Очистка СС олією

Автор don-castelano, 16-05-2017, 12:51:20

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

don-castelanoTopic starter

Пости Ігора таки змогли налякати мене страшною шкодою ізоамілового спирту.  Вирішив чистити СС олією. Щоб не вносити інших, невластивих сировині смаків почистив кукурудзяний СС кукурудзяною ж олією.  Заливав 2-3 столові ложки на трилітрову банку 25-30-градусного сирця, розмішував хвилин 10, відстоював добу, збирав олію шприцем (зібралась на диво просто), далі фільтрував сирець через вату та фільтрувальний папір. Сирець візуально став прозорішим, а олія - мутною та смердючою. Перегнав (апарат-люта кустарщина зі скороварки і гофрошлангів), залив у бочку, бурбончик зріє і буде готовий на осінь.

Але хочеться все-таки точних цифр. Ніде часом не проскакувало аналізів до і після очистки олією? У суперників бачив такі досліди про вугілля, але про олію не знаходжу ніде.
Прикладна мікробіологія та експериментальна фізика фазових переходів

komarova

Игорь

Цитата: don-castelano від 16-05-2017, 12:51:20Пости Ігора таки змогли налякати мене страшною шкодою ізоамілового спирту
Це повідомлення наповнює мене щирою скорботою. Мені стає прикро за свою незграбність у справі викладення власних думок та висновків.
Справа у контексті. Якщо мова йде про ректифікат, тоді так. Кожна крапля ізоамілолу у складі товарного спирту - це свідчення наявності помилок у технології. Не більш того.
Мова не йде про отруйність продукту, не про непоправну шкоду, яку молодий, квітучий організм має шанс отримати від вживання насиченого домішками спирту.

Давайте раз і назавжди поставимо у цьому питанні товстенну, жирнезну крапку.
У складі будь-якого дистиляту чи ректифікату, отриманого будь-яким чином, способом чи методикою з натуральної сировини, на будь-якому обладнанні, найбільш отруйною складовою завжди буде етанол. Якщо його випити забагато, можна вмерти від отруєння. Від отруєння саме етанолом. Бо усі домішки, просумовані з урахуванням їх токсичності, ніколи не дотягнуть і десятої долі від токсичності етанолу, у складі якого вони існують.
У складі найбруднішого самогону, отриманого найнезграбнішим чином, домішок буде не більш за 10-15 мл на літр спирту. І якщо ці домішки на загал токсичніші за етанол удесятеро, їх загальний внесок у токсичність продукту складе 100-150 умовних одиниць токсичності... а етанол додасть у загальну токсичність 1000 одиниць. Тоді що напише паталогоанатом (чи токсидерміст?) у висновку про причину смерті?
Вірно. Гостра алкогольна інтоксикація, не сумісна з подальшим існуванням. Аж ніяк не отруєння метанолом чи ізоамілолом.

Хлопці, мова не йде про отруєння. Мова йде про те, чого ми прагнемо. І про те, чи відповідає нашим прагненням те, чого ми спромагаємось отримати. Не більш за це.

Пробачте, багато писати вже не взмозі - дається взнаки гостре отруєння свіжесеньким етанолом :)
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

vlad588

Цитата: Игорь від 16-05-2017, 19:04:39
Це повідомлення наповнює мене щирою скорботою...

Давайте раз і назавжди поставимо у цьому питанні товстенну, жирнезну крапку...

Хлопці, мова не йде про отруєння. Мова йде про те, чого ми прагнемо. І про те, чи відповідає нашим прагненням те, чого ми спромагаємось отримати. Не більш за це.

Извините за (может быть предельно наивный по его сути для старожилов форума) вопрос новичка данного форума:
А чого саме ви прагните, та що саме відповідає вашим прагненням?

Игорь

Цитата: don-castelano від 16-05-2017, 12:51:20Але хочеться все-таки точних цифр
Хлопче... колего... ти вже визначайся для чого ти заповнював бочку. Для напою, що має... ні, мусе (це слово мені більше подобається у цьому контексті) стати чи твоєю гордістю, чи черговою сходинкою, щабеллю на шляху до досконалості... Або ти наповнював бочку для точних цифр...
Не певен, що маю займати професорську позу, особливо у тому стані, в якому я зараз знаходжусь... Але це правда.
Дистилят, справжній дистилят - це симфонія, яку неможливо, не можна, неприпустимо вимірювати сухими стовпчиками "точних цифр". Бо симфонию вимірюють, оцінюють не цифрами, а відчуттями... Сучасна наука ще не спроміглася вимірювати відчуття цифрами.

