Мої кроки в Дистиляції

Автор Ivan 68, 23-04-2025, 15:10:02

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

гуральник

З абрикосами все просто:
 Зробити першу бочку на Лалвін ,винних
 Потім тою брагою розбродити решту абрикос
 Кістки викинути,як пропонує Микола,або перебити в апараті
 Все просто,дешево і перевірено.
 Для чого видумувати ровер?
Любіть життя. Повторення не буде...

vova0869

То кому як зручно та яка кiлькiсть.Я 800 кг переробив то замахався.Треба рiзнi абрикоси головне ароматнi.Пектiназа дуже бажано вона розжижае сусло .Без нагрiву або сiрки диких не переможеш.Я на виноградi перевiряв .Давал 1.5 норми винних ще розброджував по смаку було те саме що на диких .

makrak80

Цитата: vova0869 від 26-04-2025, 22:49:41.Без нагрiву або сiрки диких не переможеш
Я так не думаю , ЧКД швидко захоплять сусло не дав дикарям ні яких шансів ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

гуральник

Можна ще на спеціальних дріжджах, які призначені для густих фруктових браг.
Любіть життя. Повторення не буде...

Ivan 68Topic starter

Можна і так. Я не знайшов ніде інформації про наявність синильної кислоти в інших кісточкових окрім вишні. І навіть з вишнею є питання, бо вишняк роблять теж з кісточками.
Я в описі орієнтувався на Балканскі країни, де і видивився апарат для механічного відбору кісточок. Заодно і пюре виходить. Приватники досить часто ті апарати з пивних кег роблять.
Краще ніяк, ніж як небудь.

makrak80

Цитата: Ivan 68 від 27-04-2025, 06:21:08видивився апарат для механічного відбору кісточок. Заодно і пюре виходить.
Я собі міксер зробив на дріль , пару хвилин і 50 л пюре , сполоснути його ще 10 секунд ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Ivan 68Topic starter

Я згідний, якщо малий об'єм. Але коли я з тонни абрикос перебитих в пюре насадкою на дрелі, вибрав кісточок 3 повних 50кг мішка, зрозумів, що більше на такі героїчні вчинки не згоден. Спина не залізна.

Enginegr

makrak80

Цитата: Ivan 68 від 27-04-2025, 09:47:27Спина не залізна.
Да вона в тебе не залізна , а навіть титанова !)) 3 тони абрикос назберати ! Дайте йому героя праці України !))) Я максимум півтони збераю , тай то коли дуже великий врожай ...

27-04-2025, 14:16:51
Цитата: Enginegr від 27-04-2025, 12:46:27Немного информации  про синильную кислоту от ИИ
Та шо там той Кубані!))) (кислоти)  ... По - перше - кісточки завжди цілі , по-друге - максимум тиждень бродіння , та 3 пергони ... А ще , я майже кожен день з'їдаю ядра абрикосових кісточок по 3-4 десятки за раз ...

Ivan 68Topic starter

Цитата: Ivan 68 від 23-04-2025, 15:10:02Я б поділив класифікацію Дистиляції на такі частини (на мою, суб'єктивну думку):
- для подальшої ректифікації
- для споживання по білому
- для настоюванні на щепі
- для малих бочок
- для середніх бочок
- для бочок від 50л
- для бочок великих (бариків)

Брага. Варіанти гідромодулей. Чому і навіщо. Мої суб'єктивні роздуми. Якщо не правий - колеги поправте.

