Шпора для отбора

Автор chelovechik, 05-12-2013, 19:35:38

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

VitaliyR

Цитата: Игорь від 08-08-2025, 12:07:38Щоб запобігти цій біді, треба застосувати гідрозатвор - подовжити вхідний партубок майже до дна, а вихідні патрубки (крім патрубка голів) зробити різної висоти.

це досить складна в виготовленні конструкція яку важко відтворити не маючи відповідного обладнання

Я використовую Y трійники:

YYY.jpg

Persey

Цитата: Игорь від 08-08-2025, 10:24:10Тут не погоджусь. Відбор цієї фракції не можна затягувати, цей спирт треба вибрати щонайшвидше. При кубовій температурі вище 96 градусів, в кубі залишаються всі кислоті, що були на початку, а концентрація спирту зменшується на порядок.
Безперечно, але до 96 градусів ще є коридор 92-95°C з не малою кількістю умовно другосортного спирту, додавати який на переплавку не зовсім логічно, а відбір цього спирту на зависокій швидкості прирече його саме на переплавку.

Игорь

На малюнку з трійниками не зрозумілий напрям руху спирту. Чи то клапани стоять догори  дригом
Цитата: VitaliyR від 08-08-2025, 18:43:09це досить складна в виготовленні конструкція яку важко відтворити не маючи відповідного обладнання
Я використовую Y трійники:
Дефлегматор- не менш складна конструкція, яку важко відтворити не маючи відповідного обладнання. Ти його теж з трійників зробив? 
Ти не відповів на питання про розподіл. Ти написав, що один клапан може дозувати спирт, а ще чотири - розподіляти.  Тоді, на твою думку, відпалає необхідність калібрування відбору кожної фракції .
Я бачу твої трійники і розумію, що навпаки, така схема ускладнить калибрування.
Може я не розумію як ти бачиш лінію відбору, де вона заповнена спиртом, а де повітрям, де є стовп спирту, що зумовлює тиск, і де шлях спирту для кожної фракції, що має опір.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Цитата: Persey від 08-08-2025, 19:05:45Безперечно, але до 96 градусів ще є коридор 92-95°C з не малою кількістю умовно другосортного спирту
Умовно другосортного спирту не існує. При ректифікації може бути лише два сорта спирту - харчовий та нехарчовий. Якщо колона не може при кубовій температурі до щонайменше 94 градуса дати чистий спирт, треба дати уваги колоні. Горбату колону автоматика не виправить. 
Додавати зайвий клапан в якості костиля для хромої колони вважаю зайвим. Дуже хочеться - можна перехідні фракції збирати під один клапан, другий звільниться, його можна буде використати для отримання "спирту для тещі". 
Це, мабуть, буде окрема прошивка, бо вставляти в основну блок, який іншим не буде потрібен, не варто.

VitaliyR

Цитата: Игорь від 08-08-2025, 19:35:44Дефлегматор- не менш складна конструкція, яку важко відтворити не маючи відповідного обладнання. Ти його теж з трійників зробив?

Так колись дуже давно коли для мене слово "дімрот" було новим і невідомим я робив дефлегматор з гівна і патиків. Трубка радіатора від холодильника, мідна бляха, хомути, гума, паяльник, все що в гаражі було... Я думав що зараз ми обговорюємо прототип, а не фінальну версію.

Цитата: Игорь від 08-08-2025, 19:35:44На малюнку з трійниками не зрозумілий напрям руху спирту. Чи то клапани стоять догори  дригом

так клапани дивляться вверх

Цитата: Игорь від 08-08-2025, 19:35:44Ти не відповів на питання про розподіл. Ти написав, що один клапан може дозувати спирт, а ще чотири - розподіляти.  Тоді, на твою думку, відпалає необхідність калібрування відбору кожної фракції .
Я бачу твої трійники і розумію, що навпаки, така схема ускладнить калибрування.
Може я не розумію як ти бачиш лінію відбору, де вона заповнена спиртом, а де повітрям, де є стовп спирту, що зумовлює тиск, і де шлях спирту для кожної фракції, що має опір.

