днепр від 30-10-2016, 19:21:58а это лишнее?
а аламбик не укрепляет?
запах не лишнее, но я не говорил, что запах второго продукта был плохой, он был другой
про аламбик не понял. я же только что советовал использовать медную трубу. я ничего не имею против меди, я против использования насадок. Сейчас уже давно перегоняю на нерже, медь для моих условий создает гемор при уходе за ней.

andy

Цитата: ukr-store від 30-10-2016, 19:16:56при второй перегонке порядка 10-15%
Скажу так, экспериментами я получал тело прямо из вина 93°, старался получить КС 70°, и тоже получал, в обоих случаях продукт имел запах и вкус, в первом случае хватило 2 месяца на щепе, чтоб просто выпить и ощутить запах и вкус, во втором случае минимум 3 месяца для этого нужно.
Скажу одно, как бы не хаяли насадку и укрепитель, но я не пью сем из класики, и не буду пить, не переношу вонючки органически.
Деньги под ногами, сумей поднять.

Raha

Поділюсь власним досвідом дробної дистиляції, може комусь щось буде корисним, чи будуть моменти для обговорення. Перш за все обладнання - куб 50л з теном 4кВт, царга  2" довжиною 750мм, дефлегматор 250мм, холодильник 500мм, ну і папуга наприкінці. В царгу забив спочатку одну мочалку, потім десь 35 сантиметрів мідних кілець  і зверху ще 10 сантиметрів мочалок. Сировина для дистиляції - 45 літрів СС з кукурудзи, міцність приблизно 20%.

1. Стартовий нагрів 4 кВт. Програмні умови для закінчення базового нагріву - T3 (температура вище дефлегматора) > 40 градусів. Практика показала, що краще відстежувати закінчення базового нагріву для відбору голів не по температурі в кубі, а саме по температурі над дефлегматором, тому що температура кипіння СС може плавати, а якщо Т3 швидко росте то СС вже точно закипів. Якщо умову ставити Т3 > 60С чи навіть 70С, то навіть якщо зразу знизити потужність нагріву все одно перша порція "продукту" досить активно побіжіть з причини інерційності нагріву, а умова T3 > 40С якраз ідеальна - можна знизити потужність і по інерції температура ще не встигне дійти до відбору.

2. СС закипів при температурі в кубі T1 = 87С, Т3 стала більше 40 градусів і потужність нагріву була знижена до 500 Вт. При відборі голів дефлегматор вимкнут, щоб максимум гидоти було відібрано в процесі відбору голів. Голови відбирались покрапельно порціями 490, 200, 200, 100, 100 мл, тобто загалом 1090мл міцністю 90%. Відбір голів тривав 3 години 15 хвилин, тобто швидкість відбору 335мл за годину. Наступного для понюхав всі відібрані голови, розтираючі їх на долонях і злив все в єдину ємність, нема там нічого ловити, піде на розпалювання та може в омивач автівки.

3. Відбір тіла почавсі з температури в кубі T1 = 88.5С. Подача води в дефлегматор на максимум. Експеримент показав, що при потужності нагріву 1.5 кВт відбір припиняється, тобто дефлегматор весь потік розвертає в куб. Тому для відбору голів потужніть нагріву тримав в межах 2.0 кВт - 2.5кВт. Практично під час усього часу відбору тіла температура за дефлегматором T3 була 77.5C, але по факту вона була трохи вище, бо цей датчик температури дещо брехливий.

Міцність відбору тіла була весь час в межах 93% - 95%, нижче не падала. Періодично контролював органолептику продукту розтираючи його на долонях. При температурі в кубі 93.3С в іншу ємність, потім після 94С в іншу, після 95С в іншу, після 96C теж в іншу. Слід зауважити, що після температури в кубі 96С почала рости температура за дефлегматором і при T1 = 97C вона досягла T3 = 77.9C

Наступного дня я перевірив органолептику того що відібрав після голів. До 93.3C в кубі все нормально - приємний не різкий запах, відчувається якась м'якість. від 93.3C до 94.0C в кубі - аналогічно, тому обідві відбори були об'єднані. Всі наступні фракції відбору мали якісь різкі неприємні нотки, при розтиранні в лодонях шибало в ніс нача нашатир. Тому все що було відібрано після 94С в кубі я об'єднав та назвав це умовно "хвости".