Брага для ректифікації.
Так як мене цікавить більше зерновий спирт, то я хочу описати питання саме по зерновій, або мучній бразі. Хоча думаю, і до цукрової таку тактику теж можна примінити. Якраз сьогодні зробив перший свій перегін браги на пшеничній муці.
До яких висновків я при цьому прийшов.
Перше, якщо хочеш отримати прогнозований результат - підготуйся. Обладнання, засоби, ферменти, дріжджі, шпаргалка як діяти повинні бути. Звісно, якщо дуже захотіти, можна в космос полетіти! Але якими зусиллями? Втратами та витратами. Так, я читав, що колеги переганяли мучну брагу в кубах на відкритому тені. Але все одно як на мене - то все танці з бубном. Якщо немає можливості придбати ПВК, можна парогенератором обійтися. Як його найпростіше зробити - в інтернеті повно інформації. Хоча, коли я зробив собі ПВК - як на світ народився. Так само, як підігрів браги погружним акваріумним обігрівачем. Все одно наступить момент - і він підведе. Я так колись свою першу брагу на муці спалив. Значно краще підійде або нагрівальний коврик, або тепла плівкова підлога обгорнута кругом ємності. А ще краще ставити подібні браги в теплий період, коли ці всі додаткові речі не потрібні, якщо звісно у Вас не промислові масштаби і Вам потрібно ставити брагу круглий рік.
Скажете, яке то має відношення до гідромодуля? З одного боку - майже ніякого, а з іншого - саме пряме! Бо одного гідромодуля не достатньо, щоб брага виграла швидко і добре.
А знаєте, наприклад, що така банальність, як підкласти під один край ємності з брагою дощечку, або рейку допомагає газам краще виходити на поверхню і при цьому ніякі гравіцапи не потрібні. Я згоден з ігорем, що як тільки дріжджі в ємності запустилися, там утворюється свій мікроклімат і якщо ми йому постійно додаємо стресів, то і робота цих мікроорганізмів теж іде зі збоями і брага може вийти не якісна. Це так само, як не можна постійно смикати апарат налаштуваннями, а тим більше переустановками обладнання на кубі. Воно все живе! І загадкове! Було б не так, ми б дистиляцію завжди робили успішно на раз-два.
Ще один момент - брагу потрібно перемішувати двічі на день, не залежно з чого вона зроблена. Це робиться не для того, щоб шапку збити, як на фруктових, або зернових, а для того, щоб всі гази пошвидше покидали брагу і брага швидше виброджувала. Не дарма Ігор, можливо і ще хто з колег, ганяють брагу насосом всі 3 суток, поки брага грає.
Для ректифікації нам бажано мати сирець на порядок міцніший, ніж для подальшої дистиляції. З тих рекомендацій, що я зустрів на форумі - міцність сирця для ректифікації бажано мати від 40 до 60%. Відповідно і брага має бути міцніша, тобто мати більший градус на виході при першому перегоні. І досягти цього можна гідромодулем, а також ще одним прийомом при першому перегоні, про який поговоримо, коли перейдемо до обговорення перегонів. Я зараз зробив гідромодуль 1 до 3,8. Тобто на 1кг муки дав 3,8л води. Я знаю, що правильно описувати співвідношення не так. Але я свої пости пишу більше не для досвідчених винокурів у яких мені ще вчитися та вчитися, а для новачків. І їм так легше сприйняти написане. Ви скажете і що тут такого? Ми всі плюс/мінус від 3,5 до 4,7 ( я про співвідношення) даємо. Знову з прочитаного на форумі. А от тут і починаються відмінності.

П. С. Про всяк випадок, хочу нагадати, не дивлячись на те, що зустрічав на форумі, що багато колег досить часто не дезинфікують заторні ємності, дезинфікуйте! Якщо навіть і не закисне брага, особливо зернова, то недоброд практично гарантований  і якість браги буде не така. Сам у таке попав нещодавно і від колег не один раз чув. Не лінуйтеся! Це не складно - залити голови в любий розпилювач і без фанатизму попшикати в середині ємності перед тим, як почати займатися суслом. Ця проста дія вбереже від розчарувань.

29-04-2025, 22:54:54
Цитата: Ivan 68 від 28-04-2025, 21:32:07Для ректифікації нам бажано мати сирець на порядок міцніший, ніж для подальшої дистиляції. З тих рекомендацій, що я зустрів на форумі - міцність сирця для ректифікації бажано мати від 40 до 60%. Відповідно і брага має бути міцніша, тобто мати більший градус на виході при першому перегоні. І досягти цього можна гідромодулем, а також ще одним прийомом при першому перегоні, про який поговоримо, коли перейдемо до обговорення перегонів.
Продовжимо. Перший перегін при перегоні браги для спирту, не для дистиляції. Бажано брагу для спирту при першому перегоні розділити на дві частини. Першу взяти в окремий посуд до 96* в кубі - там буде вже потрібна міцність для подальшої ректифікації, а другу частину брати до 99,5* в кубі. Там сирець буде мати слабу міцність і тому його бажано ще раз перегнати, щоб укріпити. Чим міцніший сирець для РК, тим спирт буде якісніший!
Сьогодні зробив заміри міцності отриманого вчора сирця з муки. Перша частина - 51%. Те, що треба для РК. Чиста, як сльоза. Друга частина мутніша і міцністю 26%. Відповідно такі частини краще зібрати до купи і ще раз перегнати для очищення та зміцнення. І це простіше та дешевше, ніж проводити друге ректифікування одного і того ж спирту. Хоча одразу скажу - в ректифікації я слабувато розбираюся, то трохи не моє. Тому колеги поправте мене, якщо я щось не те написав.
По ходу зробив експеримент, як нещодавно радили на форумі - холодильник виставив не вертикально вниз, а під кутом плюс шланга для виходу сирця висіла в ємності у повітрі і дійсно отримав хороший, чистий запах сирця.
З одного боку це говорить про якість браги, а з іншого - про якість сирця за рахунок видалення газів з сирця за допомогою нахилу холодильника та температури сирця на виході в межах 45 - 50*