Як зараз є:
Чаша вузла відбору на висоті приблизно 2м від підлоги, тара для спирту на підлозі. З вузла відбору спирт потрапляє в вертикальний холодильник, лінія вузла відбору та холодильника мають однаковий переріз та не мають обмежувачів потоку. Висота спиртового стовба приблизно 600 мм. Після холодильника іде рейка відбору максимально вирівняна по вертикальній осі холодильника для уникнення повітряних корків. На виходах 1 - 3 знаходяться електро клапани після яких стоять голкові крани регулювання. Вихід 4 це злив залишків фракції, трубка з затискачем. Лінії після клапанів мають збільшений діаметр 8мм проти 6мм для утворення вільного переливу. Кінець лінії завжди має зв'язок з атмосферою.
1 клапан - відбір голів (4 злити залишки в кінці циклу)
2 клапан відбір підголів
3 клапан відбір тіла на максималці
зміна пропускної здатності і тари
1 клапан - тіло
2 клапан - тіло
3 клапан - хвости

111.jpg

Зараз працює по таймерам, але пам'ятаємо що цей шлях хибний тому цікавлюсь переробкою відбору з керуванням температурою.

Поки що бачу наступний алгоритм роботи
після холодильника стоїть електро клапан нормально відкритий (Ігор, дякую за підказки), що керується програмно і регулює швидкість відбору. Далі на кожну фракцію є свій клапан що відкриває лінію на початку етапу закриває в кінці.

1 - регулювання потоку, стоїть після холодильника
2 - відбір голів, злив залишків фракцій
3 - відбір підголів
4 - відбір тіла
5 - відбір хвоста

YYY_Auto.jpg

Persey

Цитата: Игорь від 08-08-2025, 06:09:50Питання? Зауваження? Пропозиції
Яку поведінку приладу планується зробити після тимчасового припинення енергопостачання ?

Игорь

Важливе питання про клапани. Якщо вони непрямої дії, то все подальше - пуста трата часу,як мого, так і твого.
Якщо клапани виглядають якось так, як на фото, тобто мають фланець та мембрану, всі наступні рухі тілом не дадуть результаті, спілкування можна буде продовжити після перевірки цих клапанів адекватно працювати в ШИМ режимі.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Игорь

Цитата: Persey від 09-08-2025, 04:38:19Яку поведінку приладу планується зробити після тимчасового припинення енергопостачання ?
Прилад не бачить звідки взялось живлення. Йому байдуже хто саме дав йому напругу - користувач, чи оператор електромережі. Тому прилад буде чекати доки користувач обере потрібний режим та натисне кнопку. Можна зробити як у Росі - чекати хвилину, потім активувати оповіщення.

Игорь

Бачу, час зупинитись на певних деталях.
Ось варіант лінії відбору з сервоприводом.

