Вопросы от новичка - 2

Автор Anti8, 10-07-2015, 00:11:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 2 Гостей дивляться цю тему.

Игорь

Першi aламбіки з'явились як обладнання для отримання етерних олій з квітів. Цей процес не потребує укріплення. Достатньо просто перегнати сировину з водяною парою, і олії спливають на поверхні дистиляту.
Тоді з'являється питання -навіщо були потрібні такі чудернацькі форми шоломів?
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Відповідь є.
В той час нагрів був на дровах, і швидко зменшити нагрів було неможливо.
Тому над кубом треба була мати великий вільний простір ', щоб парорідинна емульсія не потрапляла у відбор, а мала місце де утриматись певний час, доки кочегар не зменшить нагрів. Допомогало ще й те, що на початку перегонки шолом ще був холодний, та конденсував надлишок пари.
На цьому, на мій погляд, функції шолома були вичерпані. 
Після цього шолом виконує часткову конденсацію, яка при перегонці олій парою не призводить до збільшення чи зменшення концентрації олій.
При перегонці спиртовмісних рідин, часткова, парціальна концентрація впливає на міцність дистиляту, і таким чином - на вміст домішок, але яким чином?
При перегонці слабких спиртових розчинів, всі домішки головні. Ну майже всі.
Тому перша частина погона має трохи більшу концентрацію домішок, ніж було у кубі. Тому, якщо без шолома відібрати першу пляшку окремо, вона буде містити більше всіх домішок, ніж решта дистиляту.
Всіх, тобто сивушних спиртів, етерів, альдегідів.
З аламбіком картинка змінюється.
Перша пляшка буде мати більше спирту, альдегидив та легких етерів, ніж решта дистиляту.
Сивушні спирти та їх етери частково втратять головні властивості, в першій пляшці їх буде менше, а решта дистиляту стане більш сивушною.
Якщо цільовим продуктом вважати не першу пляшку, а решту, то відбор голов призведе до зменшення в напої ароматики легких етерів та збільшення важких.
Добре це чи погано - мені невідомо.
Нажаль дистиляція з аламбіком, чи з чим завгодно, не має опції  "золота середина", щоб спочатку, як розповідають, йшов ацетон, потім чудовий дистилят, с потім - сивушна вонь. Намагатись знайти такий режим безглуздо. Так само, як і вважати, що сам факт наявності шолома є запорукою чудового результату. Наявність шолому  - це підтвердження факту, що маркетинг спрацював, гроші в касі, результат є. 
Той, хто хотів мати престижну іграшку, її отримав. Це теж результат.
А далі ... Далі - велика робота є, багато експериментів, і одно з двох. Або вхопиш Бахуса за бороду, або наснаги не вистачить, іграшка залишиться іграшкою.

vova0869

Я практик ,провiв велику кiлькiсть дистилляцiй .Було рiзне обладнання . Нержавiйка ,нержавiйка з мiдними трубками /револьвер /,шолом .Шолом якщо не 3-5 лiтрiв це необхiднiсть як i бочка вiд 50 л та витримка вiд 3-5 рокiв .Золотоi середини не мае .   Я робив кастрованi дистилляти ,через три роки виходить дубова настойка .  Не кастрованi навiть через 5 рокiв мають замаскований душок .Вибирати вам .Розмiр шолома , бочки мае значения .

Ivan 68

На каналі Бурбонщики в багатьох роликах спікери говорять про те, що вони літом дистиляцію не проводять. Не думаю, що це пов'язано лише з саморозігрівом браги. У багатьох з них заторні чани з охолоджувальною рубашкою. Та і чіллер запхнути не проблема.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Ivan 68

Цитата: Gourmet від 29-06-2025, 19:52:41Я переганяв в квартирі при 26 градусах, все було норм. За 35 не скажу.
З власних спостережень і з спостережень форумчан, найкращий спирт та дистилят виходять восени та навесні. Я довго думав, чому так. І прийшов до висновку, що питання не лише в температурі на вулиці, але і в атмосферному тиску. Коли тиск (не важливо який) тиждень, два, місяць, тримається на одному рівні значно легше проводити дистиляцію, ніж коли тиск скаче.
Просто можливо ти цього не помічав, бо проводив дистиляцію від випадку до випадку, а я мав можливість робити перегони кожний день на протязі тривалого часу. І точно тобі кажу - коли скаче тиск - дистиляція така собі.
Ми не можемо нівилювати вплив атмосферного тиску. Я десь читав, що в деякі дні при низькому атмосферному тиску навіть в радянські часи спирт на спиртзаводах не робили, бо він виходив поганої якості.