Дистиляція для споживання по білому.
Я нещодавно писав як роблю в сусідній темі. Повторю і тут. Якщо для білого споживання та без бочкової витримки, я б, наприклад, одразу зібрав всю систему разом з шоломом, нагрів до 80* кубі, потім дав можливість апарату попрацювати на себе, потім майже покапельно відібрав голови (і трохи більше, ніж як для бочки), потім відібрав тіло на 1,3 - 1,5 кВт потужності. Тіло відбирав би по спиртометру до 70% (хоча бували випадки, що і до 71%). А решта - в хвости. Потім можна і третій раз перегнати по описаній вище схемі.
Якщо дуже хочеться побільше тіла - в окрему тару після 70% і пробувати вже на наступний день, що підходить, а що ні. І все одно до купи я б не зливав.
Брага в такому випадку може бути 1 до 4. Нам бажано отримати міцність в межах 30%. Тоді і розділення при другому перегоні буде нормальне, і співвідношення по кількості тіла та хвостів буде більше в бік тіла. Дякую Ігорю, що витратив на це питання свій час і дуже допоміг мені в тому розібратися.

Але все вище сказане відноситься до мого обладнання, яке описане в цій темі для початку. Я приміняв таку тактику, що для цукрової браги, що для фруктових браг, або з варення.
Цієї весни у мене був один випадок, який нагадав, що методика для білого споживання повинна бути така, особливо в частині відбору голів, а не така, як для дистиляції для бочки.

29-04-2025, 22:58:28
На цьому фото в кожній банці відбір по одному градусу в кубі до розбавлення
20250224_151350.jpg

29-04-2025, 23:04:03
А на цьому фото - після того, як розбавив. Варіант, що не та вода відпадає, бо перед тим тією самою водою розбавляв інший дистилят і ніяких проблем не було.
Сказати, що мало взяв голів? Тоді чому в наступних банках після першої мутне. Сказати, що мало відібрав хвости? Тоді чому хвостами віддавало в усіх банках, а не лише в останній?
20250225_150402.jpg

29-04-2025, 23:10:04
Довго шукав причину і прийшов до висновку, що єдине, що змінилося - це провів другий перегін виноградного дистиляту (на фото) не для білого споживання, а для бочки. Бо якраз перед тим завершив переганяти 520л вина для бочки і по інерції примінив ту ж саму методу, хоча планував останню частину вина перегнати саме для білого споживання. іншого пояснення у мене немає.

27-05-2025, 08:12:47
Я вже давно навчився прислухатися до своєї інтуіції, а не робити по своєму. Так і цього разу. З одного боку до створення теми спонукали запитання в особисті від багатьох новачків, а з іншого боку хотів і для себе систематизувати отриманий досвід і отримати підказки від більш досвідчених колег.
По реакції старожилів форума, я зрозумів, що щось тут не те. А тут якраз випала нагода самому почитати форум. Я прозрів! І зрозумів, чому була саме така реакція.
Я міг би покинути і цього посту не писати, але заради новачків - ХЛОПЦІ! ЧИТАЙТЕ ФОРУМ! ТУТ ДАВНО ВЖЕ ВСЕ Є!
Я коли прийшов на форум 1,5 роки тому, міркував як - обладнання, яке я маю, стали у нас використовувати нещодавно, і відповідно, щоб набратися розуму відносно швидко, не перечитувати по 100 - 200 сторінок від початку, а почав читати пости приблизно з 2020 року. Як я помилявся! Я ж сам взяв і спробував з другого класу перескочити у сьомий! А саме найцікавіше (для мене) написане практично у всіх темах з 2015 по 2020. А в деяких випадках і від самого початку тем.
Новачки! Звертаюся до Вас! Не лініться і читайте форум, в багатьох темах питання переплітаються. Так. Це довго. Так. Це іноді нудно. Але воно того варте!
І ще. Абсолютно правий Батарейкін, коли в якомусь пості написав, що його спочатку дуже дратувала найперша порада все пробувати на смак, а пізніше, з досвідом він зрозумів, що це - Правда! Я теж це нарешті усвідомив. Ні одна порада не допоможе, якщо пробувати. І так! Свої жопо-години біля того всього відсидіти треба! То вже потім з'явиться інтуіція, яка насправді основана на знаннях.
І правий був Зава-Да, коли постійно закликав робити обміни напоями. По іншому не навчишся. І не вдосконалишся.
Я дякую всім форумчанам за обмін напоями. У кожного з Вас, є свої, особливі, вдалі, напої на які хочеться рівнятися і які надихають до наступних експериментів.