Извините за витиеватость изложения русскоязычного скацапыжженного украинца, который дорвался до языка предков.

Игорь

Цитата: vlad588 від 16-05-2017, 19:16:27А чого саме ви прагните, та що саме відповідає вашим прагненням?
этот вопрос тождественнен вопросу о смысле жизни. :)
Опять-же, это зависит от контекста.
Если речь идет о получении чистого спирта, то цель - чисто техническая. Получение максимально чистого спирта с минимальными затратами денег, электроэнергии, времени.
Получение дистиллятов (речь не о сахарном самогоне) - это не техника. Это получение спирта с примесями, состав которых должен получиться сбалансированным настолько, чтобы вкус, цвет, запах, послевкусие, утреннее самоощущение после употребления полученного продукта отвечал целому ряду требований, которые сегодня одни, завтра - другие, а в полнолуние - третьи.
И если получение чистого спирта - это мастерство, то получение достойного дистиллята - искусство, которое, как и искусство живописи, современники могут и не оценить. :)

Игорь

Цитата: Игорь від 16-05-2017, 20:23:04цель - фигня. Главное - путь ее достижения
Spoiler

Как ни крути, как ни крутись, наше цель - могила. Любая траектория рано или поздно приведет каждого из нас именно к этой цели. Поэтому смысл (сенс) жизни - не цель, а траектория.
[close]

Цитата: Игорь від 16-05-2017, 19:28:08Хлопче... колего... ти вже визначайся для чого ти заповнював бочку
Те, що дистилят це мистецтво - це зрозуміло. А цифри хотілось би мати щоб приблизно уявляти чого можна досягнути і бути принаймі на рівні верхної межі норми для дистилятів за домішками. Ну і моє наукове минуле спокою не дає :-)

Delta

Цитата: don-castelano від 16-05-2017, 22:06:41Ну і моє наукове минуле спокою не дає :-)
don-castelano, так а в чому питання...Зроби дистилят, відправ на аналіз...і будеш все знати! ::)
Хочеш набратися досвіду – купи граблі!
Обходячи чужі граблі, Ви втрачаєте дорогоцінний досвід!

Игорь

don-castelano, ти бачив норми домішок для молодого конячого спирту? Ти бачив хроматограми найвідоміших віскарів? Намагатися зробити висновок про якість дистиляту по хроматограмі - така ж недолугість, як і спроба оцінювати цінність полотна Айвазовського по спектральному аналізу його кольорів.

Просто цікаво, наскільки дієві методи очистки. Чи це очистка у рази чи на пару відсотків. Напевно дійсно зроблю аналіз коли визріє.

добавлено: 16-05-2017, 23:18:22

Цитата: Игорь від 16-05-2017, 22:36:08ти бачив норми домішок для молодого конячого спирту?
Бачив, і що цікаво, там багато для чого ненульова нижня межа. Навіть для вищих спиртів

Игорь

Бачив - це добре. А звернув увагу на кількість? Концентрація спиртів сивушної групи має складати тисячі міліграм на літр безводного спирту!

Нижня межа при нормуванні домішок молодого спирту дуже важлива. Вона відмежовує справжній дистилят від недоробленого через недолугість конструкції чи технології ректифікату. Це межа між самогоном, між "майже казьонкою" та дистилятом.

Кажучи по іншому, концентрація спиртів сивушної групи не виносить вердикт рідині, що була піддана хроматографії, и не дає остаточної оцінки якості.
Хроматография лише дає змогу оцінити з якою рідиною ми маємо справу.
Якщо концентрація вищих спиртів та інших домішок вкладається в вимоги стандарту на спирт, це зовсім не означає, що це є якісний спирт, бо окрім хроматографічної оцінки, існує ще й органолептична (дегустаційна) оцінка, й перевірка деяких інших показників.

