Перша і друга перегонки на утепленій царзі з кільцями Рашига.

Автор BEERчук, 21-02-2020, 00:04:06

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Игорь

Фото... 
Спочатку тицяй як на пешому фото, потім - як на другому. 
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

гуральник

Я так і роблю, глянь у вайбер
 Немає у мене такого меню
Любіть життя. Повторення не буде...

Батарейкин

Цитата: andy від 01-10-2024, 23:07:37Тисни на "копіювати виделений текст  "
Это не цитировать!

я понял!!!!
нужно выделить  текст

нажать правую кнопку мыши и тогда появляется кнопка цитировать выделенный текст
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

BEERчукTopic starter

Цитата: ГонщикФормулы від 01-10-2024, 07:47:35Напишу как делал я первую и вторую перегонку на утеплённый царге с кольцами. Переганял брагу (сахар и виноградный жмых), первый перегон делал до 99,5 (иногда 99) в кубе, крепость сырца который я насобирал была больше 30,  я его разбавил до 28 (может это и не правильно, но решил так). На второй перегон разогрел куб, когда температура пара дошла до 40 включил дефлнгмацию чтоб вышел воздух как писалось в теме, после чего снизил температуру нагрева до 1,5квт и включив дефлегмацию по температуре пара (78) отбирал головы крепость голов 93%. Так как это я делал вообще первый раз, пробовал разные режимы отбора голов и покапельно (как потом я узнал, это не совсем правильно в дистиляции) и быстрее уменьшая нагрев и дефлегмацию. При уменьшении нагрева до 1квт крепость голов снизилась до 89%. Отобрав головы перешол на отбор тела, мощность включил 3квт дефлегмацию отключил, крепость тела на выходе была в районе 74% (общая немного меньше), отбирал тело до 90°в кубе, потом включил дефлегмацию и держа температуру пара 90° продолжил отбор в разную посуду, каждые два градуса в кубе.
По результату, пока ещё ничего не смешивал но то тело которое получил до 90° в кубе имеет запах винограда и самогона (не называю это чачей), разбавил до 40° пробную порцию, на вкус очень даже приемлемое для питья, очень мягкий напиток (не хочется сразу чем-то закусывать).
Ещё раз подчеркну, делал я это первый раз, и сырье выбирал просто что было проще для тренировки работы на утеплённый царге с кольцами Рашига.

01-10-2024, 11:00:59
С радостью выслушаю все замечания и советы что исправить в работе.

Я спочатку теж так робив. Тепер - при другій перегонці заповнюю царгу кільцями  -тільки верхні дві третини. Після відбору голів (виключно по органолептиці) перехожу до відбора тіла, ЗНИЗИВШИ потужність в 3 рази і включивши прямоток. Так відбираю до 89  -90° в кубі. Потім хвилин  10 даю попрацювати на себе без відбору. А після цього включаю дефлегмацію по "м'якій шпорі" - допускаються незначні -0,2-0,3°  коливання температури в нижній частині царги.У випадку зернових - відбираю до 92°. Далі - хвости по баночкам -дещо для смаку потім підмішую. У випадку фруктових браг -після 91° відбираю хвости.
Відповідна ароматика присутня достатньо сильно. А от запах самогону практично відсутній.Смак завжди м'який. Потреби в закусюванні немає.
Не буду більше пити я!..Хоч правда,
Яка розумная цьому альтернатіва?

ГонщикФормулы

В других темах дистиляции писалось что если головы отбираются крепостью 90% и выше, то мы накапливаем сивуху и потом можем получить ее в теле. С этим тоже нужно разобраться. Как эти головы отобрать правильно.

