Вопросы от новичка - 2

Автор Anti8, 10-07-2015, 00:11:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

гуральник

Любіть життя. Повторення не буде...

makrak80

Цитата: Ivan 68 від 02-03-2025, 14:13:37Цікава. Але для чого?
Чим більш міді в паровій зоні , тим краще ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Ivan 68

Я в данному випадку не про кількість міді, а про компоновку обладнання при перегоні браги.
Що бажано ставити після куба?
Краще ніяк, ніж як небудь.

Игорь

Це якщо виноград  оброблений сполуками сірки, або якщо зернова брага загуляла і тхне. А якщо ні?
Я взагалі не сприймаю тверджень "чим більше, тим краще". Як це розуміти?
Якщо на куб з нагрівом 3 кіловата поставити царгу, в якій 400 кілограм міді, буде добре?
Ні, бо тоді ніколи не розпочнеш перегонку - треба буде доба нагріву щоб прогріти цю мідь.
Отже, 400 кг це забагато.
Може 2 грама вистачить ?
Мабуть замало.
Отже, вже на цьому етапі ми бачимо певні кордони, і оптимум лежить десь між ними.
Я вважаю, що якщо йдеться про царгу, то її перетин в мм² має приблизно дорівнювати потужності нагріву, а висота стовпу кілець не повинна бути більше за 20-30 см. Більше вже забагато.
Але це з точки зору укріплення. Про кількість міді для хімічних реакцій казати щось складно, особливо якщо мідна поверхня як лаком вкрита красивим шаром цитрату міді та не входить в реакції ані з мідними сполуками, ані  в якості каталізатора - в реакції рекомбінації етерів.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Ivan 68

Я не про царгу, і не про шолом, а про укріплення.
Наскільки я розумію, якщо ми при перегоні браги ставимо або царгу, або шолом, то будемо мати укріплення.
Питання. В яких випадках це доречно (я все ще про укріплення), а в яких - ні?
Краще ніяк, ніж як небудь.

Игорь

Ніхто не дасть відповіді на такі питання. У кожного виробника свої вистраждані, перевірені алгоритми, що враховують купу факторів. 
А те, що пишуть про міцність на різних етапах, про співвідношення фракцій, про режими перегонки - це все "для чайників". Середнє по лікарні. 
Деякі прийоми можуть здатись божевіллям, і швидше є забобонами, ніж елементами технології. 
Ну, наприклад, один дід - кальвадосник розповідав про те,  що перший літр перегонка тіла від відокремлює та тримає окремо.
А перший літр попереднього перегону додає в дистилят замість нього.
Так триває вже четверте покоління поспіль
Спитав - навіщо?
Отримав відповідь. Так треба. Так почав робити ще прадід, і тільки після цього кальвадос з разу в раз, із року в рік виходить однаковим.  А ще це на удачу.
Батько одного разу забув це зробити, а наступного дня впав і зламав ногу..
Я кажу. Чекай, але ж ти все одно кільцюєш голови та хвіст. Тож, "привіт" з перегону в перегон все одне передається.
То, каже, інше. Треба передати літр самох класної фракції щоб наступного разу напій знав яким треба бути.
Саме тоді я зрозумів, що справжня дистиляція це не фізика, не логіка і навіть не технологія. Це купа забобонів, помножена на досвід, та на смакові звички споживачів.

makrak80

Якщо перегоняти без повернення яке там укріплення ? 2-5% ? Я перегоняв СС на царзі 700 мм з кільцями , так підсумкова міцність була 76% ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Игорь

Інформація неповна.
Яка була міцність в кубі, та при якій кубовій температурі був перехід на хвіст?
Без повернення флегми отримати міцність по сумі тіла 76 %  можна лише при міцності навалки 55%, та при переході на хвіст при 95 градусах.
Якщо навалка була не 55%, а скажемо, 30, то без повернення  флегми не обійшлося.
Тобто, тепловтрати того, що було вище ватерлінії куба - стінок, кришки куба, а також всього металу від куба до повороту на золодильник, складали щонайменше третину нагріву. В може й більше.

makrak80

Цитата: Игорь від 02-03-2025, 21:10:11а скажемо, 30, то повернення флегми було, і воно відповідало приблизно половині одної ступені розділення. 
я мав на увазі примусове повернення , а так зрозуміло що дика флегма буде , що дає укріплення 2-5% в залежності від навалці та швидкості перегону ...

Игорь

По суті, жодна перегонка не прозодить без повернення флегми, навіть якщо кришка куба та вертикальний шлях пару вгору утеплені. Бо ідеальної теплоізоляції не існує. Наприклад, якщо переганяти брагу міцністю 12% без повернення флегми і перейти на хвіст при 96 в кубі, загальна міцність в кубі малиґа б бути 51 відсоток. А зазвичай виходить 55 та більше. Збільшення - завдяки парціальній конденсації від втрат тепла, навіть якщо на шляху пари нема ані дефлегматора, ані контактних елементів.

Игорь

Цитататак зрозуміло що дика флегма буде , що дає укріплення 2-5% в залежності від навалці та швидкості перегону .
Ти так і не написав про міцність навалки, з якої отримав 76 "без повернення". Бо якщо в навалці було 30, то дистилят без поверненея мав би бути щонайбільше 65. Тоді 76 - це не 2-5 в плюсах, а більше, ніж 10. 
Я ось про що. 
Жодна залізяка не дає укріплення без повернення флегми. Як народилось це повернення під впливом води чи повітря - неважливо. 
Термін *Дика флегма* - це до ректифікації. При перегонці "повітряна" флегма на шоломі аламбіку - не дика, а сама справжня, культурна :)

makrak80

В мене на прямотоці (сорочка) , при 30% навалці - 70-72% , але я тіло беру до 90*С в кубі , з відбором приблизно 1,3-1,5 л на годину ...

Игорь

При навалцi 30%, якщо брати тіло до 90 градусів, то без повернення флегми міцність тіла буде 70,4%. 
Трохи більше третини спирту (35.2% від загальної кількості) залишиться в кубі.

Игорь

Якщо укріплення буде в половину одної ступені, то міцність буде 78,2%об, а в кубі після 90градусів лишиться 37 відсотків спирту. 

Якщо укріплення буде на одну ступінь, то ті цифри стануть 88.5 та 38.2 відповідно

makrak80

Цитата: Игорь від 03-03-2025, 12:56:58Трохи більше третини спирту (35.2% від загальної кількості) залишиться в кубі.
Ні , майже ничого там не залишиться , я в хвіст все забераю ...

SMF spam blocked by CleanTalk