Расширитель под клапан отбора

Автор Amat, 01-09-2024, 17:17:19

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

AmatTopic starter

Всім привіт!

Не подобається мені пульсація, яка виникає при використанні клапану відбору у парі з автоматикою (Роса).
На будь-якій швидкості відбору спостерігаю помітну пульсацію коли спирт стікає з дефа у насадку...

Хочу поєднати 2 метода  - автоматика з клапаном та метод Кулінара (з голками).
Для цього хочу між виходом Дефа та клапаном вставити додатковий шматочок трубки (розширювач), в якому у місці зʼєднання трубки з Дефом буде щось на кшталт ніпеля, або голки, або сіта - будь-який перехідник, з однією, максимальною пропускною здатністю у 1,5 літри. А знизу до трубки буде вже підключено клапан відбору... Сама трубка при цьому буде акумулювати в собі, наприклад, 50гр. І клапан вже буде працювати з цими 50гр, а не взаємодіяти з усією системою.
Що, на мою думку дозволить працювати системі більш прогнозовано і без пульсацій.

Шановне панство, хто, що скаже з цього приводу ?
І хто може допомогти з виготовленням такої трубки з ніпелем (переходніком)?

Дякую.

ДимаС

Клапан забирає спирт, що закумульований на перегородці дефлегматора.
Певно описана пульсація це «переливається флегма через наповнену перегородку» і «якийсь час після зливу частини спирту не переливається»?
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

AmatTopic starter

Цитата: ДимаС від 01-09-2024, 20:25:24
Клапан забирає спирт, що закумульований на перегородці дефлегматора.
Певно описана пульсація це «переливається флегма через наповнену перегородку» і «якийсь час після зливу частини спирту не переливається»?

Доброго ранку!
Саме так.

Игорь

Система відбору на Росі і є система Кулінара, але з клапаном.
Важливий її недолік - інерційність, зумовлена об'ємом спирту, що утримує лінія відбору, що складається з калюжі рідини на перегородці, об'ємом рідини в холодильнику та в шланзі лінії відбору.
Якщо там 50 мл, а відбор голів іде зі швидкістю 50 мл на годину, то у відборі ми маємо не той спирт, що в дефлегматорі зараз, а той,  що був годину назад. Це багато, але на що це впливає?  Треба просто розуміти коли береш пробу голів, що в дефлегматорі зараз спирт містить менше голів, ніж ти нанюхав у відборі.
Є пропозиція зробити буфер на лінії відбору? Обов'язково розберемося з цим. Але з початку треба розібратися з головним питанням - НАКОЙХЕР :)
Тобто - навіщо. Чого лякаємось, чого побоюємося та з чим боремось.
Припустимо, нагрів 1 кіловат. На перегородку дефлегматора за годину приходить 5 літрів спирту, а ми з цього об'єму забираємо 1 літр. 
Не одразу, а рівномірно, 500 порцій протягом години, одна порція за 7,2 секунди. Нагадаю, що під вузлом відбору у нас шар путанки, під ним - насадка, в якій зона висотою 1-1,5 діаметра труби - це "мертва зона", що не бере участі в процесі тепломасообмину. Це зона, де пар зустрічається з флегмою, і до процес їх взаємодії лише починається. Зона, де вони "з'ясовують стосунки", де цівка флегми перетворюється в плівку, що непомітно рухається по поверхні насадки.
Я пропонує експеримент уявний, але якщо хтось має час та натхнення, можна зробити його на практиці.
Якщо ми вставимо прозорий  діоптр безпосередньо під перегородку вузла відбору, то при найшвидшому відборі тіла не побачимо картинку, яку бачить доярка. Цівка флегми з узла відбору не зупиняється, а ритмічно зменшується та поновлюється.
Погано це чи ні? Було б погано, наш кровообіг був би не пульсуючим, а якимось іншим, бо живі істоти з поганим кровообігом не витримали б конкуренції та природнього відбору. 
Але я не про це.
Давайте продовжимо уявний експеримент.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Давайте перенесемо діоптр трохи нижче, розташуємо його між путанкою та насадкою. А краще розташуємо соток путанки прямо в діоптрі, з невеличким відривом від верха насадки
Нагадаю, цівка нашої флегми тече не як чай в склянку. Назустріч флегмі "дує вітер" важкой спиртовой пари, приблизно 750 см³ кожну секунду при кіловатному нагріві. 
Можна уявити собі якими шляхами рухається пара в середині нашої путанкі, і що відбувається коли пара зустрічається там з флегмою. 
На мій погляд, змін потоку флегми, пов'язаних з пульсуючим відбором, на виході з путанки ми не побачимо, бо сама путанка виконує функції буферу, що згладжує пульсації.   
Дійсно, якщо ми зовсім припинемо потік флегми на путанку, вона буде це певний час витікати з під неї. А якщо раптово почнемо лити флегму на путанку, то побачимо її знизу не одразу, а з певною затримкою. Буфер? Безумовно. 
Достатній? Не знаю.
Пропоную продовжити уявний експеримент.
Я писав про мертву зону насадки висотою 1-1.5 діаметра...
Вона впливає на потік флегмі так само, як і путанка - згладжує пульсації, але на порядок потужніше. І тому, якщо я ще мав певні сумніви про рівномірність потоку флегмі під путанкою, то щодо потоку під мертвою зоною я сумнівів не маю. Впевнений, що на глибині насадки 50 мм ми не знайдемо наслідків пульсації відбору.

