Колона не вибирає весь спирт з куба

Автор VitaliyR, 06-07-2025, 15:00:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 19-07-2025, 17:11:59Звичайно що твоє обладнання
https://labspirt.com/forum/index.php?msg=329106

вот с Костей я я соревноваться не буду )))
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Батарейкин

Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Батарейкин

нам спивающимся членам общества тяжело (((
к  примеру хочется забухать... а есть только брага
ты через какой промежуток  времени  сможешь сделать три литра  сортировки?
я максимум за три  часа
а  потом на неделю можно  выключить....

и  по качеству, в  той ветке  много  анализов, ты и через три года такого не сделаешь,без внешнего  воздействия и подсказок

поэтому читай, наматывай на  ус.и не бодайся))

VitaliyRTopic starter

Цитата: Батарейкин від 19-07-2025, 17:48:40ты дома платишь по коммерческим тарифам....

Я даю ту інформацію яка є корисною, високий тариф = бажання його зменшити. Не переживай електрику не пизжу, зразу видно що ти моцний господарник )))))

Цитата: Батарейкин від 19-07-2025, 17:48:40ты вообще много недописываешь... а потом отмазываешься
що значить не договорюю? ти ксьонз чи слідчий ? ми на сповіді чи на допиті ? я написав то що маю, якщо комусь щось не зрозуміло то завжди можна уточнити. Це нормальне спілкуання, не підходить - пройди повз, допоможуть інші.

VitaliyRTopic starter

Цитата: Батарейкин від 19-07-2025, 17:59:16нам спивающимся членам общества тяжело (((
не мучайся, три години і ти можеш похмелитись ))) чи браги нема ... ой ой тоді тяжко тобі, співчуваю )))))

Цитата: Батарейкин від 19-07-2025, 17:59:16и  по качеству, в  той ветке  много  анализов, ты и через три года такого не сделаешь,без внешнего  воздействия и подсказок
поэтому читай, наматывай на  ус.и не бодайся))

Який шикарний набір психологічних відхилень ))) Трошки остигни, з тобою ніхто не бодається, просто смішно читати цей потік самоствердження;)

А на майбутнє - маєш що сказати по суті, я уважно вислухаю і буду приймати участь у розмові,  якщо далі оці дитячі понти і міряння йухом то просто ігнор.

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 19-07-2025, 18:32:38А на майбутнє - маєш що сказати по суті, я уважно вислухаю
не хочу...
а стебаться ты мне не запретишь )))

Цитата: VitaliyR від 19-07-2025, 18:21:11зразу видно що ти моцний господарник )))))
а переход на личности карается  баном (((

Батарейкин

ты начал бодаться )))
ну бодайся...

мне твой результат абсолютно пофиг
я пытался рассказать.... но  ты читаешь и не понимаешь...

чьи в том проблемы?

Игорь

Головне, до я хотів сказати, але не вийшло...
Датчику в царзі, що зверху, що знизу, не варто надавати роль аварійного. 
Задача аварійного датчика - повідомити про наближення небажаної ситуації, запобігти їй.
Нажаль, датчик в царзі не дозволяє попередити проблему, а з великим запізненням інформує про те, що вона вже сталася, і час починати ректифікацію спочатку, бо мед в ємності відбору давно вже зіпсовано ложкою дьогтю, тобто проміжними домішками, що мали до кінця роботи утримуватись в насадці.
Тому краще зосередити зусилля не на констатації факту краху, а на створені умов, алгоритмів роботи, при яких крах буде неможливим фізично та фактично.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

VitaliyRTopic starter

Цитата: Игорь від 20-07-2025, 04:22:45Головне, до я хотів сказати, але не вийшло...
Датчику в царзі, що зверху, що знизу, не варто надавати роль аварійного. 
Задача аварійного датчика - повідомити про наближення небажаної ситуації, запобігти їй.

В нас з тобою різні основи. Система має певний ступінь надійності та певний ступінь безпеки, це реалізується різними методами.
Надійність - здатність системи продовжувати роботу при втраті певних внутрішніх функцій.
Аварійна безпечність - здатність системи при настанні аварійної ситуації відпрацювати алгоритм що передбачений. Фактично це два різні контури кожен з яких відповідає за загальну надійність та безпечність системи.

