Дистилляция как она есть от Игоря

Автор ukr-store, 13-04-2017, 22:09:44

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 2 Гостей дивляться цю тему.

ДІД

Цитата: Игорь від 27-05-2026, 08:57:04Здається, все. Можна малювати
Думаю багатьом булоб цікаво побачити
Все починається з насіння..

Игорь

• Царга.
    Над кубом - невеличка царга діаметром 2 чи 2½ дюйма довжиною сантиметрів 50 - 70, наповнена мідними кільцями, не обов'язково повністю.  Царга повинна мати утеплення, яке можна при потребі знімати в процесі роботи.
  • Дефлегматор.
    Над царгою - дефлегматор, не сполучений з атмосферою, для парціальної конденсації та живлення флегмою царги з кільцями. Дефлегматор має забезпечити конденсацію від нуля до 100% пари.
    Призначення цих двох елементів.
    • Утримання бризк.
    • Контакт парів з міддю для утримання сірчаних сполук.
    • Забезпечення дегазації та  етерної паузи без виходу парів в відбор.
    • Укріплення парів, що означає збільшення в них концентрації спирту та домішок головного характеру  з одночасним зменшенням хвостових домішок та домішок сивушного ряду.
  • Конденсатор.
    Пара виходить з дефлегматора горизонтально вбік, та потрапляє під конденсатор, сполучений в верхній зоні з атмосферою. Конденсатор має конденсувати весь потік пари, але при необхідности повинен забезпечити невеличкий сброс пари в ТСА (трубку сполучення з атмосферою), тобто  виконувати функцію парціального розділення.
    Призначення.
    • Вивід в ТСА парогазової суміші предгону на початку перегонки.
    • Конденсація парового потоку голів або відбору.
    • Вивід в ТСА газоподібних домішок - вуглекислого газу, неконденсованих сполук сірки та азоту.
    • Пастерізація - вивід в ТСА новоутворених кубових домішок та продуктів окислення парів
  • Охоложувач.
    Пара, що сконденсувалась, потребує додаткового охолодження. Тут все зрозуміло.
  • Холодильник ТСА.
    Якщо потік газів, що прямує в атмосферу, містить певну долю парів, вони мають бути сконденсовані, одолоджені, та спрямовані в відповідну ємність, а не парувати в приміщення

Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ДІД

Цитата: Игорь від 28-05-2026, 07:20:10
  • Царга.
    Над кубом - невеличка царга діаметром 2 чи 2½ дюйма довжиною сантиметрів 50 - 70, наповнена мідними кільцями, не обов'язково повністю.  Царга повинна мати утеплення, яке можна при потребі знімати в процесі роботи.
  • Дефлегматор.
    Над царгою - дефлегматор, не сполучений з атмосферою, для парціальної конденсації та живлення флегмою царги з кільцями. Дефлегматор має забезпечити конденсацію від нуля до 100% пари.
    • Утримання бризк.
    • Укріплення парів, що означає збільшення в них концентрації спирту та домішок головного характеру  з одночасним зменшенням хвостових домішок та домішок сивушного ряду.
  • Конденсатор.
    Пара виходить з дефлегматора горизонтально вбік, та потрапляє під конденсатор, сполучений в верхній зоні з атмосферою. Конденсатор має конденсувати весь потік пари, але при необхідности повинен забезпечити невеличкий сброс пари в ТСА (трубку сполучення з атмосферою), тобто  виконувати функцію парціального розділення.
    Призначення.
    • Вивід в ТСА газоподібних домішок - вуглекислого газу, неконденсованих сполук сірки та азоту.
    • Пастерізація - вивід в ТСА новоутворених кубових домішок та продуктів окислення парів
  • Охоложувач.
  • Холодильник ТСА.
    Якщо потік газів, що прямує в атмосферу, містить певну долю парів, вони мають бути сконденсовані, одолоджені, та спрямовані в відповідну ємність, а не парувати в приміщення

Яка загальна висота має бути цього апарата?

