Оборудование для копчения

Автор gasblender, 11-04-2013, 09:12:15

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 2 Гостей дивляться цю тему.

ДимаС

Эту решетку хоть и неудобно мыть, но для копчения она подходит прекрасно.
Мыть можно, замочив на сутки в растворе щелочи, само отпадет все.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Сергій Леонідович

Сьогодня покоптили  :D  Не здаємось!
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

ДимаС

Цитата: Сергей Леонидович від 15-08-2022, 13:58:31Сьогодня покоптили    Не здаємось!
Ой молодці! Тримаємо кулачки за вас!

А який час та при якій температурі копчення йшло?
Бо у мене менше рівень виходить зазвичай кольору.

Моя стандартна схема має години півтори диму при 80С.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Сергій Леонідович

Цитата: ДимаС від 15-08-2022, 16:27:33
Цитата: Сергей Леонидович від 15-08-2022, 13:58:31Сьогодня покоптили    Не здаємось!
Ой молодці! Тримаємо кулачки за вас!

А який час та при якій температурі копчення йшло?
Бо у мене менше рівень виходить зазвичай кольору.

Моя стандартна схема має години півтори диму при 80С.
Дякую! Коптили годин з 12 (дві закладки тріски), при вуличній температурі, тобто 25-28 градусів, правда не безперервно, 6 годин, 18 годин перерва, знов 6 годин

ГОГа

Привіт всім!
Вчора запускав холодне копчення. Мов би все спочатку пішло вірним шляхом, але коли я залив гідрозатвор водою, то пахнуло димом і все згасло. Спробував запалювати (запальничка газова з балончиком) - фіг вам: гасне і все... Таке враження, що акваріумний повітряний насосик не продуває коптильню (вивідний шланг має внутрішній отвір 7-8 мм) , а сама коптильня герметизована водяним затвором і тому нема проходу повітря, тирса гасне.
Ото питання: що робити? Забрати воду, від'єднати витяжний шланг і закрити коптильню в лоджії - нехай димить собі?
Хто може пояснити і дати пораду?
Единственный "грех" на земле - это глупость

Игорь

До мене звернувся колега з питанням про автоматизацію процеса копчення. 
Я зацікавився.
Всім вже відомий мій підхід до автоматизації такого роду - я розбиваю процес на етапи, кожен з яких може початись або примусово (по команді хазяїна), або послідовно, при закінченні попереднього етапу.
І кожен з етапів має завершитись по якомусь параметру - досягнута певна температура (а може вологість), або сплив призначений час... або примусово.  
На початку кожного етапу має щось відбутись - щось увімкнутись, щось вимкнутись, щось відкритись, щось закритись. Під час перебігу етапу може підтримуватись певна температура, може вологість, може підтримуватись потік повітря.  
Зараз я  збираю інформацію. По суті, я маю зрозуміти як ось так, по етапам провести процес, тобто маю навчитись. 
Потім я без проблем навчу коробочку з детальками та дротиками робити те ж саме.  
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ГОГа

Загалом, є два типи: гар'яче і холодне копчення.
 - При гар'ячому копчені піддон коптильні гріється до певної температури в коптильні. Можливо, знадобиться попередній етап: сушка (придосить низьких температурах іде обдув сировини повітрям). Що до диму, то він а) генерується за рахунок нагріву рісок на дні коптильні, б) за рахунок димогенератору, який подає дим в коптильню. Можливий також варіант, що копчення іде за рахуное електростатики (20-30 кВ, який дає помножувач напруги).
 - При холодному копчені потрібно відводити дим х коптильні примусово, або ж коптити на подвір'ї. Процес починається з розпалювання тріски і підтримування температури всередені коптильні (не вище 30 0С), окрім того, потрібен очищувач диму (в мене, наприклад, такого немає). Оскільки холодне копчення триває від 6 годин до 3-7 діб, то пориібно періодично завантажувати тріску в димогенератор. Щодо електростатичного холодного копчення, то процес триває до години (це я вичитав в інтернеті).
   Фактично, вся автоматика зводиться до
 - підпалювання або розігрів дна коптильні
 - підтримка температури в коптильні
 - час копчення
 - гасіння диму (димогенератора)
 - навантаження тріски (або акордно через певний час, або по сигналу, що тріска закінчується, або по падінню температури і тоді підпалювання знов.
 - регулювання потоку повітря від насосу.
 - індикація заповнення очисного пристрою
 - засоби безпеки.
По великому рахунку, автоматика при копчені не потрібна: час засікаємо по смартфону, а рещта займає пару хвилин. Потрібні лише засоби безпеки і функціонал, що щось іде не так. Можливо, підтримка заданої температури в коптильні.

РС. Я вже з'ясував, чому в мене гасне димогенератор.
Единственный "грех" на земле - это глупость

Сергій Леонідович

В копченні, та і в колбасному виробництві, майже завжди є три етапи: обсушка, обжарка, варка. Майже завжди при тих трьох процесах кінець кожного етапу контролюється по температурі в продукті, тобто автоматика має вміть контролювати дві температури, в коптильної шафі, та в продукті. Добре щоб ще був таймінг процесу, тобто як у су-від, при досягнені температури вмикається зворотний відлік часу, вимір та контролювання вологості може стать в нагоді тим, в кого є термокамера, це майже і усе

16-01-2025, 15:29:06
а по безпеці, температура в шафі стала вищє - стоп, температура в продукті стала вище - стоп, та і димогенератор можна контролювать по часу, припиненням подачі струму

16-01-2025, 15:30:33
До речі, якщо Ігор зробить таку автоматику, я в черзі перший

16-01-2025, 15:44:15
як я бачу: коробочка з розетками для силового блоку, вентилятора, та зволожувача і роз'єми для двох датчиків - щупів

Игорь

Дякую. Потрібна інформація.
У мене зараз задача деще ширша, але я не певен, що можу викладати на загал те, що отримав. Може це секрет?
:)

vova0869

Як я розумiю.Треба видалити вологу десь 25 - 30%.Тримати певну температуру певний час .Подавати певну кiлькiсть правильного /не перегрiтого / диму . Якщо це не буде досить складно для мого розумiння я теж стану в чергу на автоматику .

