Дистиляція зернових на кодзі

Автор гуральник, 18-06-2023, 18:53:50

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Сергій Леонідович

кодзі викорстовую тому що у нас, під час окупаціі, цукру купить було не можливо, ферменти теж, а пшениця була по 5 гривень, я її і узяв с пів тони, а кодзі були і з ними дуже легко працювать. На 40 кг. пшениці давав 80 літрів окропу, перемешував і на дві години накривав, потім додавав решту холодної води до гідромодулю 1:4, перемішував, додавав розброджені кодзі, гнав через тиждень не відціжуючі та нефільтруючі, жодного пригара не було
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

гуральникTopic starter

Мідний тен 4,5 кВт, довжина 37 см, діаметр трубок 9мм, пшеничне борошно не пригорає. До t 50 градусів грію на 50% Роси, потім скільки дозволяє напруга.))
Пс. Колись грів так само 3 кВт теном, теж мідним і коротшим. Нічого не пригорало.
Любіть життя. Повторення не буде...

Сергій Леонідович

Цитата: Сергей Леонидович від 19-06-2023, 11:01:16
кодзі викорстовую тому що у нас, під час окупаціі, цукру купить було не можливо, ферменти теж, а пшениця була по 5 гривень, я її і узяв с пів тони, а кодзі були і з ними дуже легко працювать. На 40 кг. пшениці давав 80 літрів окропу, перемешував і на дві години накривав, потім додавав решту холодної води до гідромодулю 1:4, перемішував, додавав розброджені кодзі, гнав через тиждень не відціжуючі та нефільтруючі, жодного пригара не було
переробив 160 кг. пшениці, якщо правільно пам'ятаю, вийшло після другої перегонки, десь біля 40 літрів 80% спирту
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

vova0869

Плюс мiнус вихiд i в мене такий . 15 вiдер зерна /800гр/ кодзi ангел двi пачки по 0,5 кг з доставкою /800 гр/ газ 200 кубiв /2000 гр/ электрика хай /400 гр/4000 гр 27 л  АС.

makrak80

Цитата: vova0869 від 19-06-2023, 11:56:15газ 200 кубiв /2000 гр
думаю що це помилка ... , 200 кубів я навіть за рік плиткою не спалюю ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

voffka75

Кодзі це інструмент для певних задач. Як у кожного інструменту у нього є свою плюси та мінуси. На сьогодні я бачу дві причини для чого використовувати кодзі: 1) для початківців, щоб спробувати зернові напої; 2) якщо є потреба у великих кількостях дистиляту чи сирцю.
Головний плюс кодзі, це простота роботи, як і з цукром: вніс крупу чи муку, додав води кімнатної температури та вніс кодзі. Все. Чекай 2 чи 3 тиждня поки буде готове. Немає ніяких хлопот, немає потреби в спеціальному обладнанні, немає необхідності варити та охолоджувати каші.
Мінуси, це 1) більша вартість (хоча це не точно, і потрібно порівнювати), 2)процес більш повільний, необхідно очікувати 2 чи 3 тижня; 3) спірна органолептика.
Я свого часу переробив кодзями багато сировини. Пробував всі і ангели, і мелоу и лайк. Різниці не помітив. Пробував варити, запарювати, горячи старти, навіть додавати ферменти, дрожі та ін.
Прийшов до висновку, що всі ці заходи є зайвими. Немає сенсу витрачати трудо та енерго ресурси як на ГОС, а отримувати спирт як на ХОС.
Тобто, якщо робити горячий старт, ми позбавляємося головного плюсу кодзі – простоти та легкості процесу. При цьому, нічого не виграємо у якості отриманого сирцю.
Чи виграємо ми час? Це як рахувати. Якщо рахувати годинами та днями то можливо. Але, ми не промислове виробництво. Домашній винокур рахує не днями, а тижнями. Від вихідного до вихідного, коли є час зайнятися хобі. Тому, немає ніякої різниці що воно збродить за 8 чи 15 днів. Це у будь-якому випадку 2 тижня. 8 днів за таким календарем це 2 тижня, а 15 днів це три тижня. Враховуючи це, не бачу жодного сенсу у клопотах щодо гарячого старту, підігрівати воду, охолоджувати, витрачати енергії, щоб воно було готово у понеділок, але я все одно не зможу їй приділити уваги до суботи.
Якщо вже так важливі дні, то у такому разі краще скористатися іншими методами, наприклад класичним ГОС.
Щодо того, що при гарячому старті бражка пахне шампанським. Проблем ХОСу в тому, що тривалий час вона заводиться поки ферменти не перероблять крохмал на прости цукори, і якщо бродіння повільне то і запах не дуже, якщо воно починається швидко та тоді схоже на шампанське, приємний запах.
Такий результат можливо отримати і без гарячого старту, а лише нормальною дозою внесення кодзів. Не 3-5 г на кг, а 10 г на 1 кг, тобто максимальна.
Пробував більш економічні варіанти внесення, так воно зброде і 3 гр, але запах буде гірший.
Взагалі перевагу кодзі бачу в тому, що без особливих зусиль, обладнання, можливо зробити за один раз відразу багато спирту-сирцю, якщо є така потреба. Так, необхідно почекати 3 тижня. Але за один раз можливо поставити скільки завгодно сировини. Ставив і 100 і 150 кг за один раз. Відразу пачку мелоу використував. ГОСом переробити таку кількість сировини було б дуже важко довго, або потребувало професійного обладнання з великими потужностями енергії.
Тому кодзі цікаві коли є необхідність у великих обсягах. Вони таку можливість надають. Якщо ставити по 5 кг у 30 л відрі та звісно нудно чекати 3 тижня і хочеться якось прискоритися. Але якщо йде мова про 5 кг, то на таких обсягах, краще ГОС, а не кодзі.
Але, навіть якщо ставити по 5 кг, то можливо ставити з кроком на тиждень, і вже через три тижня кожні вихідні буде готове.
На сьогодні я відмовився від кодзі, оскільки потреби у великих обсягах у мене немає, а зробити щось у штучних обсягах краще ГОС на солоді.