Игорь

Питання "навіщо", на мій погляд, відповідь отримало. 
Тепер час кинути капець в ідею робити буфер на лінії відбору. 
Отже, що пропонується?... Цитую...

Игорь

Цитатахочу між виходом Дефа та клапаном вставити додатковий шматочок трубки (розширювач), якому у місці зʼєднання трубки з Дефом буде щось на кшталт ніпеля, або голки, або сіта - будь-який перехідник, з однією, максимальною пропускною здатністю у 1,5 літри. А знизу до трубки буде вже підключено клапан відбору... Сама трубка при цьому буде акумулювати в собі, наприклад, 50гр. І клапан вже буде працювати з цими 50гр, а не взаємодіяти з усією системою.
Не зовсім бачу задум. 
Кулінарова система, голка з якої вставлена в герметичну ємність зверху, до якої знизу приєднана ще одна кулінарова система, але з клапаном?
Це нічого не змінить в плані пульсації, бо як тільки клапан закриється, потік флегми з верхньої голки миттєво закінчиться. Пульсація лишиться без змін. Єдиний ефект - збільшення негативної характеристики лінії відбору - об'єму утримання рідини, я писав про це на самому початку.

Игорь

Може йдеться про склянку на шляху відбору? Зверху в цю склянку тече спирт з постійною швидкістю А, а ще за ми забираємо зі швидкістю Б?
Нісенітниця. Нам треба регулювати Росою саме відбор спирту з дефа, а не швидкість його затікання в пляшку, але це друге питання.
Перше в тому, що якщо швидкість А більша за швидкість Б, то рано чи пізно наша склянко переповниться, спирт потече через край. А якщо навпаки, та на наступному клаці клапана плянґшка виявитися порожньою.
Ну а якщо ми якимось чином зробимо так, що А буде дорівнювати Б, то навіщо Роса та її клапан? 

Може я щось не так зрозумів або чогось не бачу?

AmatTopic starter

Пане Ігоре, доброго дня!
дякую за запитання, вони всі дуже правильні. Тож спробую відповісти\пояснити мою думку.
Але почну з кінця.

В цілому, я хочу отримати принцип звичайної медичної "капельниці".
І так, має бути два потоки:
Поток А - від Дефа до "проміжної склянки" (як в капельниці). Цей поток фіксований (наприклад, 1,5л на годину). Відповідно і частота формування крапель буде фіксована.

Поток Б - Від "склянки" через клапан відбору за алгоритмами РОСИ. Зі швидкісттю меншою ніж 1,5л на годину. Я швидше ніж 1,3 не відбираю.