По об'єму вийшло:

A) Голови 1090мл мыцныстю 90%
Б) Тіло з відбору до 94C в кубі - 5700мл міцністю десь 93.5%
С) Хвости з відбору після 94С в кубі - 3000мл міцністю 90.0%

Зважаючи на те, що хвостів вийшо забагато, я вирішив їх перегнати ще раз. А для цього висипав насадку з царги. Мідні кільці знизу царги були майже чорні, а зверху царги лише трохи потемнішали. Ну і сморід сивушний досить сильний. З цього я роблю висновок, що мідна насадка свою функцію виконала і з частиною гидоти прореагувала, а частину затримала. Виварював насадку з лимонною кислотою поки не перестала смердіти сивухою та не посвітлішала. Потім знову наповнив царгу насадкою, розбавив хвости до 20% та запустив дистиляцію. Все робив як і першого разу. В цей раз голів відібрав десь 70мл і що дивно - по органолептиці вони майже нічим не відрізнялись від голів першого відбору. Потім відібрав десь 1800мл "тіла" до температури в кубі 94С і все інше в хвости.

Потім почав порівнювати тіло з першого відбору та тіло з другого відбору. І так і сяк нюхав, розтирав на долонях, трошки розбавляв водою то полоскав рота... якщо тіло з першого відбору приємне на смак, є м'якість та духмяність, то тіло з другого відбору (тіло з перегону хвостів) при той самій міцності має всеж таки різкий запах при розтиранні в долнях та залишає в роті гадкий присмак. Отже вирішив його не об'єднувати з першим тілом, буде спирт для технічних потреб.

Мої висновки: перш за все мушу сказати, що я підтримую думку, що дистиляція то є більше мистецтво аніж наука. Тут неможливо все розрахувати, а потрібно відчувати, експерементувати та приймати рішення на основі власних відчуттів та попереднього досвіду. Тут лунала думка, що на обладнанні для дистиляції з укріпленням та насадкою неможливо отримати хороший дистилят, а можна отримати поганий спритр ректифікат і з цим я не згоден. Голови я відбираю без включеного дефлегматора і тому, на мою думку, більшу частину гидоти мені вдається видалити. При відборі тіла з дефлегматором якась частина гидоти реагує з міддю чи залишається в насадці, а менша частина гидоти проходить у відбор. Так, міцність висока - близько 94%, але другий прогон хвостів показав, що навіть там є незначна частка головної фракції і звісно і частина хвостової фракції теж присутня. В якій пропорції - хз, тут спектрографія потрібна, але я маю надію, що їх там не багато.

Якщо порівнювати цей продукт зі спиртом ректифікатом, то звісно це поганий спирт ректифікат, та він і не мав ним бути. А якщо порівнювати з класичним дистилятом, той що потім в бочки заливати та роками витримувати та покращувати склад - то це теж не він, бо ефірів, сивухи та такого іншого в цьому дистиляті менше за рахунок укріпленя та мідної насадки. Тобто цей дистилят я сприймаю як "збіднілий дистилят" який не має сенсу витримувати в бочках задля очищення дубом та часом від усілякої гидоти і який вже одразу має якусь частку "корисних шкідливих речовин". Зараз я зробив пробні 3 літри міцністю 43% - 45%, розбавляв льодом з дистилірованої води та додав 10 грамів американської фруктози з кукурудзи і 6 таблеток бурштинової кислоти. Настоюю на 15 грамах дубових чіпсів. Сподіваюсь вийде цікава річ, а не вийде, то в барі є односолодовий віскі витримкою біьше 50 років і він скрасить моє дозвілля.

