Шпора для отбора

Автор chelovechik, 05-12-2013, 19:35:38

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Игорь

Тепер- як показати хазяїну який зараз фактичний нагрів. Блін, з тим хазяїном завжди проблема :) 
Але не зараз. Інформація про поточну потужність буде у обох контролерах, тому мастер-контролер може виводити цю потужність на екран. Ну або модуль нагріву може мати власний екранчик, та постійно світити цифри потужності. 
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ivan_fd

Сама шпора буде на есп, а нагрів на чому? Шпора буде master? У шпорі буде web інтерфейс, можна там показувати та й все. Дисплеї ускладнюють і удорожчують пристрій.
Це чисто моя думка.

Игорь

Нагрів лишиться АВР, шпора та все решта перейде на ESP.
 Дисплей на і2с удорожчить модуль керування нагрівом на 1,5-2 сотні. Це не проблема. Якщо він буде модульної компоновки на din-рейку, наявність власного дісплею буде логічною. Програму це не дуже навантажить. 
Якщо застосувати  символьний індикатор (як в Росі), це дійсно досить складна праця для контролера. Хоча вона вже зараз у мене зроблена - без нього я б не налагодив роботу модуля нагріву. А якщо застосувати oled дісплей на і2с, все взагалі просто.
Одразу після сеансу зв'язку треба буде перемкнути TWI(так зветься і2с в контролерах АВР) зі слейва на мастер,  відправити на дісплей план та факт нагріву, та знов перемкнутись на слейва та чекати команд від основного контролера. 
Корисно час від часу викладати думки на папір або в повідомлення. Зараз побачив, що мабуть легше та бюджетніше зробити індикацію на дво-тризнаковому семисегментному індикаторі, ніж на олед і2с дисплеї.

ivan_fd

Шпора на ЕСПшці зможе працювати без модуля нагріву? Не буде аварії, якщо не буде відповідати модуль?
Бо нагрів у мене є і він мене повністю влаштовує. Правда в ньому йде стабілізація напруги, а не потужності, але суті це не міняє. Одне, що не добре, не можна буде вимкнути нагрів при аварійних ситуаціях.

Але, якщо буде система команд, то можна прикрутити I2C.

Игорь

Опір тена не змінються впродовж роботи, тому потужність нагріву прямо пропорційна квадрату напруги, тому стабілізація напруги еквівалентна стабилизації нагріву.
Але є підводне, навіть не каміння, а цілий айсберг. Йдеться про діючої, тобто середньоквадратичної, напруги. На цьому моменті в саморобних стабілізаторах виникають проблеми.
Якщо стабілізувати не середньоквадратичну, а середньовипрямлену чи середньоарифметичну напругу, то стабільної потужності нагріву не буде. Я колись шукав більш легкий шлях стабілізації, думав стабілізувати середньовипрямлену ( по заміру на конденсаторі після діодного моста) але  зробив відповідні розрахунки та відмовився від цієї привабливої простоти. Якщо знайду - покажу.
По зупинкам нагріву. Є багато шляхів зупинити нагрів у аварійних ситуациях. Програмно виставити інший рівень на вільному піні - не проблема. Головне - що буде далі. І тут є безліч варіантів, від розрива  дроту до керуючого контакта на сімістор, до замікання релюхою вхідного та вихідного контакта нуля на диференційному автоматі.

ivan_fd

Мій якраз стабілізує по RMS. Напругу тримає в межах 1-го вольта. Перевірено в роботі, не одна рек.. пройшла.
Маю два варіанти стаба, перший працює про Брезенхейму (модифікованому), тут якраз стабілізація по потужності, від 0 до 100%. Інший по напрузі, бо при першому мигають лампи в хаті :-). Мені по напрузі більше подобається, бо 1% і 1В від 220, різняться. Хоча в нашому ділі і те і те працює добре.

Диф автомат, на мою думку не поганий вибір.

Игорь

Цитата: ivan_fd від 15-08-2025, 15:03:01Мені по напрузі більше подобається, бо 1% і 1В від 220, різняться.
Що заважає стабілізувати потужність з кроком не 1%, а 0,1%? 

ivan_fd

Нічого не заважає. Думав над цим, але вистачало 0-100. Перейшов від Брезенхайма тільки через миготіння

Игорь

Роса пройшла аналогічний шлях. Варіант з Брезенхеймом прожив добу. Може зараз прожив би довше, але тоді у мене були лампи розжарювання, миготіли як наріжени.

Игорь

Перший Крок. Контролер, екран, дві кнопки. Вже бачать, спілкуються та розуміють одне одного. Третього теж :)
Це шортс, краще одразу обрати "дивитись на yuotube.
Spoiler
[close]

Игорь

Підключити кнопки можна або в цифровому варіанті, або в аналоговому, через вимір напруги на дільнику. 
Вірішив цього разу зробити зругий варіант, щоб використати аналоговій вхід, що у нас не буде задіяний, да зберігти два цифрових.
Для цього потрібно придумати схему такого дільника з двома кнопками, щоб він видавав різну напругу при різній комбінації нитисканя двох кнопок. Всього маємо стану - обидві кнопки відпущені, натіснута одна, натиснуті дві, натиснуті обидві. 
Діапазон напруги може бути 1023 умовні одиниці, тому ідеальний варіант чотирьох станів - це 0, 341, 682 та 1023, тобто з "відстанню" між станами 341 одиниця. 
Мінімальний опір резисторів поділювача напруги при будь-якій комбінації натиснення не має бути менше 100 ом, щоб не використовувати резисторі більшого розсіювання, ніж 0,125 Вт
Максимальний опір резсторів не має бути більше 47 кілоом.
Знайшов цікаве рішення, покажу, може комусь стане у пригоді. 
Але - будь-як - це буде схема від сантехніка. Може хтось порадить більш витончене рішення? 

Игорь

Ось така схема. Між плюсом та мінусом живлення - 4 послідовно з'єднаних резистора
Кнопки замикають перший та останній.
Якщо опір першого резистора значно (на порядок чи два) більше опора третього, 
опір четвертого приблизно вдвічі більше опору першого, а опір другого вдвічі більше третього, то напруга на контакті A0 буде значно відрізнятись при різних комбінаціях натиснених кнопок.

Игорь

Зробив розрахунок для різних варіантів опорів дільника.
Навіть при різниці опорів R1 та R3 на один порядок, (1 кОм та 100 ом), напруга в контрольній точці буде надійно розпізнавана. Перевірив на практиці. Так і є.
У мене зараз варіант 4К7-100-200-10К
Контролер бачить :
При вільних кнопках - 353
Натиснена перша  - 29
Друга - 1023
Обидві - 705.
Як у таблиці, тільки навпвки, я живдення інакше підключив. Немає різниці.
Чудово.

verh

теж саме  але потрібно тільки 2а резістора. наприклад R1=24k и R4=47k.

кнопка (К)

К1=0 К2=0   R = 0
К1=1 К2=0   R = 24к
К1=0 К2=1   R = 47к
К1=1 К2=1   R = 71к

а як шо додати третій опір то вже обрив можливо контролювати.

Батарейкин

куда  то вас не туда занесло  (((
РОС больше не будет? ни старых ни Новых?
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

SMF spam blocked by CleanTalk