Вопросы от новичка - 2

Автор Anti8, 10-07-2015, 00:11:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 3 Гостей дивляться цю тему.

Игорь

Цитата: Serhiy від 05-04-2026, 14:12:53кубі має залишатися менш як 1% спирту, а в струї  майже 0
Ні. Якщо в кубі 1%, то в потоці відбору - майже 10%. 
Табличка прикріплена.
Цитата: Serhiy від 05-04-2026, 14:12:53Різниця між 99.0 та 99.9  — це зона величезної похибки. DS18 мають заводську похибку  0.5.
Ні.
DS18 мають похибку 0,5 градуса лише в діапазоні температур від -10 до +85.
Увсьому діапазоні вимірів похибка сягає до 2 градусів. В нашому діапазоні (до 100) похибка до одного градуса. Вітяг з технічного опису виробника прикріплено.[/size]
Цитата: Zag від 05-04-2026, 14:59:30Висушити не старався, але ж і 15% залишати, то багато.
[/quote]
Багато чи ні - це суб'єктивна оцінка.
Один раз витрать годинку часу, провели екперимент.
Коли температура в кубі дійде до 95 градусів, сміни посуд.
відбирай дистилят в окрему пляшку доки температура дійде до 96.
При 96 підпиши пляшку - познач час та температуру, та підстав нову пляшку.
Змінюй посуд кожного градуса аж доки у відбор не піде вода.

Потім поміряй міцність у кожній пляшці та вирахуй відбор у перерахунку на спирт 100%
Ти побачиш скільки саме спирту ти отрімуєш за час роботи наприкінці відбору, та скільки ти втратиш якщо зупиниш відбор при певній температурі. Побачиш втрати по об'єму на то якості та зробиш усвідомлені висновки.

Провангую... Ти скажеш - та до біса ті 100 грам спирту з купох хвотів, якщо на нього треба витратити годину життя та роботи тену. А може й ні.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Serhiy

Цитата: Игорь від 06-04-2026, 14:09:28Ні. Якщо в кубі 1%, то в потоці відбору - майже 10%.
Згоден, якщо в кубі залишається 1%, то в дистиляті на виході буде близько 10%.
Однак, якщо вміст спирту в кубі падає нижче 1% (наприклад, при 99,8C там лишається приблизно 0,1–0,2% обємних частин), то в потоці відбору лишається близько 1,5. Саме про це я і писав необачно округливши значення в менший бік.
Цитата: Serhiy від 05-04-2026, 14:12:53Коли бачиш 12% у струї при температурі 99.8°C в кубі,  а за таблицями залежності кипіння спиртоводяної суміші при такій температурі в кубі має залишатися менш як 1% спирту, а в струї  майже 0,
Звісно, 1,5–2% у струї — це не зовсім "майже 0" і навіть зовсім майже не нуль, тому визнаю неточність і виправляюсь. З рештою зауважень про ds18 повністю погоджуюсь.

Всегда

Игорь

Давайте про точність.
Якщо похибка датчика складає 0,5 або 1 градус, це не означає що його покази хаотично стрибають навколо дійсної температури в межах похибки. Покази зміщені відносно дійсної температури чутливого елементу датчика не більше ніж на похибку. Тому, якщо йдеться про температуру закінчення перегонки, достатньо запам'ятати що показував датчик коли перегонку можна було вже завершувати, і потім спиратись не на 100 чи 99, а саме на ту температуру, яку побачив на табло коли ти  вирішив, що "всьо".
АЛЕ... Як завжди, але. Температура кипіння залежить не тільки від вмісту спирта в киплячій рідині, а й від атмосферного тиску, і залежить помітно.
На кожні 10 мм рт ст відхилення температури від 760 мм, температура кипіеея зміщується на 0,4 градуса.
Тому, якщо є бажання витягти весь спирт з браги, треба слідкувати за тиском. Якщо цього не робити, можна або зупинити процес завчасно, або навпаки - не дочекатись досягнення бажаної температури.
Залишається питання - де отримати актуальний тиск для свого міста.
Я колись зробив тару сторінок, що отримує та агрегує цю інформацію для областних центрів України, і не тільки для обласних.