Ivan 68

Цитата: Zag від 29-06-2025, 08:13:17Цих чудо девайсів у мене немає, а є сорочковий дефлегматор. Чи можна використовуючи його зробити щось більш-менш пристойне?Не для бочкової витримки, а для майбутніх настоянок, або навіть цукровий дистилят.
Повністю згідний з Ігорем - тільки власні експерименти та їх аналіз з своїм обладнанням і в своїй місцевості можуть підказати тобі вірний шлях. Все що могли тобі відповісти та надати інформацію - ми всі надали. Побільше читай (не по діагоналі) та побільше дивись (тільки не продаванів обладнання) і знайдеш свою "золоту середину".

Наприклад, ось в цьому відео, якщо уважно подивитися, є декілька конструкцій аламбіків, які передбачають охолодження над шоломом.
Картина на 4:08 хвилині в цьому відео дає відповідь на твоє питання

Ivan 68

Цитата: Zag від 29-06-2025, 18:45:29Ігор, ти як завжди заплутав ще більше. Теоретично, то воно все так, але ж є якісь напрацювання, досвід хоч якийсь. Португальський аламбік на батьківщині не працює ж лише два місяці в році, а там явно тепліше ніж у нас.
Андрій, ти хочеш одразу отримати на аламбіку дистилят для білого споживання. Так не буває. Спочатку читаємо, потім переганяємо і уважно за всим спостерігаємо, потім знову читаємо те саме, що читали раніше, бо вже дивимося на те все іншими очима і сприймаємо геть по іншому і тоді буде результат. Що стосується отримання дистиляту на Аламбіку по білому. Потрібно розуміти, що або менша потужність і відповідно повільніший відбір, і відповідно більша міцність дистиляту, а відповідно менша ароматика, але чистіший продукт. Не по хроматограмі та домішках, а по органолептиці. Або - все навпаки. І тоді буде більша ароматика, але не кожний в білу то буде пити. От і все.

Всі ж хочуть одного, щоб було ароматне і самогоном не смерділо. Але смак та запах самогону до сивухи ніякого відношення не мають і ми це вже знаємо. Але історично так склалося, що сивухою люди між собою називають дистилят з запахом та присмаком самогону. І це особливо у новачків викликає дисбаланс. Бо вони про смак та запах, а досвідчені - про наукове визначення.

Gourmet

Цитата: Ivan 68 від 01-07-2025, 12:13:41І точно тобі кажу - коли скаче тиск - дистиляція така собі.
Можливо, але це має значення для великих об'ємів і відповідного часу перегонки.
В мене куб 50 літрів, думаю в Zag не більше, навіть від початку нагріву та до закінчення відбору тіла на скільки зміниться тиск?!
І це вже такі тонкощі, які мають значення і можуть бути оцінені, коли  відлагоджена технологія для незмінного складу сировини, яка сброжується в стабільних умовах.

Ivan 68

Все вірно. Я ж попередньому реченні написав про тривалі, щоденні, однакові перегони. Щоб отримати 1⁰0л ньюмейка Бурбона прийшлося 14 раз по 110л спочатку кашу зварити, потім ще 14 днів першого перегону, а потім ще 4 дні другого перегону.
Була можливість зробити це підряд. Спостережень... От і до...

Ivan 68

Шановні колеги, підкажіть, будь ласка, з якою метою до зернового сусла додають крейду?

vova0869

Крейда це кальцiй .Можливо щоб у дрiжжiв були мiцнiшi зуби.Я не бачу сенсу.Як пiдкормка вона не потрiбна .В кiнцi для освiтлення .Кислотнiсть трохи забере але нпвiщо.Може коли брага пiдкисла .Схоже на танцi з бубном .

makrak80

Цитата: Ivan 68 від 11-07-2025, 15:14:21з якою метою до зернового сусла додають крейду?
Щоб розкислити кислі браги , я раніше це практикував , потім забросив ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Ivan 68

У когось є досвід отримання дистиляту з гарбуза?
Які є підводні камені, особливо при зброджуванні?

Игорь

З гарбуза, чи з кавуна? Про кавунівку щось чув, про гарбузівку - ні.
Чув про американське вино (Pumpkin Wine, здається), але насправді його роблять з винограду.

Ivan 68

З гарбуза. Тиква - російською.

SMF spam blocked by CleanTalk