Вимірювання тиску при ректифікації.

Автор Игорь, 25-10-2023, 04:16:17

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

Один з колег дав посилання на манометр "секондхенд" з ОLX, питав чи підійде. Я подивився ціну... 750 грн.
Поліз подивитись ціни на нові, а там - зрозуміло - ще більше.
Колись вважав, що механічний манометр завжди буде дешевший за електронний, але зараз розумію, що при ціні не нового манометра в 750 грн, а нового більше тисячі, електронний варіант може скласти конкуренцію механічному.
Спробую вкластися в 750. 

Навіяло...   
Мабуть всі знають мою точку зору на манометр. Вважаю, що він потрібен тільки при першому запуску.
Тому колись я запустив "по руках" манометр. Він був моїм подарунком форуму, та зберігався у останнього користувача до того моменту, як стане потрібним наступному.
Спробував знайти цю тему - не вийшло, знайшов тільки згадку про це 5 років тому

Може прийшов час знов зробити так само?

Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ДимаС

Ідея суперова.
Але альтернатива без бубну - 150-200 грн манометр бв з тонометра.
Але2 - якщо що то можемо скинутись на розробку, та по разу запустити рк з таким манометром.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Beaton

Я таку штуку зробив собі був ще в 2020 році, першу версію розробки викладав тут:  http://labspirt.com/forum/index.php/topic,8022.msg310579.html#msg310579

За той час вона вже була декілька разів модифікована. Зараз це Arduino nano + tm1637 + оптопозвязка + mpx5010, що живиться прямо від вбудованого БЖ нової Роси.

Тому кожну РК я моніторю тиск.
І цікаве спостереження - в залежності від температури оточуючого середовища тиск гуляє. Лабораторія неопалювана і взимку із за великого перепаду температур куб хоч і утеплений повністью 30мм фольговою самаклєйкою , втрачає тепло швидше, тому потребує більшої потужності на тені ніж влітку. І навпаки - якщо ми по холоду зробили перший запуск, знайшли точку передзахльоба, то в жару ми можемо зловити захльоб.

hachok

я наприклад хотів до своєї роси таку приблуду)), на порстійно))!!, напевно з можлістю дивитися якщо не всі значення то хочаб пікові в кінці процесу) на вский))

ivan_fd

MPX5010 в Україні зараз коштує ~ 800 - 900 грн.
Та й на алі не дуже, то й дешево.

ДимаС

Мені взвгвлі у сцчасному світі не вистачає у Росі виводу параметрів на вебморду через вай-фай.
Так, воно все працює автоматично, але питання у тому, коли є зупика (вимикали світло, безпека, кінець процесу) - мати смс, або повідомлення бота у телеграм, бо треба сісти у авто, поїхати у лабораторію, подивитись що сталось та запустити процес знову....
Можливо якийсь датчик потопу Tuya smart, який спрацьовує по закорочуванню контактів приєднати до "Дзвоника" Роси, замість виводу сигналу на динамік поставити нормально розімкнене мікрореле, яке б замикало контакти такого датчику потопу та передавало на програму Tuya нотифікацію...

ИгорьTopic starter

ДимаС, у тебе охолодженням керує малюк чи Фанкойл ? 
Байдуже. І той, і той може відправляти тобі повідомлення на телефон якщо роса зупинилась. Чому не користуєшся?

добавлено: 25-10-2023, 11:15:16

Про манометр від тонометра.
Користі від нього небагато. Шкала починається на 20, закінчується на 300, тобто від 260 до 3900 мм в ст, а наш робочий діапазон - від 15 до 25 по тонометру. Не дуже добре. Але справа не в цьому.
Манометр в першу чергу потрібен для налаштування нагріву, коли бачити зміни тиску між кроками під'єму нагріву в 2-3-5 мм в ст, а одиничка на тонометрі - це 13 мм.
Тобто, при налаштуванні нагріву, нам потрібно бачили зміни втричі менше, ніж товщина стрілки на манометрі.
Саме тому я й запустив тему "гудбай, манометр", бо трубка з рідиною дозволяє налаштувати нагрів, а тонометр - ні.

добавлено: 25-10-2023, 11:15:04

Доречі, якщо для манометра зробити вихід на сервер, то ВІН може слати хазяїнові повідомлення якщо тиск вийшов за певні межі вверх або вниз.

добавлено: 25-10-2023, 11:15:01

Бляха .. Хай він ще температуру фіксує.
А ще переповнення пляшки...
;)
Остапа понесло...

ИгорьTopic starter

Цитатацікаве спостереження - в залежності від температури оточуючого середовища тиск гуляє
налаштовувати нагрів треба при температурі градусів 20, і вже не рухати ніколи.
Дивись, ти прийшов вранці взимку в проморожене приміщення та налаштував нагрів вище.
За годину - дві температура в приміщенні збільшилась. Новий нагрів став завеликим. Треба повертати попереднє налаштування.

ИгорьTopic starter

Цитатацікаве спостереження - в залежності від температури оточуючого середовища тиск гуляєто
чому ти вирішив, що тиск має бути саме таким, а не іншим? 
В процесі ректифікації по тиску, по конкретній цифрі неможливо зробити висновок про достатність чи недостатність нагріву. Якщо вчора  ти бачив тиск 222 одиниці, а сьогодні бачиш 211, це не означає, що треба підняти нагрів. 
Якщо ти бачиш зараз 312 одиниць, а за 10 хвилин 315, це повод напружитись, бо є підозра на початок захлину.
Якщо ще через 10 хвилин тиск лишився  315, можна розслабитись.
Але якщо він став 318, це ознака підвисання флегми, треба вимикати нагрів, чекати нуля на манометрі, зменшувати нагрів та запускатись по новій.
Більш за це... Якщо наприкінці ректиіікаціі тиск такий самий, як і на початку, це ознака ненормальної роботи колони. Або повільне поступове підвисання флегми, або недобір спирту з куба.