Игорь

Додав Ізмаїл у другий список

BazilVV

Цитата: Игорь від 09-04-2026, 10:02:03Давайте про точність.
...
Залишається питання - де отримати актуальний тиск для свого міста.
Я колись зробив тару сторінок, що отримує та агрегує цю інформацію для областних центрів України, і не тільки для обласних.

Я запитав в ШІ (Gemini):який зараз тиск?
Сказало точну адресу де я знаходжуся, сказало тиск тут і навкруг по точках де датчики стоять, а також поцікавилося чи я залежний від тиску чи планую щось на вихідні, типу відпочинку.

ДимаС

У мене Grok каже 760мм, ущєрбний чатжпт каже 752мм. При цьому погода на додатку в телефоні пише про 762мм...
Ближчий датчик тиску за 20-30км від мене. Чи це багато чи ні я не знаю, але 2 з 3-х даних - це 760-762мм, тому вірогідно вірні значення, суто статистично.
Цікаво чи хтось взагалі використовує дані атмосферного тиску, чи пофік на тиск при роботі?
Я кілька раз тільки зважав на тиск, коли первинне налаштування РК робив наприклад.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68

Я постійно користуюся. Раніше використовував, щоб дарма нагрівом небо не гріти в кінці перегону.
А останнім часом використовую для початку перегону, коли потрібен покрапельний відбір, бо у ПВК є інерція ходу і потрібно вираховувати, коли орієнтовно почнеться відбір. Коли на вулиці +/- 760 проблем немає. Поміряв міцність. Подивився у таблицю і зробив налаштування. А коли низький, як цей тиждень, та ще і коливається - тут без корекції на атмосферний тиск ніяк. У кого стоїть тен прямо в рідині - того менше пече, а у мене нагрів зменшив, а ПВК ще 3 градуси догори пре. Якщо не вирахував цей момент - голови дзюрком летять. Іноді не проблема, а іноді - велика проблема.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Игорь

Цитата: BazilVV від 10-04-2026, 23:25:20Я запитав в ШІ (Gemini):який зараз тиск?
Сказало точну адресу де я знаходжуся, сказало тиск тут і навкруг по точках де датчики стоять, а також поцікавилося чи я залежний від тиску чи планую щось на вихідні, типу відпочинку.
Обережно. По погоді воно часто бреше. Я по погоді в Одесі неодноразово ловив саме Gеmini на брехні.
Лови власний інформер, він не бреше.
https://surl.li/kayiaj
Я тобі посилання прикріплю в вайбері, буде під руками.
Кому таке треба - давайте населені пункти.

Игорь

Декілька днів збирався написати. Мабуть вже час.
Zag, це в першу чергу для тебе.
Я завжди кажу про багатоликість дистиляції. Різновиди цього процесу дуже, нерідко навіть діаметрально відрізняються один від іншого. 
Ті способи та звички, що класні для одного вида дистиляції, для іншого можуть бути неприйнятними. 
Це стосується і моменту закінчення першої перегонки. 
Якщо цього не розуміти, можна "почути дзвін" та застосувати його не там, де треба.
Вважаю, питання Zaga про "15 градусів" свідчить саме про такий случай.
Давайте розбиратись.
1. Якщо йдеться про перегонку, припустимо, вина чи іншої збродженої плодово-ягідної сировини з метою отримання бренді, конбяку, сливовиці, грапи, тощо, першу перегонку зазвічай ведуть досуха, "до води". В результаті об'єм дистиляту наближається до половини об'єму, а міцність - до подвоєнної міцності навалки.
Чому так? Тому що цей різновид дистиляції направлений в першу чергу на збереження та помноження кількості домішок з сировини. Адегіди, етери, кислоти, сивушні спирті - все це цінне, все це формує неповторний аромат напою, і втрачати не можна нічого, особливо - кислоти, які, як відомо,йдуть наприкінці перегонки, коли спирта в кубі нема або майже нема, тобто коли міцність в потоці відбору зменшується до 1-2%. Зайві домішки відсікають при другій перегонці.
Такий підхід до першої перегонки з точки зору отримання спирту не ефектифний, бо друга половина такої перегонки - це великі енергозатрати на отримання малої кількості спирту. Але тут не йдеться про ефективність отримання спирту. Букет та аромат - на першому плані.
2. Якщо йдеться про перегонку будь-чого, з будь-якої сировини, з меною подальшої ректифікації, то вимоги до процесу перегонки діаметрально протилежні. Всі домішки є небажаними, особливо - кислоти, бо іх наявність в кубі ректифікаційної колони - це невідворотнє утворення етерів в процесі відбору товарного спирту, та забруднення спирту.
Саме тому, а також з урахуванням питань ефективності, кубову перегонку бурякової чи цукрової сировини досуха не ведуть, а закінчують коли міцність в кубі зменшується до 1-2%, а в потоці відбору -приблизно до 10%
Це призводить до втрат приблизно 8% спирту, але це не втрата, а платня за менш проблемну ректифікацію.
Безперервна перегонка вірішує цю проблему, але це вже зовсім іншаб і теж неоднозначна тема.
Щоб зменшити кількість зайвих домішок, та одночасно збільшити міцність навалки при ректифікації, існує такий спосіб перегонки.
Відбор самогона зупиняємо при кубовій температурі 96 градусів, а решту відбираємо окремо, як хвіст.
Цей хвіст або додаємо в куб разом з наступною порцією браги, або (більш розумно) накопичуємо та переганяємо окремо до кубової температури 95-96. "Хвіст" на цьому етапі не відбирамо. Навіщо нам хвіст з хвоста? :)

