Дуплет. Охлаждение плюс дефлегмация.

Автор Игорь, 29-01-2022, 16:31:53

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Назим

Цитата: makrak80 від 22-02-2022, 22:31:48а что , у вас посылку из-за кордона надо на таможне забирать ?
в ноябре, Игорь отправлял посылку, проблем не было, посылка пришла по адресу в местное почтовое отделение. Если у таможни есть какие либо подозрения к посылке (или желание попытаться подзаработать), они вызывают в таможенное отделение при Главпочтампе, в этот раз у таможни возникли вопросы.
самый слабый элемент системы определяет её устойчивость

voffka75

Наверно просвечивали и железяки показались подозрительными на мониторе.
А в Узбекистане самогоноварение под запретом?

Назим

Цитата: voffka75 від 23-02-2022, 07:49:13А в Узбекистане самогоноварение под запретом?
Для себя можно, сбыт запрещен, если вернее, я искал в уголовном и административном кодексе, ничего про изготовление для собственных нужд не нашел. Но слышал что недавно, убрали госмонополию на производство виноводочной продукции, правда лицензия  порядка 4 тыщ бакинских в год, и наверное сертификация оборудования нужна. Но насколько достоверная информация, пока не знаю
самый слабый элемент системы определяет её устойчивость

ИгорьTopic starter

Дуплет без внутрішнього блока живлення.

Має дві окремі, абсолютно ідентичні лінії керування - умовно - для насоса охолодження (блакитну), та для насоса дефлегматора (жовту). Це кольори кнопок на передній панелі та кольори елементів керування на veb-сторінці керування

[attach=2]

На нижній контакт виведено контакти живлення

[attach=5]

На першому контакті - плюс, на третьому (навпроти) - мінус. Таке розташування контактів живлення сберігається в усіх 16-міліметрових гніздах.
Середній (другий) контакт на цьому штекері вільний.

[attach=3]

Роз'єми жовтої сторони виведені праворуч

[attach=7]

Гніздо 16 мм призначено для підключення насоса жовтої лінії.
Плюс - на контакті номер 1, регульований мінус - на контакті номер 2.
На вільний контакт номер 3 виведено загальний мінус. Тобто живлення можна подавати на будь-яке 16-мм гніздо. І брати, при потребі. 

Гніздо 12 мм призначено для підключення датчика температури. Зверни увагу, нумерація контактів не співпадає з гніздами 16 мм.
На першому контакті - плюс живлення (це завжди, але в данному разі - не 12 вольт, а 5.   
Навпроти нього - загальний мінус, в цьому випадку це контакт номер 2. Середній контакт (№3) - data.   

[attach=4]

Роз'єми блакитної сторони виведені ліворуч

[attach=6]

Контакти - аналогічно жовтій лінії.

Роз'єм 16 мм.
1-3 - плюс та мінус 12 вольт.
1-2 - плюс та мінус насоса.

Роз'єм 12 мм.
1-плюс, 2(навпроти)-мінус, 3-data.
На останок.
1. Дуплет може керувати насосами з робочою напругою до 36 вольт.
2. Дуплет може керувати насосом меншої напруги з блоком живлення більшої напруги. Для цього треба обмежити максимум ШИМ.

Мушу вже бігти, перевірити часу не маю. Якщо хтось покаже помилку - буду вдячен.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ivan_fd

Ігор доброго дня!

Отримав посилку. Дуже велике дякую. Зараз приліплю ще один роз'єм для живлення (бо в мене БЖ з  іншим роз'ємом, різати не хочу) і будемо вмикати.

Ігор, алгоритм налаштування ПІД, такий, як ви мені описували?

добавлено: 11-04-2022, 21:27:43

Запустив. Завтра буду пробувати в ділі.

Перші враження - супер. Хотілося б вищої частоти ШІМ , бо насос трішки свистить (у мому регуляторі частота 10 кГц, тихенько працює), але то пусте.
Ще раз дуже дякую.

P.S: і з серевером класно працює :-)

ИгорьTopic starter

Знайшов побічний ефект в режимі стабілізації обертів  (ШІМ) при роботі без датчика температури.
В алгоритмі передбачено автоматичне налаштування аварійних обертів, але при роботі без датчика температури це дає не дуже приємний ефект - через 10 хвилин роботи в ручному режимі (без датчика), змінити ШІМ стає складно - вмикається алгоритм саморегуляції, який заважає змінам - додає або віднімає лише 10% запрошених змін.
Це стосується всіх нових малюків, карлсонів, дуплетів та фанкойлів. Зараз я на малюку цей баг приберу, а потім перенесу зміни і на інші пристрої. 
Доречі, вчора ми мали півторадобову комендантську годину, я цілу добу просидів за програмуванням. Дещо зробив, дечому навчився. Трохи не здурів. Було з чого.

