Дистилляция как она есть от Игоря

Автор ukr-store, 13-04-2017, 22:09:44

Попередня тема - Наступна тема

Sergij і 2 Гостей дивляться цю тему.

Игорь

Цитата: Игорь від 05-06-2026, 18:21:27По спостереженням, 4,5 кіловата доводять 60 літров браги до кипіння за годину...
Ну як пропустити нагоду порахувати? 
Щоб довести до кипіння (90 градусів) 60 літрів браги с стартовою температурою 20, треба витратити... 
4,2 х 60 х (90-25) = 16380 кілоджоулів тепла. 
Тен на 4500 ват дасть таку кількість енергии за ...
16380 / 4,5 = 3640 секунд. Година!
Все вірно
Буде трохи більше через тепловтрати, але порядок цифр вірний.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Ivan 68

Все вірно, якщо це стосується цукрової браги. А якщо фруктової, чи зернової, то швидкий перегін радше мінус, ніж плюс.
Я взагалі помітив, що дистиляція для бочки не любить поспіху. Ні в чому.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Игорь

якщо нема регульованого дефлегматора, вибор маленький.  Хочеш-не хочеш - мусиш відбирати повільно якщо треба певна концентрація домішок.
Якщо регульована дефлегмація є - ти сам обираєш як працювати - швидко, повільно, з більшим укріпленням, чи з мешим.   
А взагалі, швидко чи повільно - це пусті беззмістовні балачки якщо нема конкретики. Куб може бути на 5 літрів, в може бути на кубометр . Які критерії швидкості чи повільності процесу? Людство не знало би що таке коньяк, якщо хтось з коньячників придумав таку дурню, як відбор голів по краплях. Це дійсно, безглуздість, народжена мавпуванням - безглуздою прив'язкою ректифікаційних засобів до дистиляції

Вадим33

Цитата: Ivan 68 від 05-06-2026, 14:21:34зробив тієї гіркої вирізки, яку я періодично ловив і раніше
Можливо це так і є.Але не треба називати це сивухою,так як її в хвостах майже нема.

Игорь

Дійсно, в хвостах при звичайній дистиляції сивухи майже нема, але в хвостах ректифікації вона в чистому вигляді. Я навідь відбирав її у вигляді справжнього сивушного масла, - чистого, прозорого.
Відео 2013 року...
Тому можна зробити висновок. Якщо шляхом керованої дефлегмації тримати міцність відбору на рівні 80+, то сивуха переважно залишиться в хвості.
В серце, якщо й потрапить, то в дуже обмеженій кількості.
Для витримки в бочці це мабуть не потрібно, навіть погано, а для вживання по білому - може мати сенс, особливо якщо сивушний духман не до вподоби.

Игорь

Повернусь до питання універсального дистилятора.
Не знаю чи потрібно це комусь. Але мені потрібно, бо допомагає краще все розкласти по поличках.
В компоновкою та потоками води майже визначився. Ну майже.
Ось тут...
Різниця в спільному (праві схеми) чи роздільному (ліві схеми) охолодженні дистилята та ТСА - непринципова, це конструктивна водмінність, яка ні на що не впливає.
Різниця у варіантах керування охолодженням конденсатора (4) - теж, як виявилось, не принципова.
 На верхніх схемах подачу води в конденсатор(4) забезпечує насос(С), що бере воду с основного потока охолодження.
На нижніх того насосу нема, конденсатор отримує весь потік води, що вже пройшов через охолоджувачі дистилята(4) та ТСА(5), тобто  підключений послідовно з ними.
Спочатку я вважав (і навіть намалював на схемах), що в такому випадку датчик, що керує насосом(С), "має трімати руку на пульсі" температури пари/повітря над конденсатором(3), перед входом в ТСА.
Це було би помилкою. Чому - розповім якщо когось зацікавить.
Інший варіант, що напрошується - поставити датчик в потоці води на виході саме з конденсатора(4), перед поверненням потоку в "головне русло". Але це рішення теж може зустріти підводні каміння.
Зараз, після зважування вс

Беру тайм-аут

Zag

Звичайно, що цікавить. Нам все цікаво.
Шануймося,  бо ми того варті!