Игорь

0,7 - 1 метр над кубом, в залежності від довжини царги

Игорь

Схема приладу прикріплена до повідомлення.
Спробую скласти різні сценарії його використання.
  • Нагрів до кипіння.
    Потужність нагріву - максимальна.
    З кубової рідини виходять розчинені гази, до них доєднується повітря з куба, що спочатку внаслідок нагріву поступово розширюється, а при початку кипіння інтенсивно витискається парою.
    Випарування рідини є (воно завжди є), але воно до температури градусів 60-70 несуттєве. Спирт, що випаровується при наявності повітря в кубі, окислений, він нам не потрібен. Тому в контури 2-3-4 воду не подаємо, охолоджуємо лише контур 5 (ТСА), і лише після певної кубової температурі.
    На поодинокі краплі з ТСА не звертаємо уваги, але зменшуємо нагрів до робочого, а при появі потоку дистилята - переходимо до наступного етапу.
  • Додаткова дегазація та естерна пауза.
    Цей етап проводимо лише при необхідності, це треба обговорити окремо.
    Для додаткової дегазації та естеризаціі треба дати невеличкий нагрів та подати воду в дефлегматор (2) в кількості, достатньой для повної конденсації. Пара разом з газами та ковітрям буде проходити церез царгу з міддю, та потрапляти в конденсатор. Все, що може конденсуватись, сконленсується та знов через царгу з міддю попадe в куб. Гази не сконденсуються, а через дефлегматор (3) вийдуть назовні через ТСА (5). При подвійному контакті з міддю, пара те конденсат додатково позбавляться небажаних сірчастих сполук. Спирти та кислоти в кубі створять додаткову кількість естерів, а каталітичні реакції на міді збагатять їх асортимент.
  • Головна фракція.
    Апарат дозволить реалізувати різні способи відбору голов.
    • Відбор без укріплення  з помірною швидкістю (не по краплях!)
      дозволить вивести з головною фракцією не тільки помірну кількість головних домішок, а й певну частину домішок сивушниої групи. При цьому ароматика сировини постраждає найменше.
      Це можливо зробити двома різними способами.
      • Через ТСА, для цього воду треба подати лише на охолодження ТСА (5).
      • Через рідинний відбор, для цього треба дати воду атор (3) конденсатор та доохолоджувач (4) в кількості, достатній для повної конденсаціі та охолодження
    • Відбор з укріпленням - аналог "по краплях", але швидко.
      Для цього треба подати воду в дефлегматор у кількості, достатній для конденсації 70-90% потоку пари. Це дасть можливість значно збільшити концентрацію спирту та головних домішок у потоці пари, що уникла конденсації.
      Треба розуміти, що в цьому варіанті (як ті у звичайному "покрапельному" варіанті) в головну фракцію відокремиться  багато естерів, у тому числі і тих, що несуть ароматику. Сивушні домішки - навпаки, в сивушну фракцію не потраплять, вони залишаться в кубі, і в повному об'ємі вийдуть в складі серця дистилята. 
      Пару, що вийде з дефлегматора (2), можна буде вивести одним з двох шляхів.

• Через ТСА, для цього воду треба подати лише на охолодження ТСА (5).
      • Через рідинний відбор, для цього треба дати воду дефлегматор (3) та 070 (4) в кількості, достатній для повної конденсаціі та охолодження залишку пари.
  • Відбор серця
    На цьому етапі я зверну увагу на два момента.
    • Укріплення.
      Його забезпечить дефлегматор(2) та мідні кільця в царзі, якщо дефлегматор буде живити їх флегмою.
      Щляхом зміни потоку води в делегматор(2) можна гнучко керувати укріпленням під час відбору тіла, та таким чином керувати кількістю домішок сивушної групи та важких естерів в дистиляті. Чисто технічно можна тримати високу міцність у відборі  до повного закінченні спирту в кубі, але зловживати цим не слід, бо на пізніх етапах перегонки небажані важкі хвостові домішки потраплять у відбор, незважаючи на високе укріплення.

