Пиво(Флудовая ветка)

Автор Бандерівець, 14-05-2012, 22:08:17

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 4 Гостей дивляться цю тему.

nukler

Цитата: Blade від 21-11-2016, 09:29:45Бельгийский солод шато виски. Попробуй, я делаю из него.
Да я делать не умею  :(  Не пробовал делать  и боюсь  :-[ Хочу купить обменять  ;) Надо то 0,5-1 литр на праздники.

добавлено: 21-11-2016, 09:49:24

Цитата: Blade від 21-11-2016, 09:29:45Попробуй, я делаю из него.
Так может есть для пробы? Пошел в личку ;)

AFCrio

Кто подскажет что делать и стоит ли волноваться ?
Варил пиво уже больше десятка раз точно, но пшеничное варил впервые  и как то мне неспокойно.

Кратко о варке:
Солод ячменный / Солод пшеничный  -  50/50 (производитель - Буск)
Паузы:
56 - 15мин.
68 - 60 мин.
78 - дальше
варил полтора часа до плотности 1,053
хмель Hallertaur Magnum - 60минут, Perle - 15 мин ( + немного специй)
охлаждение противоточником моментальное, сусло на входе 85, на выходе 18-20
Дрожжи -  заранее сделал стартер из полпакета  mangrove jacks m20 и 12 ч. крутились на мешалке.
Забел чарез 3-5 часов примерно, заражения вроде не должно быть.

Слишком быстро закончилось активное брожение, буквально 3 суток и гидрозатвор встал.
Плотность изменилась с 1,053 до 1,030, мерял рефрактометром. Запах с кислинкой, не прям сильно кислый, но чувствуется.

p.s. и похоже начало осветляться - верхний слой в 2-3 см явно стал прозрачней.

vind11

Цитата: AFCrio від 22-11-2016, 05:11:45мерял рефрактометром
рефрактометр в конце брожения показывает не совсем плотность, нужно пользоваться например этим
http://www.northernbrewer.com/learn/resources/refractometer-calculator/
и для пшеничного нужна пауза 40-45градусов, иногда еще и 30-35
количество интеллекта на планете Земля = const

AFCrio

Насколько я читал, хватит и белковой. Тем более что несоложенку я не сыпал. И вначале нормально начало бродить, я бы сказал очень активно. Почему то остановилось рано и на высокой плотности.

vind11

современным солодам не сильно та белковая и нужна
30С - вывод ферментов в жидкость
40С - синтез феруловой к-ты и глюкозы
это особенности пшеничного пива

добавлено: 22-11-2016, 09:22:44

Цитата: AFCrio від 22-11-2016, 09:03:58Почему то остановилось рано и на высокой плотности.
может этим дрожжам не по зубам то что осталось в сусле-пиве
и опять-же померяй ареометром

Horu

Цитата: AFCrio від 22-11-2016, 05:11:45Плотность изменилась с 1,053 до 1,030, мерял рефрактометром
Для рефрактометра это нормально, еще немного снизится. Три дня - это не так уж и быстро, бывает что видимые процессы и за один день проходят. То что замолчал гидрозатвор - вообще ни о чем не говорит. Жди окончания брожения и лучше поменьше лазь в бродильник.

CrayFlatline

Ну, хай живе флуд! Звітуюся: :)
Закінчив першу варку, варив AIPA по власному рецепту. :)
Що цікаво, попав в SG і інші параметри. Варити почав в 15:00, в 20:00 закрив ферментери і пішов мити варочник та виносити в сміття брух.

Звісно, що не обійшлося без негараздів. Електронний 40 гривневий термометр брехав страшенно, тому користувався аналоговим спиртовим, а ним тільки відслідковував падіння температури. Треба його на щось міняти, але не можу придумати на що.
По-друге, було дуже важко попасти в температуру затирання. Робив все по бірсміту: кількість води, температуру, але чомусь все одно температура затора була на 4 градуси нижче. Добре, що я це помітив , коли ще не долив всю воду, тому швидко вирішив питання доливанням запасного окропу :) Плюс температура на 40 хвилині затирання впала більш ніж на 1,5 градуси, тому прийшлося розпаковувати MLT і коригувати температуру (знаю, що змінився гидромодуль, але не значно).
Третій факап був з тим, що дно заторника було на кілька см вище верхнього краю варочника, тому перелити все не вийшло. Під фальш-дном потім (коли вигріб брух) знайшлося 4 л сусла :(

Осьо вам фоточка:

[attach=1]

Ну і на остатнє, ще майже 5 л лишилося в варочнику з хмілем. Я їх зцідив в колбу, відстояв і відібрав 3 л сусла на шпайзе.

Так що ефективність варки вийшла дуже нізькою: на виході в мене стало всього 34 литри сусла в двох ферментерах + 3 л шпайзе.

Стартер розбродився добре, гидрозатвори завелися вже за кілька годин, зараз строчать по повній в найхолоднішому місці в квартирі (+20 градусів).

vind11

Цитата: CrayFlatline від 24-11-2016, 14:17:34на 40 хвилині затирання впала більш ніж на 1,5 градуси
это нормально и можно было не суетиться

Батарейкин

поздравляю!!!

Цитата: CrayFlatline від 24-11-2016, 14:17:34Варити почав в 15:00, в 20:00 закрив ферментери
шустрый!
это без охлаждения?

Цитата: CrayFlatline від 24-11-2016, 14:17:34що дно заторника було на кілька см вище верхнього краю варочника,
а книг дома не осталось? все скурил???
подсунул под заторник пару стопочек! ))))))))))))))
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

CrayFlatline

Цитата: Батарейкин від 24-11-2016, 15:17:05шустрый!
это без охлаждения?

Трішки простіше: в мене 100 л бойлер в квартирі і вода зі скважини, тому розгон води на нагрів займає лічені хвилини. :) А так - охолодження імерсійним чилером зайняло десь 25 хвилин, фильтрувалося десь 40 хвилин.

А от книг дома не лишилося, факт :) На наступну варку зроблю просто дерев'яні підкладинки під MLT i HLT. :)

Батарейкин

Цитата: CrayFlatline від 24-11-2016, 15:57:07Трішки простіше: в мене 100 л бойлер в квартирі і вода зі скважини,
тогда готовь дырку под орден "самого быстрого пивовара"!!!
у меня меньше 10 часов никак не получается...
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

CrayFlatline

Цитата: Батарейкин від 24-11-2016, 15:59:13тогда готовь дырку под орден "самого быстрого пивовара"!!!

Хехе :) Speedy Gonzales :)

Povorot

CrayFlatline

Пиво стоїть, місце знайшов вдале: десь 18-20 градусів. Гидрозатвор відстрочив і лінькувато булькає :) То ж прийшов час мого сухого охмілення. Тому знов я за порадою прийшов: сухе охмілення (гранульованим хмілем) у мішку робити, чи так? Чи психанути і хмільовий чай заварити? :) Але думка про чай мене чомусь непокоїть. Я не впевнений, що за таку заварку хміль віддасть все, що має віддати. Що порадите, більш досвічені колеги? :)

Stas3d

Лучше в мешке. Если просто гранулы кидать, есть риск, что не осядет. Будет плавать на поверхности и попадет при розливе в бутылки.

SMF spam blocked by CleanTalk