«Струмок» — система керування процесом роботи НБК

Автор Serhiy, 23-03-2026, 15:55:48

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

SerhiyTopic starter

Цитата: ДимаС від 24-06-2026, 09:51:03По суті, нам не треба максимальна швидкість переробки браги, а потрібна максимальна ефективність...
Розумію, що це механічна опечатка, але щоб пожвавити дискусію на форумі напишу те, що всі крім новачків і так знають.
По суті, між швидкістю переробки браги і ефективністю роботи нбк є пряма, хоча і не лінійна залежність. Розділяти їх не можна.
Якщо навмисно занижувати швидкість заради «ідеального» віджиму, ми різко втрачаємо в енергоеффективності. Пара вхолосту кипятитиме воду внизу колонни.
При збільшенні подачі браги понад оптимум ефективність нбк теж стрімко падає. Пара просто не встигає прогріти надлишковий обєм рідини й повністю випарувати з неї алкоголь. Як результат, температура внизу колони знижується, а частина невіджатого спирту зливаючись разом із бардою в каналізацію. При критичному ж перевищенні швидкості подачі колона просто заглинається через гідравлічне перевантаження.
Справжня максимальна ефективність нбк це і є її робота на найвищій стабільній швидкості. Саме там досягається ідеальний термодинамічний баланс - пара повністю випарює спирт без зайвих енерговитрат. Зниження швидкості нижче цього балансу лише погіршує загальну економіку процесу.
Тому нам для досягненя максимальної ефективності такі треба максимально можлива швидкість переробки браги.
І да, вдячний за високу оцінку «проривної технології» яку ти скромно обізвав «Робочою схемою». :)
Всегда

ДимаС

Насправді це в моїй колоні так співпало, а може її розробник розрахував, що робочий режим має оптимальний підігрів браги. Був би підігрівач у 2 рази коротше чи довше - режим був би інший...
Те що я побачив - це те, що при першому запуску, якби я не знав оптимальних параметрів - мені було б легше вийти у робочий режим саме по температурі браги, бо зовсім трохи треба її догрівати, не ризикуючи злити у каналізацію недожатий спирт в гонці за укріпленням.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ДимаС

Spoiler
Навіщо мені той дослід був?
Бо мав перистальтику Гачка та МУП KosKiev, які у будь-який час можуть повернути їх собі і прийшов час шукати альтернативу...
[close]
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

SMF spam blocked by CleanTalk