Кто как варит Уху (поделитесь советом)

Автор dimonarti, 30-12-2018, 09:10:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Ivan 68

Цитата: zava-da від 30-12-2018, 17:40:10Рюмку только не водки, а самогона, а ещё лучше коньяка, как добавляли так и добавляют с единственной целью - аромат. Верней проводник аромата.
Про головешку, столь же определённо не скажу. Не понимаю этого прикола. Ничего он не даёт. ИМХО
Свого часу довго шукав відповідь на питання, навіщо до ухи додають 50-100г горілки та запихують обпалену дровиняку. Бо традиція така є, а чому, ніхто пояснити не міг. Де тоді прочитав, зараз вже не знайду, але
горілка до ухи додається для підсилення смаку. При додаванні її до будь-якої гарячої страви одним, різким рухом з відкритої ємності, не пляшки, на долі секунд вона робить енергетичний вибух на молекулярному рівні. Звісно, що візуально цього ми не бачимо, але повірте, воно працює саме так. Щоб перевірити мої слова, можете додати до чаю, або розчинної кави десертну ложку (не більше) бажано нейтральної сортировки, не коньяку! Він додає власний смак. А нам потрібно підсилити власний смак рідини. Алкоголь випарується миттєво, але свою роботу зробить.
Що стосується головешки в уху. Я пам'ятаю ще ті часи, коли уху варили з тієї води в якій ту рибу зловили. Це зараз ми з собою воду з дому тягнемо. А колись такого і близко не було. А наші предки були мудрими людьми, вони розуміли, що якась зараза з водою, або рибою теж може попасти, хоч і потім вона перекип'ячується, але певна небеспека є, тому і запихували головешку. Але не будь яку, бо потім страва може гірчити. Що таке обвуглена головешка? Правильно - природній активований вуголь.
Ще для підсилення смаку риби в юшці, при варці, бажано додати пузирь - будете здивовані. Я згідний з Дмитром, з голів хижої риби уха найсмачніша, але і рибалки бувають різні. Тому раджу - додавайте пузирь, не пожалуєте.
І на останок. Буває так, особливо зараз, що не до рибалки, а ухи хочеться. Є така риба - мойва. Ви будете здивовані, але уха з неї, це щось! Так само, як і з свіжемороженої сельді, що описав Егор, особливо з Дунайки. Тільки де ж її зараз візьмеш...
Звісно, чим якісніша риба при купівлі, тим смачніша буде уха.
Смачного!
Краще ніяк, ніж як небудь.

Сергій Леонідович

мені розповідали рибаки, що водку до ухи додають тільки для того щоб риба не гірчила
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

Ivan 68

Біда в тому, що мало, хто хоче до кінця розібратися, тому і ходять такі легенди.
Навпаки - головешка прибирає гіркість, бо є природним активованим вугіллям, а горілка підсилює смаки. І Зава-да про це теж писав.

yrabarskiy

https://labspirt.com/forum/index.php?msg=275789

Чому уха має бути гіркою?  Хіба якщо розчавили жовчний міхур і жовч потрапила на поверхню тушки риби, тоді так. Одного разу був такий випадок і що я не робив ліквідувати гіркоти не вдалося ані горілкою, спеціями, кропом. Уражені частини потрібно видаляти. Уху завжди готував з коропа, який штучно годувався, смак неперевершений, жарений також.
Хмільна вода не приведе до добра!

Ivan 68

Цитата: yrabarskiy від 28-05-2025, 09:17:38Чому уха має бути гіркою?
Якщо банально добре не вичистити чорну плівку з середини брюха риби, а на дуже дрібній рибі таке буває, то гіркість риби забезпечена. Хоч жарїї, хоч вари. А коли Душа "співає", та у хорошій компанії, та під "чайок", то легко можна пропустити цей момент. Звісно, гіркість не така, як описано вище, але, нажаль є.
Я якось сам на те ніколи не звертав уваги, а Дружина підказала.
Правда не до ухи, але якщо рибу пожарити на хорошому домашньому смальці - вона в тисячу разів смачніша, ніж на олії. Скажете жирно. Ні. Якщо потім рибу спочатку на серветки виложити.

yrabarskiy

Ти знаєш чий це девіз?
Так ось, залишити жабра чи очі, чорну плівку чи повітряний піхур, це все від лукавого. Звичайно, я розумію, ситуації бувають різні, але готувати рибну юшку, вона ж уха, після "чайку в гарній компанії, коли вже душа співає, не є гарною ознакою. Можна і обшпариттся)))   стосовно жарки риби на смальці, то це вже регіональні звичаї. Особисто готую на сиродавленій олії, рафінована як рідкий виняток.

