ЦПУ. Циклічна перегонна установка.

Автор Игорь, 08-07-2025, 18:37:23

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

В першому дописі додав посилання на третій ролік. 
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

KosKiev

Цитата: Игорь від 09-07-2025, 09:03:51Костянтин, у мене питання по головах.
При догріві верхнього кубу барботажем парою з нижнього, верхній доходить до кипіння. Що ти скажеш - можна так відбирати голови, чи це зайве?

Так, можна, коли верхній куб доходить до кіпіння, першу порцію відібрати в окрему тару, наприклад 100 мл. Але, в мене неконтрольований нагрів, цукрову переганяю для подальшої РК, тому я беру все в одну тару, а в новій конструкції = відбір голів доречний.

Лучше сожалеть о содеянном, чем горевать о упущенном....

KosKiev

Цитата: Игорь від 09-07-2025, 09:26:53Костянтин, цікава твоя думка щодо випарів з верхнього куба на початку його кипіння. Це звичайний самогон, чи вонючі голови?
В мене спочатку конкретні голови йдуть.

KosKiev

Цитата: Игорь від 09-07-2025, 09:26:53Ще цікавить поведінка твоїх поплавкових магнітних датчиків рівня. Як вони поводяться в киплячій рідині - нормально, чи скачуть як наріжени?
Бо якщо скачуть, треба їх виводити з кубу назовні, в окрему трубу д. 35-38 мм
На нових поплавкових датчиках провів десь 6-7 дистиляцій. Працюють без збою. Залишав їх на протязі всього процесу, на три цикли, потім знімав, промивав. Вони без слідів накіпу.
Стосовно скачуть чі ні - треба перевіряти. Хід поплавка дуже замалий, буквально 3-5 мм. По логіці, після спрацювання поплавок на поверхні браги в верхньому положенні. Брага залита холодна. Потім брага нагрівається, рівень трішки ще підвищується.
АЛЕ, якщо багато відбирається, то рівень впаде і поплавок спрацює!
 Закіпання браги в верхньому кубі за рахунок барботажу, наприкінці циклу дуже активне, може і буде якесь коливання, бо на момент закіпання , по логіці, поплавок вже опустився.

Я щоб не було зайвих переживань, просто після наповнення вимикаю виконуючий пристрій з реле із мережі.

ИгорьTopic starter

Дякую. 
Я зробив свої датчики, довга трубка з трьома перепонами, та один поплавок. Виміри будуть йти в процесі роботи, наприклад, контролювати чи не осушується тен.

ИгорьTopic starter

Отримав питання в ютубі від Новгородського Винокура. Я би ігнорував його питання якщо б вони були поставлені російською. Але він виявив повагу, переклав питання. На повагу я відповів повагою і відповів.
Питання було про переваги циклічної установки перед звичайною НБК.
Мовляв - навіщо? Це крок назад, НБК краще.
Думаю, моя відповідь йому буде і тут цікава.

Слово "перевага" може бути застосовано для порівняння однакового обладнання. Наприклад, можна казати про недоліки або переваги електромобіля у порівнянні з дизельним автомобілем.
Але чи можна шукати переваги хрестової викрутки у порівнянні з прямою? Або розповідати про переваги виделки у порівнянні з ложкою?
- - - - - - - - - -
Яке призначення звичайної НБК?
Класична НБК - чудовий інструмент для отримання сирця для подальшої ректифікації.
В деяких випадках, (не завжди) НБК можна застосувати для першої перегонки при отримані дистилятів.
Але виконати класичну другу (фракційну) перегонку з відокремленням голів та кольцюванням хвостів на класичній НБК зробити неможливо. 
Є єдине виключення, коли благородний дистилят отримують на НБК. Це арманьяк, з яким другу перегонку не виконують.
- - - - - - - - - - 
Призначення циклічної перегонної установки інше. 
ЦБУ дозволяє вести як просту перегонку браги "досуха" , так і фракційну, другу  перегонку дистилятів з відокремленням голів та кольцюванням хвостів.
- - - - - - - - - -
Тобто, якщо розглядати НБК як чудову хрестову викрутку, то циклічна перегонна установка - це двобічна викрутка. З одного боку - хрестова, з протилежного - пряма.
- - - - - - - - - - 
Якщо ви - дійсно винокур, а не ректифікатор, то циклічна установка - саме для Вас.
Але якщо дистиляти Вас не цікавлять, якщо ви обмежуете своє хобі напоями на основі ректифікату, то циклічна перегонна установка вам не потрібна. 
Мовою викруток, у Вас всі шурупи хрестові, Вам не потрібна пряма викрутка :)
- - - - - - - - - -
Я, доречі, більше ректифікатор, ніж винокур 😊
- - - - - - - - - - 
Отже, якщо все ж говорити про переваги, то головна перевага циклічної установки перед НБК - це багатофункціональність. Вона може повністю замінити НБК, НБК не може виконати всіх функцій циклічної установки