ДимаС

Ігоре, кинь мені Бориспіль будь ласка

ДимаС

О, от тобі і тема сусідня про Росу - а нехай вона видає атмосферний тиск з інтернету по місту у налаштуваннях. А може дійсно датчик атмосферного тиску повісити - нехай показує Роса - тоді не треба буде сторонніми сервісами користуватись

Игорь

Цитата: ДимаС від 11-04-2026, 10:25:55Ігоре, кинь мені Бориспіль будь ласка
На
https://surl.li/hvocog

Игорь

Цитата: ДимаС від 11-04-2026, 10:27:23О, от тобі і тема сусідня про Росу - а нехай вона видає атмосферний тиск з інтернету по місту у налаштуваннях. А може дійсно датчик атмосферного тиску повісити - нехай показує Роса - тоді не треба буде сторонніми сервісами користуватись
Я б не хотів робити прилад критично залежним від наявності доступу до мережі. Нема зв'язку, ти цього не знаєш, сподіваєшся на автокорекцію температури закінчення перегонки, а її нема. Підманула - підвела.
Хоча, витягати дані про погоду по координатам місцевості в працюючий алгоритм я вмію. Вже працює вдома у брата в керуванні опаленням.

Игорь

ЦитатаА може дійсно датчик атмосферного тиску повісити - нехай показує Роса - тоді не треба буде сторонніми сервісами користуватись
Можна, але не знаю чи потрібно.
На мій погляд, при перегонці цукрової чи зернової браги на спирт на тиск краще не дивитись. Я написав про це. Зупиняй при 99 чи 99.5 в кубі, і все. Або дивись на тиск, витрачай по кіловат-годині на 10 грам вонючих хвостів, а потім дивуйся чому спирт тхне сивухою.

Відверто кажучи, При перегонці коньячного спирту це теж не потрібно. Там треба завершувати перегонку через 10-20-60 хвилин після останньої зміни кубової температури.
Поставити датчик - не проблема. Але його покази треба якось обробити, а датчику час від часу треба робити корекцію. Без цього від нього більше шкоди ніж користі. По старій як світ причині. Ти сподіваєшся на датчик (чи на сповіщення), а він/воно вводить в оману.

Ivan 68

Для РК я роблю як описав вище Ігор. Дуже зручно.
На дистиляції зернових та фруктових, при першому перегоні окремо беру до 99* в кубі, щоб не мати лишніх кислот у сирці, і решту окремо до тих показників, що відповідають зовнішньому тиску. От якраз ця решта, яка має дуже багато кислот досить корисна для наступної браги. Тобто кільцюю в брагу хвости від сирця. Французи називають їх секундами.
При другому перегоні я відбираю хвости після тіла на кільцювання не більше ніж до 97* в кубі. Все решта - окремо до 98,5-99* в кубі на РК. Причина та сама - лишні кислоти.
Краще ніяк, ніж як небудь.

SMF spam blocked by CleanTalk