Мої кроки в Дистиляції

Автор Ivan 68, 23-04-2025, 15:10:02

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Ivan 68Topic starter

Невеликий вступ, чому відкрив нову тему.
Те, що хотів би обговорити з колегами в цій темі відноситься до багатьох тем на форумі і могло б отримати якісь перекоси.
Про що мова? Про Дистиляцію на класичному мідному Аламбіку в різних варіантах обладнання (у мене за 4 роки вийшло їх досить багато. так склалося. і не завжди вдало). Спробувати розібратися в тих, чи інших нюансах.
Але почнемо з кінця - з аналізів на хроматографі.

23-04-2025, 15:41:58
Перший аналіз - яблучного дистиляту, який я робив по методу Миколи (Макрак 80). Тобто перший перегін в кубі 50л з мідною вставкою в куб, мідною кришкою-конусом на 4", мідним шоломом 4х4", мідний перехід 4х2", два мідних поворота на 2" та мідний кожухотрубний холодильник на 2" (як на мене деталь паршива, особливо в обслуговуванні). Нажаль, на момент покупки цього обладнання, я ще не знав про форум і тому вважаю з нинішнього досвіду, що певну частину купив дарма і дорого. Наприклад, обслуговувати кожухотрубний мідний холодильник, ще те задоволення. Так, я брав так звані "довгі голови" і другу частину при першому перегоні. Так як об'єм був чималий (на бочку в 67л), то "довгих голів" у мене набралося 40л, які я спочатку перегнав в 50л кубі з кега + утеплена цірга 700мм з кільцями Рашига (наповнену на 30см від низу) + дефлегматором по пару + "Малюк". Все обладнання від Ігора. Управління "Росою". На "Росі" я користуюся всіма позиціями перегону П-1, П-2, П-3 та П-4. Після того розбавив отримане тіло і знову перегнав на збіркі, що вказав вище.
Чому так прискіпливо описую збірку обладнання? Тому що стикнувся, з різним розумінням, баченням, назвами і таке інше від форумчан. Тобто в деяких моментах з "кашею". Я сам іноді плутаюся в назвах.
Перегін винограда я в обох випадках провів на "Аламбіку" (збірка описана вище) лише з однією відмінністю - при другому перегоні я користуюся виключно нержавіючим холодильником від Ігора, тому що повністю згідний з Ігорем з приводу використання міді в обладнанні при першому та другому перегоні. Дискусій на цю тему на форумі багато.
До чого я веду. Аналізи в обох випадках практично однакові. Так, я знаю, що мало відібрав голів. То буде окрема розмова.
Це не означає що простий, прямий прямоток кращий, чи гірший. Або методика Миколи по Габріелю краща, чи гірша. Зовсім ні. Ці аналізи вчергове доводять, якщо хочеш отримати результат, потрібно підбирати ті, або інші методики виключно під своє обладнання, умови проведення дистиляції та побажання до самого Дистиляту. Навіть атмосферний тиск в той, чи інший день, в тій, чи іншій місцевості має велике значення. Ніколи раніше не придавав тому значення. Аде завдяки підказкам Володі (Гуральника) та Ігора навчився і цьому, здавалось би простому на перший погляд нюансу

23-04-2025, 17:06:56
Далі випливає такий момент. Розуміння цього моменту, на мою думку, може вберегти Винокура від помилок при вибору методики дистиляції для тих, чи інших цілей. Не повірете, усвідомлення цього моменту прийшло до мене лише після того, коли я в цьому році перегнав частину виноградного сирця для білого споживання, а отримав для бочки, бо по інерції забув, що методу потрібно поміняти. Трохи згодом теж повернемося до цього питання (бо то був у мене ще той прикол), щоб зараз не було вимішки.
Я б поділив класифікацію Дистиляції на такі частини (на мою, суб'єктивну думку):
- для подальшої ректифікації
- для споживання по білому
- для настоюванні на щепі
- для малих бочок
- для середніх бочок
- для бочок від 50л
- для бочок великих (бариків)
Краще ніяк, ніж як небудь.