ДимаС

Цитата: Игорь від 25-10-2023, 10:46:48ДимаС, у тебе охолодженням керує малюк чи Фанкойл ?
Байдуже. І той, і той може відправляти тобі повідомлення на телефон якщо роса зупинилась. Чому не користуєшся?
схоже має з'явитись Малюк. Бо немає ні того ні того...
А Параграфи зараз не у моді? Якесь інше рішення вже є? Бо за них щось давно не чув... У мене лінія води трубка двн 6мм на швидкоз'ємах, тому думаю щось типу трійника має бути мапа-папа 1/2" та відвід під гільзу термодатчика...

добавлено: 25-10-2023, 12:04:47

Цитата: Игорь від 25-10-2023, 10:46:48Бляха .. Хай він ще температуру фіксує.
А ще переповнення пляшки...

Остапа понесло...
оце вже норм проект вимальовується. А на нових РОСАх робити роз'єм для приєднання цього модулю

добавлено: 25-10-2023, 12:10:05

Цитата: Игорь від 25-10-2023, 11:31:42Якщо ти бачиш зараз 312 одиниць, а за 10 хвилин 315, це повод напружитись, бо є підозра на початок захлину.
Якщо ще через 10 хвилин тиск лишився  315, можна розслабитись.
Але якщо він став 318, це ознака підвисання флегми, треба вимикати нагрів, чекати нуля на манометрі, зменшувати нагрів та запускатись по новій.
Більш за це... Якщо наприкінці ректиіікаціі тиск такий самий, як і на початку, це ознака ненормальної роботи колони. Або повільне поступове підвисання флегми, або недобір спирту з куба.
Тобто ще більше можливостей контролю безпеки та при нештатному тиску - перезапуску з певним алгоритмом процесу ректифікації у автоматичному режимі.

гуральник

Цитата: ДимаС від 25-10-2023, 12:03:08Параграфи зараз не у моді? Якесь інше рішення вже є?
В мене є параграфи, а також такі трійники з магазину сантехніки, де датчик відкритий і омивається водою з системи охолодження:
Любіть життя. Повторення не буде...

ИгорьTopic starter

Цитата: ДимаС від 25-10-2023, 12:03:08Тобто ще більше можливостей контролю безпеки та при нештатному тиску - перезапуску з певним алгоритмом процесу ректифікації у автоматичному режимі.
Хибний висновок.
Я уже писав, найгірше, що можна зробити при ректифікації, ще хитати нагрів, відчиняти - зачиняти двері, тупотіти поруч з колоною
Нагрів треба знайти, налаштувати, і прибрати руки подалі від нього.
Ти втручаєшся в ритм свого серцебиття? Ні? Навіть не вимірюєш?
Чому? Тому, що не маєш намір втручатися.
Якщо система  здорова, вона краще за тебе розуміє який  потрібен ритм та який потрібен тиск. 
А якщо вона нездорова, треба не нагрів міняти, а вилікувати систему. 
Ну як це ще донести?
Комп'ютерна діагностика авто - це корисна штука, але ніхто не стане постійно їздити з підключеним комп'ютером.
З'явилися ознаки невірної робота - підключи прилади діагностики, промий що забилось, налаштуй що збилось, впевнись що все гаразд, і нахер той манометр. 
Ректифікація - це суто технологія, без поезії, експромтів та творчості. 
Налив, підключив, увімкнув, вільний. Не заважай системі зробити тобі нормальний спирт. Не лазь поруч, не здіймай протягів. Не дивись під руки, не заважай. Якщо схочеш покрутити нагрів - дай собі по руках. Не шкодь. Не заважай.

ИгорьTopic starter

Цитата.
"перезапуск з певним алгоритмом процесу ректифікації у автоматичному режимі." 
Цього нема, не було і не буде.
Якщо нагрів зупинився, він не має поновитися "на власний розсуд".
Ну, припустимо.
Процес зупинився. Світло пропало.
Ти побачив, вирішив все зупинити. В темряві забрав спирт, злив барду, ліг спати.
За годину світло з'явилось.
- Ага, каже Роса. Я ще недобрала літр спирту. Увімкне тен у сухому кубі. І ти скажеш - що за дурень дозволив Росі самостійно приймати рішення про запуск?
Я таким дурнем не хочу бути. 

ИгорьTopic starter

Цитата: ДимаС від 25-10-2023, 12:03:08схоже має з'явитись Малюк. Бо немає ні того ні того...
я ж пропонував коли були. А зараз вже нема - останній чекає коли з'явиться колега Пиво, який його замовив.

Параграф - найліпший спосіб розміщення датчика. Попит на них не постійний, бо в своїх дефлегматорах я роблю власну гільзу для малюка. Але параграф має свої переваги при використанні одної системи охолодження для різних джерел нагріву.

silverus

Цитата: Игорь від 25-10-2023, 10:46:48Користі від нього небагато. Шкала починається на 20
Є з нуля, таким користуюсь.
Цитата: Игорь від 25-10-2023, 10:46:48наш робочий діапазон - від 15 до 25 по тонометру
На сайті недружних колег якось писали суб'єктивну думку, що якість при 8 краще, ніж при 15.

SMF spam blocked by CleanTalk