Шпора для отбора

Автор chelovechik, 05-12-2013, 19:35:38

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

VitaliyR

Цитата: Игорь від 14-07-2025, 16:31:06Перевір чи працюють формули

не працюють, проблема кодування кирилиці

noform.PNG

Сьогодні зробив заміри потужності, на дефлегматор надів поліпропіленовий утеплювач для труб

потужність на тені 1250 ват
вода 5 хв, 2,4 л , 8 мл/сек = 8 г/сек
температура гаряча 47С
температура холодна 15С

4,2 х 8 х (47 - 15) = 1075 ват

Батарейкин

* noform.PNG  ---- фото не открывается (((
а расскажи что у тебя за насадка?
может дело таки в ней???
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

VitaliyR

Цитата: Батарейкин від 14-07-2025, 23:23:32а расскажи что у тебя за насадка?
может дело таки в ней???

Низ колони - пиж РПН, далі засипана мідна СПН висотою 140 см, від СПН до вузла відбору десь 5 см. Ще десь була СПН з нержавійки але я її не можу знайти тому це зараз не актуально.

Утеплення колони стаціонарне - 3 мм фольгований ізолон фольгою до труби, поверх нього утеплювач для труб діаметр 100 товщина десь 10.

Утеплення бака - 3 мм фольгований ізолон фольгою до бака, два шари синтепона типу підкладки для одягу, обгортаю і закриваю верх бака так щоб синтепон стикувався з термоізоляцією колони, рішення тимчасове, буде замінено на щось більш зручне і стаціонарне.

Як написав в паралельній темі "краще" ворог "добре", зараз вивчаю цей метод зміни обладнання не провожу. Коли в голові і записах складеться той пазл, а робота стане стабільною (хай навіть з меншим коефіцієнтом продуктивності) і алгоритм дій повністю ясним і зрозумілим тоді можна буде вносити зміни в обладнання.

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 15-07-2025, 00:28:30пиж РПН, далі засипана мідна СПН висотою 140 см
ну вот тебе и твоя причина
СПН она не просто пружинка
она имеет определенные параметры и по  габаритам и по фигурности

есть возможность сделать фото 10ка штук на бумажке в клеточку 5мм ?
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Батарейкин

Утеплення бака - 3 мм фольгований ізолон фольгою до бака,
***зачем? что бы алюминий как радиатор снимал тепло?
для первого слоя отлично работает гофрированый картон. некоторые форумчане пользуются старыми не пользоваными обоями

два шари синтепона типу підкладки для одягу,
****какой толщины?
какая общая толщина?
что показывает термометр или пирометр или рука после часа работы куба на себя?

Цитата: VitaliyR від 15-07-2025, 00:28:30а робота стане стабільною (хай навіть з меншим коефіцієнтом продуктивності)
не  станет (((
слишком много у тебя косяков(((

я не  понимаю как  три года назад работал на этом оборудовании и тебя все устраивало ((
я с кубом не работаю   больше пяти лет... но даже если сонного и пьяного притащить к кубу... то через  пару  минут я раздуплюсь и поправлю ситуацию.
наверное не оборудование работало нормально... а у тебя  был иной подход

поэтому  давай потихоньку  выкладывать фотки по узлам
и каждый узел доводить до  ума.
по очереди!!! постепенно

Цитата: VitaliyR від 15-07-2025, 00:28:30Ще десь була СПН з нержавійки але я її не можу знайти тому це зараз не актуально.
а все  таки поищи!
я тоже Маша-Растеряша
у меня только сверел по кафелю 4шт.
я покупаю-ложу-теряю.... когда нужно просверлить очередную дырку то иду в магазин ((( благо они по 80грн стоят...

сейчас наводил порядки. сложил все в кучу.но не уверен что это кучу когда надо будет  быстро найду

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 15-07-2025, 00:28:30Утеплення колони стаціонарне - 3 мм фольгований ізолон фольгою до труби, поверх нього утеплювач для труб діаметр 100 товщина десь 10.
то же самое(((  3+10=13 а лучше 20мм  а еще лучше 30мм
не обязательно использовать дорогие темные каучуки
картон + скотч+стрейч_пленка (для фиксации слоев) и далее несколько слоев белого дешевого 3-5мм полипропилена... главное его сильно не утягивать
раньше вместо картона веревку использовал, как на кошачих когтеточках.нынче это дорого

ivan_fd

Цитата: VitaliyR від 14-07-2025, 23:14:37не працюють, проблема кодування кирилиці

У мене все працює, обидва файли. Office 2021.

