ЦПУ. Циклічна перегонна установка.

Автор Игорь, 08-07-2025, 18:37:23

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

Ти мене дивуєш. 
Невже ти вважаєш, що я настільки тупий, що не міг додуматись до такого варіанту?   
Чудовий варіант для холодної води. Або теплої. Але не для киплячої.
Коли рідина кипить, пара потрапляє в бокову трубу, там конденсується та створює містки електропровідності між контактами. А це - гарантовані хибні спрацювання. 
 Якщо верх не з'єднувати з кубом, працює набагато стабільніше, бо після перекриття рідиною  нижнього отвору, повітря блокується в боковій трубі,тим самим не дозволяє туди потрапити ані воді, ані повітрю, і перших 5-10 ц клів перегонки нема жодного хибного сигналу. Але з кожним зливом при кожному циклі пара потрапляє  в повітряну зону, і черговий раз датчик вже не бачить, що тен не покритий рідиною. 
Ти писав про тензодатчик. 
Не забув, що один куб стоїть на іншому?  Що наші ваги ( тобто тензодатчик) ніяк не побачить, що рідина з верхнього куба вже повністю перелилася у нижній, що можна перекрити теоретичний кран та почати наповнювати верхній куб заново?  Як він зрозуміє, що в процесі переливу тен в нижньому вже покритий і можна розпочати нагрів?  Ніяк. 
Тензодатчик викреслюємо. 
З датчиками тиску, як диференційними, так і пресостатними, як в пралці, теж свої проблеми. 
В диференційних пара конденсується в трубках та створює такий самий тиск, як и стовп рідини, що міститься в кубі.  Воно не працює вже після першого закипання. 
В в пресостатними - замкнене повітря. На холодній воді працювало б чудово. 
А так... 
Пройшла перегонка, пройшов злив. Вертикальна пресостата трубка заповнена гарячим повітрям. Ми починаємо переливати з верхнього куба брагу, нагріту приблизно до 70°. Вона спочатку перекриває вхід в трубку, а потім повітря в трубці починає конденсуватись. Об'єм повітря зменшується, датчик показує... від'ємний  тиск. Я вже ставив зверху, поруч з датчиком тиску, маленькій перистальтичний насос для продукт трубки повітрям. Але це вже костилі. 
Я вже років інфрачервоні світлові сенсори та маленькі діоптри для входу та виходу світлового променю, який при заповненні рівня розсіює світло. Чудово працює, хоч і складно. Але лише перший цикл. Потім скло втрачає прозорість через дріжджові розводи.  
Ще був протестований спосіб з ультразвуковими датчиками. Вони бачать рідину лише крізь  тонку пластмасу.  Тому скляні заглушки в клампових діоптрах я міняв на фторопластові. 
Але і тут не минулось без проблем. Перша - вартість. Друге - дивна поведінка коли рідина кипить. А третє - година роботи з кип'ятком, і датчик здихає. 
Потім я заглушив трубку, просунув її в отвір нержавіючого магнітного поплавка, в трубку вставив геркони. Дроти витяг через верхній  вільній край трубки, а для герметичного розташування всередині куба застосував кламп відповідного диаметра.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ИгорьTopic starter

Цитата: ДимаС від 10-03-2026, 14:43:33Ще одне можливе рішення - далеко не ідеальне, але накидую думки - це датчик ваги на дні ємності, який буде фіксувати зміну тиску на нього рідини.
Цей датчик буде бачити тиск висоти стовпа рідини 300 мм, до якого під час перегонки буде то додаватись, то ні, тиск пари  50-100 мм водяного стовпа. Тож покритий тен чи ні можна буде лише здогадуватись, з певною долею вірогідності.

ИгорьTopic starter

Коротке відео про мої герконові датчики.
Spoiler
[close]
Буду міняти на датчики Холла, але не діскретні (так-ні), а на аналогові, які видають сигнал, пропорційний відстані до магніта. Ще такі в руках не тримав, на днях спробую

KosKiev

Цитата: Игорь від 10-03-2026, 18:55:35Потім я заглушив трубку, просунув її в отвір нержавіючого магнітного поплавка, в трубку вставив геркони. Дроти витяг через верхній  вільній край трубки, а для герметичного розташування всередині куба застосував кламп відповідного диаметра.

Я так розумію не вдалося знайти геркон, який витримує нагрів. Так?
Лучше сожалеть о содеянном, чем горевать о упущенном....

ДимаС

Дивно чому геркони не стабільні... задум та реалізація - на висоті. Хочеться прозорий куб для розуміння чому так. Ну, успіху з датчиками Холла.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

BazilVV

Датчик Холла буде працювати, цифровий (вкл./викл.) саме то, і робоча температура до +170*С.