Сергій Леонідович

Цитата: vova0869 від 16-01-2025, 16:28:19Як я розумiю.Треба видалити вологу десь 25 - 30%.
то можливо тілько вагами, автоматика для копчення, то інше

vova0869

Вагами то контролювати .А видаляти треба обдувом .Ще треба вологiсть контролювати .Треба спецiалiст по копченню .Я розумiю що менi потрiбен фрикцiйний димогенератор та парогенератор до камери .

SAMSON

Цитата: Игорь від 16-01-2025, 15:57:32Дякую. Потрібна інформація.
У мене зараз задача деще ширша, але я не певен, що можу викладати на загал те, що отримав. Може це секрет?
:)
Дуже радий Ігор шо ти не відступив а  зацікавився автоматикою для коптильні , , от чому не робити гарної закуски з різного мʼяса чи риби , птиці ... ,цеж різні ковбаски , грудинка ,рульки , хоч свинчя молочне , джерки до пива , скумбрія , крила  чи ціла курка ..., тут дуже багато смачного.

А от мені  і цікаво зробити це все трохи ще ів  автоматичному режимі ,трохи добре коли є під страховка та контроль за процесом , так давно вже мріяв про коптильню камеру , вже стоять майже три роки і Димогенератор і блок з конвекцією , і парогенератор , і липова вагонка , а от не хватало мабуть якраз і того самого помічника в вигляді автоматики так так , це як би в РК все є , а от без автоматизації не те , ну не знаю чому , але в мене це так стається ,я також поки що не дуже аж так розбираюся в цьому , але дещо вже також по тиху почав розуміти .

17-01-2025, 00:33:43
Так розумію що є декілька етапів та що наприклад потрібно :
  - етап розігрів камери , це поки виймемо та принесемо продукцію до камнри ,можливо вже включити Темп в камері до якоїсь температури в камері  , шубер для димоходу має бути закритий , чи для чогось іншого.
  - етап Обсушування це ясна річ для кожного продукту інша Т , але наприклад для якогось виду ковбаси це до Т 60 в камері ,чи менше 20-30-40-50 , або до 35-40 в середині продукту , або по часу ,але тут вже починається цікаве , от зараз в камерах коптильних для обсушування  використовують подачу повітря з низу та ще й і паралельно горя чим повітрям , типу дуйчика , кажуть це краще та скоріше ,чим в середині тени з конвекцією ,а от  вентилятори в середині може і мають робити ,але якщо їх 2 чи 3 ?,та з якою швидкістю чи мах ?а от ще для коптильні 420л  бачив що це навіть два отвори з низу камери для обсушування  ще можуть бути, не знаю наскільки це добре , і  ще ясна річь шо шубер на димоході має бути при відкритий чи відкритий .
- етап Обсмажування на цьому етапі ми знизу закриваємо заслонки ( що були для обсушки ) включаємо тени дехто каже що конвекція вентиляторів всередині має робити постійно на всіх етапах, але чи це добре чи ні не знаю і скільки вентиляторів також (1-2-3) та їхня швидкість ,тож чекаємо до досягнення певної температури в камері наприклад Т 80-85 і включаємо Димогенератор ( на якусь швидкість диму ) та до досягнення до Т в середині продукту  наприклад Т 55-60 , або по часу - стоп процесу , добре коли два датчики температури в низу в продукті і в верху бо хто знає які куски великі , ну і яка температура по камері , вологість думаю це непогано би було також бачити як шось  , шибер також можливо на половину , а не на повну відкритий для чого тепло все виганяти .
- етап Варіння , тут ми виключаємо Димогенератор та  закриваємо кран перед ним та закриваємо шибер димоходу ,включаємо парогенератор пускаємо пар в камеру і по певній Т в камері наприклад 80 , або при досягнені в середині продукту наприклад Т  69-73 , або по заданому часу - стоп процесу ,конвекція  велика швидкість вентиляторів думаю тут непотрібна , лише мінімальна , вологість добре би було знати .

От  колеги в кого які думки скажіть

Andrik_K

Цитата: Сергей Леонидович від 16-01-2025, 15:21:43Вчора в 15:30:33
До речі, якщо Ігор зробить таку автоматику, я в черзі перший
Ігор такий один, а автоматик потрібно багато і різних. Зараз знову новий проект, а про систему БЕЗПЕКИ уже всі забули хочь там і бажаючих більш.(https://labspirt.com/forum/index.php/topic,9179.msg357491.html#msg357491 в цій черзі Ви теж є
завжди цікавіше займатися чимось новим (право вибору лишається за розробником) можливо нам потрібно приймати в цьому участь - допомогати Ігорю
Я знаю, що нічого не знаю

Игорь

Система безпеки у мене застряла на фініші, на етапі виготовлення вручну другого, з виправленими багами, примірника печатної плати перед замовленням плат заводского виготовленя.
Майже всі деталі придбані, але я відволікся на цікаві плати для дронів...  відволікся настільки плотно, що тепер повернутись важко :(

SMF spam blocked by CleanTalk