Допоможіть: чи можна пристосувати РОСА + МАЛЮК до регулювання температури сусла

Автор ГОГа, 12-05-2023, 12:51:29

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ГОГаTopic starter

Spoiler
..а караван идёт..
Вообще-то я должен Батарейкину за рекламу, пусть и поданную в очень неприглядной манере. Но я ничего не дам (не отвечу), ибо бессмысленно, да и не подобающе мне отвечать в подобной манере. Пишу это на трофейном языке - языке Олега.
[close]
А зараз в мене питання до форумчан-пивоварів (і не тільки): який насос ви б рекомендували, щоб він давав регульований потік води від 1 до 10-15-20 літрів за хвилину і міг бі тримати температуру до 100 градусів? Вольтаж живлення - не має значення. 

Единственный "грех" на земле - это глупость

Сергій Леонідович

я використовую рецеркуляцій насос, на 60 літровій пивоварці такий: Star-Z Nova-A
на 100 літровій такий: Ловара Ecocirc PRO 15-3/65B

добавлено: 13-06-2023, 09:21:48

а можна купить маленьки китайці, на 12 або на 24 вольта для соняшних батарей, їх можно буде регулювать і вони 100 градусів тримають, в мене стоїть на джиноварці, працює тихо і тримає 100 градусів
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

ДимаС

Ловара з регулятором з магнітною крилчаткою це певно кращий вибір
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Сергій Леонідович

Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

Игорь

Якщо йдеться про регулювання потоку заради регулювання температури, то це зайве. Достатньо буде старт-стопного способа керування насосом.
А якщо мова йде про зменшення потоку під час паузи - то так, зменшити потік автоматично було б непогано. Але як мені здавлось, ми домовились, що потік зменшує користувач за допомогою крана... Чи ні?
Можна поставити сервопривод на кран та робити це автоматично, треба визначитись з ціною різних варіантів вирішення проблеми. Що дешевше - інший насос, чu кран с приводом.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ДимаС

або дві трубки більшого та меншого розрізу, на більшій трубці стоїть електромагнітний клапан, який при потребі зменшити потік перекриває більшу трубку та менша трубка стає альтернативою закритому крану. 

ГОГаTopic starter

Цитата: Игорь від 13-06-2023, 12:34:58Якщо йдеться про регулювання потоку заради регулювання температури, то це зайве. Достатньо буде старт-стопного способа керування насосом.
О! Це я якось пропустив.  :)  Старт-стоп рулить.
Цитата: Игорь від 13-06-2023, 12:34:58А якщо мова йде про зменшення потоку під час паузи - то так, зменшити потік автоматично було б непогано. Але як мені здавлось, ми домовились, що потік зменшує користувач за допомогою крана... Чи ні?
Так: вручну краном. Це саме так тому, що засип (товщина дробіни) може бути різною, різною і по складу (наприклад, містить пшеничний солод) - і як результат оптимальний потік сусла під час самої паузи може бути різним  для різних варок.

добавлено: 13-06-2023, 16:53:08

Цитата: ДимаС від 13-06-2023, 14:22:21
або дві трубки більшого та меншого розрізу, на більшій трубці стоїть електромагнітний клапан, який при потребі зменшити потік перекриває більшу трубку та менша трубка стає альтернативою закритому крану. 
На жаль це надає тільки дві величини потоку сусла: максимальний поток і зменшений. А нам потрібні максимальний(між паузами) і необхідно-оптимальний, що встановлюється вручну.

ДимаС

Цитата: ГОГа від 13-06-2023, 16:49:23а жаль це надає тільки дві величини потоку сусла: максимальний поток і зменшений. А нам потрібні максимальний(між паузами) і необхідно-оптимальний, що встановлюється вручну.
включаємо мінімальний режим та теж включаємо режим старт-стоп, яким за рівнем сусла слідкуємо мокрим датчиком.