ИгорьTopic starter

Зрозумів, що треба змінити назву. Циклічна Перегонна Установка. Без слова "брага". ЦПУ. 

ИгорьTopic starter

Цитата: vova0869 від 09-07-2025, 08:58:56Гарний квартирний варiант i не тiльки .Брагу треба фiльтрувати ?Ще потрiбна автоматика .
Автоматика  - неодмінно.
Фільтрувати? Лише від твердих часток. Щоб не застрягло у насосі. Найкращий вариант - запозичити у жінки колготки. На 10 хвилин.
:)
Доречі, треба перевірити чи штовхає мембранний насос густу , наприклад, сливову чи абрикосову, брагу. Зрозуміло, перепущену крізь колготки.
Якщо так, то можна зробити нижній куб з паровим чи масляним нагрівом, може навіть з мішалкою, та отримати дуже цікаве обладнання. Я б сказав - унікальне. НБК для сливовиці.

makrak80

Цитата: Игорь від 10-07-2025, 05:44:31наприклад, сливову чи абрикосову, брагу. Зрозуміло, перепущену крізь колготки.
Якщо це відро браги , а якщо 200-300 літрів ? Це мазохізм ще той , краще вже тоді пресом ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

ИгорьTopic starter

Я не робив цього ніколи, але... Хіба абрикосовий кисіль не пройде  вільно крізь колготки? Нам треба видалити лише шкурки косточки, плодоніжки - все, що може застрягнути у насосі. Нам не потрібна рідина як вино.  

Ivan 68

У мене насос від стіралки спокійно перекачував нефільтровану брагу з дробиною на Бурбон. Що з ПВК в бочку, що з бочки в ПВК. Перед тим було потрібно розмішати, щоб підняти важкі частини з дна. У заторі були кукурудза, ячмінь, овес та житній солод.
З мукою все так само.
Колготки і абрикоса, то ще те задоволення! Але рішення для сливових та абрикосових браг є. Це пектиназа, яка розжижає все до стану мучної браги. Якщо заважають забобони - можна замість пектинази додати порізаний ананас. Він зробить те саме.
Краще ніяк, ніж як небудь.

makrak80

Цитата: Ivan 68 від 10-07-2025, 07:54:13Якщо заважають забобони -
, мабуть не забобони заважають , а ціна на ту пектиназу , хай їй грець ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

ДимаС

Цитата: Игорь від 10-07-2025, 07:14:49Я не робив цього ніколи, але... Хіба абрикосовий кисіль не пройде  вільно крізь колготки? Нам треба видалити лише шкурки косточки, плодоніжки - все, що може застрягнути у насосі. Нам не потрібна рідина як вино. 
Ні, не пройде. Як мінімум треба розрідити ферментами
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Сергій Леонідович

На мій погляд, цікавий пристрій, перспективний. Коли проект буде доведений, з'явиться нагода продать свою НБК, та купить ЦПУ
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

ДимаС

Ігоре, треба клапани безпеки на куби по розрідженню та перевищенню тиску, бо буває кран не переключився й горе
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

SMF spam blocked by CleanTalk