Шпора для отбора

Автор chelovechik, 05-12-2013, 19:35:38

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

VitaliyR

Цитата: Игорь від 09-08-2025, 09:52:58або до цього варто навчити прилад спілкуватись з пристроєм, що керує нагрівом.

так ти знову повернешся до свого проекту Роса, буде Роса2 ))) Я би зупинився на варіанті де пристрій керується температурою в баці для своєї роботи, але не керує нагрівом.

Цитата: Игорь від 09-08-2025, 09:52:58Починати треба з одноклапанної схеми без розподілення, з зупинками та сигналами на зміну посуду між фракціями.

Хіба цей алгоритм не реалізований до дрібниць ? Просто перенести його на нову платформу. Сигнал, зупинка це просто дії при настанні умови заданої користувачем чи розробником ПО. Я би пропонував відразу продумати спосіб реалізації автоматичного відбору по фракціям і відлагодити його в загальному процесі. Вже в релізі можна зробити різні версії, комусь підійде спрощена система що подає сигнали, хтось захоче автомитизацію процесу від стабілізації колони до фінішу.

ДимаС

Та не давайте нагрів Росою, а поставте всі датчики - ось й готовий прилад. Й по фракціях й за температурою все вже готове.
Цей час, Ігоре, шкода на велосипед.
Типу якщо вийде Роса без керування нагрівом то нохуа воно треба?
А ось перенести Росу на нову сучасну доступну компонентну базу - це заслуговує поваги, та й бажаючих купити Росу достатньо...
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Persey

Цитата: ДимаС від 10-08-2025, 10:03:12Типу якщо вийде Роса без керування нагрівом то нохуа воно треба?
Якщо вам не потрібен такий девайс, це зовсім не означає, що він більше нікому не потрібен.

VitaliyR

Цитата: Игорь від 09-08-2025, 06:07:48Важливе питання про клапани. Якщо вони непрямої дії, то все подальше - пуста трата часу,як мого, так і твого.
Якщо клапани виглядають якось так, як на фото, тобто мають фланець та мембрану, всі наступні рухі тілом не дадуть результаті, спілкування можна буде продовжити після перевірки цих клапанів адекватно працювати в ШИМ режимі.

Клапани не мембранні, нормально закриті. Але то вже нюанси, їх завжди можна змінити на інші.

2025-08-10_12-18-19-728.jpg

Игорь

З "новою" базою є проблема.
Контролер минулого сторіччя, на якому працює Роса, одним контактом сидить  на вихідній (ТЕНовій) фазі 220 вольт, а мінусом - безпосередньо на нулі, та вимірює напругу 120 раз за один напівперіод, тобто 12000 раз на секунду. Синхронізація  відбувається 100 раз за секунду при перетіні синусоідою нуля, для цього контролер сидить на вхідній фазі другою ногою. А перерахунок фактичного нагріву та корекція момента запуску симістора проходить 50 раз за секунду, кожного періода. Цей шалений пульс здійснюється по перериванням, тобто 12 тисяч раз за секунду робота програми переривається таймером на вимір напруги, та 100 раз за секунду - на обнулення цього таймера для коректного підрахунку моменту запуска симістора.
Час відкритого та закритого стану клапана теж перераховується, перекладається на цей пульс, як і  керування сервоприводом. Робота в такому режимі безперервних перерівань багато чого робить неможливим. Навіть виміряти температуру складно - за час отримання пакету інформації про температуру, програма перерівається 3 сотні раз. Зрозуміло, нічого так отримати неможливо. Томі доводиться раз у 7,2 секунди зупиняти на пару сотих секунди нагрів для заміру температури без переривань.
Контролер з підтримкою вайфаю не зможе забезпечити зв'язок в таких умовах, але навіть і зміг, мені не вдалося змусити інші контролери так вільно оперувати фазовою напругою. Тому переходу на нову елементну базу не вийде.
Можна побудувати нову схему, що буде керувати всім, крім нагріву  -  міряти температуру, керувати клапанами, насосами, сервоприводами, зкидати інформацію на сервер, забезпечувати прямий обмін даними з телефонами обо комп'ютерами поруч, але модуль керування нагрівом доведеться лишити на старому контролері, треба тільки забезпечити між контролерами надійний зв'язок. Цим я зараз і займаюсь.
Зауважу... Я б не брався за таку роботу. Це місяця три життя на межі божевілля. Перспективи, доречі, я не бачу. Нічого нового не буде. Все те, що робить Роса, плюс більш зручний інтерфейс та можливість доступу через мережу. Попит буде? Да звідки?  5 чи 10, на нехай 20 штук знадобляться. Скільки в ціні одної має бути доля розробки?
Але є низка причин, через які я за це взявся.  Відверто кажучи, якщо б я мав вибір  - стара Роса чи нова, я обрав би стару. Нова і поруч не стане зі старою в плані надійності, простоти, зрозумілості.