• Пастерізація.
      Це процес відокремлення новоутворень головного характеру, що утворюються в кубі та в дефлегматорі в процесі відбора серця. Пара, що віходить з дефлематора під наш конденсатор, може бути сконденсована тап повністю та потрапити у відбор. У бік ТСА піде лише те, що не конденсується, наприклад, залишки газів, або газоподібні кубові новоутворення - результат розпаду дріжджів.
      Але при такому підході у відбор попадуть всі кубові новоутворення, що мають головний характер (в першу чергу - етилацетат), а також продукти окислення спирту в самому конденсаторі (в першу чергу - ацетальдегід), бо в ньому при повній конденсації завжди повітря та кисень.
      Але якщо конденсувати пару не повністю (парціально), частина пари, що не буде зконденсована та піде у бік ТСА, буде містити значну долю кубових новоутворень, а окислення спирту не відбуденьбся, бо в конденсаторі не буде повітря та кисню. По принципу дії це буде аналог дефлегматора, але назва ця не підходить, бо де-флегматор відокремлює флегму від спирту, а нам треба відокремити новоутворену голову. Напрошується латинська назва Декапітатор - позбавлювач голови :)
      Отже, три варіанта дій.
      • Якщо новоутворення не турбують або бажані, даємо воду в конденсатор в повному об'ємі, достатньому для повної конденсації
      • Якщо є бажання значно зменшити кількість цих речовин в сердці, треба зменшити конденсацію так, щоб з ТСА відбувався помітний відбор, але значно повільниший  основного відбору. 5-10 крапель за хвилину
      • Якшо налаштувати охолодження конденсатора так, щоб крапало 1-2 раза за хвилину, новоутворення пекучих альдегідів в конденсаторі не відбуватиметься, але новоутворені естери будуть збережені у відборі.
  • Хвіст.
    Якщо відбор серця відбувався до температур 98-99 градусів, доцільність відбору хвостової фракції викликає сумнів, але якщо тіло було зупинено пр кубовій температурі 5%, то кожні 20 літрів кубового залишку містять літр спирту, і є сенс не втрачати його.
    Влаштовувати пастеризацію на цьому етапі сенсу нема, тому конденсатор має забезпечити повну конденсацію. А ось використовувати дефлегматор чи ні - треба вирішати.
    Без дефлегмації хвісти малу концентрацю спирту та багахо хвостових домішок. Дефлегмація половини чи двох третин пари помітно зміцнить фракцію та зробить її чистіше ціною збільшення часу роботи.

Панове, чого не вистачає, або навпаки, що тут зайве? Може щось незрозуміло?

ДІД

Цитата: Игорь від 28-05-2026, 10:10:32Це не ескіз, а схема приладу. Спробую скласти різні сценарії його використання.
Впевнений що це краще що можна придумати..але розуму та знань в мене не вистачає все це збагнути)не можу зрозуміти де буде стояти пляшка в яку буде йти основний відбір..

ДимаС

Цитата: Игорь від 28-05-2026, 07:20:10
  • Царга.
    Spoiler
    [close]
  • Дефлегматор.
    • Утримання бризк.
  • Конденсатор.
    Призначення.
  • Охоложувач.
  • Холодильник ТСА.
[/spoiler]

Ші вже краще малює і головне навчився писати нормально за останній рік. Взяв туро опис Ігоря, якщо уточнити - буде гарна візуалка, а так поки якось так)
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Я

Доброго здоров*я  шановні форумчани.
              Ігоре Миколайовичу, як то кажуть - респект і уважуха, як завжди на вістрі іновацій і попереду всієї планети. Ваша схема компоновки обладнання в мене майже готова, залишилось лише замість сітки в джин корзину придбати  та вставити дімрота, а знизу джин корзини придбати і підєднати невеличкого доохолоджувача, так розумію і все.
              Розумію, що дистиляція то велика магія і там кожен сам собі чаклун, розумію, що кожна сировина це окрема історія і що лише знання + великий досвід чи талант (мабуть все у купі) можуть дати гарантовано гарний результат.
              Та всеж таки спитаю чи є розуміння усередненого, так би мовити базового, процесу/алгоритму використання того обладнання. Якщо є можливість і час, дуже стисло, без розяснень, привести приклад/розклад послідовність роботи на подібному дистиляторі. Лише на Ваш особистий погляд, як імовірно було би більш менш правильно його використати, в прив*язці до кубової температури.
              Було би цікаво спробувати використати Вашу ідею на практиці.

