Бочки 18л від ОЛПОЛ

Автор Fatum, 27-10-2025, 15:07:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

makrak80

Останнім часом олполські бочки мають звичку тріскатись по пуку , я вже 2 25 ремонтував , тому краще вибрати переріз , там хоча б вже клепка добре витримана буде ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

FatumTopic starter

Цитата: makrak80 від 27-10-2025, 21:04:53Останнім часом олполські бочки мають звичку тріскатись по пуку , я вже 2 25 ремонтував , тому краще вибрати переріз , там хоча б вже клепка добре витримана буде ...

На жаль бачив на форумі ці випадки. Тож оскільки я з Вами згоден стосовно бочок, порекомендуйте з під якого вина пасуватиме якому дистиляту? Я для себе приблизно вже визначився, але не факт що вірно.

makrak80

Я в ций темі не дуже , в мене немає перерізів . Чув що для віскі з під хересу добре . Я вимачував червоним домашнім вином нову 25л. бочку , потім солодовий в неї залив , через 2 роки вийшов добрий віскарь ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

FatumTopic starter

На мою думку, вважаючи що я новачок і оперую тільки інформацією з форумів та літератури, сливі та винограду хересна бочка пасуватиме, а от абрикоса та яблуко думаю буде занадто важким у фіналі.

Ivan 68

Абрикоса та Яблуко дуже ніжний дистилят. Їм навіть перерізка не дуже підходить. А нова так взагалі поотипоказана. Ці дистиляти бажано заливати у попрацювавші бочки. Тобто в яких вже по 2, 3 рази щось було залите. Але якщо дуже хочеться, то бажано брати переріз від білого вина.
Бочки Олпол дуже хороші. Маю дві штуки по 57л (по факту вони рівно 60л, а 57л - це її робочий об'єм, бо по самі вінця бочку заливати не бажано). І це дуже добре, що вони почали робити такі перерізки. Якби вони у них були раніше, я б теж можливо щось невелике купив.
Ті, хто займається бочковими дистилятами (нас тут таких не дуже багато) просто пройшли цей шлях - від щепи до бочок певного розміру і тому намагаються вберегти тебе від лишніх витрат. Але! з власного досвіду знаю, що назбирати фруктовий дистилят (а тим більше назбирати досвід по витримці в бочках) навіть на 50 - 60л бочку дуже складно. Бочки не пропадуть. Більше того, як на мене, бочка яка декілька разів попрацювала, значно цінніша, ніж нова. Бо її дуже важко знайти, щоб придбати. Я і такий досвід маю (як негативний, так і позитивний).
Я теж починав з тріски, але коли спробував дистилят, який витримувався всього 4 місяці в 5л бочці (зараз це все згадується з посмішкою), то одразу зрозумів - які там нафіг друзки. Тепер друзки використовую лише в одному напої - Макадамія, але то вже інша історія.
Почитавши за бочки все, що зміг знайти я зрозумів, що бажано націлюватися на бочки не менше умовних 50л. Чому умовних, бо наприклад не бачив і не чув про жодну 50л Житомирську бочку, яка мала б об'єм хоча б на один літир більший ніж 50л, а менших - повно. Сам маю дві б/у на 46л та 48л, при заявлених 50л. І це мій негативний досвід. Тонка клепка, течуть і т. д. На сьогодні я в них витримую спиртовану пшеничним спиртом воду для розбавлення витриманих дистилятів. Десь на форумі писав про це.
Маю одну перерізку з Португальської 360л бочки з-під білого портвейна на 67л. Враження від бочки гарні, від якості роботи - середні.
Маю ще дві супер класні, ніби нові, перерізки від червоного вина (забув назву. Є така технологія, коли вино витримують в новій дубовій бочці 4 роки, а потім ті бочки продають, реновації не роблять) по 120л. Одна з білого Американського дуба, а одна з Французуського дуба. Я бачив у Дмитра (дуже відповідальний продавець, який має практичний досвід в дистиляції зернових віскі та в бочках, ось його телефон - 0634069077) і перерізки по 30л. Від бочок Дмитра я був в шоці - вони приїхали як нові від Олпол!
У мене є ще дві дуже старезні бочки по 45л. Якось товариш за одну послугу подарував. Були убиті всмерть. Їх ремонт обійшовся у вартість однієї бочки від Олпол на 57л. І вони для витримки, як і казали хлопці на форумі, ніякі. Але для довитримки... Те що потрібно.
Бочки Олпол - само собою. Вони вартують кожної своєї копійки.
Але! Є одне але, про яке якось на форумі писав Вадім33, бочки бажано мати різні, не від одного виробника. Тому що з часом, коли набираєшся досвіду, ти чітко відчуваєш профіль бочки (тобто чия бочка). От, наприклад, бочки Олпол я вже чую дуже добре. І не важливо що в них витримували, віскі, коньяк, кальвадос, тощо. Певний присмак у них всіх однаковий. Тому не важливо, який об'єм бочок будеш купувати - купуй різні бочки. Це моя, можливо суб'єктивна, думка.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Ivan 68

