Re: мідний аламбік

Автор braga2, 24-11-2015, 19:17:54

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

voffka75

Цитата: Ivan 68 від 18-04-2024, 07:49:29Не дарма ж Французи переганяють до кінця березня.
Необхідно розуміти, що загальних правильних вимог не існує. У кожного виробника в кожному регіоні світу під свою сировину свій рецепт. Багато чого залежить від подальших умов витримки, як кліматичних так і часових. Від того наскільки довго дистилят закладається виробниками на витримку, а також в яких кліматичних умовах буде проходити витримка, приймаються рішення про режими дистиляції, поділ на фракції та ін. Десь потрібен більш легкий дистилят, десь більш важкий. Один буде витримуватися у прохолодному підвалі північної Європи, інший просто небо у Кентукі, Індії чи Ізраїлю. Був такий шотландській віскі гуру Джим Свон. Він налаштовував винокурні по всьому світу, Тайвань, Ізраїль, Індія, Франція, Шотландія та ін. Так налаштовував дистиляцію він у всіх по різному. Тому, що витримка в умовах Індії чи Тайваню, відрізняється від умов витримки Шотландії чи Франції. В Індії, Ізраїлю та Тайваню дуже спекотне, переганяють також при високій температурі, але є віскі з цих країн, яке навіть краще за шотландській.

гуральник

Цитата: Игорь від 18-04-2024, 06:21:58
По-перше, чи виходить впливати на міцність?
Так,можна тримати задану температуру пари, до ~ 91 градусу у кубі, поки малюк і кулєри справляються з обдувом, потім температура пари плавно зрозстає.

И по-друге - чи виходить впливати на якість?
Я не дуже маю з чим порівнювати, але пригадую коли переганяв відбором по пару Малюком через деф Яреми(дімрот спіралькою), то проривалися якісь пекучі проміжні і пахучі хвостові( я так думаю)
Спочатку думав що я щось не так роблю,але коли спробував банальний самогон з цукру,зброджений на виноградному жмиху, перегнаний по моїх рекомендаціях,але через твій( Ігоря) деф, то почав думати,що проблема все ж таки в залізі ... щільність дефа має значення.
Присутність домішок, про які згадував вище, після  перегону через аламбік я не почув ні носом,ні на смак. Відправляв взірець(результат перегону з того СС,що ми називаєм довгими головами)  моєму учителю Миколі makrak80, а він спец по хвостових і проміжних, сказав,що теж все нормально...
Але про якийсь результат від такого перегону можна буде сказати пізніше,бо залив по пивній схемі бочку 57 л, на очікування результату пройдуть роки... але  попередні висновки можна буде зробити швидше, бо такий самий самогон залитий в десятку, думаю вже десь за рік можна буде зрозуміти,що з цього вийде. Крім того є ще одна десятка в яку залитий той самий самогон, але третя частина його суттєво підрізана,для десятки, і щоб було з чим порівняти.

І взагалі - чи є перспективи у такому підході, чи це все дурня?
Поки що це найкращий результат на обладнанні яке у мене є, по органолептичних і смакових якостях .
До того було або сильно обрізане,або у відборі не те,що планував отримати...
Любіть життя. Повторення не буде...

vova0869

Володя а скiльки i яких кулерiв у тебе стоiть ? Я думаю якщо буде мало охолодження можна поставити декiлька не керованих Малюком.

гуральник

Цитата: vova0869 від 19-04-2024, 10:24:03Володя а скiльки i яких кулерiв у тебе стоiть ?
8 штук
пізніше добавлю фото

Цитата: vova0869 від 19-04-2024, 10:24:03Я думаю якщо буде мало охолодження можна поставити декiлька не керованих Малюком
Некеровані кулєри можуть вплинути на плавність охолодження аламбіка
Краще зменшувати потужність нагріву тена
Або слідкувати за збільшенням температури пару і не вийти за межі допустимої

Сергій Леонідович

Цитата: гуральник від 19-04-2024, 11:25:16Краще зменшувати потужність нагріву тена
те що я від Ігора і домагаюся
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

гуральник

Цитата: Сергей Леонидович від 19-04-2024, 16:38:12те що я від Ігора і домагаюся
З кулєрами температура пари швидко не росте, якщо встановити із запасом, то можна присікти той момент, коли потрібно знизити потужність тена, але я розумію, що ти маєш на увазі.

Ivan 68

От якби і мені розповіли про що мова...
Я про зниження потужності тена і чого бажано домагатися від Ігора.  :)
Краще ніяк, ніж як небудь.

гуральник

Цитата: Ivan 68 від 19-04-2024, 17:04:25
От якби і мені розповіли про що мова...
Сергій хоче, щоб був гаджет, чи девайс, який би автоматично знижував потужність тена при певній температурі в кубі, або вимірюючи температуру пари, яка зростає. :)

Ivan 68

А я думав, що то є в Росі.
Зрозуміло. Будемо чекати новий девайс від Ігора.  ;)

гуральник

Цитата: Ivan 68 від 19-04-2024, 18:07:21А я думав, що то є в Росі
Для рк є автоматично, для дистиляції немає.

Игорь

Роса не зменшує нагрів, вона його стабілізує.
Написати іншу програму для Роси можливо, але перепрошити так легко, як для всіляких малюків-карлсонів-фанкойлів не вийде. Та я й не бачу в цьому необхідності. 
Стабілізація нагріву - це про ректифікацію. Для дистиляції це зайве.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Ivan 68

У мене по аламбіку є ще таке питання.
У одних форумчан, як і у мене також, після шолома іде конус. Конус, як правило висотою 500мм +/-.
У інших - короткий конус.
У декого конуса немає взагалі.
Рахується, що для фруктових дистилятів конус не потрібен, а для зернових - потрібен.
У мене питання - чому?
І що з цього приводу думають наші досвідчені Винокури?

vova0869

Шолом плюс конус дае бiльше укрiплення що краше для зерновых та гiрше для фруктових дистиллятiв .

гуральник

Цитата: Ivan 68 від 19-04-2024, 18:07:21А я думав, що то є в Росі

Роса офігенний інструмент. В ній достатньо  опцій , які запрорамовані для дистиляції. Біля рк сидіти скучно, та й немає потреби, все автоматизовано. А дистиляція це творчість, потрібна постійна присутність.
Але тут тема про аламбік. :)

voffka75

Цитата: Ivan 68 від 19-04-2024, 20:35:56Рахується, що для фруктових дистилятів конус не потрібен, а для зернових - потрібен.
У мене питання - чому?
немає таких правил, ця якась вигадка.
обладнання може будь яке.
на будь якому обладнанні можливо  отримати той чи інший результат лише регулюванням потужності нагріву та швидкістю відбору.
Якщо маєш аламбік з високим конусом, то на більший потужності нагріву отримаєш більш менш такий же результат як на аламбіку без конусу на менший потужності.

SMF spam blocked by CleanTalk