ДимаС

Бо "швидкі голови" - яка має бути швидкість відносно міцності СС на старті?
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68

Цитата: ДимаС від 30-11-2024, 17:43:35яка має бути швидкість відносно міцності СС на старті?
А яка? Було б корисно знати. Я, наприклад, не знаю.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Батарейкин

Цитата: ДимаС від 30-11-2024, 17:43:35Бо "швидкі голови" - яка має бути швидкість відносно міцності СС на старті?
30мл в час
не страдайте херней

а то потом у вас спирт вонючий(
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

vova0869

Игорь

Цитата: ДимаС від 30-11-2024, 17:43:35Бо "швидкі голови" - яка має бути швидкість відносно міцності СС на старті?
Як може бути пов'язана швидкість відбору з "міцністю на старті" ?
Що це взагалі таке - "міцність на старті"?
Що за безлад в розумінні процесу?
Я не знаю що також міцність на старті, але припустимо, що вона однакова у Петра та Степана, 52.8 біс зна чого. 
Припустимо, у Петра швидкість відбору на старті 100 мл на годину.
Чи може Степан теж налаштувати саме такий відбор та сподіватись отримати чудовий результат?
Може якщо у нього в голові пусто.
Бо у Петра нагрів 1 кіловат, а у Степана - 5.
Бо у Петра алямбік з шоломом, а у Степана - бідончик, заліплений тістом. 
Бо у Петра в кубі вино без додавання цукру, а у Степана - стакан виноградного жому на відро цукру.

ДимаС

Та розумію що це не є залізобетонними цифрами.
Але ж треба до чогось привʼязатись.
Наприклад, до потужності нагріву.
При 1квт яка має бути швидкість відбору швидких голів?
А при 3кВт?
Звісно знаючи потужність, потребу у швидкості відбору - тоді можна як дефом управляти відбором, так і самою потужністю, якщо це аламбік або прямоток.
Але є але - не схоже що залежність від потужності буде лінійною при 1кВт ми певно будемо брати більше у відбір, відносно потужності, ніж при 30кВт чи 300 кВт...

03-12-2024, 11:46:07
Немає на форумі жодної інформації окрім «цівкою»/«швидкою цівкою»/«цівка що переходить у краплі», «краплі». Але ж при різній потужності то буде для відбору при 1 квт з 5л у кубі певно краплі, бо кіт наплакав голів від АС, та 3кВт з 100л у кубі - то вже має як мінімум у 3 рази бути більше відбір.
Певно саме цифра відбору з 1кВт нагріву буде рекомендованою і тоді просто збільшувати відбіо голів зі збільшенням потужності.

Игорь

Ні.  
Треба дивитись в коріння, докопуватись звідки це пішло та навіщо це треба. 
Я, доречі, нещодавно про це писав Іванові68. 
Швидше за все, звичка відбирати повільно з'явилась з давніх давен, без теоретичного підґрунтя, суто по спостереженням. Повільно отриманий самогон був прозоріший та міцніший за швидко перегнаний. 
Чому? 
По-перше, при повільній перегонці менша вірогідність вибросу браги у відбор, тому нема муті.  
По-друге, міцність більша за рахунок більшого впливу парціальної конденсації. Яким чином?  
Тепловтрати, тобто доля зконденсованої пари на кришці каструлі за одиницю часу не залежить від потужності нагріву. Ця доля залежить від дельти температур пара-,повітря, та площі кришки. Припустимо, це 300 ват. 
Якщо у нас нагрів 600 ват то флегмове число дорівнює одиниці. 
Якщо нагрів 450 ват, то флегмове число - двійка (дві частки повернули до куба, одну відібрали). 
Якщо нагрів 900 ват, то флегмове число - ½. 
Чим більше флегмове число (тобто чим повільніше відбор), тим міцніше та доля, що йде в пляшку.   
Одночасно, у відборі змінюється доля домішок, але це окреме питання.  
Тому, для оцінки впливу "повільного" відбору,  треба орієнтуватись не на краплі в секунду, цівку чи струйку, а на співвідношення того відбору, що був би без парціальної конденсації на стінках та кришці парової зони, та фактичної швидкості відбору. По цім двом параметрам ми можемо вирахувати флегмове число, і саме воно, лише воно, може бути критерієм для порівняння. 
Як зберігти це співвідношення якщо потужність буде збільшена, припустимо, вдвічі?  
Зрозуміло, збільшивши теж вдвічі зконденсованої на кришці долю пари. При цьому швидкість відбору теж збільшиться в два рази, але склад відбору лишиться без змін. 

