Дуплет. Охлаждение плюс дефлегмация.

Автор Игорь, 29-01-2022, 16:31:53

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

На який струм  вентилятор? Постійний чи змiнний?
Мабуть потрібен саме малюк. Вентилятор та пельтьє можна посадити на одну лінію. Або нехай живляться однаковою напругою. А краще прописати  формулу злежності папуг вентилятора від папуг пельтьє.
Яка ціль - підтримання однакової температури всередині незалежно від температури зовні?[size=78%] [/size]
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ДимаС

Ціль вірна!
Струм постійний і у вентилятора і у Пельтьє.
Почекай, Ігоре, якщо їх посадити на одну лінію - тоді чим більше буде напруга - тим холодніше Пельтьє та одночасно буде більше обертів у вентилятора. Логічний хід.
Там ще історія - якщо навколишня температура менше ніж у камері - навіть на мінімальних папугах буде холодно. Навіть якщо вимкнути повністю Пельтьє.
Далі включається нагрівач 220В - такий як у банкоматах встановлені - радіатор з якимось елементом який гріється.
Але вентилятор тоді має працювати, а Пельтьє не вмикатись...

Схоже треба малювати схему.

Або придумати інший малопотужний нагрівач теж на 12В.

А оберти очікування Малюка можуть бути 0?

І яка частота роботи ШИМ, доречі, бо Пельтьє дуже не любить режим вкл/викл. Щось під 10000 якщо не помиляюсь у нього циклів включення по ресурсу, тому ШИМ та не вимикати найкращий варіант.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Назим

Цитата: ДимаС від 09-09-2024, 20:06:30А оберти очікування Малюка можуть бути 0?
может  :)

Цитата: ДимаС від 09-09-2024, 20:06:30Пельтьє дуже не любить режим вкл/викл. ...
тому ШИМ та не вимикати найкращий варіант.
ой... шим кажется убьет пельтье...

Цитата: ДимаС від 09-09-2024, 11:47:39До 2А струм.
вроде пельтье TEC1-12706 чуть больше 4а номинальный ток... при питании 5в ток будет 2а

Цитата: ДимаС від 09-09-2024, 20:06:30Або придумати інший малопотужний нагрівач теж на 12В.
есть такой... это тот же пельтье, но включенный переполюсовано :)
а можно и витую пару использовать для нагрева  ;)

Цитата: ДимаС від 09-09-2024, 20:06:30чим більше буде напруга
камера теплоизолирована, дверка плотно закрыта... а если выбрать другой алгоритм охлаждения? не шим, а метод позиционного управления? с гистерезисом скажем в 1градус? чем дольше работает пельтье, тем холоднее в камере... а вент пусть параллельно пельтье... и ТРС, ну или любой термостат электронный , пусть даже на термисторе??? второй канал на улице, через промежуточную релюшку разорвет питание с первого канала, и подаст переполюсованое питание на пельтье...
или прямое на медный провод, надо только длину расчитать по сопротивлению, ватт на 200... (0,72 Ом) но это будет 200/12=16.6а...
ну пусть 100вт , нужен провод с сопротивлением 1.44Ом и ток будет 8,3А

Цитата: ДимаС від 09-09-2024, 20:06:30Далі включається нагрівач 220В
а если так, то можно поставить кабель или пленку теплого пола на 220в... или тен воздушный...

самый слабый элемент системы определяет её устойчивость

ИгорьTopic starter

Надо больше информации о двух моментах.
Первое - что представляет собой камера? Нужен ли постоянный воздухообмен?
Второе - какие условия к точности поддержания температуры? 
Есть ли ограничения по свозняку внутри? Если нет, то вентилятор пусть мотает всегда и на полную. Равномернее температура будет.
В качестве нагревателя на 12 вольт я бы использовал автомобильную лампочку. Поворотники, габариты, дальний, ближний свет... Можно подобрать любую мощность.
Если лишний свет в камере не нужен, то лампочку можно накрыть пивной банкой и обдувать её вентилятором. 
Но вариант с перепольсрвкой Пельтье мне кажется очень интересным.
Пельтье на радиаторе, на нем - компьютерный вентилятор, который имеет две скорости оборотов. Во время нагрева или охлаждения - максимум, при их отсутствии - минимум. 
Можно рассмотреть вариант вынесения модуля климат-контроля за пределы камеры. Отдельный ящик и два воздуховода.
Пельтье действительно не любит импульсного питания, и конденсатор не особо спасает, ток большой. Но можно попробовать, понаблюдать за осциллограммами.

