ЦПУ. Циклічна перегонна установка.

Автор Игорь, 08-07-2025, 18:37:23

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

Частина 1.
Spoiler

[close]
Частина 2.
Spoiler

[close]
Частина 3.
Spoiler

[close]
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Ivan 68

Та ну-у-у... Ми тільки розійшлися...
Тепер всю ніч спати не будемо!
Краще ніяк, ніж як небудь.

ГонщикФормулы

У кого нет нбк, очень хорошая вещь будет насколько я понимаю.

Ivan 68

Це не НБК. Ця штука для відносно пезперервної дистиляції. Якщо я правильно все зрозумів.
Краще ніяк, ніж як небудь.

SAMSON

Ігор як завжди на висоті , все радує нас новими девайсами .

ГонщикФормулы

Цитата: Ivan 68 від 08-07-2025, 20:22:59Це не НБК. Ця штука для відносно пезперервної дистиляції. Якщо я правильно все зрозумів.
Я думаю Игорь все расскажет что и для чего)))

ИгорьTopic starter

Це обладнання для безлюдної дистиляції без перерв. 
Це як пральна машинка з зіпсованим командоапаратом, який після зливу не зупиняється, а йде на нове коло і знов наповнює барабан.
В чому відмінність від НБК? 
НБУ працює в режимі динамічної рівноваги, і в ідеалі не змінює режим з початку до кінця процесу.
Цей прилад працює циклічно. Набрав, перегнав, злив. І знов, я знов, і знов, доки не закінчиться запас браги, або доки не наповниться посуд продукту.
Вжиті заходи енергозбереження - брага гріється теплом конденсації самогону, точно так як і у НБК.
В чому плюси у порівнянні з НБК.
По-перше, легкий старт в автоматичному режимі. Наприклад, після тимчасового відключення. 
По-друге, абсолютна невибагливість, можливість працювати при будь-якій потужності нагріву.
Відсутність необхідності шукати та підтримувати оптимальне співвідношення між нагрівом та подачею браги. Все дуже просто й зрозуміло.
Можливість будь-якого масштабування як в бік збільшення, так і в бік зменшення. Наприклад, маленький двокубовий апарат об'ємом кубів 2 по 5 літрів, з нагрівом 500 ват. Буде переробляти цукрову брагу зі швидкістю мішок цукру за дві доби автономної роботи десь на дачі чи в гаражі. Або мішок за добу при потужності нагріву 1 кіловат.
Зрозуміло, з можливістю дистанційного спостереження, а з часом - якщо буде треба - дистанційного керування. 
Коли технологія такої спокійної безпроблемної перегонки запрацює як слід, на черзі стануть наступні задачі по апгрейту в бік повністю автономної бру.

ИгорьTopic starter

Це - не перші кроки в цьому напрямку. Перший такий прилад запрацював перед війною, але зараз не використовується.
Його аналог зробив один з колег, і як я зрозумів, він користується ним. 
Я зараз зробив максимальне спрощення тої системи з урахуванням наявного досвіду.   
Головне те, що я нарешті скоро зможу розрахуватись з боргами, бо аванс на перші шість екземплярів я отримав... дуже давно :)

ГонщикФормулы

А когда будет формироваться очередь для следующей партии? я готов записаться.

ДимаС

Я вже дуже давно мрію про апарат який би працював нехай довго але на 500-1000 Вт. Цікава альтернатива НБК.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

KosKiev

Цитата: Игорь від 08-07-2025, 23:28:37Це як пральна машина

Все дуже просто й зрозуміло.

Ігоре, БРАВО!!!
Я вже давно користуюсь попередником цього чудо девайсу твоєї розробки. Зміни не великі, але суттєві, цей варіант простіший у виготовлені кубів, але холодильники складніші.
Під час експлуатації моєї двокубової ( 2 по 50 л кеги) установки хочу відмітити таке:
Плюси- економія часу - 40-50 хвилин на нагрів наступної порції браги на кожному циклі;
- відповідно- економія енергії на нагрів- так само;
- поки верхній куб холодний- охолодження працює на лайті;
- компактність - вертикальна архітектура;
Використовую і для цукрової браги і для перегону низкоспиртуозних віскарних і виноградних браг.
З минусів відмічаю тільки вагу верхушки, але розбираю не дуже часто.

Про таку конструкцію 2*15 л одне питання- як її мити якщо браги благородні? СІП мийкою- думаю вийде.

З нетерпінням чекаю наступні ролики.
Лучше сожалеть о содеянном, чем горевать о упущенном....

ИгорьTopic starter

Для благородних браги можна зробити з'ємне дно або верх. У вигляді клампової заглушки, наприклад.
Промайнула навіть думка використати ТЕН від чайника та вварити його в кламп на 133 мм.
Буде з'ємне дно плюс тен одночасно.
До цукрових браги, мабуть, вистачить замість останнього циклу наповнити верхній куб водою до аварійного рівня, перелити в нижній, та злити повністю. Якщо повторити це двічі одразу після перегонки, на мій погляд, відмиється від будь-якої браги. А якщо воду довести до кипіння, перед зливом, то навіть застаріле забруднення виділиться.
Темґпер мучаюсь питанням. Чи треба передбачати в системі підключення до водопроводу та водяний клапан для автоматичної промивки, після останнього циклу перегонки, ци це вже зайве ускладнення?

vova0869

Гарний квартирний варiант i не тiльки .Брагу треба фiльтрувати ?Ще потрiбна автоматика .

ИгорьTopic starter

Костянтин, у мене питання по головах. 
При догріві верхнього кубу барботажем парою з нижнього, верхній доходить до кипіння. Що ти скажеш - можна так відбирати голови, чи це зайве? 
Я зробив окремий холодильник для верхнього куба з розрахунку того, щоб була можливість отримати цей погон окремо. 
Про складність холодильників... Здається, навпаки. Все просто. Зараз намалюю.  
Основна відмінність від твого варіанту - пара не гріє брагу неконтрольовано в верхньому кубі, а гріє контрольовано, до потрібної температури, в холодильнику. Температура контролюється зміною обертів насоса подачі браги.

ИгорьTopic starter

98iu.JPG
Холодильник - це три прямоточника. Два послідовно конденсують та охолоджують пару з нижнього куба.
В верхньому гріється брага (червоний колір), та через трубку барботера заповнює верхній куб. Нижче - зона роботи водяного доохолодження.
Вода з нижнього переходить в третій прямоточник, де буде конденсувати та охолоджувати випари в верхнього куба, що буде грітись хвостами через барботера. Можливо, це будуть голови, в якщо ні,  то додадуться до основного самогону.
Костянтин, цікава твоя думка щодо випарів з верхнього куба на початку його кипіння. Це звичайний самогон, чи вонючі голови?
Ще цікавить поведінка твоїх поплавкових магнітних датчиків рівня. Як вони поводяться в киплячій рідині - нормально, чи скачуть як наріжени?
Бо якщо скачуть, треба їх виводити з кубу назовні, в окрему трубу д. 35-38 мм

SMF spam blocked by CleanTalk