makrak80

Можливо в тебе рецептори не на кращем рівні , якщо ти не чуєш різниці по ХОСу кодзі , чи з запарюванням - розварюванням...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

voffka75

не чую ніякою різниці. А різниця у трудовкладеннях велика.
А якщо вже заводитися з підігрівом, запарюванням та ін., то навіщо мені у такому разі кодзі?
Повторююсь, що кодзі це не про якість, і не про гарну органолептику. Це про простоту та можливість без зусиль зробити багато спирту. Все.

makrak80

Цитата: voffka75 від 19-06-2023, 14:28:49Повторююсь, що кодзі це не про якість, і не про гарну органолептику. Це про простоту та можливість без зусиль зробити багато спирту. Все.
та це все зрозуміло ... Набрати з бойлера 30 літрів води та закіп"ятити за 15 -20 хвілин , вважаю це не дуже клопітно , зате виграю в органолептиці . Та пачку дріжжів треба ж кудись використати ...

ДимаС

Схоже що для того щоб робити спирт - маючи брак часу - простіше закинути у крупу, залиту холодною водою, кодзі та за три тижні мати готову до перегонки зернову брагу, яка потім піде на РК.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

makrak80

ДимаС, зараз я спіч веду не за спирт , а за бурбон ...

ДимаС

Що я бачу з дебатів поки що:
-для бурбону різниця є Кодзі чи ГОС ферменти+дріжджі. Не у сторону Кодзі.
-також різниця є Кодзі ГОС(запарене зерно) та ХОС - також у сторону ГОС між Кодзями та Кодзями (за рахунок більшої температури старту).

То можливо треба дати просто теплу воду і стартонути Кодзі на 30С, по-теплому, а не холодні, то можливо не треба й розпарювати крупу буде? Звісно що розпарена крупа швидше вивільнює крохмаль з яким вже працюють Кодзі, але чи пробував хто при 30С стартувати з ними?
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

vova0869

По газу холодне примiщення чотири комфорки ,800 л браги .Може помиляюсь але не на багато . Я вносив при 35 бiльше боявся зварити кодзi .

voffka75

1.
Цитата: ДимаС від 19-06-2023, 15:47:52стартонути Кодзі на 30С, по-теплому, а не холодні,
Так и роблю. Вода з теплого крана. 30 град. Про "гарячий старт" малось на увазі коли заливають окропом. Може це і краще, скоріш за все краще, але це вже складно, якщо йде мова про більше ніж 5 кг крупи.
2.
Цитата: vova0869 від 19-06-2023, 16:14:36при 35 бiльше боявся зварити кодзi .
Вносив і при 40. Вони нормально переносять температури.
3.
Цитата: makrak80 від 19-06-2023, 15:38:11бурбон
Я теж робив типа бурбон. Саме тому мені було потрібно велики обсяги і нічого кращого ніж кодзі не зміг реалізувати. Купив житомірських бочек. потрібно було їх чимось наповнити щоб не стояли пустими та готувались для віскі (який досі так і не зробив). Зварити бурбон традіційним способом без пвк литрів хоча б на 150 дуже складно, а  в 50 л кастрюлях варити щоб заповніти 50 л бочку дужа муторно. тому кодзі був вихідом. за два підхода бочка повна бурбоном. мінімум зусиль.

vova0869

SMF spam blocked by CleanTalk