ИгорьTopic starter

Опинився в мене на ремонті малюк, мабуть самий перший з серії. В нього роздулися електроліти на блоці живлення, це мабуть призвело до багів з живленням, в результаті зконав перетворювач напруги 12-5 вольт.
Відремонтував та вирішив поганяти для перевірки.
Я зараз роблю потужну багатопаливну горілку ( ні, не напій, пальник) :)
Це для польової лазні, я продовжую волонтерити.
За допомогою відремонтованого малюка я намагався подавати напругу для живлення насосу подачі палива (солярки). Саме тоді я знайшов баг, про який писав вище.
У неділю став виправляти прошивку, додавати можливість міняти оберти Малюка в режимі очікування не тільки з веб-сторінки, а як у Дуплета чи Фанкойла - на панелі пристрою.
На малюкові зміни налаштувань індикуються темними цифрами на світовому фоні. Ось тут я майже не здурів.
Нові налаштування обертів висвічуються на фоні цифр 65.00... їх видно в половинній контрастності і позаду цифр налаштування обертів.
Підключив датчик. Виявляється, коли крутиш крутилку, ці кляті 65.00 є теж, але вони сидять на тих самих знакомістах, що й налаштування температури, тому менш помітні.
Я майже не посивів... Не облисів...
Звідки? 
Половинна контрастність апаратно не передбачена. Вона може стати результатом дуже швидкої зміни картинки з потрібної на кляті 65.00 та назад. Але в прошивці цього нема.
Нема ані такого числа, ані самого процесу швидкої підміни картинки.

ИгорьTopic starter

Все працювало класно, але 65.00 не давали спокою. Так не буває. Такого не може бути. Я пробився всю ніч, і під ранок зрозумів... Це ПРИВИД. Привид налаштування температури води, що вже рік чи два, а може три, постійно світиться на індикаторі цього малюка при ректиіікації.
Поволі йде вигоряння, деградація OLED пікселів, вони світяться все менш яскраво, а коли на цьому індикаторі робиш світле пусте поле, привид звичної цифри виступає майже як справжній, але в напівконтрасті. 
Все. Моє волосся повернулись на маківку, а сивина щезла. ;)
Я зовсім не жалкую, що ніч пройшла мимо.
По-перше, я не з'їхав з глузду (а був на грані), і це вже добре.
По-друге, я додав малюкові можливість зручноїьзміни обертів в ручному режимі.
По-третє, я спромігся навчити потенціометр (крутилку) працювати як енкодер, зараз вже не треба для великих змін налаштування періодично користуватись кнопкою ( це не стосується дуплетів та фанкойлів ).
І по-четверте, я зменшив вигоряння пікселів індикатора. Якщо хвилину не тиснути кнопку або не крутити крутилку, індикаторі вимикається, але спалахує на секунду, показує картинку кожні 5 секунд. Це збільшить термін його життя майже вп'ятеро.
Зараз ці зміни стосуються лише Малюка, але, відчуваю, на Пасху знов буде півторадобова комендантська година, буде час перенести зміни на всі інші пристрої.

ИгорьTopic starter

Цитата: ivan_fd від 11-04-2022, 14:07:50алгоритм налаштування ПІД, такий, як ви мені описували?
Відчуваю, вже час відкривати тему "розуміння ПІД від сантехніка". Бо в алгоритмі я дещо відійшов від класики, до досконалості ще далеко, зміни неминучі. Така тема неодмінно буде, але не зараз. Бо це в мене друга ніч  без сну поспіль.
Завтра знайду час.
Добраніч.

ДимаС

Це було б чудово, бо воно з одного боку зрозуміло, але глибина розуміння ПІД на рівні "підібрати коефіцієнти", а це не додає розуміння процесу.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

silverus

Цитата: Игорь від 12-04-2022, 02:50:10По-третє, я спромігся навчити потенціометр (крутилку) працювати як енкодер, зараз вже не треба для великих змін налаштування періодично користуватись кнопкою
Весьма актуально

ivan_fd

Доброго дня.
Ох і попив крові той ПІД у мене. Поки відбирав голови, налаштовував його і ніфіга в мене не вийшло.
Качелі при пропорціональному коефіцієнті в 1°С не вдалося зробити ніяк. Максимум ШІМ обмежував.
Якщо я не помиляюсь, вдалось в районі 2-3 °С. Потім диференційним почав підганяти. Начебто стало +/- 1°С.
Інтегральну ще навіть не ставив. Працює пару хвилин, температуру тримає, потім чую насос починає маслати, дивлюсь на графік, знову качелі +/- 3°С.
Плюнув я на ті настройки (спирт вже потрібно відбирати), включив в ручному режимі (без коефіцієнтів, на одинакових обертах).

Свою коробочку не хотів підключати для проби, й так нервовий шо капець.

добавлено: 12-04-2022, 17:21:41

Ігор ще одне. Задана т. була 55°С, скакнуло до 60.2°С, видало аварію Перегрів, хоча в налаштуваннях стоїть 10°С.

ДимаС

Вітаю. Ігоре, можемо відкрити новий список на збірку дуплетів? Мені треба один виріб. В ідеалі з блоком живлення.

добавлено: 24-01-2024, 10:15:22

Раніше ти писав про відсутність компактних блоків живлення для Дуплета. Можливо можна використати без корпусу звичайний чорний блок живлення китайський, той що з крутилкою, яким зазвичай більшість з нас регулює напругу мембранних насосів. Як показала практика вони живучі, а без корпуса плата БЖ доволі компактна. Перегріватись не має теж.
Але чи 5А достатньо для живлення зразу двох насосів - я не знаю.

ivan_fd

Якщо той блок дійсно може тримати струм 5А, то мало би бути достатньо.
Але я дуже сумніваюся, що там вони є, ті 5А.

Блок живлення не обов'язково сунути в середину дуплета, можна зовнішній.
Я так користуюсь, з зовнішнім бп. У мене чесних 3А, одночасно два насоси не використовую, бп холодний.

ДимаС

та можна і всередину, але більший корпус просто взяти
а можна і зовні, теж не бачу проблеми.
Навіть є плюс у зовнішньому розміщенні - можна від 5 до 36В насоси ставити, згідно характеристик приладу та напруг, якими він може керувати.

SMF spam blocked by CleanTalk