Игорь

Добре, тоді просто зараз.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Пара, що пройшла дефлегматор 2 та прямує у відбор, входить під конденсатор 3 ,
де повністю конденсується, а сконденсована рідина тече в одолождувач 4.
Якщо конденсація не повна, певна доля пари виходить в ТСА (5), а датчик
температури бачить температуру пари.
Припустимо, нам потрібно організувати постійний, або періодичний спуск
певної долі пари (насиченої небажаними домішками) через ТСА. 
Для цього, як варіант, ми можемо використувати покази термодатчика,
розташованного над конденсатора, в можливому потоці пари в ТСА.
Питання.
Чи мождиво, спираючись на данні з цього датчика, ювелірно керувати
повільним відводом домішок через ТСА?
Моя відповідь - НІ.
Спираючись на зміну температури датчика в парі, можна змінюватИ
парціальну конденсацію, достатньо чітко регулювати міцність в потоці відбора.
Але керувати мікроскрпічнм відбором на межі зупинки не вийде, бо коли потік
зупиняється, температура датчика майже не змінюється достатньо довго,
автоматика не буде бачити зменшення температури буде давати води все більше
і більше, це призведе до переохолодження конденсатора , звільненню його об'єму
від пари, та входу повітря через ТСА на звільнене від пари місце.
Тоді холодне повітря швидко зменшить температуру датчика, подача води зупиниться,
пара стане швидко підніматись в бік ТСА, але датчик знов не буде бачити цього руху,
і побачить лише тоді, коли пара повним потоков попре в ТСА.
Вихід пари в ТСА стане надмирнми, датчик перегріється, і ця гойдалка повториться.
Тобто, відбор через ТСА  буде то занадто швидким (повним!), то буде зовсім зупинятись

Игорь

Iнший варіант - встановити датчик на виході води з контура конденсатора 3, та провести спостереження.
Треба знайти таку температуру води на виході з конденсатора, при якій з ТСА зарантовано нічого не крапає.
Потім треба знайти іншу, більш високу температуру води, при якій з ТСА з'являються краплі с певною периодичністю, скажемо, 1-2-3 мілілітра за хвилину.  Для впевненності можна зробити такі спостереження для інших потужностей нагріву, це вже деталі.
Ідея в тому, що якшо при температурі, припустимо 65 градусів на виході з дефлегматора з ТСА не тече, а при 72 градуса крапає 2 мілілітра за хвилину  (120 мл за годину) то щоб влаштувати постійний відбор 20 мл/год, треба тримати температуру води на виході з конденсатора 65 градусів протягом 5 хвилин, а потім на хвилину переналаштовувати на 72. Зрозуміло, не руками. Овтоматика має взяти це питання на себе.
Крім того,  можна встановити залежність співвідношення періодів відбору з ТСА та його зупинки до температури в кубі. Але це вже наступний крок, деталізація.
Якщо головний насос охолодження буде під керуванням нашої автоматики, а конденсатор буде отритувати воду послідовно з охолоджувачами, без окремого насоса, то пастерізацією можна буде змінювати зміною налаштування температури води на виході з системи охолодження, теж на віході води з конденсатора.
Якщо насос А - це насос в автономці, тобто не в складі автоматики дистилятора, то треба буде використати насос С, або налаштувати зв'язок між контролерами автоматики дистилятора та автономки.  Дистилятор має давати автонимці наказ мінити налаштування на перний час. Зрозуміло, цей зв'язок буде без дротів, "по повітрю".Це теж наступний крок.

Игорь

Наступне питання - це призначення автоматики. Що це?
Варіант експериментатора - інструмент для дослідів з простим ручним керуванням, з простою зміною всіх важливих параметрів, або...
Варіант виконавця - інструмент, що пам'ятає вже занайдені та перевірені налаштувння, та дозволяє легко перемикатись між ними. 