vova0869

Я користувався частиною такого обладнання .Царга ,кiльця ,дефлегматор.Шолом працюе краще.У Валерiя (Ivan 68)Шолом ,конус а далi як Игор намалював.Валерiй обкатав таке обладнання ,був задоволений.Це я про два варианти.Я думаю Валерiй викладе свою збiрку.

Ivan 68

Та я на форумі виставляв фото своєї збірки:
Багато чого перепробував з обладнання. Зараз зупинився на такій збірці - Утеплений ПВК на 135л з мішалкою з мідною напівсферичною кришкою + мідний шолом від Гобена на 27л (дуже класний між іншим). А далі в залежності від ситуації. Для любого першого перегона - мідний круглий перехідник з 4" на 2" + мідний поворот + вищеописаний конденсатор з холодильником від Ігора (це супер мега крута штука. ІМХО).
Для другого перегона після шолома: для фруктових - короткий мідний конус на 200мм, для зернових - мідний конус 500мм. І далі все, як для першого перегона.
Я прихильник великого гідромодуля - 1 до 6. На мою, можливо суб'єктивну, думку так швидше і краще працюють дріжджі, бо їм легше. Відповідно, я прихильник, низькоспиртуозних браг, для того, щоб отримати сирець міцністю в межах 20 - 22%. Тоді при другому перегоні значно легше і якісніше можна відібрати хвости.
Знову ж таки, на мою, суб'єктивну, думку, потрібно боятися не голови, а хвости. Тобто вчитися якісно відбирати не скільки голови, а скільки хвости.
Так як для білого споживання я дистиляти вже практично не роблю, а все для бочки, то я всі голови та хвости завжди кільцюю і весь сирець перед другим перегоном змішую в одній великій ємності. Потім з неї відбираю на другий перегон і туди ж кільцюю все отримане.
Начебто все описав.
Голови покрапельно відбираю дуже рідко. В більшості - от як воно тече від початку, так і тече. Тобто виключно по розрахунковому об'єму. 1-1,5% по АС на зернових і 1,5-2% по АС на фруктах. Нагрів роблю на 70% потужності, а перегін на 55% потужності. Для білого - приблизно на 30% потужності. Орієнтовна спиртуозність дистилятів після других перегонів - 68-72%. Для білого - 80-82%. Відбір роблю по кубовій температурі. Спиртометрами користуюся дуже рідко, в більшості тільки при кінцевих загальних замірах. Температуру дистиляту при всіх перегонах тримаю в межах 40*. Тоді добре відходять гази, що з браги, що з сирця. Ігор про це неодноразово писав на форумі, за що йому велике Дякую!
Дистиляцію для бочки роблю лише в холодну пору року, щоб забезпечити потрібну температуру в приміщенні - 14-18* тепла. При більш високій температурі для мене якість вже не та. Хоча бувають виключення як зараз. Приходиться завершувати свої другі солодові перегони по ночах, поки знизилася температура на вулиці до +8-10*.
Шолом при дистиляції я перевертаю. Для більшої ароматики широкою стороною до гори. Для більшої чистоти широкою стороною вниз. Воно реально працює. Звісно, якщо шолом круглий і не однаковий з обох боків.
І так. Я роблю етерні паузи та переднагріви.
Начебто все описав. Просто без цих дописів, опис лише одного обладнання - до лампочки. Кожний рух при збиранні обладнання перед перегоном має своє значення. Звісно, якщо ти добре вивчив саме своє обладнання і розумієш, що на що впливає.
Все вищенаписане сугубо моє ІМХО. Ні на що не претендую.
Краще ніяк, ніж як небудь.