ГОГаTopic starter

Але Діма дещо має рацію: є дві труби, одна великого діаметру і одна меншого діаметру. Основний потік (90-100%) забезпечує труба великого діаметру, на якій стоїть електомагнітний клапан.  Менша труба забезпечує 40% потоку. При відкритих трубах потік все одно буде 100%. Якщо електромагнітний клапан закриває трубу з більшим діаметром, труба з меншим діаметром забезпечує 40% потоку, а регулюючи його краном, можна міняти від 40% до 0%. Реально потрібно мати 10-20% потоку. Виставивши, наприклад, 15% потоку, при відкритті клапана на трубці більшого діаметра,  отримаємо 100% потоку, закривши клапан - 15%. Таким чином, можна раз під час варки встановити потік паузи і забути регулювання.   

ДимаС

малий потік на затиранні дає нехай завжди недостатній потік, наприклад 10% тільки, ставимо датчик потопу, поки контакти датчика потопу сухі - відкривається клапан на 100% потоку та допомагає малій трубці з наповненням, тільки мокрий контакт зпрацював - насос вимикається, вичікує паузу 10-30 секунд та перевіряє датчик, якщо знов сухий - цикл повторюється.

ГОГаTopic starter

Цитата: ДимаС від 13-06-2023, 17:31:26
малий потік на затиранні дає нехай завжди недостатній потік, наприклад 10% тільки, ставимо датчик потопу, поки контакти датчика потопу сухі - відкривається клапан на 100% потоку та допомагає малій трубці з наповненням, тільки мокрий контакт зпрацював - насос вимикається, вичікує паузу 10-30 секунд та перевіряє датчик, якщо знов сухий - цикл повторюється.
Це ускладнює пристрій: потрібен клапан, датчик потопу,  його кріплення і регулювання по висоті, ще один пристрій старт-стопу, постійне вимкнення/увімкнення насосу, таймер перевірки....
Краще вже нехай насос працює весь час, а клапан відкривається-закриваеться по часу пауз (початок паузи - закрився, кінець паузи - відкрився). Простенько і елегантно: ти добре це придумав. 

Игорь

Клапани, яки може продавити такий насос, коштують як крило від хаймарса ;)
А доступні клапани  (від пральної иашинки) мають замалий перетин отвору, церез них мало що протече при тому тиску, що може забезпечити центробіжний насос.
Як варіант...
Коли пауза досягнена, насос сусла вимикається, а потім вмикається кожну хвилину на 15 секунд... чи на 20.
Якщо поставити датчик верхнього рівня, то буде краще. Зворотній зв'язок завжди краще за спроби самому щось налаштувати заздалегідь.

Игорь

Але... Чекайте.
Від чого залежить швидкість проходу сусла крізь дробину? Від вуапртиву дробини та від висоту суслового слою над дробиною.
Від того, перетікає зайве зузло кризь переливну трубку чи ні, на потік крізь дробину не впливає. Може є інші "проти" зайвої швидкості насоса, але я наразі нічого поганого в надлишковому прокачуванні сусла я не бачу.
А якщо так, то нехай собі насос мотає. Чи ні?