Gourmet

В мене аналогічне обладнання, лише без мідної ставки в куб, але ще додатково з умовно "шиєю" між шоломом та холодильником, нахил якої я можу регулювати, в тому числі з від'ємним кутом. Також задовбує чистити мідний холодильник, і задумувався про стальний. Але в цьому питанні я орієнтуюся на дослідження Scotch Whisky Research Institute, де вони розділили обладнання на три частини: куб, царга, холодильник, і вказали, що якщо використовується два стальних елементи, то ефект від міді на зменшення сірчаних сполук та те, що вони назвали "гнилим запахом" мінімальний, і саме мідний холодильник при другому перегоні має найбільший ефект в зменшенні цієї гадості.

vova0869

Якщо продаватимеш холодильник менi потрiбен . Я впевнений що вiд малих бочок та щепи ти швидко вiдмовишся .

Ivan 68Topic starter

Володя, якщо ти до мене, то щепою я останній раз користувався 2 чи 3 роки тому, а малих бочок у мене ніколи і не було, крім однієї "сувенірної" на 5.8л, яку колись подарували.

vova0869

Вибач то Ти загадьну класифiкацiю написав.А я не правильно зрозумiв.

Ivan 68Topic starter

Цитата: Ivan 68 від 23-04-2025, 15:10:02Але почнемо з кінця - з аналізів на хроматографі.
А далі у мене сталася одна пригода.
Мені мали прислати останні аналізи з хроматограми після Пасхи, а тут зненацька приходять у п'ятницю вечером. Я тільки їх подивився і одразу зрозумів, що у мене практично все вийшло. Голів трохи мало відібрав у виноградному дистиляті, але то можна поправити. А так в цілому, для бочки більше 50л все добре підходить. В бурбоні - навпаки, як і казали колеги, взяв хвости. Не забагато, але є.
Я на радощах одразу відіслав аналізи Вадіму 33. Він на тому дуже добре розуміється. Взагалі хочу висловити Вадіму щиру і велику подяку за консультації та допомогу в опануванні нашої справи!
Вадім через деякий час перетелефонував і ми розпочали обговорювати отримані аналізи. Ту всю розмову чув мій старший Зять. Дитина асфальту, як я їх називаю. Розумний хлопець, два Університети з червоними дипломами закінчив, зараз в Аспірантурі навчається, але цвяха в стінку забити не може. До речі, з меншим Зятем все з точністю до навпаки - золоті руки, а "рахувати" не любить. І коли ми з Вадімом завершили розмову, Зять запропонував відправити результати аналізу хроматограми штучному інтелекту, щоб перевірити, як реагує на такі запитання штучний інтелект. Ми так і зробили. Висновки штучного інтелекту прикладаю.
По ходу до цієї справи приєднався ще один наш колега, Ярослав з Миколаїва, і задав питання іншому штучному інтелекту. Щось розвелося тих інтелектів багато останнім часом. Теж висновки прикладаю.
Ми потім з Вадімом висновки штучного інтелекту знову обговорили і прийшли до висновку, що для новачка, ця штука досить корисна, для первісних орієнтирів, але в цілому штучний інтелект видає середнє по лікарні і у нього відсутнє асоціативне мишлення. А в нашій справі це не остання річ при прийнятті нами тих, чи інших рішень. Наприклад, до якої поради прислухатися, а до якої - ні. І т.д.
Перше посилання та додаток - змішаний аналіз. В одному файлі був аналіз дистиляту з винограда та для бурбона, так його штучний інтелект так разом і аналізував. Це я про те, що штука ця поки що не досконала.
https://grok.com/share/c2hhcmQtMg%3D%3D_136c9095-019f-4d83-8bbb-b9b37abfb4dc
Наступні два посилання - вже розділені і вже більш чіткіші, але все одно узагальнені
https://grok.com/share/c2hhcmQtMg%3D%3D_4aa6a940-ed6e-4b79-a7a8-4027a37d7912
https://grok.com/share/c2hhcmQtMg%3D%3D_f8e70419-3d68-4163-9b60-907ae0f1eacb

Zag

Дякую за інформацію. Дуже цікаво. Продовження буде?
Шануймося,  бо ми того варті!