ИгорьTopic starter

Цитата: KosKiev від 10-03-2026, 19:21:35Я так розумію не вдалося знайти геркон, який витримує нагрів. Так?
Причин не знаю. Перерыв купу літератури і зрозумів, що... Що нічого зрозуміти не вдасться.
Якщо струм, що комутує геркон, завеликий,  мікроіскри можуть псувати контактну поверхню, після чого при наступному наближенні магніта контакт не відбувається. 
Або контакт може приваритись, внаслідок чого після віддалення  магніту контакт залишиться. 
Тому треба уникати завеликих струмів.
Але якщо струм буде замалий,  він може не пробити тонкий шар оксиду на поверхні контакту, контакт в потрібний момент не з'явиться. 
Якщо магніт довгий час знаходиться поруч з герконами (в на моєму відео це двв геркона з трьох),  контакти геркона втрачають пружність та можуть залишитись замкненими коли магніт віддалиться. 
Це я точно спостерігав. Зібрав та спаяв лінію, запхав у трубку (це особливий різновид мазохізму, залив силіконом, налаштував позиції своїх упорів, перевірив, запустив, все чудово. Лишив на ніч, вранці запускаю заповнення, геркони показують, що нижній поплавок одночасно знаходиться у двох точках - біля свого нижнього та верхнього упорів, тобто обидва геркони замкнено. 
За декілька годин знаходження магніту біля геркона, він замкнувся назавжди. 
Я замовляв різні геркони у різних продавців, але надійного варіанту не знайшов. Може китайці не висмоктують повітря чи не заповнюють балон інертним газом - не знаю. Може я при зборці, при пайці, або коли заштовхую геркони з дротами в трубку, щось псую, не знаю. 
Доречі, самі поплавки - це тож проблема. Якщо вони з неодімовим магнітом, то максимальна температура для них градусів 50, не більше, бо при більш високій температурі такі магніти швидко деградують. Магніт обов'язково має бути феритовим, бо у нас рідина кипить. 
Побачити магніт не зіпсувавши поплавок неможливо, і це теж треба перевіряти. Треба принести у жертву один з партії. Питати продавця нема користі, вони навіть не розуміють про що йдеться. 

ИгорьTopic starter

Цитата: BazilVV від 11-03-2026, 00:11:41Датчик Холла буде працювати, цифровий (вкл./викл.) саме то, і робоча температура до +170*С.
Я знайшов в магазині поруч три типа аналогових з різною ціною - ¼ , ½ та 2 долара. Всі три вже їдуть до мене.  
Не знаю чи вийде, але спробую завдяки двом таким датчикам на двох кінцях трубки вираховувати позицію поплавка відносно них. Наприклад, якщо сигнал від верхнього датчика більше за сигнал від нижнього в 2.5 раза, то поплавок ближче до верхнього ніж до нижнього в 2.5 раза. 
Не вийде - використаю їх як цифрові, як зараз використовую геркони.

BazilVV

Цитата: Игорь від 11-03-2026, 01:13:09використаю їх як цифрові, як зараз використовую геркони

Цифрові так і працюють, магнітне поле появилося (поплавок піднявся до місця встановленог датчика) датчик спрацював, появилася логічна 1, опустився нижче, М.поле пропало на датчику лог. 0., в мене такий "витки рахує" при намотці трансформатора.

ИгорьTopic starter

Цитата: KosKiev від 10-03-2026, 19:21:35Я так розумію не вдалося знайти геркон, який витримує нагрів. Так?
Якщо відверто, я просто втомився міняти геркони всередині трубки. Вони можуть без проблем працювати декілька днів, а при наступному запуску вже не працювати. 

stas25

Датчики Холла будуть ззовні куба? Бо звичайні датчики навряд витримають температуру більше 80 градусів. Ну або брати автомобільні, ті до 150 працюють.

ИгорьTopic starter

В першу чергу я орієнтувався саме на цей параметр.

Диоген

Цитата: Игорь від 12-03-2026, 15:08:08Якщо відверто, я просто втомився міняти геркони всередині трубки. Вони можуть без проблем працювати декілька днів, а при наступному запуску вже не працювати. 

Во первых:
Ты используешь слишком мощные магниты, по этому герконы залипают.
Во вторых:
Что мешает вынести герконы из зоны нагрева?
Брауншвейгские спирали Гроссе-Ётрингхауза

ИгорьTopic starter

Во-первых, проблема именно в том, что магниты слабые.  А более сильные я не вставлю в герметичный нержавеющий поплавок.
Во-вторых, зачем выносить герконы с допустимой температурой 150 градусов из зоны, где они не греются выше сотни?

Батарейкин

как то у вас все сложно((
наверное нужно идти немного другим путем
я конечно отстал от новых технологий. и потом перечитаю всю ветку....

но явно что то не так(((
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

SMF spam blocked by CleanTalk