Ще хотів додати. Почитай на форумі пости про витримку в бочках від Гонитви. Тільки не спіши і уважно прочитай. Думаю, багато чого нового для себе відкриєш. Валерій (мій тезка) вже давно не був на форумі, але описував про свої методи витримки ще у 2011 - 2016 роках. Я знайшов його контакти. І телефонував до нього, і писав. Але він мабуть перша людина в моєму житті, яка не пішла на контакт. Але то вже таке... Ще хто його знає, хто більше втратив. Він, чи я.
В усіх якісних книгах про дистиляцію пишеться, що успіх витриманого дистиляту складається на 25% від сировини, на 10% від дріжджів, на 15% від дистиляції і на 50% від якості витримки в бочці. Я не зовсім згідний з тим, але що по 30-35% на сировину, дистицію і витримку - так. Знову ж таки на мою суб'єктивну думку.
До речі, я теж збираюся придбати бочку на 10л (якби смішно це не звучало) під Гарбузовий дистилят. Дистилят виявився не таким вже і простим у реалізації, тому хочу спробувати на малому об'ємі, чи є у нього потенціал і чи варто витрачати свій час на більші об'єми.

FatumTopic starter

Питання до знатоків. Неодноразово читав що бочки з під вин використовуються вже для фінішної дотримки, постає питання. Якщо заливати дистилят в таку бочку одразу, термін витримки на скільки я розумію треба збільшити? І можливо хто знає, як відрізняється смаковий профіль витримки в новій бочці від б/у?

ДимаС

Дві бочки одного бондаря вже можуть бути різні. Тому це все процес який треба брати й проходити самому.
Ну не буде тут рецепта типу: хересна перерізана бочка на 15л при заливці дистиляту сливи 60% на 1 рік дасть ноти польових квітів, літнього спекотного поля та старовинної пряжки з кінної упряжі.

Нова бочка є нова.
Нова бочка - це для бурбону.
Друга-третя заливки - для віскі.
Далі вже дивитись по ступеню виснаження й вирішувати а що туди далі залити. Чим більше їй буде років з яких чим більше раз зливалась й наповнювалась - тим легші за ароматикою будуть не перекошені у сторону танінів та ванілі напої.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

FatumTopic starter

Цитата: ДимаС від 29-10-2025, 00:10:30Дві бочки одного бондаря вже можуть бути різні. Тому це все процес який треба брати й проходити самому.
Ну не буде тут рецепта типу: хересна перерізана бочка на 15л при заливці дистиляту сливи 60% на 1 рік дасть ноти польових квітів, літнього спекотного поля та старовинної пряжки з кінної упряжі.

Нова бочка є нова.
Нова бочка - це для бурбону.
Друга-третя заливки - для віскі.
Далі вже дивитись по ступеню виснаження й вирішувати а що туди далі залити. Чим більше їй буде років з яких чим більше раз зливалась й наповнювалась - тим легші за ароматикою будуть не перекошені у сторону танінів та ванілі напої.

Та зрозуміло що це не рецепт і всі бочки і всі дистиляти взаємодіють по різному і дають різні смаки, та і кожного навіть при всьому ідентичному буде різний результат. Просто цікавлюсь досвідом у тих хто мав змогу порівняти маючи великий досвід.

Ivan 68

Немає на форумі нікого, хто має великий досвід (3-5-10 років, це не досвід у бочках. Це лише початок). Навіть у одного Винокура з однаковим залитим дистилятом в однакові по розміру бочки від одного Бондаря, але які зберігаються в різних місцях, з різною температурою, буде різний результат.
Не можливо по бочках, крім загальних, дати будь які поради.
Нова бочка - більш агресивна.
Бочка після вина, або бурбона - менш агресивна.
Відповідно в новій термін витримки коротший, а в попрацювавшій -довший.

FatumTopic starter

Ну за 10 років багато бочок можна спробувати, це звісно не столітній досвід якоїсь компанії, але теж непогані знання і розуміння. От Ви наприклад бочку Олпол вже пізнаєте на смак )) Дякую за Вашу думку.

vova0869

Досвiд вiн субективний .Бочка це не все .Сировина ,дрiжжi,cброджування ,перегонка рiк на рiк все по рiзному . У нас нема можливостi у рiзнi бочки залити одинаковий дистиллят щоб зрiвнити бочки .В мене тiльки пiшла третя заливка в бочки .Можу сказати що друга набагато краще .Але перша 3 роки а друга 5-6 рокiв .Обладнання i мiй пiдхiд досвiд покращелись.В промисловостi стиль та одинаковiсть це заслуга великих носiв купажистiв .А у нас Single barrel це перлина кожного разу прекрасна по своему .Тому я згоден з коллегою що бочки потiбнi рiзнi .Я новi бочки рiк вимочую вином .А мрiю я що колись у мене буде декiлька брендi рiзних рокiв з рiзних бочок хочаб з винограду .

FatumTopic starter

Дякую за вашу думку. Різноманіття бочок я гадаю то можливо в майбутньому. А на зараз потрібно визначитися хоча б з яких стартувати.

Ivan 68

З Олпол та перерізок від Олпол.

ДимаС

Цитата: Fatum від 29-10-2025, 21:52:24Дякую за вашу думку. Різноманіття бочок я гадаю то можливо в майбутньому. А на зараз потрібно визначитися хоча б з яких стартувати.
Є гарна ідея. Треба ж щось едаке щоб вах!?
То нехай буде нова бочка з клену! Танінів мінімум, як і ванілі... для делікатних напоїв - те що треба.
Ще можна з черешні...
Але вимочити нову гарно й так, щоб вода не зацвіла всередині...
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

SMF spam blocked by CleanTalk