Допоможіть: чи можна пристосувати РОСА + МАЛЮК до регулювання температури сусла

Автор ГОГа, 12-05-2023, 12:51:29

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ДимаС

Тут більше питання а скільки разів має обернутися сусло за годину?
Бо якщо прокачувати зі швидкістю 3л/хв - тоді 40л зробить один оберт (і то тільки частина сусла завдяки перемішування) за 13 хвилин... А це нові складнощі - бо навіть 3л/хв може бути забагато для прокачки дробиною...
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ГОГаTopic starter

Цитата: ДимаС від 20-05-2023, 19:53:14А це нові складнощі - бо навіть 3л/хв може бути забагато для прокачки дробиною...
Не має значення: ще раз - в пивоварці є центральна зливна трубка. Надлишок сусла (який не попав в фільтрацію через дробину) просто зільється вниз по переливній трубці.
Проблема буде тільки у випадку, коли переливна трубка не справиться з надлишком сусла.
Единственный "грех" на земле - это глупость

ДимаС

Чим більше буде проливатись через переливну трубку тим більша дельта температури буде у сусла та дробини

ГОГаTopic starter

Діма, швидкість фільтрації через дробину (при фіксованому засипу, фіксованій якості помолу солоду) залежить лише від товщини шару сусла над дробиною (більше товщина шару - більше тиск, хоча і більше пресованість самої дробини). Що не профільтрувалось - зіллється вниз по переливній трубці. Можна пришвидшити фільтрацію (в розумних межах), створивши знижений тиск під фальш-дном, але для цього потрібно перекрити переливну трубу і стежити за рівнем сусла над дробиною - наприклад, "унітазним клапаном" - таке реалізовано в Easy Brew (і то я маю сумніви щодо цього: нижня корзина в Easy Brew зв'язана з атмосферою...).

ДимаС

Я починаю розуміти переваги Brewmaster пивоварки.
Але там теж занадто швидко - теж сусло знаходить канали та не працює з повним об'ємом дробини. Є баланс оптимальний

добавлено: 21-05-2023, 08:21:38

Оце тому що немає тамперу, заборонено зпресовувати каву та завелика температура у гейзерній кавоварці вона й виварює не у оптимальному режимі.
У ній замість тамперу повний засип треба робити щоразу, а коли закручуєш - тоді вже трохи дотискає каву...
Колись бачив Некст генерацію гейзерної - там вода під тиском виходить назовні, по тонкій трубці змієвику охолоджується до 90С і вже потім протискується через каву, але ціна 500$ та виготовлено їх щось під 500 штук всього було

ГОГаTopic starter

Які переваги в Браумейстера?
Так, він зроблений супер якісно. Ну, ще автоматика. ВСЕ.
Недоліки:
- ціна захмарна
- неможливість зварити щільне пиво (ну можна, але потрібно або кип'ятити готове сусло довше, або провести повторне затирання з використовуванням першого сусла)
- необхідність просіювання меленого солода (необхідно позбавитись від мучної фракції)
До речі: помол солоду для Браумейстера рекомендують (з мануала)  робити з зазором 1,6мм...

ДимаС

У мене було два клони різних виробників - нічого не просіював. Фракція помолу звичайна пивна (монета у зазору вальців)

ГОГаTopic starter

Цитата: ДимаС від 21-05-2023, 09:02:40
У мене було два клони різних виробників - нічого не просіював. Фракція помолу звичайна пивна (монета у зазору вальців)
Відносно просіювання: я весь час натикаюсь на цей факт в інтернеті. Особливо часто на це вказують в статтях щодо рейтингової оцінки.
Звичайна пивна: яка саме монетою ти користувався?
Я робив помол на монетах номіналом  10 копійок,  5 копійок і товщина кредитної пластикової карти.
Spoiler
10 копійок - товщина 1,25мм, 5 копійок - товщина 1,5мм, банківська карта - товщина 0,76 мм
[close]
Найкращий результат на 10 копійках, вальці без "виступів-пірамідок", але з накаткою ромбообразного візерунку, солод перед помолом кондиційоновано (обрискано водою з пульверизатора 130-160 мл теплої води на 10 кг з постійним перемішуванням) з витримкою перед помолом 3-5 хв. 

ДимаС

Чітівстка з ромбіками - краще всього пластикова картка.
Нормальна, з накаткою не пірамідальною - 50 копійок.
Я для пива завжди мелю максимальний розмір аби хоча б навпіл розламати зерно.

ГОГаTopic starter

Цитата: ДимаС від 21-05-2023, 10:02:30
Чітівстка з ромбіками - краще всього пластикова картка.
Нормальна, з накаткою не пірамідальною - 50 копійок.
Я для пива завжди мелю максимальний розмір аби хоча б навпіл розламати зерно.
50 копійок - товщина 1,55мм, майже дорівнює товщині 5 копійочної (1,5)
Щодо Чітівського млинка: занадто велика висота "пірімідок" - зерно подрібнюється, але так само частково рветься на шматки і оборонка.
Найкращий варіант я отримав на млинку, який продав мені Сергій Георгієвич (Дельта): ніяких пірамідок, тільки накатка, зазор 1,25мм.
Чому вона краще:
- тому, що мало руйнується оболонка
- середина зернятка зім'яте на маленькі шматочки
- за рахунок того, що немає шестерного з'єднання між валами, останні під час помолу як бі трохи прослизають один відносно іншого і тим самим здирають оболонку: ми отримуємо половинки оболонки і подрібнену середину (цілих зерен, навіть подрібнених всередині немає). Результат - краще екстракція і краще фільтрація.

makrak80

А мене читовська задовольняє повністю . Фільтрацію ще придушую навіть ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

ГОГаTopic starter

Цитата: makrak80 від 21-05-2023, 16:57:58
А мене читовська задовольняє повністю . Фільтрацію ще придушую навіть ...
Яка пивоварка? і який засип (кг)

makrak80

Пивоварки в мене немає , а засип на пиво 5-6 кг , на вискі 10 кіль ... Використовував навіть іноді несоложенку , ніколи с фільтраціей проблем не було , та колі вальців не було ото була проблема ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

ГОГаTopic starter

makrak80, ти хоча б скажи діаметр кастрюлі. Я хочу прикинути висоту шару дробини.

makrak80

Георгій , в мене їх дві , на 25 та 40 л ... Слой шару приблизно 20-25 см ...

SMF spam blocked by CleanTalk