ЦПУ. Циклічна перегонна установка.

Автор Игорь, 08-07-2025, 18:37:23

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

Наприклад? 
Я не бачу варіантів коли може бути горе.
У мене взагалі принцип. Ємність,що гріється не може бути перекритою. Ніколи. Обов'язкова маю бути сполучена з атмосферою. Доречі, і верхній, і нижній куб завжди сполученні з атмосферою при будь-якому стані кранів.
 Я прокачую всі можливі варіанти "а що буде, якщо...", та вживаю заходів лише якщо щось знайду. Без цього - ні. Бо кожен засіб безпеки, якщо не використовується та не перевіряється,  з часом сам  стає джерелом небезпеки.  .
зчоротній клапан, мабуть, доведеться поставить, на випадок ситуації, якщо світло вимкнуть під час барботажу хвоста в верхній куб. В такому випадку свіженька брага з верхнього куба буде засмоктана в нижній. Але це не біда, а неприємність. І я застосую зворотній клапан лише якщо не придумаю інший варіант. :)
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ДимаС

Я спочатку подумав про варіант положення крану на фото 1. Відвід голів з верхнього куба не може ж бути постійно відкритий. Особливо на дробній дистиляції.
Потім подумав про варіант на фото 2, коли верхній куб відʼєднано сполученням від нижнього та нижній куб при нагріві не має виходу, як нарощувати тиск...
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Сергій Леонідович

краще щоб всіми цими відкрить-закрить-долить-злить, керувала автоматика, увімкнув і іди собі
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

ИгорьTopic starter

Цитата: Сергій Леонідович від 10-07-2025, 15:38:23краще щоб всіми цими відкрить-закрить-долить-злить, керувала автоматика, увімкнув і іди собі
Так і буде. Навіть коли світло пропаде, в потім з'явиться,процес поновиться без участі людини.

ИгорьTopic starter

ДимаС, варіанта з твого фото номер 2 не існує. 
Може бути або прямий варіант, або кутовий, як на твоєму першому фото.  Перехід з прямого на кутовий проходить так, що вхідний отвір (вхід з нижнього куба) ні на мить не перекривається. 
Вихід з верхнього куба на холодильник голів відкритий завжди. Кипіння у нижньому кубі буде за рахунок барботажу, в лише в період відбору голів. 

ИгорьTopic starter

Нарешті стартанув. 
https://surl.li/ptdwkm

ИгорьTopic starter

Є проблема. Прикро, міг би передбачити це заздалегідь.
Вихід пари з нижнього куба йде по тонкій трубці. Ба більше, на початку цієї трубки я ще й американку примудрився поставити. Тобто, маю дистилятор без широкої вертикальної парової трубки.
З самого початку поставив тен на 2.8 кВт (два по 1.4). Для куба діаметром 20 мм це точно забагато. Тому викиди браги на початкових циклах не налякали. Лишив один тен, на потужності 1,4 кВт система шикарно відпрацювала декілька циклів, майже до кінця. А потім брага перестала бути прозорою, додались дріжджі,  викиди браги у відбор стали непоборними. Зараз лишив 700 ват нагріву, якось закінчу перегонку, потім буду робити широку вертикальну трубу на виході пари з нижнього куба.

ДимаС

ИгорьTopic starter

Цієї зими обіцяють світло в режими 2 на 4 - дві години зі світлом, чотири - без.  ЦПУ зможе працювати в такому режимі без стороннього втручання. 

ДимаС

Ігоре, а ЦПУ у когось працює весь цей час? Чи поки на паузі - бо не на часі переварювати зараз? Класний проєкт, нехочеться щоб він не був доведений до фінішу...

ИгорьTopic starter

Зупинився бо метод визначення рівня в ємностях за допомогою магнітних поплавків та герконів виявився  ненадійним. 
Будк експериментувати з датчиками Хола, а їх, як виявилось, є купа різновидів. Замовив для початку три різних, лінійних, та планую низку проб. 
Одночасно замовив деталі, які дадуть можливість зробити розумний РМ-2. Його налаштуваннями можна буде керувати по оптоізольованому  каналу UART безпосередньо з іншого контролера, та отримувати фактичний нагрів
Крім керування температурою, цей прилад буде вимірювати щонайменше 3 температури та передавати інформацію по тому самому каналу зв'язку.
Що це буде? Ще не знаю, може одночасно Роса, МУП та Фанкойл, з повним доступом по вайфай до керування та зміни налаштувань. А може щось інше. Головне зараз - осідлати оптоізольованому зв'язок з керуванням нагрівом. А там побачимо.

ДимаС

А чому не зробити кілька мокрих контактів, які чудово справляються як безпека у Росі, кожен повісити на окремий канал, при падінні рівня - контакти розмикаються, отримуємо працюючий тригер та показометр, тим паче тоеба на кожну ємність всього 3 датчика - міні мум з максимумом та нижче мінімума аварійний ще.

ИгорьTopic starter

Для нижнього (того, до з теном) куба треба своєчасно ( тобто з найменшою затримкою) побачити такi події. 
При наповнені: 
- Коли тен вже покритий ( можна починати нагрів). 
- Коли максимально припустимий рівень досягнений (треба негайно зупинити заповнення). 
При зливі 
- Коли куб вже майже пустий - щоб завершити злив.   
У верхнього теж три контрольних рівня, але там трозіґи інше призначення. 
Якщо ти намалюєш як зробити електродні датчики рівня, я покажу які проблеми з ними виникають.  
Анонс. Найдокучливіших проблем дві. Перша - це конденсаті мости. В киплячому кубі повно бризк та пари, що конденсується. Тому датчик, який насправді знаходиться вище рівня рідини, буває мокрим та дає недостовірну інформацію. Я ще перед війною знайшов як це перемогти. Захист віо вологи забезпечувало повітря, що блокувалися в зонах виміру після заповнення певного рівня. Якщо б рідина не кипіла, це було б нормальним рішенням. Але рідина кипить, в заблоковане повітря домішується пара, і за деякий НЕПРОГНОЗОВАНИЙ проміжок часу з'являються хибні спрацювання.  
Це не єдина, але головна проблема таких датчиків.  
Як воно вирішене зараз з герконами я спробую показати на відео. Якщо вийде.

ДимаС

Тут малювати нічого - розміщення з максимальним рознесенням між контактами кожнооо датчика. Умовно, на протилежних сторонах стінок кубів, з виносом на пару см від стінок - щоб можлива флегма на стінках не контактувала.
Можливо це має бути як заточений олівець з ізолятором навколо та гострим контактом для якісного стікання з нього рідини. Ще й розташований вістрям догори.

Хибні спрацювання у такому разі будуть тільки у момент, коли датчик повністю у плівці рідини яка чомусь не схоче з нього стікати. Та по такій плівці на корпус буде сигнал. Але тут буде менший опір (пару см по плівці, далі по металу), відносно опору між двома контактами, зануреними у рідину.
Розірвати плівковий контакт теоретично можна «стаканом» догори дригом одягненим на ізолятор (повітряний прошарок під ним не дасть плівку), але мити то незручно буде.

Востаннє працював на екстракторі Сокслета - то у думках вииинув спогад про те, що цей апарат влаштований суто гідродинамічно і зливає рідину самостійно без будь-якого управління. Можливо можна використати схожий принцип для зливу. Треба подумати.

Ще одне можливе рішення - далеко не ідеальне, але накидую думки - це датчик ваги на дні ємності, який буде фіксувати зміну тиску на нього рідини.

ДимаС

Ось так має бути розміщено датчик рівня - тоді не буде проблем з кипінням

SMF spam blocked by CleanTalk