Те що ти пишеш це стосується надійності і взагалі не відноситься до контуру аварійної безпеки
ЦитатаЗадача аварійного датчика - повідомити про наближення небажаної ситуації, запобігти їй.
В цьому контексті "повідомити" це тригер що дає системі сигнал на виконання певних дій, штатна робота системи. В чому аварійність ?

Для прикладу є мотор, є датчики тиску оливи. В моторах зроблених інженерами, а не маркетологами є два датчики.
1 - інформаційний, показує рівень тиску, коли тиск падає це сигнал що потрібно поїхати на обслуговування в штатному режимі своїм ходом.
2 - індикатор тиску (лампочка) показує що тиску немає (недостатній для штатної роботи мотора) потрібно вимкнути мотор, доїхати до обслуговування своїм ходом неможливо.

Игорь

ЦитатаВ цьому контексті "повідомити" це тригер що дає системі сигнал на виконання певних дій, штатна робота системи. В чому аварійність ?
Верхній датчик дає сигнал при повному провалі ректифікації, коли вже нічого не попередиш та не виправиш. Точно такий самий сигнал він дасть якщо на пару міліметрів зміниться атмосферний тиск, або на пару міліметрів зросте температура приміщення, або навіть якщо трохи впаде тиск води в мережі. 
Які "певні дії" він має виконати? Зупинити роботу? 
В 99 відсотках випадків це буде хибна тривога - саме внаслідок зміни тиску або температури в приміщенні.  Хіба це не аварійна ситуація, коли робочий процес зупинився безпричинно? 
Той єдиний відсоток випадків, що припаде на справжні проблеми з ректифікацією, нічого не попередить та не виправить, бо в спирті вже гівно. Якщо не зупинити роботу в цей момент, нічого не зміниться. В додаток до наявних трьох ложок нічна додасться ще одна. 
То виникає питання ... Чи варто за один раз такий "корисної" дії  терпіти 99 випадків хибних зупинив внаслідок впливу на термодатчика (не на процес!) несуттєвих причин?

Игорь

Я все це проходив по граблях.
Дійсна проблема, що може призвести до біди (одна з багатьох), це пролив спирту. 
Його електропровідність майже нульова - менше, ніж у дистильованої води, тому датчик, що тригерує аварійну запинку, мусить мати високу чутливість.
Колись, ще до епохи застосування контролерів у своїх схемах, я застосував такий датчик, і одразу напоровся на проблему. Висока чутливість до дистильованого спирту йде пліч опліч з низьким завадозахистом. Якщо десь поруч працює холодильник, робота його реле провокує спрацювання датчика потопа.  Кожні 2-3 години - зупинка по датчику потопа без наявності потопа. Спроби фільтрувати завади давали результат. Хибні виклики зникали ... Разом з справжніми
Зрозуміло, можна ускладнити схему додатковими елементами, але це не вихід, бо кожен з них теж може дати збій та потребує додаткового контролю. 
Це не єдина проблема, з якою я зіткнувся десь у 11 році. Великі проблеми з'явилися при керуванні старт-стопом по нижньому датчику,  коли відбор зупинявся на час зашкалу температури, в після повернення температури - поновлювався, але вже на 10% повільніше.
Проблема була в тих самих помилкових даних. 
Покази датчика хибно скакнули , відбор зупинився на секунду, але після цього відбор вже зменшився. 
Сусід працює болгаркою, датчик за 10 хвилин скакнув 10 раз, відбор зменшився на 100%, тобто зупинився. 
Граблі такого роду і примусили мене застосовувати контролер. З його допомогою легко реалізується та гнучко регулюється програмна фільтрація тригеруючих подій, і без цього нема сенсу навіть братися за автоматизацію довготривалих процесів.
Отже, перша умова - потрібна чітка та однозначна прив'язка зміни стану датчиків до конкретних подій. Друга - продумана система перевірки інформації від датчиків.
Приклад першої умови.
Росте тиск в кубі - причиною може бути лише  захлин, час зупинятись. Після перевірки достовірності, зрозуміло.
Росте температура спирту - причиною може бути нестача води, час зупинятись.  Теж після перевірки.
Датчик побачив рідину на підлозі - причиною може бути лише розлив води чи спирта, час зупинятись.
Зрозуміло, теж після програмної обробки для виявлення "хибних викликів".
Ще раз зауважу, датчик під дефлегматором в цей перелік не входить, бо зростання температури на ньому свідчить про декілька подій, серед яких лише одна варта реакції,  причому ця реакція буде вже не актуальною.