Якщо кількість домішок вкладається в стандарт коньячного спирту, це ще не каже про те, що ми маємо висококласну основу для коньяка. Бо вимоги до такого спирту значно ширше хроматографічної оцінки. Наприклад, сировина. Якщо в виноградне вино додати цукру, або ні... якщо до цукрової бражки навіть не додавати винограду :) , хроматографія після двох перегонок напевно буде саме такою, як вимагає стандарт. Але про що це говорить? Ні про що. Якщо сахарний самогон залляти в бочку, це буде зіпсований самогон та зіпсована бочка.

Тобто, хроматографія не каже "так". Вона тільки може сказати "ні".
Сподіваюсь, я зрозуміло викладаю...

Якщо хроматографія дає показники, що вкладаються в стандарти ректифікату чи коньячного спирту, це каже, що "піддослідна" рідина має шанс стати горілкою, настоянкою, лікером, чи коньяком. Лише має шанс.

Якщо кількість нормованих домішок перевищує верхню межу коньячних норм, це не ставить на дистиляті хрест, бо додаткова очистка може привести дистилят до норми.

Але якщо концентрація домішок менша за нижній поріг, на цьому дистиляті треба ставити хрест. Він обідраний, кастрований, убитий. Намагання оживити його доданням погано очищеного дистиляту може лише зробити зовнішній вигляд, "відремонтувати" хроматограму. Але кастрованому коту назад яйця не причепиш. А якщо й приліпиш, то це будуть не функціонуючі яйця, а протез, муляж :)

Тобто, якщо помилка в технології обідрала дистилят, йому вже лише один шлях - на ректифікацію. Бо що з ним не роби, це буде "майже казьонка", яку обожнюють гаражні дегустатори. Зрозуміло, що якщо мета - саме така, якщо приємно чути у свій бік діфірамби від поціновувачів шарової випивки, якщо мета - стати "самим авторитетним самагонщиком на районе", доді шлях саме той. Дистилювати на полуректифікаційному обладнанні, забирати 10 відсотків голов (чи 50 відсотків, як пропонує Гаврило, чи як його там?), чистити дистилят олією, яйцями, молоком. Тоді дійсно - самогон вийде самий кращий на районє, найближчий до казьонки. А якщо його трішечки настояти на шифері, він ще буде й самий вшибучий.

Щось я розцвірінькался зранку...

Игорь

Треба окремо відзначити негативний внесок гаражних дегустаторів у розвиток нашої справи. Всім відомо яку бурду може пити наш співвітчизник під виглядом "ворованого коньяка". Там виноградом і не пахне. Спирт невідомого походження, якісь барвник, трошки шифера чи карбіду - і народ у захвати. 20 гривень за бутилку справжнього коньяка - це ж круто! Таким поціновувачам що не принеси - все буде гарно. А якщо й зроблять вигляд роздумів - то лише з однією метою - щоб шляхом продовження дискусії продовжити дегустацію.

Ні виключення є, беззаперечно. Темрява, про який я пишу, не суцільна. Беззаперечно, у цій темряві є поодинокі промені справжніх поціновувачів. Але їх замало, вони не розганяють темряву, а лише підкреслюють її бездонність.

Знов розцвірінькался...

Цитата: Игорь від 17-05-2017, 05:47:29
Треба окремо відзначити негативний внесок гаражних дегустаторів у розвиток нашої справи.

Ні, в мене таких немає. В мене балувані, все по віскі та коньяках :-)

Цитата: Игорь від 17-05-2017, 04:55:30Тоді дійсно - самогон вийде самий кращий на районє, найближчий до казьонки.

Мене близкість до казьонки не цікавить взагалі. Почав з фруктових дистилятів (сливовиця, граппа/чача ) саме заради смаку. Оскільки фруктовий сезон короткий, а руки чухаються, перейшов і до зернових. Цукрову (на інверті та культурних винних дріжжах) ставив один раз з експериментальною метою та показати тестю що можна зробити з цукру ( він жене традиційну цукрово-гаражну ), більше не буду, результат не вразив

Игорь

Цитата: don-castelano від 17-05-2017, 12:44:48Мене близкість до казьонки не цікавить взагалі.
Тоді навіщо наближати до неї дистилят олійною очисткою?

SMF spam blocked by CleanTalk