Дистилляция как она есть от Игоря

Автор ukr-store, 13-04-2017, 22:09:44

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

фотограф

Цитата: Zag від 02-06-2026, 10:34:21Так що робити тим у кого немає знайомих за кордоном?
не страждати фігньой
Цитата: Ivan 68 від 30-05-2026, 21:55:31Тай ще таким тендітним (але дуже класним, привезеним з Бельгії знайомими), як Сафспіріт М1.
Ніяки вони не "тендітни" , вони то й використовуються в промисловсті скрізь бо дуже агресивні, швидко та в "нуль" сброджують все. Більший вихід та стабільність. А от що до профілю смакового то весь віскарь однаковий, і зараз багато хто з виробників намагається повернутися у "старі часи", коли дріжджі  вирощувалися в чанах на самій віскокурні з попередніх партій  або бралися на сусідній пивоварні.  Але ж глобалізація...

vova0869

Може хтось вiзмиться органiзувати спiльну закупiвлю ? Купити 10 кг та роздiлити на бажаючих .З мого не великого досвiту дикi самi живучi .

ДІД

Цитата: Игорь від 30-05-2026, 19:18:40Вірити в те, що перші 50 грам перегону - це отрута можна. Але блажений хто вірує. Шкода організму від 50 грам голів дистиляції, звісно, більше, ніж від 50 грам серця, але не набагато. На 3 грама, чи 5.
Тому в селах та я впевнений шо 90% як мінімум взагалі тих тшо в дома женуть горілку сокійно змішують всі хвости та голови з тілом..і вживають тай ще кожен хвалить при тому свій продукт..я трошки прожив але про голови і хвости взнав більш менш свідомо тільки почитавши Ваш форум...Тепер мені зрозуміло чого в народі кажуть ЗЕЛЕНИЙ ЗМІЙ..А шож це за змій без голів тахвостів))
Все починається з насіння..

Игорь

Мабуть я вже переварився, як ті макарони.
Треба час від часу викладати до чого на цей момент додумався. 

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Ми зупинились на цьому... 
Щось треба змінювати, бо маємо 4 контури охолодження.
Кожним з яких треба керувати. А рук - тільки дві. І два ока.
Керувати чотирма контурами одночасно - спочатку окосієш, а потім - накосячиш.
Треба щось оптимізувати.

Найближчий прототип- це мій дистилятор з керованою дефлегмацією. 
Навіть не прототип. Новій дистилятор - це його продовження, розширення функцій, розділення конденсаціі та охолодження дистиляту, що дає можливість по - перше - ефективно відводити гази через ТСА, а по-друге - мати можливість відводити голові и не тільки на початку перегонки, а й весь час отримання серця.
Нумерацію елементів на схемі я лишив таким самим по призначенню, як і в попередній схемі. Охолоджуваної ТСА (5) нема, холодильник (3-4) виконує одночасно функції конденсатора та холодильника
Якшо охолодження  кероване (малюк на охолодженні, або автономка), достатньо одного малюка для керування дефлегмацією.
Якщо охолодження з водопроводу, можна теж обмежитись одним малюком (без нжнього насосу), але кращі результати виходять з керованим охолодженням. Якщо його нема, краще застосувати Дуплет, який одночасно впорається з керуванням двома насосами.

Третя схема - повний аналог попередньої, змінилась лише розводка водяних ліній та напрям руху води в дефлегматорі. Але так, на мій погляд, більш зрозуміло як воно працює. А працює так.
Нижній насос, що керує охолодженням, жене воду через холодільник, а з нього - донизу, на вихід, або в блок кондиціонера на коло охолодження.
Його оберти залежать від температури води. Він крутиться так, щоб тримати цю температуру на певному рівні, скажемо, 50-60-70 градусів.
Другий насос бере воду з цього потоку, та штовхає через холодильник. Його оберрти залежать від  температури пари, що виходить з дефлегматора, тобто, від міцності дистиляту в потоці відбору.
Отже, ми маємо два кола циркуляції, що мають одну спільну ділянку - між відгалуженнями потоку до дефлегматора. Якщо довжина спільної ділянки не більше трьох її діаметрів, робота насоса в одному колі не впливає на поток води у іншому колі. Це саме те, що нам потрібно для прозорого регулювання.
Одразу зауважу. Наявність нижнього насосу не обов'язкова, але з насосом краще

Нарешті добрався до нашої схеми.