ДимаС

Камера - це барний холодильник. Тобто теплоізольовано.
Повітрообмін не треба.

Волога має конденсуватись  всередині на радіаторі та стікати через трубку назовні. Тому так, переполюсовка Пельтьє це елегантне рішення, але волога не буде відводитись.
Приклад: витримка сировʼялу.

Точність +/-0,5С достатня.

ШИМ з частотою 15-25тис переносить чудово - Пельтьє не встигає «вимкнутись». Працював у мене 80 днів з простим шим-регулятором на Пельтьє. Але температура постійно гуляє - бо «оберти» стабільні, а кількість здутого з камери тепла залежить від зовнішньої температури.

Назим

Цитата: ДимаС від 10-09-2024, 06:18:28Волога має конденсуватись  всередині на радіаторі та стікати через трубку назовні. Тому так, переполюсовка Пельтьє це елегантне рішення, але волога не буде відводитись.
Приклад: витримка сировʼялу.

а если как в холодильнике "no frost" снизу радиатора ваночка, в донышке шлангочка...которая выйдет наружу?

Цитата: ДимаС від 10-09-2024, 06:18:28а кількість здутого з камери тепла залежить від зовнішньої температури.
ах вон для чего тебе ШИМ контроллер с обратной связью... мне очень скоро тоже предстоит делать термо-камеру... но я планировал на фреоне...

ДимаС

Цитата: Назим від 10-09-2024, 17:50:37а если как в холодильнике "no frost" снизу радиатора ваночка, в донышке шлангочка...которая выйдет наружу?
воно так і працює, тільки волога збирається на радіаторі, конденсується, стікає назовні.

ИгорьTopic starter

Цитатапереполюсовка Пельтьє це елегантне рішення, але волога не буде відводитись.
Чому? При охолодженні буде збиратись в середині камери та виводитись, при нагріві - беде конденсация на зовнішньому радіаторі поза камерою.
Доречі, керувати вологістю потрібно? Бачу цікаве рішення.
Якщо треба зменшити вологість, вмикаємо охолодження на повну потужність, а вентилятор - вимикаємо або ледь крутимо. Волога з камери буде  конденсувалась та намерзати на радіаторі. За деякий час перемикаємо полярність, гріємо радіатор, сніг тане, конденсат витікає назовні.

ДимаС

Цитата: Игорь від 10-09-2024, 23:06:43при нагріві - буде конденсация на зовнішньому радіаторі поза камерою
Мені треба збирати вологу саме всередині а не зовні камери - бо всередині висять ковбаски наприклад, то вологу з них треба витягувати постійно, але обережно.

ИгорьTopic starter

Хочеш ти чи ні, волога конденсується на холодній поверхні. Якщо гріти камеру (не знаю навіщо), на поверхні нагріву конденсації не буде. 
Я описав тобі спосіб керованого зменшення вологості всередині камери, але ти або не побачив, або я написав незрозуміло.

ИгорьTopic starter

Спробую  детальніше.
Припустимо, є завдання тримати всередині камери не тільки певну температуру, а ще й вологість. Ми бачимо наявну вологість за допомогою датчика.
Як збільшити вологу - зрозуміло - увімкнути зволожувач, або зробити певні маніпуляції з водою та рушником.
Я що робити якщо виявиться, що вологість завелика? Як її зменшити? Допоможе елемент Пельтьє.
Запускаємо його на охолодження навіть якщо температура достатньо низька. Оберти вентилятора, що обдувають його радіатор, мають бути мінімальними, або навіть нульовими. Це призведе до сильного охолодження радіатора та конденсації вологи на ньому, або навіть обмерзанню.  Певна порція вологи буде виведена з повітря, абсолютна та відносна вологість повітря в камері зменшиться.
Треба дочекатись  доки температура в камері сягне мінімумів та зупинити охолодження. Зконденсована волога вийде в дренаж. А якщо радіатор обмерз, треба перемкнути Пельтьє на нагрів та гріти до того момента, доки температура на поверхні радіатора не стане вище нуля. Сніг розтане і волога вийде в дренаж. 
Цикл обмерзання та авторозмороження можна повторювати доти, доки вологість не зменшиться до потрібного рівня.
При цьому слід спостерігати за температурою в камері, щоб вона не виходила за окреслені межі, по суті, качати температуру доки вологість не нормалізується.
Алгоритм керування буде навороченим, але зрозумілим, не складним.