Записати.JPG

VitaliyR

Цитата: ivan_fd від 15-07-2025, 16:55:33У мене все працює, обидва файли. Office 2021.

Так працює. В мене англомовна система. Довелось завантажити мовний пакет і поставити галочки використовувати юнікод Україна.

Я мав на увазі інше - функції краще писати латинкою, вони тоді працюють в будь якій системі.
Потім якщо Ігор дозволить можу поколупати макроси і виправити ту помилку.

Игорь

Цитата: VitaliyR від 16-07-2025, 22:59:42Так працює. В мене англомовна система. Довелось завантажити мовний пакет і поставити галочки використовувати юнікод Україна.

Я мав на увазі інше - функції краще писати латинкою, вони тоді працюють в будь якій системі.
Потім якщо Ігор дозволить можу поколупати макроси і виправити ту помилку.
Для себе - будь ласка. Тільки доведеться потім не забути як та що ти латиною називав. Для загалу - не треба, це буде смерть задуму. 
У мене в екселі, доречі, майже всі вбудовані функції кирилицею. Писати свої кирилицею виявилось дуже зручно.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

VitaliyR

Цитата: Игорь від 17-07-2025, 00:49:52Для себе - будь ласка. Тільки доведеться потім не забути як та що ти латиною називав

Варіант 1 - писати транслітом
Варіант 2 - писати англійською

Але то твій проект тому хай буде як є. Я написав для інформації. Регіональні локалізації не сумісні одна з одною і з англомовною системою в тій частині символьних таблиць що виділені під локалізацію.

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 17-07-2025, 13:02:35Варіант 1 - писати транслітом
Варіант 2 - писати англійською

есть еще хороший вариант - СДЕЛАТЬ  САМОМУ И ПОЛЬЗОВАТЬСЯ )))

даренному коню в зубы не смотрят (С)

Игорь

Отримав особисте повідомлення від колеги. Відповіді на його питання можуть бути корисні іншим, тому вирішив відповісти в гілці. 
ЦитатаІгор, будь ласка розкажи як ти реалізовуєш автоматичне зменшення відбору (механічна частина). Є готові рішення по компонентам чи як ти це в себе зробив ?

Твоїм порадам я ще трохи почитав і в мене зараз є наступне:
колона працює на 1,3 кВт, більше подати в мене ніяк не получається, іде захлинання. Напевно особливості мого заліза, але мене ця потужність цілком зараз влаштовує. Корисна потужність виходить 1 кВт=4,2*0,01*(42-17). Відбирати починаю з 0,8л і далі зменшую застосовуючи метод шпора перестрибуючи через 1 градус бо всі 15 то треба сидіти цілодобово біля колони.

Зупиняю на 98С в кубі. Сирець міцність 50%, загрузка 25л. розділяю на:

голови 0,3л
підголови 1л
тіло 9л
хвости 1л +/- 0,1 л

Отримую 11,2-11,4л.

Зараз все це роблю напівавтоматично, електро клапани + таймери і кожні 3 сходинки потрібно прийти до колони, замінити прохідні крани і налаштування таймерів . Для використання таймерів записав собі при ручному режимі часові графіки по температурі. Ти писав що цей шлях хибний але зараз я не можу зрозуміти як реалізувати механічну частину зменшення відбору тому використовую його.

Я можу реалізувати читання температури з бака і в залежності від отриманого значення керувати реле. З того що приходить в голову то:
- ставити рейку на 15 клапанів, але то виходить громіздка конструкція єдина перевага це зразу маю сортування.
- використовувати один клапан і відкривати його що хвилини, зменшувати час керуючись показником температури, такого не робив і не знаю чи добрим є такий переривчастий відбір.
- пробував реалізувати гвинтовий регулятор по методу кулінара, але з гівна і патиків типу шпильки і моторчика від мікрохвильовки в мене не вийшло. Пробувати робити на кроковому двигуні поки не маю як.

Будь ласка підкажи як то реалізувати.