Лінія відбору починається з похилої перетинки в дефлегматорі.
На етапі стабілізації спирт заповнює холодильник та зупиняється на клапані.
Коли починається відбір, спирт заповнює тонку силіконову трубку, і вона вже не осушується до кінця відбору. Навіть коли клапан закритий, спирт висить в трубці.
Для зміни фракцій, сервопривод переводіть край шлангу з одної секції приймача фракцій до іншої, тому ані шлях спирту, ані спротив лініі відбору під час відбору всіх фракцій не змінюється.
Детальніше.
Висота спиртового стовпа, його температура, вага(щильність), та інці властивості, не змінюються від початку до кінця відбору всіх фракцій.
Перепад тиску в лінії відбору (що спонукає потік), та опір лінії відбору, що заважає руху рідини, однакові для всіх фракцій. Тому кількість спирту, що потрапляє в пляшку за один "клац" клапана певної тривалости буде однаковою для всіх фракцій. 
Тому для калібровкі відбору достатньо ввести в налаштування один коефіцієнт корекції.
Забув про важливий момент.
По такій схемі працює цілий табун колон з однаковими дефлегматорами, клапанами та лініями відбору. Однаковими як дві краплі самогону. Можна було б очікувати, що в них при однакових налаштуваннях буде однаковий відбор.
Марні очікування.
Коли налаштовував першу Росу з розподілювачем, підігнав код так, щоб коефіцієнт відбору дорівнював сотні, та передбачив можливість зміни цього коефіцієнта. Фактичний відбор прямо пропорційний цьому коефіцієнту.
При наладці кожної нової колони, коефіцієнт майже ніколи не дорівнює сотні. Зазвичай він опиняється в діапазоні від 80 до 120, тобто різниця протоку спирту в - здавалося би - однакових лініях відбору, може відрізнтись в півтора разі. Левова частка різніці - це різні характеристики однакових клапанів. Ми маємо справу з дуже нзьким перепадом тиску, тому мікроскопічні відмінності в реометрії клапанів мають вирішальний вплив.

Игорь

Ось твоя схема з трійниками. Я лише вирівняв лінію.

Лінія відбору в такій схемі, на відміну від лінії з розподілювачем, для кожної фракції буде мати різний перепад висот та різний шлях, з різними клапанами. Тому марно сподиватись, що відбор по різних шляхах буде однаковим.

Залишилось питання по твому алгоритму керування клапанами.
З першим клапаном - зрозуміло. Кожні 6 секунд він відкривається на 0.1-0.5-1 секунду, а потім більше 5-ти секунд відпочіває в закритому стані, охолоджується.
А крани на фракціях? Як працюють вони? Клаціють в унісон с першим, чи, бідолаги, стоять під напругою годинами, доки триває відбор відповідної фракції?

Игорь

Щоб зрозуміти чому я віддаю перевагу одноклапанній схемі, достатньо намалювати поряд її,  "складний" багатоклапанний варіант з чотирма клапанами, та "легкий" з трійниками та  5-ю клапанами.

Игорь

Маю тверде переконання.
Починати треба з одноклапанної схеми без розподілення, з зупинками та сигналами на зміну посуду між фракціями. Коли з цим всеп вийде, коли це дасть очікуваний результат, коли стане зрозуміло що саме потрібно далі - робити наступний крок. Думати про автоматичну зміну посуду, або до цього варто навчити прилад спілкуватись з пристроєм, що керує нагрівом.
Інакше ми будемо тижнями толоктись на місті, з'ясовуючт скільки треба клапанів, або якій схемі розподілу віддати перевагу.

Батарейкин

Цитата: Игорь від 09-08-2025, 09:52:58Починати треба з одноклапанної схеми без розподілення, з зупинками та сигналами на зміну посуду між фракціями.
мне тоже этот вариант больше нравится!
можно начинать списки  писать желающих?
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

ДимаС

Норм варіант. Тим паче є готове рішення розподілювача. Нащо велосипед?
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

GRIP

Якщо я добре зрозумів цей пристрій дуже подібний до Роси. Але він не керує нагрівом, лише спостерігає. Тобто нагрів може бути різним( електрика,або газ ,чи дрова)Роса слідкує за нагрівом(тільки електричним) тобто якщо їх об'єднати ( одна гільза для двох термодатчіків), то можна робити різні варіанти користуючись можливостями обох пристроїв.Якщо е електрика серце Роса ,якщо нема серце другий пристрій живлячись від резервного живлення, в той самий час маючи зв'язок з своїм користувачем. І якщо нагрівач теж автономно живиться ( батарея, або бензогенератор) це на сегодні дуже добрий пристрій.На мою думку. Виправте ,якщо я не правий.
Оскільки істина в вині ,частина їй уже в мені.
 Глупість це не відсутність ума, це такий ум.

SMF spam blocked by CleanTalk