Ivan 68

Так. Це моє життєве гасло. Іноді підводить... Але рідко...
Я ж не про себе про споживання написав. Я написав про випадки на рибалці. Я бачив такі варіанти, коли один ходить вздовж двох десятків вудочок, більше половини чохлів хіба що з машини дістали, допивають другий ящик горілки і при цьому уху варять. Як думаєш, яка там якість чистки риби?
Про жабри - згідний. За очі - не знав. Дякую. Прийму до відома.
Що стосується особисто мене - я дистиляцією займаюся більше із цікавості, ніж необхідності. Не хочу, щоб мої Діти гидоту споживали. Змолоду спиртного дуже мало споживаю. Вино люблю, але хороше і сухе. Пиво практично не п'ю. Хіба що дуже якісне. Голова у мене дуже чутлива до неякісного алкоголя.

yrabarskiy

Якщо тобі образливо про що я написав, прошу вибачення. Але я не про тебе, а відносно того,що є такі люди, вони особливо нічим не переймаються. Якщо вступати з ними в дебати, вони тебе не зрозуміють, бо таке у них кредо. Особисто багато таких людей бачив. Ось ти, хочеш досягти якісного продукту, бо знаєш що він буде менш шкідливим та приємнішим для споживання, а є люди які цим не переймаються, хоча якимись алкоголіками їх вважати неможна. .....
     Щось багато дискутую.

Zag

В моїх краях розділяють поняття "рибна юшка" та "уха". Відрізняються тим, що уху варять без додавання картоплі, тільки риба (різних видів), цибуля, морква, можливо солодкий перець, сіль, петрушка. Дехто, в основному місцеві болгари чи молдовани, добавляють любисток. Стосовно добавляння домашнього томату, то однозначної відповіді немає. Але якщо риби мало, або непідходящий вид риби, то томат не буде зайвим (але виключно домашній). Ну і уху обов'язково починають їсти з риби, а юшку хто як. І саламур (суміш гіркого перцю і часнику розбавлених ухою або томатом) обов'язково.  Але це в моїх краях)
Шануймося,  бо ми того варті!

Ivan 68

Цитата: yrabarskiy від 28-05-2025, 11:56:37Якщо тобі образливо про що я написав, прошу вибачення.
Та ну. Що ти. Все добре. Зате поспілкувалися. :) Одна ж людина не може все на світі знати. Я завжди вважав, що колективний розум буде доцільніший, ніж особистий.
Цитата: Zag від 28-05-2025, 11:59:51В моїх краях розділяють поняття "рибна юшка" та "уха"
Та в твоїх краях вся риба знатна, як і клубніка та вино "Новак".

Zag

Цитата: Ivan 68 від 28-05-2025, 13:39:10Та в твоїх краях вся риба знатна, як і клубніка та вино "Новак".
Що є, то є) Тільки на позаминулих вихідних варив уху. Все було в казані на відкритому вогні. З риби було парочка здорових сазанів (дикий короп), один білий амур (для тих хто на дієті), судак (дуже бажано щоб була хижа риба), лящ (для жирку та аромату) та один здоровий карась (дає солодкуватий присмак). Води в пропорції один до одного з почищеною рибою. Їли аж за вухами тріщало) . Щось знову ухи захотілося
Шануймося,  бо ми того варті!

ГОГа

Цитата: yrabarskiy від 28-05-2025, 11:05:19Так ось, залишити жабра чи очі, чорну плівку чи повітряний піхур, це все від лукавого.
Зябра, очі, чорна плівка - так, це має бути видалено, а от повітряний міхур має бути присутнім (IMHO).
Единственный "грех" на земле - это глупость

yrabarskiy

Цитата: ГОГа від 29-05-2025, 06:37:35Зябра, очі, чорна плівка - так, це має бути видалено, а от повітряний міхур має бути присутнім (IMHO).

Щоб не входити в дебати, хто прихильник версії готування з повітряним міхуром, зробіть дослідження. Відваріть його та скуштуйте воду у якій він варився і все одразу стане зрозумілим.

makrak80

Цитата: yrabarskiy від 29-05-2025, 11:39:03хто прихильник версії готування з повітряним міхуром,
Ці міхури смажені дуже смачні !
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Батарейкин

Цитата: makrak80 від 29-05-2025, 17:17:54Ці міхури смажені дуже смачні !
особенно в пивной
когда их с вяленой тарани зажигалкой смажешь )))
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

SMF spam blocked by CleanTalk