Игорь_Днепр

Цитата: ukr-store від 30-10-2016, 19:29:43про аламбик не понял. я же только что советовал использовать медную трубу.
шлем и медная труба разные вещи, не находишь?
Цитата: ukr-store від 30-10-2016, 19:29:43Сейчас уже давно перегоняю на нерже, медь для моих условий создает гемор при уходе за ней.
гони, но к сути вопроса это не относится
Цитата: ukr-store від 30-10-2016, 19:29:43я против использования насадок
перечитай выше, медная насадка была мной упомянута для максимального контакта пара с медью, без дэфа с утеплённой трубой
ДУБОВАЯ ЩЕПА в НАЛИЧИИ

ukr-store

Цитата
перечитай выше, медная насадка была мной упомянута для максимального контакта пара с медью, без дэфа с утеплённой трубой
А я еще раз говорю, что если бы медная насадка выполняла только роль максимального контакта пара с медью то все было ок, но есть но:

Цитата: Игорь від 15-07-2016, 05:55:39Я экспериментировал с медной насадкой, но экспериментировал не на себе, а на газовом хроматографе. Спирт по органолептике получился "на троечку", хроматограмма показала немного повышенное содержание ацетальдегида и наличие неидентифицируемых всплесков - это были примеси, не свойственные спирту, поэтому калибровка на них отсутствовала. Они-то меня и насторожили. Дальнейшие исследования можно было провести на себе или на клиентах, которым я продал бы колонны с медной СПН, но я не решился на такой эксперимент, не захотел сам играть роль лабораторной мышки и не хотел втемную делать мышами клиентов. Ты решился принять личное участие в таком эксперименте. Дело хозяйское...

От себя хочу добавить, что уже ищу возможность сдачи своих дистиллятов на хроматограф как с медной насадкой так и без (благо есть и то в наличии).

andy

Цитата: ukr-store від 30-10-2016, 20:27:33От себя хочу добавить
Что речь не о спирте вовсе, а о дистилляте, все что до мертвого тела 96,6 дистиллят, и очистка от говна имеет право на жизнь. Все познается в сравнении.

Игорь_Днепр

Цитата: ukr-store від 30-10-2016, 20:27:33медной СПН
а что это?
речь идёт не о "плотном фильтре "  3,5 мм, а о медных кольцах или , как у меня пружинках, при которых продуваемость трубы не особо снижается
ДУБОВАЯ ЩЕПА в НАЛИЧИИ

ukr-store

Ну вот видишь, мы с тобой говорим о разных вещах.

Misьko

Я прошу про деяке прояснення.
На аламіку чи просто трубі можна поділити дистилят на голову, тіло і хвіст. В свою чергу голову можна поділити на якусь кількість частин.
Інструменти контролю - ніс, язик, термометр і ареометр. Чи хроматограф?
Що мається на увазі під терміном "контроль созрєванія" ? Дегустація, вимірювання кількості спирту?
Традиція це просто слово, наразі я не відчуваю якоїсь особливої ніжності до традицій в виготовленні алкоголю без розуміння хімії цієї традиції.
Як на мене, текіла на смак фігня, навіть якщо для її виготовлення працівники вдягають традиційний одяг, взуття і співають в процесі народних пісень.
Традиційним для України видом транспотру є воли і коні.

andy

Цитата: ukr-store від 30-10-2016, 20:40:29Ну вот видишь, мы с тобой говорим о разных вещах.
Не знаю кому адресовано.
Отвечу как бы ко мне.
Ты сам далек от идеала, гонишь на нерже, бочки купил и считаешь что джина за бороду взял  ;)
Еще раз.
Все познается в сравнении.

Игорь_Днепр

Цитата: ukr-store від 30-10-2016, 20:40:29Ну вот видишь, мы с тобой говорим о разных вещах.
в смысле?поясни

добавлено: 30-10-2016, 20:49:09

Цитата: andy від 30-10-2016, 20:46:27гонишь на нерже

кстати,ukr-store, как ты борешься с серными ароматами?

добавлено: 30-10-2016, 20:50:03

они ведь, как ни крути, случаются)
ДУБОВАЯ ЩЕПА в НАЛИЧИИ

SMF spam blocked by CleanTalk