Дистилляция как она есть от Игоря

Автор ukr-store, 13-04-2017, 22:09:44

Попередня тема - Наступна тема

Sergij і 1 Гість дивляться цю тему.

Ivan 68

Я якось відбір голів на ПВК з навалкою в 110л робив на 600Вт і то дзюрком голови текли.
А на відкритому тені та на 40л думаю потрібно ще менше.
Як мінімум від 400Вт потрібно починати нагрів.
Краще ніяк, ніж як небудь.

vova0869

Регулювати нагрiв потрiбно .Без стабiлiзацii обiйдемось .Люди перегоняють на газу ,куби 100-200 л може бiльше .Ще в основний холодильник для тiла вставити пряму трубку та буде два в одному для тiла та пряма трубка для голiв .Меньше холодильникiв та пiдключень води .

Ivan 68

Не знаю, чому всі так бояться тих голів. Я для бочки з 110л навалки відбираю в межах 300-400мл, для білого - 500-600мл. Якщо через сивуху, так її концентрація, як я нещодавно виявив - не там. Так, на початку її трохи більше, ніж зазвичай. Потім вона все одно іде весь погон. А от потім починаються приколи. Попереджаю, у кожного вони можуть бути при різній кубовій температурі. Це Ви повинні вичислити самі. Як, розповім нижче.
Так от у мене на шоломі концентрат сивухи летить при температурі в кубі від 89,8* до 90,2* в кубі. А далі, і аж до хвостів все ОК.
Я довго за тою гіркістю ганявся, але ніяк не міг зрозуміти алгоритм. А тут трапився щасливий випадок.

Ivan 68

Так сталося, що я перестарався з придбанням німецького житнього, пшеничного та ячмінного солоду. І якщо житній віскі я по холоду встиг перегнати, то солодові другі перегони прийшлося переганяти по ночах. Три ночі підряд. Зрозуміло, що натомився. А на четверту ніч я переганяв злиті до купи остаточні голови та хвости житні та солодові. Дякую за підказку Вадім33.
  Всі навалки та міцності що на житі, що солодові, що ця збірна практично однакові. Так легше, і рука набита, і тара, і налаштування. Але в зв'язку з тим що обидва напої складалися з багатьох компонентів та спецсолодів, ароматика зашкалювала і не дивлячись на низьку спиртуозність сирця (22-24%. Дякую Володі Гуральнику за те що навчив не боятися додавати воду до сирця, щоб розбавити до потрібної міцності, бо якщо брага була хороша, то ніяка кількість води ніяких смаків та ароматів забрати не може з сирця), ніяк не можна було коректно відділити тіло та хвости. І тому я починаючи від 91* в кубі набирав по 0,5л в кожну пляшку окремо до тих пір, аж поки не чув явні хвости. А відібрані зразки лише на наступний день на запах та смак визначав куди відправити - до тіла, чи до хвостів. Додавав до відповідних ємностей і лише потім робив загальні заміри спиртуозності, об'єму. тощо.
Я завжди так роблю. Все виключно на наступний день, або пізніше. Дякую Ігорю за пораду - після перегону ємність (а це зазвичай 22л бутлі з вузьким горлом) на ніч, або на 12-18 годин не закриваю. Іноді зверху після перегону накидаю чисту ганчірку в один слой. Лишні гази виходять, напій стабілізується. Одним словом - мені подобається.
  Так і цього разу я почав відбирати по пляшках. Але знаючи, що при третьому перегоні хвости наступають швидше, я замість відбору від 91* в кубі, почав відбирати від 89,6* в кубі. Через ароматику відібрав аж 10 пляшок по 0,5л. на кожній пляшці я завжди пишу яка була температура в кубі. То вже давня звичка і вона відбувається на автоматі. На наступний день, коли почав пробувати виявилося, що перші три пляшки хороші, четверта - гірка, п'ята менш гірка, але паршива і шоста теж паршива. Я і решту чотири вирішив відправляти у хвости не пробуючи, але цього разу щось зупинило і я вирішив добити це питання до кінця. Яке було моє здивування, коли я виявив, що наступні чотири пляшки - хороші. От реально хороші. Жалко їх у хвости виливати. І я сміливо вилив до тіла.
  Так як свою задуману програму я вже на цей сезон ледве встиг, але виконав, я зразки відправив на хроматограму. Хтось це робить, хтось не робить, то діло кожного. Мені аналізи допомагають зрозуміти, чи правильно я застосував ту, чи іншу методику перегону і краще зрозуміти своє обладнання. Яке було моє здивування, коли вчора прислали аналізи, які я прикладаю, щоб не бути голословним. Єдина відмість при перегоні між солодовими перегонами та останнім - збірним, це те, що я вирізав частину від 89,8 до 90,2* в кубі. Все решта - однакове! Але! на солодовому, де нічого не вирізав - сивухи 5 700 одиниць, а на збірній - 1 995 одиниць. Майже в три рази менше!
  Поки що у мене припущення лише одне - при правильному укріпленні ми все одно значну частину сивухи повертаємо в куб, але коли міцність залишку спирту в кубі лишається малий, 8-10%, сивуха різко робить плювок і проривається у мене через шолом  у відбір. Іншого пояснення у мене немає. Ще раз перепровірити свою здогадку я зможу вже аж в жовтні - листопаді, коли знову температура на вулиці буде 8-10*, а у мене в Гуральні - 14-18*.