Про "перенести в інше середовище програмування". 
Без керування нагрівом? Я не бачу такої можливості. Це як нервову систему свині пересадити крокодилу. Роса - це керування нагрівом на 95%, та все решта - 5%. Всі інші функції вплетені в алгоритм керування нагрівом так, що відокремити їх неможливо. Легше все написати по новій. Вже пишу.
Тоді війде відокремити відбор, бо керування нагрівом буде винесене за лапки та передано іншому контролеру. Старому. Той лише кожні 5 секунд отрімає від головного контролера цифру потрібного нагріву та поверне фактичне значення.
Доречі, цей обмін информацієь  теж неможливий при наявності перерівань 12 тисяч раз за секунду, тому знов доведеться щось вигадувати, але не про це мова.
Я розробляю керування відбором для нової роси, його можна в спрощеному вигляді вставити в окрему "відборокерувалку". Ось я  і запропонував це зробити для тих, хто дуже полюбляє автоматику з окремих цеглинок і прагне бюджетності.
І тут понеслося.
Нова Роса буде одноклапанною, з сервоприводом. Вона буде керувати одним клапаном, і я вже пішов поперек себе, погодився відхилитись від свого плану та зробити для стороннього приладу можливість керування чотирма клапанами. Але коли побачив вимогу зробити п'ятий, послідовно з чотирма, відветро кажучи, пошкодував, що зробив таку пропозіцію. Розумію, що будь-яка реалізація такого задуму безглузда, але не хочу розповідати  про всі варіанти реалізації. Тому спитав про алгоритм, щоб показати його недолугість. Де відповідь? Нема. Може я погано запитую?
Бляха муха... Дозуючий клапан шпилить в шим-режимі,  дає потрібну кількість головної фракції. А що в цей час робить клапан голів? Відкривається синхронно з першим? Чи стоїть під напругою 8 годин відбору голів? Не згорить без достатнього потоку рідини?
Опір кожного клапану потоку рідини різний, тому налаштований літр за годину через один клапан, може дати 0,8 чи 1,2 літра за годину через інший. Тому доведеться застосовувати та програмувати додаткові коефіціенти для контролера, для інтерфейса між людиною та контролером, для серверної сторони. Це додаткові два - три дні  роботи щонайменше. А результат - прилад в одному екземплярі. Якою маю бути справедлива ціна такої розробки? А другий прилад - з чотирма клапанами - теж в одному екземплярі, для іншого. З таким самим обсягом схожих, але інших робіт.
Хлопці, такі індивідуальні розробки не попадають в розряд бюджетних.  Тому буде один клапан та дзвін коли треба міняти посуд. Купляйте деталі, збирайте схеми. Код вишлю бажаючим. Публікувати не буду, я вже таке проходив. Буде бажання додати клапанів - це вже самі. Підтримка буде.
Було питання про сигнали для РМ2. Я не буду за це братись. Теж не лізе в бюджет.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Persey

Цитата: Игорь від 10-08-2025, 20:03:50Тому буде один клапан та дзвін коли треба міняти посуд.
Було б чудово. По термінам виготовлення та приблизній вартості якісь орієнтири є ?

VitaliyR

Цитата: Игорь від 10-08-2025, 20:03:50Бляха муха... Дозуючий клапан шпилить в шим-режимі,  дає потрібну кількість головної фракції. А що в цей час робить клапан голів? Відкривається синхронно з першим? Чи стоїть під напругою 8 годин відбору голів? Не згорить без достатнього потоку рідини?

Клапан регулювання відбору - працює в шимі.
Клапани розподілу відкривають лінію на весь час відбору фракції.

Чому повинен згоріти клапан я не дуже зрозумів. Якщо це нормальний компонент то він може бути включеним хоч 24/7 це гарантує виробник. В мене клапана в відкритому стані працювали кілька діб підряд і все добре, жодних збоїв.

Більше непокоїть робота в шим режимі. Зазвичай клапани розраховані на 400-500 тисяч спрацьовувань, принаймі так є в описах деяких моделей. Візьмемо що клапан буде спрацьовувати з інтервалом 6 секунд:
10 спрацьовувань на хвилину
600 спрацьовувань на годину
Виходить що ресурс клапана 600-800 мотогодин.

Цитата: Игорь від 10-08-2025, 20:03:50Опір кожного клапану потоку рідини різний, тому налаштований літр за годину через один клапан, може дати 0,8 чи 1,2 літра за годину через інший.

Опір в режимі регулювання відбору чи статична пропускна здатність ?
Якщо в режимі "відкрито на весь час відбору фракції" то можна всі клапани розмістити на одному рівні, і якщо переріз ліній буде однаковим включаючи переріз клапанів які дивляться вверх то стовб рідини буде створювати однаковий тиск на кожному виході окрім виходу зливу залишків фракції який я хочу об'єднати з виходом відбору голів. Так як швидкість відбору голів на порядок менша за швидкість повного відбору то різницею тисків і відповідно зміною швидкості потоку по відношенню до інших виходів можна нехтувати.

Andrik_K

Цитата: Persey від 10-08-2025, 21:32:02Було б чудово. По термінам виготовлення та приблизній вартості якісь орієнтири є ?
а скільки б ти заплатив за таку роботу - по максиму?
Ігор тільки на набор тексту потратив для цього проекту багато часу, а куплять 5-10шт. Просто йому цікаві нові проекти.