Головне питання - НАКУА!
Відповідаю. Головна мета - рівномірний витік (з однаковою частотою кожні пів секунди крапля(умовно) сировини саме з дефу.
Ключова відмінність якраз полягає саме у розмірі краплі\на період часу... Тобто якщо з дефа забирати через "голку" крапельниим шляхом я сподіваюсь отримати всеж таки більш рівномірний перепад об'ємів витікаючого спирту в межах одного режиму. Я розумію, що в різних режимах в мене різна кількість спирту витікає та повертаться у царгу і це теж створює "зони нестабільності" при зустрічі рідини та пару. Але ж це в межах одного режиму і за умови плавної зміни обсягу відбору (робить автоматика). Але це все плавно відбувається. А от клапан не вміє вібрирати покрапельно. В нього банально велика дірка на вході\виході... відповідно він забирає одразу по кілька капель в секунду, чим створює недостаток рідини на пластині в Дефі. Ну і відповідно, як ти все правильно описав -з дефа в царгу в цей час нічого не тече і виникає пульсація.

Це як аналоговий та дискретний сигнал. Принцип той самий (-: Тож я хочу на виході з дефа отримати саме "аналогову" синусоїду, а не дескретну (((-:

Стосовно експеременту - саме так як ти і писав - в мене над царгою стоїть діоптр (15 см висота) наполовину наповнений насадкою над якою путакнка. Зроблено це було для того, щоб знаходити точку верхнього "захльоба" (бо в мене не було, а зараз чомусь не працює датчика тиску). Тож я відшукував захльоб і після цього зменшував напругу на 5-7-10% до стабілізації колони.
І відповідно завдяки цьому діоптру я міг спостерігати наскільки "суттєва\не суттєва" пульсація всередині царги. Звісно це тільки "на око", але всеж таки мені здалося, що вона достатньо суттєва...

Тепер друге, головне НАКУА?!
Бо в мене спирт гівно (-: тож я подумав, що може ця пульсація піднімає якісь проміжні фракції які потрапляють мені у відбір...
І я начебто майже все поміняв, а результат поки так собі.
І тоді я пригадав, що коли я робив відбір через умовну голку, а не через клапан, то спирт був добрий (-:
Не більше, не менше. Я просто намагаюсь методом виключень знайти проблему в своїй колоні, щоб отримати гарний спирт.
І почав з відбору...
Далі лишається тільки питання до мідного ТЕНу (в ньому може бути "трещина", ми якось з тобою про це говорили).

P.S.
Цитата:
Перше в тому, що якщо швидкість А більша за швидкість Б, то рано чи пізно наша склянко переповниться, спирт потече через край. А якщо навпаки, та на наступному клаці клапана плянґшка виявитися порожньою.

коментар.
Не зоовсім так. Дійсно поток А буде швидший і в якись момент "пляшка" наповниться повністтю (бо клапан відбирає повільніше за 1,5л).
Але після спрацювання клапана алгоритмів буде 2.
1. Клапан забере з пляшки стільки скільки йому потрібно згідно розрахунків РОСИ.
2. А от пляшка буде наповнюватись з іншою швидкісттю - зі швидкісттю дірки "іголки" з дефа (1,5л). Но головне тут не тільки швидкість - а розмір крапель, що значно менший ніж дірка в клапані. Відповідно наповнення пляшки буде рівномірнішим. А значить і поток флегми з дефа в царгу теж рівномірнішим.

ГонщикФормулы

Я конечно не такой большой специалист, но у многих на форуме есть роса, и многие делали анализы спирта, я что-то не читал такого что если у человека норм спн+колона+роса то получается плохой спирт.

добавлено: 04-09-2024, 13:08:43

"Тепер друге, головне НАКУА?!
Бо в мене спирт гівно (-: тож я подумав, що може ця пульсація піднімає якісь проміжні фракції які потрапляють мені у відбір..."
А можно уточнить почему именно спирт плохой, и чем это подтвердилось?

