«Струмок» — система керування процесом роботи НБК

Автор Serhiy, 23-03-2026, 15:55:48

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ГонщикФормулы

А можно фото вашего оборудования? Очень интересно посмотреть как это вообще выглядит

SerhiyTopic starter

В контексте темы интерес может представлять разве что предподогреватель. Посмотри, то, что на рисунке слева — это предподогреватель (два димрота, по 6 метров трубы диаметром 8 мм в каждом). Ниже расположен кожухотрубный доохладитель. Это не единственный узел охлаждения, когда я полностью соберу колонну, добавлю ещё несколько.
Посередине находится дегазатор. Скромный чёрный провод, уходящий влево — это связь Струмка с тем самым средним термодатчиком, который сейчас скрыт за дегазатором. Справа видна часть 3-дюймовой колонны. Выше силиконовой трубки установлены брызгоулавливающие тарелки, а ниже будет располагаться "шампур" с 27 провальными тарелками.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Всегда

Игорь

Дякую, корисна інформація. Бачу, не дарма я вирішив додати третій датчик для контроля температури браги. 
Але я б не використовував цей датчик як основний, та не стабілізував примусово температуру браги.
Але це таке,  кожна метода має плюси на мінуси. 
Показники, доречі, непогані.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

SerhiyTopic starter

Насправді реальні цифри можуть бути навіть приємніші. Для прикладу я взяв результати звичайного середнього робочого циклу та дещо округлив їх "із запасом" у менший бік.
Всегда

ДимаС

А скільки циклів було пройдено з даним управлінням? Чи є підводні камені? Запуск - це просто включити стабілізований нагрів і автоматику?

А якщо насос подачі зламано - у такому разі Малюк все думає що підвищує подачу, на виході одна пара водяна - і автоматика виготовляє дистильовану воду? Тобто треба слідкувати за верхньою температурою... Так і нижня - треба відслідковувати провал.

Загалом надихає - це відмінно від того, що масово використовується наразі
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

SerhiyTopic starter

Загалом було проведено близько десяти сесій, у яких брав участь Струмок. Остання, найновіша реалізація — двічі. Система постійно вдосконалюється, хоча, на жаль, у мене немає безперервного потоку роботи, на якому можна було б до ідеалу відшліфувати всі нюанси.
Наразі запуск виглядає так: я вмикаю Росу і чекаю, поки вона розігріє воду в моєму 100-літровому кубі, що виконує роль парогенератора. Коли вода закипить і прогріє колону, я виставляю на Росі саме ту стабілізовану потужність, з якою працює моя система. Після цього запускаю "Струмок" із заздалегідь визначеним завданням.
Якщо раптом насос перестане працювати, температура на середньому, а згодом і на верхньому датчику підвищиться. Це аварійна ситуація, про яку я дізнаюся приблизно через 5 секунд із Telegram-повідомлення
Всегда

SerhiyTopic starter

Всегда

Игорь

Не зрозумів хто ким керує. Людина приладом, чи прилад людиною.
Струмок керує по дротам насосом, а через телеграм - хазяїном?  
Припустимо - зіпсувався насос, треба зупиняти Росу. Хазяїн має бути "на стрьомі"? 

SerhiyTopic starter

Струмок відповідає лише за один аспект роботи НБК — подачу саме тієї кількості браги, яка необхідна в поточний момент. У разі несправності будь-якого компонента системи (наприклад, Роси, ТЕНа в кубі чи насоса) він може лише про це сповістити. А от відремонтувати насос або замінити його новим може тільки господар.
Струмок, так само як і Малюк, виконує суто своє завдання. Не знаю, як в останніх оновленнях, але моя версія Малюка не відключала Росу в разі поломки насоса, і це правильно. Кожен гаджет повинен відповідати за свою ділянку роботи. Я прихильник підходу, де потрібно чітко розмежовувати функції автоматизації (керування процесом), моніторингу (сповіщення) та безпеки (аварійного відключення). Струмок — це автоматизація та моніторинг. А от для реакції на екстрені випадки, подібні до поломки насоса, існує окрема система безпеки — Сова. Якщо колегам буде цікаво, я із задоволенням її представлю.
Всегда