Якщо при нагріві 1 кВт ми отримували 200 мл на годину, а при нагріві 2 кВт отримаємо 400 мл на годину, результат буде однаковим. Міцність та склад дистиляту у першому та другому випадку буде такими самими.  
Тобто, одночасно з збільшенням нагріву, нам треба пропорційно збільшити кількість та повернення в еуб конденсату з кришки. 
Як збільшити зконденсовану долю? 
Наприклад... 
- збільшенням площі кришки.  
- шляхом охолодження кришки.   
- використанням охолоджуваного дефлегматора. 
Якщо без примусової дефлегмації, шляхом зменшення нагріву, ми отримали потік відбору міцністю, скажемо, 85% замість 60% при повному нагріві, то достатньо при тому самому повному нагріві дати води в дефлегматор так, щоб відбор зміцнився до тих самих 85%, то результат буде той самий. 
Може я почав не з початку? Може треба зупинитись на впливі часткової конденсації, на різниці в складі пари, що конденсується та повертається до куба, та пари, що проходить у відбор?

ДимаС

Ігоре, ти все вірно пишеш про те що було у давнину. Але є але - я проводив один дослід - відібрав швидкі голови - відбирав як завжди на ніс - коли вже не було запаху голів та треба переходити на тіло - я дав більше охолодження у деф - отримав покрапельний відбір голів при якому ще немало відібрано голів, а вже потім перехід на тіло був.
Висновки зробив наступні:
1. За ароматом тіла (віскарного) коли аромат вже пре по повній, а голів відносно тіла дуже мало - ось цей приємний аромат геть перекриває запах голів, хоча кількість їх ще немала у кубі.
2. Якщо голів у відборі мало - не факт, що їх мало у кубі та попаде у відбір.

Тому золота середина для мене - зконцентрувати голови, максимально відібрати, перед тілом дати попрацювати на крейсерському відборі трохи (це по різних скляночках) - а потім вже перехід на тіло. Таким чином випльовуємо все зайве з царги з кільцями перед тілом та отримуємо чистий ароматний віскі.

Игорь

Я не про методику відбору для якоїсь конкретної сировини.
Я про те, що казати "швидко" чи "повільно" без розуміння потужності нагріву - повна нісенітниця.
20 км за годину - це повільно, швидко, чи нормально?
Невідомо, бо якщо пішки - це третя космічна швидкість, а за кермом - це дуже повільно. 
Відбор 30 мл за годину - це швидко, чи повільно?
Якщо нагрів 200 ват - це дуже швидко.
А якщо 4,5 кВт - це інша справа. 
Треба усвідомити це, а не питати порад, чи їх давати, стосовно швидкості.
Я кажу, що треба орієнтуватись на міцність відбору при однаковій міцності в кубі. Так і радити.
Наприклад...
Навалка - 25 %, відбор голів міцністю 83% в кількості 2% від спирту в кубі.
Швидкість лишається поза лапками.
Швидкість не вийде зробити завеликою чи замалою, бо тоді міцність не буде такою, як треба.

Игорь

Про голови, яких ще "чимало лишилось в кубі". 
Є стандарт на спирт коньячний молодий. Цей стандарт регламентує кількість різних домішок, що мають бути у дистиляті. Обмежується не лише верхній поріг, а й нижній теж. Тобто, якщо альдегіду або етеру в дистиляті менше за певну кількість, його вважають бракованим. 
Якщо цифр ти ще не бачив, вони тебе вразять.

SMF spam blocked by CleanTalk