VitaliyRTopic starter

Аварійний датчик це припинити роботу.
Ти враховуєш тільки один параметр "чистота продукту" але не враховуєш наприклад "перевитрата енергії"
Я розумію що якщо пішов зсув температури то вже спирт зіпсутий, але навіщо чекати кінця циклу і починати все з початку ? Сталась нештатка - система вимкнулась. Залив відбір назад в бак розпочав з початку.

Я хочу зрозуміти як ти визначаєш що в тебе сталась нештатна ситуація. Маємо бак, маємо колону. Працює по температурі баку. В колоні датчиків немає. Температура в баці не може рости різко на короткому проміжку часу, варіант стрибка відсутній. Що є сигналом ?

гуральник

Поступово, із збільшенням температури в кубі, Роса зменшує швидкість відбору.
 ( якщо я правильно зрозумів суть запитання)
Любіть життя. Повторення не буде...

VitaliyRTopic starter

Цитата: гуральник від 20-07-2025, 19:43:23Поступово, із збільшенням температури в кубі, Роса зменшує швидкість відбору.
 ( якщо я правильно зрозумів суть запитання)

Ні, як працює алгоритм Шпори за яким працює "роса" я зрозумів, Ігор пояснював тут вище або в темі про відбір по шпорі. Нагрів куба це зростаючий графік, зчитуючи цей показник неможливо отримати інформацію про аварійний стан, бо в кубі він не існує як такий. Але цей показник добре керує процесом, знаючи температуру керуємо швидкістю відбору чим більша Т тим менший В.

Але сталось щось нештатне, збій програми, збій вузла відбору тощо. Відбір збільшився через збій системи в два рази (було 500 стало 1000) колона працює і в неї полізе бруд який ми відбираємо поки в баці не настане температура умовного 0% спирту і система не завершить роботу.

Зараз я питаю про про алгоритми відстеження аварійних ситуацій.

Игорь

треба відрізняти аварії та неприємності.
Аварія - це коли не вистачило охолодження, приміщення наповнилось спиртовими парами. Це-аварія, що може призвести до великої біди. 
Роса це відстежує.
Ще одна аварія - потоп. Для мене ( 4-й поверх) це актуально.
Роса це відстежує. 
Зникла напруга, ти забув вимкнути тен та злив вміст куба. Напруга з'явилась, тен запрацював насухо, або вода потекла в нікуди не під'єднаний шланг. Це аварія. Але це передбачено. Роса не заживить ані тен, ані клапани в такому випадку. 
Ще потенційна аварія. Ти налив в куб мало сирцю, за деякий час тен оголився. Є загроза пожежі.
Роса це відслідковує. 
Це були аварії. 
Є це ситуація, коли подальша робота неможлива. Це якщо будь-який термодатчик впродовж хвилини жодного разу не дає достовірної температури. Подальша робота неможлива, необхідно зупинятись.
Зауважу... Саме такі зупинки трапляються найчастіше, тому я категорично проти кожного додаткового - зайвого датчика в системі, від якого нема користі. Бо це - додаткове джерело потенційних проблем.
Ну а твій приклад - не аварія.
Якщо відбор буде завеликим, або замалим, це не аварія, а неприємність.
Ти або не отримаєш заплановану кількість спирту вчасно, або отримаєш зіпсований спирт, який доведеться повторно переробити. А може не доведеться. 
Відслідкувати таку проблему не просто. Датчик в насадці такої можливості не дає. Він не повідомить про нештатну зупинку ввдбору, а лише про значне його збільшення, і лише через годину чи дві після того, як проблема станеться, тобто неприємність все одно відбудеться, спирт все одно буде зіпсовано. То навіщо це п'яте колесо?
Можна придумати інший спосіб контроля, але особисто я не бачу в цьому сенсу. Це не тільки зайві витрати, в ще й джерело додаткових збоїв. 
Яскравий приклад Ти навів сам. Датчик по оку на лінії охолодження виявився тим самим п'ятим колесом. Ти на нього витратив час, гроші, це не важливо. Важливо, що ти на нього покладався, а він підвів. Замість безпеки він ледь не став причиною біди.
 Доречі ... За 10 років експлуатації двох сотень рос збій відбору відбувся лише один раз і викликав необхідність провести повторну ректифікацію. Легеньку, бо спирт був майже нормальний.

SMF spam blocked by CleanTalk