Спрошення та ускладнення одночасно. Позбавився насосу (С), але насос охолодження має вміти керувати водою так, щоб було видалення голів (пастеризація) під час відбору серця. Це оже бути "власний", окремий насос, а можна змусити насос автономки виконувати цю функцію.

СПН під конденсатороми. Потрібно чи зайве?
Мінус - ускладнення конструкції. Плюс - більша концентрація голів пастеризації, менші втрати спирту з цими головами. можливість відбирати їх не постійно, а  періодично. - по мірі накопичення в насадці, раз у декілька хвилин.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ДІД

Цитата: Игорь від 03-06-2026, 18:32:28Щось треба змінювати, бо маємо 4 контури охолодження.
Кожним з яких треба керувати
Все в Ваших руках..

vova0869

Конденсатором голiв керувати не треба . На дефлегматор потрiбен малюк або щось iнше .

Игорь

Цитата: vova0869 від 03-06-2026, 20:06:44Конденсатором голiв керувати не треба
Що ти маєш на увазі "керувати не треба"? Просто дати достатній потік і все?  Може й так, але якщо не керувати конденсацією, деякі можливості зникнуть. В першу чергу - пастерізація. Не буде можливості позбавлятись новоутверень в кубі та в конденсаторі.  І ще дещо пропаде.
Я знов скористаюсь кольоровим маркуванняв. Функції, що я позначив блакитним, будуть неможливими.
Spoiler
Різні сценарії використання.
  • Нагрів до кипіння.
    Потужність нагріву - максимальна.
    З кубової рідини виходять розчинені гази, до них доєднується повітря з куба, що спочатку внаслідок нагріву поступово розширюється, а при початку кипіння інтенсивно витискається парою.
    Випарування рідини є (воно завжди є), але воно до температури градусів 60-70 несуттєве. Спирт, що випаровується при наявності повітря в кубі, окислений, він нам не потрібен. Тому в контури 2-3-4 воду не подаємо, охолоджуємо лише контур 5 (ТСА), і лише після певної кубової температурі.
    На поодинокі краплі з ТСА не звертаємо уваги, але зменшуємо нагрів до робочого, а при появі потоку дистилята - переходимо до наступного етапу.
  • Додаткова дегазація та естерна пауза.
    Цей етап проводимо лише при необхідності, це треба обговорити окремо.
    Для додаткової дегазації та естеризаціі треба дати невеличкий нагрів та подати воду в дефлегматор (2) в кількості, достатньой для повної конденсації. Пара разом з газами та повітрям буде проходити церез царгу з міддю, та потрапляти в дефлегматор(2). Все, що може конденсуватись, сконленсується та знов через царгу з міддю попадe в куб. Гази не сконденсуються, а через конденсатор(3) вийдуть назовні через ТСА (5). При подвійному контакті з міддю, пара те конденсат додатково позбавляться небажаних сірчастих сполук. Спирти та кислоти в кубі створять додаткову кількість естерів, а каталітичні реакції на міді збагатять їх асортимент.
  • Головна фракція.
    Апарат дозволить реалізувати різні способи відбору голов.
    • Відбор без укріплення  з помірною швидкістю (не по краплях!)
      дозволить вивести з головною фракцією не тільки помірну кількість головних домішок, а й певну частину домішок сивушної групи. При цьому ароматика сировини постраждає найменше.
      Це можливо зробити двома різними способами.
      • Через ТСА, для цього воду треба подати лише на охолодження ТСА (5).
      • Через рідинний відбор, для цього треба дати воду на (3) конденсатор та доохолоджувач (4) в кількості, достатній для повної конденсаціі та охолодження
    • Відбор з укріпленням - аналог "по краплях", але швидко.
      Для цього треба подати воду в дефлегматор(2) у кількості, достатній для конденсації 70-90% потоку пари. Це дасть можливість значно збільшити концентрацію спирту та головних домішок у потоці пари, що уникла конденсації.
      Треба розуміти, що в цьому варіанті (як ті у звичайному "покрапельному" варіанті) в головну фракцію відокремиться  багато естерів, у тому числі і тих, що несуть ароматику. Сивушні домішки - навпаки, в сивушну фракцію не потраплять, вони залишаться в кубі, і в повному об'ємі вийдуть в складі серця дистилята. 
      Пару, що вийде з дефлегматора (2), можна буде вивести одним з двох шляхів.
      • Через ТСА, для цього воду треба подати лише на охолодження ТСА (5).
      • Через рідинний відбор, для цього треба дати воду в конденсатор (3) та доохолоджувач (4) в кількості, достатній для повної конденсаціі та охолодження залишку пари.
  • Відбор серця
    На цьому етапі я зверну увагу на два момента.
    • Укріплення.
      Його забезпечить дефлегматор(2) та мідні кільця в царзі, якщо дефлегматор буде живити їх флегмою.
      Шляхом зміни потоку води в делегматор(2) можна гнучко керувати укріпленням під час відбору тіла, та таким чином керувати кількістю домішок сивушної групи та важких естерів в дистиляті. Чисто технічно можна тримати високу міцність у відборі  до повного закінченні спирту в кубі, але зловживати цим не слід, бо на пізніх етапах перегонки небажані важкі хвостові домішки потраплять у відбор, незважаючи на високе укріплення.
    • Пастерізація.
      Це процес відокремлення новоутворень головного характеру, що утворюються в кубі та в дефлегматорі в процесі відбора серця. Пара, що віходить з дефлематора під наш конденсатор, може бути сконденсована повністю та потрапити у відбор. У бік ТСА піде лише те, що не конденсується, наприклад, залишки газів, або газоподібні кубові новоутворення - результат розпаду дріжджів.
      Але при такому підході у відбор попадуть всі кубові новоутворення, що мають головний характер (в першу чергу - етилацетат), а також продукти окислення спирту в самому конденсаторі (в першу чергу - ацетальдегід), бо в ньому при повній конденсації завжди повітря та кисень.
      Але якщо конденсувати пару не повністю (парціально), частина пари, що не буде зконденсована та піде у бік ТСА, буде містити значну долю кубових новоутворень, а окислення спирту не відбуденьбся, бо в конденсаторі не буде повітря та кисню. По принципу дії це буде аналог дефлегматора, але назва ця не підходить, бо де-флегматор відокремлює флегму від спирту, а нам треба відокремити новоутворену голову. Напрошується латинська назва Декапітатор - позбавлювач голови :)
      Отже, три варіанта дій.