Ivan 68Topic starter

Цитата: Zag від 24-04-2025, 15:47:47Продовження буде?
Так. Буде. Просто не встигаю. Тем для обговорення дуже багато - будемо поступово їх розкривати.
Чому розпочав саме з аналізів хроматограми далі стане зрозуміло.

Игорь

Вже не вперше помічаю, і це не тішить.
Висновки, що робить ШІ, потребують перевірки, бо навіть в одному абзаці можна отримати протилежні висновки.
Ось і зараз.
У висновку знайшов пораду порівнювати склад виноградних дистилятор з ГОСТом. 
Порівняв.
У ГОСТі одні цифри, ШІ десь бере інші.
Ось, наприклад, по етерах ШІ каже, що іх вміст має бути в межах 500-1000 мг на літр, а в ГОСТі ми бачимо цифру 50-250 мг на 100 мл, що в перерахунку на літр складає 500-2500 мг. По невідомих причинах ШІ зменшив верхню межу в 2.5 раза. Добре що хоч нижню межу не зачепив
По сивусі (спирти) теж невідповідність між цифрами, що надає ШІ та ГОСТом. Тут з висновками все дуже погано.
ГОСТ обмежує нижню межу по спиртах на рівна 1800 мг на літр. Менше - або ознака обідраного спирту з надмірно обрізаними спиртами, або ознака бодяжіння коньячного спирта ректифікатом. Верхня межа для молодого дистилята 6000 мг на літр. ШІ каже, що 100-200 мг на літр - це припустимо. 
Не знаю що й казати, матюкатись на ШІ безпонтово. :)
Мабуть можна брати висновки ШІ за основу, але перевіряти кожну цифру.

Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ГонщикФормулы

Игоря даже искусственный интеллект не может перехетрить)))

Вадим33

Этот ИИ нельзя назвать интеллектом ну никак!Он берёт какие-то данные,похоже из рандомных источников.Во всяком случае-ошибок полно,хотя в целом,вроде-бы правильно написано.

Ivan 68Topic starter

Цитата: Игорь від 25-04-2025, 04:21:55Мабуть можна брати висновки ШІ за основу, але перевіряти кожну цифру.
Так. Абсолютно вірно. Я тому і підняв це питання, щоб застерегти колег не робити висновків лише на основі аналізу від штучного інтелекту. Здавалося б все зручно, швидко, інформативно, але насправді виявилося, що це не так.

Не знаю, як у кого, але я помітив, що ми найліпше навчаємося тоді, коли у щось "вляпуємося", тобто робимо або якусь кардинальну помилку, або ланцюжок помилок.
Спочатку хочу розповісти про дуже болючу для мене тему, яка з одного боку мені дуже дорого обійшлася не скільки у фінансовому плані, скільки в моральному, але допомогла зробити правильні висновки, знайти відповіді на непрості питання і апогеєм того всього стало те, що я роблячи вперше у житті дистилят для Бурбона зробив його, якщо не ідеально - то дуже наближено до ідеального (крім хвостів, але то був свідомий вибір). Хроматограма надається.
Про що я. Минулого літа був дуже хороший урожай на абрикоси і я самовпевнено закупив 1 100кг абрикос в надії зробити гарний абрикосовий дистилят для 67л бочки (яка при цьому потрібна бочка, щоб не втратити такий тонкий дистилят я пізніше розповім). За два роки до того я вже мав невеликий досвід роботи з абрикосовим дистилятом та витримкою у 6л бочці. Дуже сподобався результат і я вирішив масштабувати.
Помилки почалися з самого початку. Абрикоси купували без мене і щоб вони не пропали, їх одразу перебивали на кашу. Тобто до мене абрикоса приїхала вже перебита в моїх пластикових бочках. А якої якості були ті абрикоси одному Богу відомо. І тут я попався на зброджуванні, як любий новачок. Мені здавалося, що брага все грає, грає та грає. І так я протримав ту брагу 3 місяці, за що на мене постіно сварився Володя (Гуральник) і правильно робив! Володі взагалі окрема подяка за багато консультацій та підказок. А кращого Житнього віскі, яким мене люб'язно пригостив Володя, я в житті не куштував.
І все б до нічого, але одна з 200л бочок з брагою була така собі на запах, а так як я не давав до абрикоси цукру від слова зовсім, то розумів, що дистиляту буде мало і намагався витиснути все, що можна. І я, дурень, після перегону тієї бочки браги отриманий сирець додав до купи, замість того, щоб окремо все перегнати. Далася взнаки стомленість від 14 перегонів тільки браги по 80л на пароводяній вставці, не кажучи про все інше. На додачу я вирішив застосувати метод перегону, яким користується Микола (Макрак 80), але ж без досвіду! І на такому відповідальному дистиляті. З другою половиною сирця у мене проблем не було, а от "довгі голови" я запоров. Ще і як запоров! Я не полінився зробити аналіз на хроматографі. Прикладаю. Той дистилят у мене вже більше пів року стоїть, поки я розмірковував, що з ним зробити. Можливо ректифікація йому допоможе.
До чого я все це розповів. А до того, що на мою суб'єктивну думку, як театр починається з гардеропа, так і хороший дистилят починається з правильно зробленої браги, призначеної для тих, чи інших цілей. Про це напишу вже завтра, як і про те, як бажано робити абрикосову брагу. Я ж упорний - шукав всюди, що не так я зробив, і що бажано робити, щоб досягти успіху. А Ви можливо мене поправите, підкажете. Скоро ж будуть нові абрикоси... :)