Тобто, в першому варіанті требе буде налаштувати:
- температуру пари на виході з дефлегматора;
- дві температури на виході води з конденсатора;
- два періоди часу для пастерізації;
- температуру в кубі, апри якій треба дати сигнал для зміни режиму, або 
- час, який має тривати робота в такому режимі.
В другому варіанті треба буде лише обрати номер вже налаштованого режима. Наприклад, "голови номер2", або "серце бурбона". Зрозуміло, всі налаштування з попереднього переліку мають бути внесені в пам'ять заздалегідь для кожного з налаштованих режимів.

Можливо було б доцільно мати одразу обидва варіанта, але це може бути складно виконати. Подумаю.

А взагалі, для відпрацбвання кожного режиму треба мати варіант експериментатора, а потім - варіант виконавця.

Игорь

Забув написати про вибір нагріву.
Наразі я бачу це як два тумблера на три положення.
Перший буде  500 - 0 - 1000 ват
Другий         1000 - 0 - 2000 ват. 
Тоді можна буде обрати будь-який нагрів з ряду... 500-1000-1500-2000-2500-3000 ват. 
Це якщо блок-тен буде 3 х 1 кВт. 
Якщо 3 х 1,5, то ряд збільшиться в півтора раза. 
750 - 1500 - 2250 - 3000 - 3750 - 4500 ват.
 Потужність для кожного режима треба буде вмикати руками.
З часом, якщо буде необхідність, можна буде вмикати потрібну потудність автоматично при виборі номера режиму, але це помітне ускладнення. Тому я хотів би спочатку зробіти ручний варіант щоб зрозуміти чи потрібні 6 кроків, або можна обійтись трьома. Це було б значно простіше.

ДимаС

От з потужністю через різні підключення це ти придумав топ. Аж круто -  елеґансько!

По управлінню: так само як у Дуплета є 2 режима управління різними насосами, аналогічно 1й режим - дослідницький, або експертний, а другий має бути на десяток програм, в які внести й зберегти назву режиму й параметри, отримані у дослідницькому режимі.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68

Варіант виконавця потрібен лише тому, хто збирається робити одне і те саме багато разів. Давайте будемо відвертими, якщо ти робиш для себе, не на продаж, коли ти повернешся до виготовлення, скажімо бурбона, якщо у тебе стоїть на витримці певний об'єм. Напевне за все своє життя разів 3-4, не більше, і то, якщо ну дуже буде хотітися. Цікавих напоїв, яких хочеться зробити - багато, а час не резиновий.
Вперше над подібними речами я замислився тоді, коли зібрав всі свої казани і порахував скільки разів в рік я можу кожним з них скористатися, якщо врахувати що є всього 54 вихідних неділі. А є ж ще і інші життєві речі, захоплення, тощо.
Краще ніяк, ніж як небудь.

ДІД

Цитата: Ivan 68 від 06-06-2026, 17:12:05Цікавих напоїв, яких хочеться зробити - багато, а час не резиновий.
Вперше над подібними речами я замислився тоді, коли зібрав всі свої казани і порахував скільки разів в рік я можу кожним з них скористатися, якщо врахувати що є всього 54 вихідних неділі. А є ж ще і інші життєві речі, захоплення, тощо.
..є декілька варіантів...найлегший це ділитись)...думаю не так важко продати напої такого гатунку..ну і третій хай лежить внуки повезуть на  виставку..заберуть всі перші міста і через аукціон продадуть за гарні гроші))
Все починається з насіння..

SAMSON

Ігор все добре , але якщо дивитися на автоматизацію ,  та залежність від процесу дистиляції , тож напрошується таке бачення  а от чому би не задіяти розподілювач фракцій < вимʼя > так зване , от для розподілу по головних там по часу чи по кількості , а потім по Т Кубу далі також по тарі , от це також непогано би булоб , якщо  шо то я просто спросив без образ .

SMF spam blocked by CleanTalk