• Якщо новоутворення не турбують або бажані, даємо воду в конденсатор в повному об'ємі, достатньому для повної конденсації
      • Якщо є бажання значно зменшити кількість цих речовин в сердці, треба зменшити конденсацію так, щоб з ТСА відбувався помітний відбор, але значно повільниший  основного відбору. 5-10 крапель за хвилину
      • Якшо налаштувати охолодження конденсатора так, щоб крапало 1-2 раза за хвилину, новоутворення пекучих альдегідів в конденсаторі не відбуватиметься, але новоутворені естери будуть збережені у відборі.
  • Хвіст.
    Якщо відбор серця відбувався до температур 98-99 градусів, доцільність відбору хвостової фракції викликає сумнів, але якщо тіло було зупинено пр кубовій температурі 5%, то кожні 20 літрів кубового залишку містять літр спирту, і є сенс не втрачати його.
    Влаштовувати пастеризацію на цьому етапі сенсу нема, тому конденсатор має забезпечити повну конденсацію. А ось використовувати дефлегматор чи ні - треба вирішати.
    Без дефлегмації хвісти малу концентрацю спирту та багахо хвостових домішок. Дефлегмація половини чи двох третин пари помітно зміцнить фракцію та зробить її чистіше ціною збільшення часу роботи.
[close]