makrak80

Цитата: Ivan 68 від 25-04-2025, 22:03:54Скоро ж будуть нові абрикоси... :)
У нас вже не будуть , їх трахнув монільоз ... Але в мене є запас !)))
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Ivan 68Topic starter

Як на мене, найкращий спосіб роботи з абрикосами (але думаю, що до слив це також відноситься) описав в одній із тем на форумі Зава-Да (нажаль, я запізно його побачив): на відро пюре з абрикос (тобто перебитих абрикос, з попередньо витягнутими кісточками та перебраними від гнилих) додати відро води та пів-літрову банку цукру. Чому саме так? Я спробував замість цукру додавати зерновий спирт у брагу за тиждень до перегону у співвідношенні, якби я з того цукру, що мав дати у сусло зробив спирт. Але абсолютно згідний з Ігорем, що у зв'язку з тим, що спирт все ж таки від різноманітних сполук та домішок очищений - не то пальто. Краще додати цукор і щоб вся брага разом виграла. Помимо додавання води, дуже бажано до абрикосової, або сливової браги додати або ананас (що в принципі більш натурально, але дорого), або пектиназу. Для розжиження браги і відповідно кращої роботи жріжджів. Багато часу приділив вивченню цього питання і зрозумів, що правильне поводження з дріжджами і створення для них сприятливих умов для роботи - то ціла наука і фундамент майбутнього напою. Від одного свого колеги по іншому хобі (подоражам, правда то було давно), який проживає у "сливовому" краю почув ще і таку річ. Після того, як абрикоса, або слива зібрана, відібрані кісточки (на тонні абрикос то окрема пісня. Я навіть апарат для відокремлення кісточок зробив після того, як з такою кількістю надовбався) і перебиті в пюре - бажано це пюре нагріти до 65 - 70*, щоб убити всі непотрібні бактерії та дикі дріжджі,які не завжди є спиртовими, а потім збродити сусло на фруктових, або винних дріжджах. Він мені казав, що вони у себе всі так роблять. Такий спосіб відноситься виключно до абрикоси, або сливи. Як на мене - логіка в тому є. Сам робити так ще не пробував, бо почув про це з місяць тому.
Наступного разу напишу свої роздуми з приводу гідромодулей для досягнення тих, чи інших цілей при дистиляції. Перелік варіантів дистиляції я писав вище.

makrak80

А що з кісточками не так ? Типу синильна кіслота ? За 5-7 днів бродіння ? Я на це забив , та николи їх не колупав ... Перед перегоном заліз рукою в бочку , та вигріб всі кісточки , а якщо залишиться 2-3 десятки , той най йому ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

SMF spam blocked by CleanTalk