Игорь

Зрозуміло.
Малюк, що керує процесом охододження навіть не має бібікалки щоб турбувати власніка, бо він - повноцінний виконавець. Якщо датчик температурі, на який він спирається, дасть хибні цифри, він перейде на ручний режим стабільних обертів, саме таких, які щойно були нормальними.
Якщо станеться щось більш неприємне, наприклад, вийде з ладу насос, відповідальність перейде до Роси. Але вона не буде давати команду власнику. Життя занадто коротке щоб бути частиною самогонного апарату. Роса побачить перегрів та зупинить всі процеси нагріву, відбору, тощо. Так, вона дасть сигнал, але це не сингал небезпеки та виклик людини, а інформація про те, що сталось щось незрозуміле (чи зрозуміле), небезпека усунена, а Ви, мій Господин, коли будете мати час та натхнення, приділіть свою увагу.
Що відбудеться, якщо Струмок дасть команду хазяїну через соцмережу швиденько бігти до апарата, а він в цей час буде зайнятий, чи не на зв'язку?
Найменша з проблем - це за годину роботи без подачі браги, в ємність з дистилятом натече відро дистильованої води. 
Я веду до того, що один вільний пін контролера, одна  опторозв'язка та пара резисторів на боці Струмка - це все, що необхідно щоб Роса вимкнула нагрів. Тоді сповіщення через Телеграм стане саме сповіщенням, а не вікликом швидкої допомоги.

ДимаС

Схоже про Мову теж тему відкривати тепер треба 🙄

А на якій елементній базі працює Струмок? ESP32?
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

SerhiyTopic starter

Всегда

Игорь

Я до чого веду...
В Росі є гніздо датчика потопа. Якщо його замкнути, припустимо, релюшкою всередині Струмка (можна і опторозв'язкою, але треба дотриматись полярності), то Роса зупинить нагрів, напише "поtоп" та буде дзілінькати у дзвоник.
Тобто, деталька за 5-10-20 грн може звільнити людину від почесної функції термінового вимикача нагріву. 
Але це напівміра.
У мене зараз на столі нова не-Роса, ззовні схожа на Росу.
Вона позбавлена всіх функцій керування процесами, вміє лише стабілізувати нагрів, читати 4 датчика температури, кожен на окремій лінії, та спілкуватись по оптоізольованому UART з іншим пристроєм, наприклад, з ESP.
ESP зможе давати наказ яку потужність встановити, не-Роса виконає цю команду, дасть відповідь що вийшло, та одразу зкине температуру з чотирьох датчиків. 
Від ЕSP до не-Роса треба буде кинути 5 дротиків - 3.3 та 5 вольт, GND, TX та RX.
Тоді ESP зможе стати повноцінним директором чого завгодно, будь-якого процесу з тих, що у нас трапляються. З повноцінним дистанційним доступом до всіх налаштувань.

Игорь

Цитата: Serhiy від 24-03-2026, 08:48:04Посередине находится дегазатор.
Важливий момент. 
Навіть при наявності попередньої дегазації, основна дегазація відбувається в колоні. Тому на вихід пара рушить у супроводі відчутної кількості газів, в першу чергу - СО2. Тому дегазацію в паропідігрівачі варто передбачати не тільки на боці браги, а й на боці пари. 

SerhiyTopic starter

Наведу кілька переконливих аргументів на користь своєї точки зору. Як епіграф оберу відому фразу (мовою оригіналу): «Я не гинеколог, но посмотреть могу».
Приведу аналогію яка ідеально підкреслює різницю між функціональною автоматизацією (яка робить процес зручним) та системою безпеки (яка гарантує виживання).
Уявімо, що ми попросили сусіда наглянути за будинком, поки ми у відпустці. Сусід завжди поруч: йому нескладно полити вазони, простежити, щоб під дверима ніхто не вештався, він може навіть замінити прокладку, якщо почне капати кран. Але що, як зловмисник вирішить влізти у вікно, замкне електропроводку або виникне витік газу? Сусід може просто не впоратися з такими викликами.
І з нього нічого не запитаєш. Він відповість: «У мене був нежить, я газу не відчув; вікна виходять на інший бік, я не бачив; проводка замкнула на горищі, а я туди не лазив». Саме для таких випадків існують спеціалізовані системи безпеки, які відстежують усі ймовірні загрози та адекватно на них реагують.
Всегда

SMF spam blocked by CleanTalk