ГОГаTopic starter

Цитата: Игорь від 13-06-2023, 18:08:58Від того, перетікає зайве зузло кризь переливну трубку чи ні, на потік крізь дробину не впливає. Може є інші "проти" зайвої швидкості насоса, але я наразі нічого поганого в надлишковому прокачуванні сусла я не бачу.
А якщо так, то нехай собі насос мотає. Чи ні?
Так то воно так, але лише тоді, коли між фальш-дном корзини з дробиною і поверхнею сусла на дні заторника є вільний простір. Якщо вільного простору немає, то великий потік сусла "шунтує" потік фільтрації через дробину аж до його зупинки. Це просто вирішується переробкою заторника і корзини з дробиною: збільшивши відстань між фальш-дном и дном заторника, але я що маю - то маю... 
https://goodmax.com.ua/ru/product/elektromagnitnyj-klapan-gama-2w-15-nc-12-0---10-bar?gclid=CjwKCAjwp6CkBhB_EiwAlQVyxXtfKdgfLRzM1EcBmJXLy0dLLYKVsYnAo0XUF68EwyDWM_xJMHqF3BoCSAYQAvD_BwE
Такий підійде? Він дешевше крила HIMARS
або такий:  https://goodmax.com.ua/ru/product/elektromagnitnyj-klapan-iz-nerzhaveyuschej-stali-gama-dss-15-nc-12-0--10-bar?gclid=CjwKCAjwp6CkBhB_EiwAlQVyxW6xK7hBl81iifz1qVc1f-gKN-raDJoY0IXU5J1SwEXoYLCjcrzNyxoC3qkQAvD_BwE
или:
https://goodmax.com.ua/ru/product/elektromagnitnyj-klapan-gama-2w-15-nc-12-0---10-bar?gclid=CjwKCAjwp6CkBhB_EiwAlQVyxVC_duqjhEVOzMZ9epC_qYqTyoYt7q2Bl-r2kke7giYGXdUp2NDTKxoCfXwQAvD_BwE

Батарейкин

Цитата: Игорь від 13-06-2023, 03:47:01Олег, тебе не кажется, что ты не просто остановился, а давно уже катишься кубарем ?
все правильно...
у меня было 45варок
я достиг своего результата...
теперь мне это не интересно....

Цитата: Игорь від 13-06-2023, 03:47:01Мне пиво Георгия нравится.
в те времена когда я варил - ты принципиально отрицал пиво... как сивухозависимость...
я тоже дошел до этого уровня (((
на прошлой неделе пиво со вторника не пил...
суббота -воскресенье = стратил... ((((   выпил 3литра...
сейчас опять держусь...

Цитата: ДимаС від 13-06-2023, 06:59:18І смішно, Олег, і соромно за тебе, бо таке писати - це крайня нетактичність
тут двойственно.
сказку про Голого Короля помнишь?...
ну там тут тоже... такой же сюжет!

еще мне нравится аналгия когда идет человек с расстёгнутой ширинкой...
а все тихо ржут... прикалываются
а найдется ОДИН ВРАГ - который впрямую скажет...
человеку это будет ОЧЕНЬ не приятно...
может даже передёрнет
но он ее ЗАСТЕГНЕТ! и будет идти гордо дальше...

ну то такэ... для каждой ситуации нужен свой уровень осознания....

я пиво варил и своим учителям первые варок пять отсылал и новую почту оплачивал...
мне интересно было их мнение!!!
не то что на шару и уксус сладкий
и хлорка- творог.....

мне потом много пойла присылали... типа попробуй... отвечал честно! жалко денег что я заплатил за пересылку

поэтому научился как Дельта!
присылайте... но буду говорить правду...
но публично никогда не выкладывал....
а тут задело... это пустой диалог...
я указал косяк... но никто к этому не прислушался... и более того МЕНЯ начали учить варить пиво ((((

недавно в РК направлении
один форумчанин прислал образцы РК
я не хотел.... сопротивлялся
так как хочу бросить пить хотя бы на полгода
печень восстанавливать нужно

но он прислал
я сказал - что гамно (((
прошло пару месяцев... он прислал новых два образца!
Первый - ОБАЛДЕННЫЙ!
второй их субпродуктов фруктовых... СВОЕОБРАЗНЫЙ... но питкий......

сейчас прочитаю вторую страницу - дополню ))

добавлено: 14-06-2023, 00:25:25

Цитата: ГОГа від 13-06-2023, 07:34:17Вообще-то я должен Батарейкину за рекламу,
номер карточки прислать?

Цитата: ГОГа від 13-06-2023, 07:34:17який насос ви б рекомендували,
Беатона дерни! у него офигительный!!! он в чате выкладывал..

Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

SMF spam blocked by CleanTalk