27-05-2025, 13:07:15
Перевірка

Игорь

Єдина проблема від об'єднання дописів, яку я побачив, це перехід всіх вкладень "на дно". Щоб цього не було, требе просто всьавляти вкдадення в текст, як яце зараз зробив. Але при цьому бажано зменшувати розмір фото, бо 2-3-5 мегабайт там, де вистачило б одної-двох сотень кілобайт - це занадто. Раніш розмір фото зменшувався до мегабайта, зараз цього я не бачу.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Тепер по тексту та по суті.
Ось основні домішки, що супутні спирту...
- ацетальдегід
- етилацетат
- метанол
- пропанол
- бутанол
- амілол
- бутилацетат
- амілацетат .

Треба розглянути їх розчинність в воді.  Це дозволить зробити певні висновки.
Попередньо ... Помутніння викликають сивушні спирти та їх сполуки з оцтом.

Игорь

Цитата: Ivan 68 від 28-04-2025, 21:32:07Сказати, що мало взяв голів? Тоді чому в наступних банках після першої мутне. Сказати, що мало відібрав хвости? Тоді чому хвостами віддавало в усіх банках, а не лише в останній?
По-перше, порівняти розчинність домішок у воді, та зробити висновок, що причиною помутніння є сивуха. 
По-друге, зрозуміти, що методи перегонки не взмозі відокремити домішки. Головна фракція не відрізняється складом від хвостової фракціі, відрізняється лише вмістом домішок. Та не глобально, а в 2-3-5 раз, в залежності від властивостей кожної домішки. 
Як саме змінюється вміст домішок в процесі перегонки, можна побачити в довіднику "Хімія коньяку та бренді", я викладав ці картинки. Вони не залишають місця для оптимізму. Перегонка - не спосіб позбавитись домішок. Вона лише дозволяє відокремити рідке від твердого. Все решта лишається, в трохи меншій концентрації.

Ivan 68Topic starter

Цитата: Игорь від 28-05-2025, 06:16:21Але при цьому бажано зменшувати розмір фото, бо 2-3-5 мегабайт там, де вистачило б одної-двох сотень кілобайт - це занадто.
По фото зрозумів. Виправлюсь.
По решті організаційних питань відповів тут - https://labspirt.com/forum/index.php/topic,3828.msg361261.html#msg361261

30-05-2025, 08:15:23
Цитата: Игорь від 25-04-2025, 04:21:55Вже не вперше помічаю, і це не тішить.
Висновки, що робить ШІ, потребують перевірки, бо навіть в одному абзаці можна отримати протилежні висновки.
А ось і підтвердження знайшлося

Сотни индусов выдавали себя за нейросеть «Наташа», на чём заработали почти 500 миллионов долларов, — FT

Стартап BuilderAI предлагал пользователям создать любую программу как в конструкторе: выбрать шаблон и указать необходимые функции. После этого ИИ Natasha якобы создавала готовое приложение.

В реальности запрос отправлялся в индийский офис, где сотни индусов вручную писали код, имитируя работу искусственного интеллекта. Таким образом стартап проработал целых 8 лет, практически не вызвав подозрений.

За это время он привлёк $445 млн инвестиций от крупных IT-гигантов, включая Microsoft. Теперь компания официально обанкротилась.

ИИ - индийский интеллект😎 [Инсайдер]

#ForFreedom | Подписаться✌️

Батарейкин

РАЗРЕЖЕМ

Цитата: Ivan 68 від 28-05-2025, 06:59:03Сьогодні в 08:15:23
ЦитатаВже не вперше помічаю, і це не тішить.
Висновки, що робить ШІ, потребують перевірки, бо навіть в одному абзаці можна отримати протилежні висновки.
А ось і підтвердження знайшлося

Сотни индусов выдавали себя за нейросеть «Наташа», на чём заработали почти 500 миллионов долларов, — FT

Стартап BuilderAI предлагал пользователям создать любую программу как в конструкторе: выбрать шаблон и указать необходимые функции. После этого ИИ Natasha якобы создавала готовое приложение.

В реальности запрос отправлялся в индийский офис, где сотни индусов вручную писали код, имитируя работу искусственного интеллекта. Таким образом стартап проработал целых 8 лет, практически не вызвав подозрений.

За это время он привлёк $445 млн инвестиций от крупных IT-гигантов, включая Microsoft. Теперь компания официально обанкротилась.

ИИ - индийский интеллект😎 [Инсайдер]

#ForFreedom | Подписаться✌️

30-05-2025, 17:09:23
ЧТО БЫ ВСЕ ПОГЛИ ПРОЧИТАТЬ ДОПИСЬ!
точнее новое сообщение
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

SMF spam blocked by CleanTalk