На безпеку(яка вже розробленна та закупленні запчастини) черга більш ніж 30штук і ніхто не питає про ціну всі чекають (доки буде натхнення)

а тут тільки і мова про "адекватну" ціну. У Ігоря буде справедлива ціна (ціна за КРАФТ)
Я знаю, що нічого не знаю

Persey

Цитата: Andrik_K від 10-08-2025, 23:38:33а скільки б ти заплатив за таку роботу - по максиму?
Ігор тільки на набор тексту потратив для цього проекту багато часу, а куплять 5-10шт. Просто йому цікаві нові проекти.

На безпеку(яка вже розробленна та закупленні запчастини) черга більш ніж 30штук і ніхто не питає про ціну всі чекають (доки буде натхнення)

а тут тільки і мова про "адекватну" ціну. У Ігоря буде справедлива ціна (ціна за КРАФТ)
Для чого ти повторюєш слова Ігоря про складності виготовлення приладу та прогнозовані обсяги його продажу?
Ми все це читали в його пості, тут зібралися не малі діти, все розуміємо.
А відповідати запитанням на запитання, яке ставили зовсім не тобі - ознака поганої вихованості.

Роси немає, керую відбором майже вручну, такий прилад потрібен ще вчора, тому треба хоча б приблизно розуміти можливі строки, щоб не купляти як тимчасовий вихід якийсь альтернативний непотріб з інтернету.

Persey

Цитата: VitaliyR від 10-08-2025, 23:30:40Більше непокоїть робота в шим режимі. Зазвичай клапани розраховані на 400-500 тисяч спрацьовувань, принаймі так є в описах деяких моделей. Візьмемо що клапан буде спрацьовувати з інтервалом 6 секунд:
10 спрацьовувань на хвилину
600 спрацьовувань на годину
Виходить що ресурс клапана 600-800 мотогодин.
Електроклапан прямої дії, що на фото з попереднього посту, по своїй будові практично клон електроклапанів газових форсунок ГБО автомобіля, їх ресурс заявлено в 50-100К кілометрів пробігу, в мене виходили 150К кілометрів, скільки це спрацьовувань - не знаю, але думаю що це зовсім інші цифри, ніж 400-500К спрацьовувань, да і умови роботи на автомобілі тяжчі.

VitaliyR

Цитата: Persey від 11-08-2025, 06:47:28Електроклапан прямої дії, що на фото з попереднього посту, по своїй будові практично клон електроклапанів газових форсунок ГБО автомобіля, їх ресурс заявлено в 50-100К кілометрів пробігу, в мене виходили 150К кілометрів, скільки це спрацьовувань - не знаю, але думаю що це зовсім інші цифри, ніж 400-500К спрацьовувань, да і умови роботи на автомобілі тяжчі.

Середні оберти мотора 2000 / 2 кількість обертів на такт = 1000 спрацьовувань за хвилину.
150К пробігу / 70 середня швидкість авто = 2142 мотогодин.

Так, ресурс на порядок вищий, але чи можливе використання технічного клапану в харчовій сфері ? Ми тут ламаємо списи в намаганнях максимально очистити спирт від шкідливих домішок, а ти пропонуєш внести в систему елемент що на фінальному етапі може їх туди віддавати.

Persey

Цитата: VitaliyR від 11-08-2025, 08:58:53Середні оберти мотора 2000 / 2 кількість обертів на такт = 1000 спрацьовувань за хвилину.
150К пробігу / 70 середня швидкість авто = 2142 мотогодин.

Тільки на холостому ходу (700об/хв) електроклапан повинен відкриватися близко 12 раз на секунду,скільки це буде за 50-100К кілометрів важко й порахувати.

VitaliyR

700 / 2 = 350
350 / 60 = 6 (5,8)
але то просто цифри, вже визначили що газовий клапан має ресурс на порядок вищий.

тобто ти пропонуєш поставити форсунку (газовий клапан), те що він не призначений для роботи в середовищі спирту буде ок ? Матеріал його мембран розрахований на роботу в середовищі газової пропан-бутанової суміші, як вони себе поведуть в середовищі рідкого спирту і що спирт з них зможе вимити щось не дуже хочеться на собі перевіряти.

Игорь

Цитата: Persey від 10-08-2025, 21:32:02Було б чудово. По термінам виготовлення та приблизній вартості якісь орієнтири є ?
Яка вартість? Схеми є, деталі позначені. Купляй, запускай ардуіно на компі, з кодом допоможу.
Терміни залежать від потреби. Якщо ніхто не буде збирати - накойхер мені коди писати?
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Persey

Цитата: VitaliyR від 11-08-2025, 10:18:40тобто ти пропонуєш поставити форсунку (газовий клапан)..
Де ти таке вичитав? Я тобі нічого не пропонував,а описував приблизний ресурс клапанів такого типу.
Скажи, а твій латунний клапан зроблений спеціально для спирту? В ньому запорна резина виготовлена з якого матеріалу? Вона нейтральна до спирту і ти в цьому впевнений?

SMF spam blocked by CleanTalk