Игорь

В Росі відбор регулюється не якімось механічними засобами. Все реалізовано таким чином.
Клапан стоїть на лінії відбору, яка має незмінну довжину та незмінний опір. Тому кожній секунді відкритого стану клапана відповідає певний і незмінний об'єм спирту, що потрапляє у відбор.
При відборі всіх фракцій, крім голов, клапан відкривається 500 раз на годину, тобто кожні 7.2 секунди (голови - кожні 72 секунди).  Ця періодичність не залежить від того, який відбор нам потрібен.
Швидкість відбору спирту регулюється шляхом зміни часу відкритого стану клапана.
При відборі товарного спирту, контролер бачить температуру в кубі, по нескладній формулі вираховує потрібний відбор, та встановлює час відкритого стану клапана впродовж кожного періоду, який забезпечує необхідну швидкість відбору.
Тобто, вся механіка - це клапан.
А вся система керування - це сукупність очей (датчик), рук (клапан) має мозку (контролер), який отримує інформацію від "очей" та керує "руками".

Игорь

Цитата:   від 03-08-2025, 08:08:08Я можу реалізувати читання температури з бака і в залежності від отриманого значення керувати реле. З того що приходить в голову то:
...
- використовувати один клапан і відкривати його що хвилини, зменшувати час керуючись показником температури, такого не робив і не знаю чи добрим є такий переривчастий відбір.
Те, що ти такого не робив, не означає, що це неможливо.
Давай я на колінці зроблю такий прилад, ціна буде бюджетною, але й виконання - теж.
Без екрана, без кнопок, лише датчик температури, трійка світлодіодів щоб наочно бачити на якому етапі знаходимось, зумер та вихід для клапана. Твоїм пультом керування стане телефон.
Ще буде потрібно живлення, воно вже залежить від того, який саме клапан ти маєш. Вартість я порахую коли дізнаюсь про клапан.
Вирішуй.

Игорь

Про клапани для точного відбору.
Не всі клапани дозволяють вести акуратний дозований відбір у ШІМ режимі.
Якщо з клапаном прямої дії це просто, то клапани непрямої дії не дозволяють цього досягти. У клапані непрямої дії соленоід перекриває не потік рідини, а отвір у мембрані, внаслідок чого основний потік перекривається тиском перед клапаном, який збирається мембраною та передається основному клапану. Процес перекриття триває певний час, кожного разу трохи інший.
При подачі сигналу відкриття знову відкривається не основний клапан, а отвір в мембрані. Спочатку на вихід із клапана витікає той обсяг рідини, який деформувам, притискав клапан через мембрану, його називають операційним об'ємом.
Тільки після цього тиск над та під  мембраною вирівнюється, мемпрана перестає тиснути на клапан,  основний клапан і відкриває потік.
Якщо операційний об'єм менший, або сопоставний з об'ємом, який треба отримати за один цикл відкриття, будуть проблеми.
Якщо відкривати такий клапан, скажімо, на хвилину чи десять, то кількість рідини, що пройшла, буде раз від разу однакова. Але якщо відкритий стан буде тривати десяті долі секунди, то клапан щоразу даватиме різну кількість рідини на виході залежно від того, на якій саме сотій долі секунди основний клапан "відлип" від сідла. На такий відбор дуже впливає наявність повітря в клапані над мембраною. Чим його більше, тим довше триває перехідний процес, там більше той самий операційний об'єм рідини, бо до об'єму рідини у вигіні мембрани додаеться об'єм, на який стискається повітря. Під час роботи об'єм цього повітря змінюється, тому стабільності при  імпульсному відборі на клапані непрямої дії досягти неможливо.
Звідки я про це знаю? З власного досвіту.

Для реалізаціі точного відбору по шпорі я мав зрозуміти поведінку клапанів - робив таблиці кількості рідини, що збирається за 100 циклів відкритого стану клапану, для різного часу цього відкритого стану. Повторював ці виміри кілька разів та розглядав відхилення.
Для клапанів прямої дії відхилення становили одиниці відсотка. Тобто, за перші 100 циклів – 83 мл, за другі – 81, за треті – 84. 
У клапанів з мембраною, при малих відборах (голови) ці відхилення доходили до 50%, а при відборі тіла - до 30%, і це зрозуміло.
Такий клапан повинен вранці відкритися, увечері закритися, робота в імпульсному режимі – не його робота. 
Тому  клапаном не прямої дії не найкращий вибір для керування  відбором "по шпорі".

SMF spam blocked by CleanTalk