ДимаС

Топ інфо. Буду пробувати коли доберусь до перегону... але нефакт що на ковпачковій воно не розмажетьсч по температурі.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68

Щоб тему не засмічувати, по Гарбузовому дистиляту створив окрему тему - https://labspirt.com/forum/index.php/topic,9476.msg364401.html#msg364401

Вадим33

Цитата: Ivan 68 від 04-06-2026, 21:50:18Єдина відмість при перегоні між солодовими перегонами та останнім - збірним, це те, що я вирізав частину від 89,8 до 90,2* в кубі. Все решта - однакове! Але! на солодовому, де нічого не вирізав - сивухи 5 700 одиниць, а на збірній - 1 995 одиниць. Майже в три рази менше!
Головна відімінність між ними ізначальному вмісті сивухі.При звичайному перегоні є якись вміст сивухі,яку ми набродили.Коли ми відібрали тіло,то майже всю сивуху ми уже забрали,т.к. сивуха іде впродовж всього погону це проміжні примесі. І коли ми сбираємо хвости і переганяємо їх окремо,то сивухи буде мало,т.к. її і не було.А коли ми переходимо на хвости,ми вилавліваємо кислоти,можливо і ще щось.

Ivan 68

Я б повністю погодився, якби не зробив тієї гіркої вирізки, яку я періодично ловив і раніше, тільки не міг зрозуміти як її і коли її ловити. Жалко, що не здогадався ту вирізку на ГХ аналіз здати.