ДІД

Цитата: Игорь від 28-05-2026, 10:10:32Додаткова дегазація та естерна пауза.
Цей етап проводимо лише при необхідності, це треба обговорити окремо.
Для додаткової дегазації та естеризаціі треба дати невеличкий нагрів та подати воду в дефлегматор (2) в кількості, достатньой для повної конденсації
Чи обовязково дефлегматор..скільки начитався на форумі Ваших резюме по дефлегматору та парціальній дистиляції..скажу шо хорошого я там не зустрічав..хоча рішення за Вами

vova0869

За унiверсальнiсть треба чимось платить.Дистиллят з цукру та дистиллят з фруктiв та зерна це геть рiзнi напоi .До них потрiбнi рiзнi пiдходи.Дефлегматор Можливо виключати.

ДІД

Цитата: vova0869 від 28-05-2026, 21:33:53Дефлегматор Можливо виключати
Дуже ціную Вашу думку..але я не можу ствержувати це так категорично..для чогось же чоловік його там планував..хоча він теж категорично не стверджував

vova0869

Це унiверсальний iнструмент.На мою думку для цукру та бiлих дистиллятiв дефлегматор потрiбен.Для фруктовых в бочку нi .Ти сам вирiшуеш.

Игорь

Цитата: ДІД від 28-05-2026, 22:03:51Дуже ціную Вашу думку..але я не можу ствержувати це так категорично..для чогось же чоловік його там планував..хоча він теж категорично не стверджував
Чекайте, панове. У розпоряджені автослюсаря є 19 викруток та 57 ключів. Це не означає, що коли треба виконати якусь операцію, він забов'язаний застосувати весь цей арсенал.
Комбайн має купу обладнання, але коли іде покос, сівалку не чиплють, а косарка відпочіває при сівбі.
Наявність дефлегматора  не приимушує його використовувати. Якщо дефлегмація не потрібна, достатньо просто не дати в дефлегматор воду, і пара пройде повз нього, ніби його нема. А якщо майстер вирішить, шо дефлегмація потрібна, він просто застосує його - як механік ключ на 14, або як комбайнер сівалку чи косарку, для цього просто подасть воду.

Ну як це ще пояснити? Я поєднав різні елементи не для того, щоб їх обов'язково одночасно використовувати, не для того, щоб зробити ищась блискуче та комерційно привабливе. 
Це намагання дати майстру можливисть в будь-який момент вірішити будь-яку задачу по зміні складу відбору.
Я намагався детально написати що та для чого, як НА МОЮ ДУМКУ застосування того чи іншого елемента має вплинути на результат.
Але, мабуть якось не дуже доступно.
Мабуть тому, що я страждаю (чи насолоджуюсь?) графоманією - пишу багато, не у кожного вистачає часу, натхнення та терпецю читати моє словоблуддя.
Ось, знов почалося :)

Бачу багато запитань на кшталт "Чи потрібен дефлегматор"? Це той, що номер 2 на ескізі
Давайте розберемось. 
Що таке дистиляція? Це два послідовних процеса - випаровування та конденсація. Крапка.
Щоб провести дистиляцію, зі всього списку НЕ ПОТРІБНІ пунки 1, 2, 3, та 4. Куба та холодильника, який я поставив на ТСА, достатньо.
Все решта - царга, дефлегматор, холодильник з розділенням функцій та сполучений з атмосферою - це додаткові зручності, кожна з яких може бути (або не бути) застосована для вирішення певних задач.
Ці задачі та способи їх вирішення я детально, по нумерованих пунктах з підпунктами, розписав вище.
Я спробував скласти такий набору інструментів, який дозволить вирішити будь-яку задачу, принаймні з тих, що я бачу. 
Чи можна вести дистиляцію якщо не буде дефлегматора (пункт 2)
Можна, але...
Зараз полізу в нумерований список, побачимо чого ми не зможемо робити.

SMF spam blocked by CleanTalk