ДІД

Цитата: Игорь від 03-06-2026, 18:32:28Новій дистилятор - це його продовження, розширення функцій, розділення конденсаціі та охолодження дистиляту, що дає можливість
...який цей інструмент буде новий чи старий покращений чи ні.з малюком чи з двома..вирішувати Вам...я просто впевнений що під Вашим диригентством я зможу на ньому творити дива))

Игорь

Я не генератор геніальних виробів. Щоб з'явилось щось зручне та корисно, має пройти певний шлях.
Задум, деталізація,  пророботка варіантів рішення, сумісність з вже наявним обладнанням. Це дає декілька багато різних варіантів, кожен з яких має плюси та мінуси, треба буде робити вибір. Потім черга етапу розрахунків, щоб кожен елемент міг з невеличким запасом впоратись зі своєю задечею. Але з дійсно невеличким запасом, щоб не бити п'ятий цвях там, де достатньо двох.
Деякі етапи цього шляху я роблю привселюдно.
По-перше, коли пишеш та малюєш, в голові все краще вкладається по поличках.
По-друге, колеги мають чималий досвід, якщо побачать мій косяк, одразу  звернуть на нього мою увагу.
По-третє, потенційні користувачі вже на етапі розробки можуть зрозумітипро що йдеться, потрібно їм це, чи ні, можуть дати свої пропозиції, зауваження, бажання. Не потім, а саме на етапі розробки. А я теж не стидаюся задати питання і навіть поспорити у питаннях "за" та "проти".
Вже передбачаю питання чи можна буде переробити попередній дистилятор по новій моді. Саме тому малюю старі та нові схеми поруч, щоб коли таке питання виникне, у мене була б на нього готова відповідь. Зараз ще нема, але відповідь радше буде "так" ніж "ні". Вже зараз компоную все так, щоб переробка не була занадто складною.
Ну і крім того... Крім компоновки, треба ще продумати як воно буде збиратись та розбиратись, щоб булі всі необхідні з'єднення для обслуговування, чистки та заміни, наприклад, насосів, але й щоб не було зайвих. Коли маєш перед очима всі варіанти ескізів, це зробити легше.

vova0869

Я мав на увазi прямоточний холодильник через який конденсуються голови.Треба цi чотири холодильника пронумеровати .Так буде простiше.

ДІД

Цитата: Игорь від 04-06-2026, 08:04:45Щоб з'явилось щось зручне та корисно, має пройти певний шлях.
Задум, деталізація,  пророботка варіантів рішення, сумісність з вже наявним обладнанням.
Я не претендую на шось ексклюзивне..давайте візьмем провірений варіант..спілкуючись з форумчанами які мають по декілька Ваших апаратів то вони кажуть шо це діло дуже затягує і на одному апараті я не зупинюсь..хоча я дуже сумніваюсь в цьому..так шо Вам вирішувати..єдине шо я хочу шоб апарат який в мене появиться був зроблений Вами..я згоден на любий Ваш інструмент..

Игорь

Чули як кажуть -  "Після першої пенсії" ?
Я скажу так само. Бо вже на 30 місяців прострочив отримання пенсії, бо є справи цікавіші, ніж стояти в чергах під кабінетами.
Але вже час... За 30 місяців я недоодтимав приблизно 250 тисяч грн, і зараз чітко вирішив стати нерешті пенсіонером.
Отже, після першої пенсії одразу візьмуся :)

Игорь

Питання до практиків.
Якщо відбор голів по краплях при перегонці не передбачається,  то не потрібна стабілізація нагріву та плавне керування нагрівом. Можна взяти блок тен 3 х 1,0 або 3 х 1,5 кВт та мати мінімальний нагрів 1 чи 1,5 кіловата. Як вважаєте - це достатньо малий нагрів, чи варто його ще зменшити?

гуральник

А як відбирати голови?
На тій швидкості, що тіло?
1 кВт потужності тену може бути надмірним, буде струя
Любіть життя. Повторення не буде...

гуральник

Я це пропустив
https://labspirt.com/forum/index.php/topic,5729.msg364365.html#msg364365
 Як гнати без стабілізації нагріву незнаю (
 У мене простий самогонний апарат, без викрутасів.))
Любіть життя. Повторення не буде...

SMF spam blocked by CleanTalk