Игорь

Цитата: гуральник від 04-06-2026, 17:44:20А як відбирати голови?
На тій швидкості, що тіло?
1 кВт потужності тену може бути надмірним, буде струя
Цитата: Ivan 68 від 04-06-2026, 17:53:21Я якось відбір голів на ПВК з навалкою в 110л робив на 600Вт і то дзюрком голови текли.
А на відкритому тені та на 40л думаю потрібно ще менше.
Як мінімум від 400Вт потрібно починати нагрів.
Чекайте, хлопці. Ви забули про керовану дефлегмацію? 
Науіщо роблять відбор голів по краплях? Щоб забезпечити потрібну концентрацію головних домішок. Якщо тепловтрати кришки чи шолому - ват 300, то коли буде нагрів 400, три чверті пари сконденсуються, на вихід іде леше одна, флегмове число 3, а корисна потужність, що йде на відбор - 100 ват і крапельний відбор. 
А тут у нас буде керована дефлегмація. Якщо нагрів буде два кіловата, а води в дефлегматор (2) ми дамо стільки, що сконденсується три чверті потока пари (на 1,5 кВт), то флегмове число та концентрування домішок буде таким самим, як і у варіанті 400-100, але корисна, відбороутворююча потужність буде вже не 100, а 500 ват, тобто по складу відбор буде тосчно такий, як і покрапельно, але він буде рівно в 5 раз швидше. 
Тому, на мою думку можна без вагань брати тена 3 по 1 кВт, або 3 по 1,5 кВт, і за допомогою двох тумблерів або автоматів вмикати 1.0, 2.0 або 3.0 кіловата. Або 1.5, 3.0 чи 4.5 кВт якщо тен буде 3х1,5.
Може я занадто швидко та незрозуміло розповів... 
Шоб отримати покрапельний відбор, можна налаштувати подачу води  в дефлегматор зазделешідь великою, а потім поступово зменшувати потік так, щоб у відбор пішли краплі. Незалежно від нагріву. Але, якщо потужність нагріву буде не 400 чи 600 ват, а 1-1.5-2 кіловата, прагнути крапель вже не треба, бо потрібне концентрування головних домішок буде при відборі, який в 3 - 5 більш швидкий, ніж по краплях.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Цитата: vova0869 від 04-06-2026, 08:18:12Треба цi чотири холодильника пронумеровати
Хіба не бачиш нумерації? Вона є з самого початку, у кожному варіанті схем.
Цитата: vova0869 від 04-06-2026, 18:50:41Ще в основний холодильник для тiла вставити пряму трубку та буде два в одному для тiла та пряма трубка для голiв
Дуже слушне зауваження, дякую.
Чисто конструктивно, охолоджувач (4) під конденсатором (3) має в середині змійовика заглушену трубку, щоб не дати воді сільно рухатись повз обертів змійовика. Буде дуже зручно використати її для охолодження ТСА, тим паче, що я зібрався направити воду через охолоджувачі 3 та 5 одночасно та послідовно.
Зараз намалюю два варіанта з такими змінами.

гуральник

Цитата: Игорь від 05-06-2026, 16:55:04Науіщо роблять відбор голів по краплях?
Під час дистиляції?, не знаю.
 У мене це швидкі каплі з обривом у струмінь.
 Можливо такого результату можна досягнути іншим шляхом відбору, не пробував, бо у мене трохи інше залізо, тому...
Любіть життя. Повторення не буде...

гуральник

Та й в обговоренні мова йде про абсолютно інший тип перегону.
Любіть життя. Повторення не буде...

Игорь

Цитата: Игорь від 05-06-2026, 16:55:43Зараз намалюю два варіанта з такими змінами
Намалював, і навіть не знаю який варіант - з спільним охолоджувачем, чи з двома окремими - буде зручніше робити.

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Це основний варіант, коли оперативне
керування охолодженням неможливо
(водопровід або автономка)
Тоді для пастеризації потрібен окремий
насос(С) щоб керувати подачею води в
конденсатор(3).

Ліворуч - схема з окремим охолодженням
відбору(4) та ТСА(5).

Праворуч - спільний холодильник (4-5)

Тут варіант, коли охолодженням гнучко
керується окремим насосом А.
Це потрібно для налаштування
пастеризації - відведення новоутворень
чи зайвих голів під час відбору серця.

Ліворуч - схема з окремим охолодженням
відбору(4) та ТСА(5).

Праворуч - спільний холодильник (4-5)

ДимаС

3 тена по 1кВт до 60л куба як не до 100 - буде з головою. Все одно запотужно відбирати то буде бризкоунос шалений. 1КВт для голів в самий раз.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Игорь

Було б зручно мати максимум 4500 ват для швидкого розгону до кипіння.
По спостереженням, 4,5 кіловата доводять 60 літров браги до кипіння за годину, а три - за півтори години.
Це аргумент на користь 4,5. Але мінус, як завжди, теж є.
4,5 кВт - це 20 ампер струме - навантаження на мережу, розетки, тощо.

SMF spam blocked by CleanTalk