Тепер про конденсацію вологи поза камерою, бачу, ти не все зрозумів.
Це не опція, а невідворотна частина роботи теплового насосу, яким є елемент Пельтьє.  В ньому тісно, невід'ємно пов'язані два процеси - нагрів з одного боку, та охолодження з іншого. Ми затиснемо елемент або елементи двома радіаторами, та на кожен з них поставимо вентилятор.
Один буде всередині камери, другий зовні.
Тепер, в залежності від полярності напруги на елемент, один радіатор буде грітись, інший - охолоджуватись. Волога повітря буде конденсуватись саме на холодному радіаторі, їх треба відводити. Якщо наш бутерброд буде працювати на нагрів камери, волога буде конденсуватись зовні незважаючи на те, потрібно це тобі чи ні.
Аналог - кондиціонер, що працює на нагрів. Вода конденсується на зовнішньому блоці хоча ми не ставимо перед собою задачу зменшити вологість на дворі.

ИгорьTopic starter

Треба дещо нагадати про вологість. Нажаль, школа не дає достатньо інформації. Або дає, але не наполегливо. :)
Припустимо, ми маємо герметично замкнену камеру де в повітрі розчинена 50 грамів води, а припливу чи витоку вологи нема.
Що б ми з цією камерою не робили гріли чи охолоджували, абсолютна вологість повітря в камері не зміниться, залишиться 50 грам на об'єм камери.
А от відносна вологість ДУЖЕ залежить від температури. Охолодження призводить до стрімкого збільшення відносної вологості, а нагрів - навпаки, до збільшення.
При кожній температурі, повітря має можливість розчинити в собі різну кількість води на одиницю об'єму, чим вище температура, тим більше. Відносна вологість показує яка доля від можливої кількості води ґ, що може розчинитися, вже розчинено. 
По суті, відносна вологість дає можливість оцінити здатність повітря відбирати вологу, наприклад, з ковбаси. 
Не знаю кому потрібна ця інформація. Мабуть в першу чергу мені - як способ потренувати мозок зранку. Мовна та фізична руханка :)

Назим

Цитата: ДимаС від 10-09-2024, 06:18:28а кількість здутого з камери тепла залежить від зовнішньої температури.
да наверное  так... тогда есть смысл поставить нагреватель, на внешнем радиаторе, теплой стороны пельтье, и пусть радиатор всегда имеет заданную температуру... наверное это даст независимость от внешней температуры... но нагрев внутри все равно нужен, это оттайка обледенения, как описывал Игорь. И еще с вентилятором внутри надо подумать, колбаски от него наверное могут заветрится? и слишком быстро завялиться, а нам нужна ферментация?... хоть пьезо-увлажнитель добавит влажности, я предполагаю холод надо отводить, как то ламинарно, может в воздушный канал, с несколькими рукавами, что даст возможность  разделить основные потоки на несколько маленьких, да может сквозь путанку, тут надо подумать. Я как то изучал изготовление бастурмы и сыровяленной колбасы, и если не ошибаюсь требуется легкий сквозянчок, но не сильный поток воздуха. Кроме того, мне приходилось пару раз собирать относительно большие холодильные камеры для торговцев мяса, и всегда испаритель по ТЗ был без обдува... хотя воздушный в разы эффективнее, но мясо заветривается, теряет   товарный вид, и теряет вес. Так вот вопрос, этот параметр учитывать надо?

Andrik_K

Я знаю, що нічого не знаю

ДимаС

Так, обдув для ковбас треба. Мінімальний.
Вентилятор на Пельтьє всередині камери на мінімальних обертах не дасть йому обмерзнути і не прийдеться вимикати його та вмикати у режим нагріву - тим самим ми хоч і просто змінили полярність, але для Пельтьє це один цикл викл/вкл.

Щиро дякую що активно поринули у роздуми разом зі мною.

Мені поки бачиться що до відведення вологи варіант що Пельтьє завжди увімкнений, єдине що на різну папужність ШИМа. Так він завжди буде збирати вологу та виводити шлангочкою назовні.

Нагрів окремим нагрівальним елементом (я так вже робив з тим нагрівачем від банкоматів, єдине що певно дійсно перейду на автолампу як нагрівач - елеґансько!

SMF spam blocked by CleanTalk