ДимаС

Цитата: Amat від 04-09-2024, 12:35:13
в мене спирт гівно (-:
Шановний, опиши чи зфотографуй чи намалюй свою колону РК, почнемо з неї та з того як стабілізована вода та нагрів...
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

AmatTopic starter

Цитата: ДимаС від 04-09-2024, 13:44:54
Цитата: Amat від 04-09-2024, 12:35:13
в мене спирт гівно (-:
Шановний, опиши чи зфотографуй чи намалюй свою колону РК, почнемо з неї та з того як стабілізована вода та нагрів...

Уточнюю.

куб - 50л, ТЕН мідь 3кВт, проклаки між кубом та ТЕНом - сілікон (білий, пищовий)
Царга 1,5м; 2 дюйма. Утеплення специфічне - спочатку парір, потім вже утеплювач для труб.
Насадка - СПН 3,5 травлена, куплялась тут (непам'ятаю точно ім'я, здається "від Діоги")
Деф - від Ігоря
Між царгою та дефом стоїть діоптр, наполовину наповнений насадкою.
Охолодження - автономка, кондей на 3кВ, контроль температури на виході з дефа (тримаю 61- або 62 градуси) - автоматика від Ігоря. Оберти кандея просто фіксую на 50% (достатньо)
Управління процесом - РОСА.
Що ще додати..
Царга до кубу підключена по центу (не з боку). Царгу вирівнюю перед стартом і трохи фіксую упорами.
Робоча потужність 75% (на РОСІ)

Процесс стандартний - стабілізація, голови, ПГ, тіло, хвости:
Заливка 40-42% - 40-45 літрів. СС розбавляю звичайною водою з під крану (квартира).
Голови не менше 12 годин зазвичай. 1л
Підголовники 1л за годину
Тіло відбираю до 92 градусів в кубі.
Закінчую відбір на 95-97. Далі ліньки чекати.

Куб помив, насадку пропарив.
Старт відбору тіла 1,2л
Останній раз правда голови відбирав у два підходи, десь 4 і 6 годин. Світло вимикали (одноразова ректифікація була).
Тіло відбирав у різні бутилки по 1л.
Результат на виході - весь спирт має привкус чогось паленого... якоїсь паленої резини.
Правда варто зазначити, що силіконові прокладки були нові. Але вони з силікону (-:
І це останній раз.

Тому варіани у мене в голові лише два:
1. Голови плохо відібрав та підголовників добре хапнув...
2. Десь проблема з обладнанням...
Але я ні про голови, ні про підголовники ніколи не чув, про присмак чогось паленого...

добавлено: 04-09-2024, 15:02:22

Цитата: ДимаС від 04-09-2024, 13:44:54А можно уточнить почему именно спирт плохой, и чем это подтвердилось?

Присмак чогось паленого в спирті...

vova0869

А в сирцi цей присмак присутнiй ?

BazilVV

Цитата: Amat від 04-09-2024, 12:35:132. А от пляшка буде наповнюватись з іншою швидкісттю - зі швидкісттю дірки "іголки" з дефа (1,5л). Но головне тут не тільки швидкість - а розмір крапель, що значно менший ніж дірка в клапані. Відповідно наповнення пляшки буде рівномірнішим. А значить і поток флегми з дефа в царгу теж рівномірнішим.

:-\ швидкість 1,5 але дірка більша ніж розмір, тому деф в царгу буде рівномірний.
Не можу це уявити.

yrabarskiy

Цитата: Amat від 04-09-2024, 15:01:02ТЕН мідь 3кВт, проклаки між кубом та ТЕНом - сілікон (білий, пищовий)
Царга 1,5м; 2 дюйма.
Для колони 2"  робоча потужність зазвичай приблизно 1,7 - 1,9 kw ,  для 3 kw ТЕНа на РОСА це значення 56-63%,   а в тебе аж 75%, це значить що підведена потужність 2,25 kw.  а це  є захлин.
Хмільна вода не приведе до добра!

SMF spam blocked by CleanTalk